Slovenija

Vizjak opozoril na veliko razliko med zaposlenimi za določen in nedoločen čas

Ljubljana, 01. 02. 2013 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister Vizjak je na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) kot problem izpostavil visok delež začasnih zaposlitev, pri čemer je delež med mladimi najvišji v EU. Delodajalci so znova poudarili pomen večje prožnosti, sindikati pa zmanjšanja segmentacije trga dela.

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: Miro Majcen

Ekonomsko-socialni svet (ESS) se je danes seznanil s potekom pogajanj o reformi trga dela in njihovimi rezultati. Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je opozoril, da je na trgu dela trenutno značilen visok delež začasnih zaposlitev, pri čemer je delež med mladimi najvišji v EU, in na nizko stopnjo zaposlenosti starejših. Sklepanje pogodb za določen čas je po Vizjakovih besedah v Sloveniji pravilo že nekaj let in ni povezano s krizo.

Minister je med razlogi za takšno stanje izpostavil veliko razliko v pravicah, ki izhajajo iz delovnih razmerij za določen in nedoločen čas ter visoko stopnjo varovanja zaposlitve pri pogodbah za nedoločen čas, na katero kaže t. i. indeks EPL. Ta kazalec ni le prikaz dualizma na trgu dela, temveč tudi togosti trga dela, posledično pa tudi problemov, s katerimi se sooča gospodarstvo, je dejal. V tej luči si je vlada za bistvena cilja reforme zastavila zmanjšati segmentacijo in povečati prožnost trga dela oz. konkurenčnost gospodarstva.

"Reforma trga dela ni pomembna samo zato, ker nas vsi opozarjajo na rigiden trg, temveč tudi zaradi gospodarskih razmer v Sloveniji," pa je opozoril generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. Hkrati je ocenil, da so delodajalci od začetka pogajanj zabeležili določen uspeh, denimo umik enotne pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas in kvot za zaposlovanje za določen čas, da pa je na mizi še vedno nekaj zelo perečih vprašanj. Med njimi je izpostavil predvidene odpravnine za določen čas in 25-odstotno kvoto za agencijsko delo.

Izvršni sekretar za pravno področje in področje delovnih razmerij pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko se je medtem zavzel za rešitve v smeri povečanja pravne varnosti zaposlenih oz. zmanjšanja možnosti kršitev pravic delavcev. To je po njegovih besedah tisto, kar v državi nujno potrebujemo.

Iskanje službe
Iskanje službe FOTO: Thinkstock

V zvezi s predlaganimi ukrepi za zmanjšanje segmentacije je dejal, da bi lahko imeli učinek. Prepričan je, da je zmanjšanje razlik na trgu dela glede na rast zaposlovanja za določen čas, prekernih del in t. i. lažnih samozaposlitev nujno.

Kdaj pa bodo socialni partnerji prišli do dogovora, pa še ni znano. Vladna sicer pravi, da želi zakonodajo pod streho spraviti marca.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sodnik16
02. 02. 2013 16.32
+4
Večja prožnost pomeni lažje odpuščanje starejših, ki bi jih nadomestili z mladimi, starejši pa nikoli več ne bodo dobili službe. Sam imam 32 let delovne dobe, dodatek na delovno dobo pa je ena četrtina plače. Če me nadomestijo z mlajšim to pomeni kar lep prihranek in v tem je bistvo. A sem jaz kaj kriv, če sem že celo življenje v isti firmi, pa da ne bo kdo mislil, da ni bilo težkih časov. Tudi z plačo se ne bi hvalil. Pa saj so nam obljubljali drugo Švico, o plači čistilke v Švici pa lahko samo sanjam. Saj se ne pritožujem, da le slabše ne bi bilo. Vendar če poslušam razne je...vetre, ki bi radi videli, da delamo za nekaj pesti riža, sami pa sedijo v udobnih naslanjačih in modrujejo o konkurenčnosti mi gre na bruhanje. Če bi lahko dvignil, kar so mi odtrgali v vseh teh letih, bi lahko počasi nehal delati, zdaj pa bom trepetal še kar nekaj let in čakal, kdaj me bodo zagovorniki fleksibilnosti brcnili v rit. Hvala za tako državo. Bolje, da je ne bi nikoli imeli ! Sem tudi veteran, metka izstrelil nisem, bi ga pa če bi bilo treba, žal se danes sprašujem ali smo takrat ravnal prav. Žal mi je, da to moram povedati, pa nisem nikoli bil komunist, pa tudi jugo-nostalgik ne.
modri007
02. 02. 2013 18.29
+0
Ravno zaradi tega dodatka ste starejši dražji in niste zanimivi, ker ste za isto delo dražji. Švica. Nikoli ne bomo Švica, ker nam manjka švicarska mentaliteta. Pa tudi čez noč ne gre, potrebne so generacije, vzgojene v nekomunizmu.
AstrolitG
02. 02. 2013 10.57
+7
Toti se ni crkno od alkohola ?
pika61
02. 02. 2013 11.48
+6
jezni_jezek
02. 02. 2013 09.28
+11
Zakaj nimate služb?ker prednost imajo tujci (delovna sila pa to )Bolgar,Makedonke,Slovakinje,Romuni ki delajo skoraj zastojn.Bolgar pride sem delat in pripelje celo družino tako da vsi neki delajo(kuhar/ca,kelner/ca,čistilec/ka v zdravstvu se tudi najdejo ampak to je pač druga),Bolgar dela tam ko ga pošlje delodejalec in tukaj se vidi kdo služi največ ....delodejalec ker se vozi z BMW oni pa še za jest nimajo......Tako da popolne fušajo če rabiš delovno silo pokličeš tega ko ima te tujce in imaš vse narejeno ti žagajo drve,pospravljajo,kuhajo kaj jaz zvem kaj še vse delajo.ZATO NIMATE SLUŽB ............
jezni_jezek
02. 02. 2013 09.31
+0
Naše Slovenke itak najdemo v Avstrijo v nočnem klubu
tali?ni tom
02. 02. 2013 11.53
+6
ampak kar se prednosti tujcev tiče je res ! povem iz prve roke ko sem bil na razgovoru v revozu ki ga mimogrede tudi jaz kiot davkoplačevalec financiram z podporo države ki renaultu plačuje da je tovarna še v sloveniji , mi je kadrovnica rekla ker sam mam res mal zdravstvenih težav ki pa zaenkrat nikakor ne vplivajo na kakršnokoli povprečno delovno sposobnost mi je dotična gospa lepo zabrusila da majo dosti tujcev od bolgarov,romunov in južnih"bratov" in ne rabi nekega pošvedranega slovenca!!!!! halo in potem država sika o nekih takih in onakih možnostih in pravicah ki naj bi jih imel delavec pa podobno norčevanje iz ljudi ! kot zanimivost , zaradi svojega problema zdravstvenega seveda sem bil v 25 letih službe le tri dni v bolniški kar je tudi moja vsa bolniška v 25 letih službe! zato je treba tudi tle red nardit kom se zamenjajo vpleteni politiki!po moje !najprej in izključno slovenski delavci šele potem tujci! delovne vize pa vsem preklicat in tujce z zahvalo in popotnico lepšo pospremit na mejne prehode!
kitzbil
02. 02. 2013 14.45
+1
jezek, ti pa nis videt prav nič jezen, si bolj kot zadovoljna muca, ki prede, lušno
blackpanther82
02. 02. 2013 09.17
+17
Hocem dvigniti denar ki sem ga placeval vsa ta leta za svojo pokojnino!!!! Ce ga vezem na banko v tujini bom profitiral pa se 100% ga bom dobil izplacanega. Ta drzava smrdi ko ena... najraje ji nic vec ne bi dal ker zna samo krast na legalen nacin. Kaki nigrad snaga pa neke monopolne firme (drzavne). Vse bi z avstrije pripeljal samo da crkne nasa politika gnila. Hrana v avstriji je celo cenejsa tam bencin je cenejsi a place majo 2 do 3x vecje kot mi. Kje je zdaj tu pamet? Sram me je da zivim v slo in da sem slovenski drzavljan
ves da vem ;)
02. 02. 2013 09.20
+8
No vidiš, se pravi v tujino. Žal mi je, da sem se boril leta 91.
ves da vem ;)
02. 02. 2013 09.13
+18
Res je zavodi so prvotni problem- ne vedo kaj delajo. Sem kadrovnik kar nekaj let in vem o čem govorim. Moje delo je ustvarjanje delovnih mest. Do sedaj sem ustvaril v RS cca 900 novih stabilnih delovnih mest v 18 letni karieri. Imam pa nov problem. Delodajalci NE želijo več zaposlovat pač pa nudijo le pogodbe o sodelovanju saj se bojijo novega zakona in NE želijo zaposlit nobenega za nedoločen čas. Kar pomeni, da bom tudi sam ostal brez dela in si ga že iščem v tujini. Kdaj jim bo kapnilo v glavo da potrebujeo proizvodnjo, novo dodano vrednost ne pa managerskih prevzemov pa kvazi javno upravo?
Berdem
02. 02. 2013 09.00
+21
Pri nas so velik problem ZAVODI ZA ZAPOSLOVANJE. Ukvarjajo se sami s seboj in mislijo, da so bogovi na stolčkih. Dal bi jim plačo glede na njihov učinek. Minister Vizjak, to je tvoje delo.
jezni_jezek
02. 02. 2013 09.14
+22
ukinit je treba Zavod za Zaposlovanje itak si moraš sam poiskat službo
zloba.si
02. 02. 2013 20.13
+1
tudi jaz mislim,da je zavod za zaposlovanje sam sebi namen
mimic
02. 02. 2013 08.55
+5
za soboto zjutraj je prehitro , dA BI komentarje deval. imam lahko celo soboto pokvarjeno! upss mi že gre na kozlanje!
prpa24
02. 02. 2013 08.52
+13
Najuspešnejši pogajalec, bivši minister za gospodarstvo, cviček Vizjak naklada o zaposlitvah, prožnosti trga dela, malicah, pravicah delavcev, študentskem delu,.. delovna mesta pa izginjajo. Minister za gospodarstvo v odstopu (nakladalni Žerjav) je šel na dopust, industrijske politike in strategije gospodarstva ni napisal (rok, ki so si ga na vladi zadali sami je bil december 2012!). Gospodarska politika se je zreducirala na obrt, storitve toplovodarjev, natakarjev,.. trg dela pa na samozaposlene, prekarce, agencijske tlačane. In vlada se dela, da dela, v resnici pa ne deluje, uničuje še tisto kar je ostalo. Namesto gospodarske politike se dela meglo v kateri še ptiči nehajo letati. Groza. Izgovori, da bo ureditev trga dela in delna privatizacija javnega sektorja izboljšala gospodarsko okolje, podjetja, ki so še ostala naredila bolj konkurenčna, so puhlice, ki jim nihče več ne verjame. Kakor je rekel Kraljič, črna prihodnost nas čaka. Posledice nesistematičnega pristopa k reformi družbe že kažejo zobe. In s tem, ko bo minister za infrastrukturo (piskač Črnač) prevzel še ministrstvo za pravosodje in javno upravo, obramboslovec pa finančno ministrstvo se nam ne obeta nič dobrega. Še več megle. Še več možnosti za "privatizacijo", ropanje podjetij na račun pravic delavcev in odtujevanja družbenih sredstev (kapitala). Skrajni čas je, da se ta vlada odstrani in da delodajalci in sindikati dobijo pravega sogovornika, ki bo znal voditi zadeve in urediti gospodarsko politiko, trg dela, socialne odnose.
mimic
02. 02. 2013 08.55
+5
popotnik68
02. 02. 2013 08.49
+16
Jaz pa komaj čakam STEČAJ države pa da izgubijo službe na identičen način kot NAŠI kolegi v gospodarstvu, pa itak ne bo denarja za podporo,..
popotnik68
02. 02. 2013 08.47
+0
Jaz pa komaj čakam
ian00
02. 02. 2013 08.39
-1
Nova pokojninska reforma policistom omogoča, da se lahko upokojijo poklicno, še preden izpolnijo pogoje za starostno upokojitev. Izpolniti morajo torej vsaj enega od dveh pogojev za poklicno upokojitev: dopolnitev 54 let starosti in 40 let skupne pokojninske dobe z dodano dobo ali 42 let in pol skupne pokojninske dobe z dodano dobo. Ne smejo dobiti manj Policisti, ki se bodo upokojili poklicno, bodo ob tem na mesec prejemali vsaj tako visoko pokojnino, kot bi znašala starostna. “Poklicna pokojnina namreč ne sme biti nižja od starostne, ki bi jo zavarovanec prejel glede na dopolnjeno pokojninsko dobo brez dodane dobe,” poudarjajo na ministrstvu za delo (MDDSZ). Dveh pokojnin hkrati ne Sredstva za izplačilo poklicnih pokojnin se bodo črpala iz posebnega sklada, ki ga upravlja državna Kapitalska družba. “Vanj se bodo ob uveljavitvi pravice do poklicne pokojnine prenesla zbrana sredstva na osebnem pokojninskem računu posameznika,” dodajajo na MDDSZ. “Pri policistih je sredstev na njihovih osebnih pokojninskih računih dovolj. Od leta 2001 do danes so zbrali povprečno okoli 20 tisoč evrov,” zagotavljajo v sindikatu policistov (SPS). A policist bo poklicno pokojnino, če se bo zanjo seveda odločil, prejemal le do trenutka, ko bo izpolnil pogoje za starostno upokojitev, saj obeh pokojnin hkrati ne bo mogoče prejemati, opozarjajo na MDDSZ. “Višina poklicne pokojnine pri vsakem posameznem zavarovancu bo različna in je ni mogoče vnaprej napovedati,” pa pojasnjujejo v SPS, ko smo jih zaprosili za nekaj splošnih izračunov.
AmonGoeth
02. 02. 2013 08.37
-1
Eehhhh...toplo vodo so spet izumili desničarji...pametne glafce ni kej...
jutranjisij
02. 02. 2013 07.17
+15
Tudi SDS je bila med vodilnimi v tej državi in to od njene osamosvojitve. "Uspehi" njene politike so vendar tudi vidni. Koliko novih podjetij ste odprli? Koliko je vlaganj v gospodarstvo? Koliko pa je nastalo medtem raznih kulturnih in športnih objektov? In koliko tatvinam in lažem smo priča že vsakdanje? In koliko "fakultet" in seveda nekih kvazivišjih in kvazivisokih strokovnih šol smo dobili že v vsaki večji vasi, kjer se dogaja katastrofalna in množična proizvodnja kvaziizobražencev, ki nimajo zahtevnostne ravni nekdanjih srednjih šol? Eh, nesmisleno. V Sloveniji je potrebna popolna menjava v politiki in vseh vodilnih v državnih službah.
gregor1222
02. 02. 2013 11.19
-2
SDS je bila med vodilnimi 5 let od 22. Za togo zakonodajo se lahko zahvališ LDS.
KungFuPanda
01. 02. 2013 23.54
+18
Strošek plač ni problem v naši državi... V ostalih evropskih državah je strošek dela še višji, pa majo manjše probleme, kot pri nas.
zombie 1
02. 02. 2013 06.59
+22
Problem so naši grabežljivci (Vrli menedžerji,politiki...),ki kljub temu da firmam ne gre in delajo zgubo,oni še kar vlečejo dobičke in bajne plače!!!!
tipero
01. 02. 2013 23.51
+2
Pa sej ste nori mal...
tipero
02. 02. 2013 00.03
+22
Najboljš da delamo kr za vrečko hrane. Delam 20let vzameš dodatek za delovno dobo prevoz. Položnica za vrtec je pa enaka obroku kredita za hišo. Pa ka je z vami narobe. Minister pa kupi delnice v vrednosti 40.000 €. Noro res
adler3
01. 02. 2013 22.15
-8
kaj vam je zmanjkalo klobas za vstaje....
adler3
01. 02. 2013 22.09
+0
ja, res dravno upravo vsaj na pol, potem pa naj štrukli stavkajo, če jih jaz plačujem..
adler3
01. 02. 2013 22.05
+1
ja, kje ste CD..
adler3
01. 02. 2013 22.01
-6
kje ste komentatorji brez jajc, maske so zdaj možne, je že pustni čas...
adler3
01. 02. 2013 21.58
+1
pa kaj nič ne narediš, da samo od tega živiš, bi ukinil vse državne uslužbence, ne samo pol, pa da jih vidim enkrat v realnem sektorju..ko treba kaj naredit za 1500 EUR pa več na mesec, brez pelzmontelnov pa zombijevskih kulturnikov v CD.