Slovenija

Vizjak: ZDR gre v pravo smer

Ljubljana, 13. 02. 2013 18.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sindikati in delodajalci ostajajo neusklajeni glede zaposlovanja za določen čas in kvot za agencijsko delo. Minister Vizjak sicer pravi, da popolne usklajenosti ne pričakuje. Prepričan pa je, da gre ZDR v pravo smer.

v službi
v službi FOTO: Reuters

Odbor DZ za delo je razpravljal o dopolnilih k predlogu zakona o delovnih razmerjih (ZDR). Skupaj jih je bilo vloženih čez 100. Doslej je bilo nekaj več razprave o amandmajih, ki se nanašajo na zaposlovanje za določen čas in na kvote za agencijsko delo. Zlasti glede zadnjih sindikati in delodajalci ostajajo neusklajeni.

Kot je znano, je DL minuli teden v DZ vložila dopolnilo k 55. členu predloga ZDR, ki povzema današnji sistem sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas oz. veriženje pogodb za določen čas.

Izvršni sekretar za pravno področje in področje delovnih razmerij pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko je danes izpostavil, da bi sprejetje tega amandmaja pomenilo, da bi sindikati nasprotovali sprejetju ZDR. Verjamejo namreč, da bi ohranitev današnjega sistema zaposlovanja za določen čas še povečalo segmentacijo na trgu dela.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole pa je menil, da je dopolnilo DL za delodajalce v resnici "res potrebno". Kljub temu so se mu odpovedali.

Minister za delo Andrej Vizjak je opozoril, da so socialni partnerji že prišli do višje ravni usklajenosti, popolnega soglasja pa ne pričakuje. Prepričan je sicer, da gre ZDR v pravo smer. Na to naj bi kazale tudi simulacije in ocene iz tujine.

O zaposlovanju za določen čas

Socialni partnerji so na ponedeljkovih pogajanjih po 10 urah vendarle našli kompromisno rešitev, ki naj bi preprečila veriženje zaposlitev za določen čas, hkrati pa omogočila vzporedno sklepanje pogodb o zaposlitvi za isto delo.

Delodajalci bi lahko namreč za isto delo za določen čas, a največ za dve leti, v primeru povečanih potreb zaposlili več ljudi.
Rihard Braniselj je v imenu DL zaradi ponedeljkovega dogovora omenjeni amandma danes umaknil, poslanci pa so potrdili dogovorjeno rešitev. Tudi ta je sicer v določenem delu še odprta, socialni partnerji pa jo bodo skušali zapreti do 26. februarja.

Razgovor za delo - 1
Razgovor za delo - 1 FOTO: Thinkstock

Kaj pa agencijsko delo?

Zbrani na odboru so nekaj več besed namenili tudi neusklajenemu 59. členu oz. koalicijskemu dopolnilu, ki predvideva 25-odstotno kvoto za agencijsko delo. To pomeni, da bi lahko agencijski delavci predstavljali le 25 odstotkov vseh zaposlenih pri podjetju oz. uporabniku agencijskega dela, v to kvoto pa se ne bi štelo zaposlenih za nedoločen čas pri agenciji.

Sindikati uveljavitev kvotnega sistema v tem delu pozdravljajo, a so prepričani, da je omejitev premajhna oz. odstotek previsok, je povedal Zorko. Po njegovih besedah namreč ne ustreza dejanskemu stanju, saj imata tako velik delež agencijskih delavcev le eno ali dve podjetji.

Smole je medtem poudaril, da delodajalci nasprotujejo uvedbi kakršnihkoli kvot, saj so zanje prožne oblike dela zelo pomembne.

Poslanci so na predlog ministra za delo Andreja Vizjaka dopolnilo vendarle sprejeli. Člen bo namreč tako ostal odprt za razpravo socialnih partnerjev in ga bo mogoče spreminjati z amandmajem na amandma.

Poslanci so sicer koalicijska dopolnila, vložena do 85. člena, potrdili brez večjih težav. Nekatera opozicijska dopolnila so zavrnili, a bi se lahko socialni partnerji glede na današnjo razpravo o njih še pogovarjali na pogajanjih.

Vizjak meni, da gre ZDR v pravo smer.
Vizjak meni, da gre ZDR v pravo smer. FOTO: Miro Majcen

Tudi o odpravninah

V drugem delu seje je odbor zavrnil odprtje člena, ki se nanaša na višino odpravnin. Ministrstvo za delo je v predlogu ZDR predvidelo, da je delodajalec delavcu, ki mu odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali razloga nesposobnosti, dolžan izplačati odpravnino v višini ene petine osnove – povprečne plače v zadnjih treh mesecih – za vsako leto dela, če je pri njem zaposlen od enega do desetih let, eno četrtino osnove, če je pri njem zaposlen več kot deset do 20 let in eno tretjino osnove, če je pri njem zaposlen več kot 20 let. V DL, DeSUS in SD so vložili amandma. Vizjak je predstavnike strank, ki so vložile omenjene amandmaje, pozval, naj ne delajo škode, saj so odpravnine za socialne partnerje zelo "delikatna stvar", dopolnila pa bi lahko "marsikaj postavila pod vprašaj".

So pa poslanci potrdili dopolnilo odbora k 132. členu, ki govori o odpravnini ob upokojitvi. Gre za rešitev, ki med socialnimi partnerji še ni usklajena, a bo amandmiranje člena socialnim partnerjem omogočilo nadaljnja pogajanja o tem vprašanju.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bedak12346
14. 02. 2013 06.52
+2
Kako se naši delodajalci in zakono pisalci tako radi primerjajo s tujino. Radi bi bolj fleksibini trg dela, Ja uredu, ampak postoriti je treba na vseh straneh zakonodaje, ne samo na eni plati. Zmanjšat pravice samo delavcem, zmanjšat nadomestilo za brezposelnost, kaj pa na drugi strani, treba je uredit zakonodajo tudi za podjetja, da ga naši vrli delodajalci ne bi tako uspešno okoli prinašali. Predlog da bi se zaostrile zadeve če kdo spravi firmo v stečaj, pa je obtičal na ustavnem sodišu. Ko je bilo v isti rog pihat, kot vlada in takoimenovani vele kapitalistični lobi ( IMF, TROJKA, MEDNARODNI FINANČNI TRGI), je ustavno sodišče hitro presodilo o referendumu o zakonih ko se "legalno" kršijo pravice iz pogodb v javnem sektorju. Torej delovno ljudstvo, vlada in delodajalci lahko kršijo pogodbe brez vsakih sankcij, mi pa bomo lahko bili smo še hlapci. Dragi minister Vizjak kje pa je zakonodaja, ki bo strogo sankcionirala vse grdobije ki si jih privoščijo delodajalci. Vsak dan se pojavijo v medijih, kot ta zadnja o neopravičenem in nezakonitem odjavljanju iz zdravstvenega zavarovanja, o neplačevanju prispevkov, za katrega delavec do nedavneg sploh ni mogel vedeti in druge zvite goljufije naših delodajalcev, nekatire so bile dovoljene s strani države kot je to bilo naprimer v Steklarski Novi.
vicvic
13. 02. 2013 21.59
+0
Gospod Vizjak! Mislim, da bo za nas delavne ljudi v naši lepi domovini kaj poskrbljeno. Če nebo dela, nebo jela tudi za vas ne. Kljub vašim rezervam, pomislite tudi na nas. Vsi smo radi siti od svojih rok in tudi račune imamo radi poravnane. Želimo le dela in pošteno plačilo-
Marksov Karli
13. 02. 2013 21.46
+1
Da ZDR gre v 'pravo smer', lahko pomeni samo eno: da gre v smeri še večjega izkoriščanja delavcev za še manjšo plačo in za še manj pravic - amen.
wsharky
13. 02. 2013 19.52
+3
... cvickar ... ti raje kaksno tvojo uradnico pelji v tvojo zidanco ... bos imel vec koristi ... he he he ... samo ne spij prevec ... saj ves ... ce je prevec ... je mehki ....
populus
13. 02. 2013 19.40
+8
vizjak vse poberi !!stranke ste si povečale proračun za 300 jurjev ,a sedaj bo pa folk ki že tako nima nič še ob malico in potne stroške???ne se igrat z ognjem da te zombiji čez noč ne vzamejo kje!!najprejposkrbite za večino v parlamentu in take stvari na referendum kaj se boš ti odločal o teh stvareh??? SINDIKATI ČE PA TO POPUŠITE PA STE GOTOVI
tali?ni tom
13. 02. 2013 19.22
+2
naši delodajalcem če bi zastonj delal neb bli konkurenčni! preveč denar namesto v nepošteno pridobljena podjetja nosijo v tujino! tle je hakeljc , delavec ne igra ključne vloge sigurno v konkurenčnosti! je pa faktor o tem ni dvoma , pri nas je nepotreben strošek v nemčiji recimo osnovni sestav tovarne in nenadomestljiva pomoč za ustvarjanje dobička! v tem se razlikujejo naši delodajalci ki so bolj neki pajaci od nemških tovarnarjev! da o sp ne govorimo !
pacifik12
13. 02. 2013 19.31
+0
Točno tako. Vsi presežki nekam čudno izginejo. Isti pri smučiščih, zato tudi je kanin v takih težavah.