Slovenija

Sindikati javnega sektorja od vlade zahtevajo, naj z novim letom sprosti vse varčevalne ukrepe

Ljubljana, 05. 12. 2016 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vlada se je po podpisu sporazuma z zdravniki sestala še s sindikati javnega sektorja. Ti so izrazili zahtevo po sprostitvi vseh varčevalnih ukrepov z novim letom, saj kot pravijo vlada več nima argumentov za vztrajanje pri le teh. Ukrepi so težki okoli 215 milijonov evrov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sporazum prinaša nesporazum
    02:41
    Iz 24UR: Sporazum prinaša nesporazum
  • Iz 24UR: Sindikati na okopih
    01:59
    Iz 24UR: Sindikati na okopih
  • Iz SVETA: Potreben bo nov krog pogajanj
    02:01
    Iz SVETA: Potreben bo nov krog pogajanj
  • Iz SVETA: Kaj je zapisano v sporazumu?
    02:48
    Iz SVETA: Kaj je zapisano v sporazumu?

Sindikati javnega sektorja so na sestanku z vlado izrazili zahtevo po sprostitvi vseh varčevalnih ukrepov s 1. januarjem 2017, kar bi pomenilo dodatnih 215 milijonov evrov. Ob sporazumu z zdravniškim sindikatom Fides namreč ocenjujejo, da so nastopile nove okoliščine. Kot je napovedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, bo s tem seznanil vlado, ki bo odločila o tej zahtevi.

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so namreč prvič po podpisu sporazuma z zdravniki sedli za pogajalsko mizo. Že pred tem zahtevna pogajanja, je sporazum še zaostril.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sicer danes sindikatom javnega sektorja predstavila sporazum, ki ga je nekaj ur prej podpisala z zdravniškim sindikatom Fides. Očitno pa jih ni prepričala, saj so danes zaostrili pogajalska izhodišča in se vrnili k izhodišču.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ocenil, da sindikati s pojasnili ministrice niso zadovoljni, a nad tem niti ni presenečen. Priznava pa, da je pričakoval več kooperativnosti. O zahtevi sindikatov bo odločala vlada, vse se bo dogajalo zelo hitro, je napovedal.

Na vprašanje, ali je po njegovem občutku dogovor še možen, je odgovoril z besedami, da so zadeve veliko preresne, da bi se zanašal na občutke. Je pa, kot je poudaril, dogovor z javnim sektorjem nujen za dobro te države, tudi sindikatov.

Štrukelj: Ni več argumentov za vztrajanje pri varčevalnih ukrepih

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je po srečanju pojasnil, da glede na ravnanje in izjave na vladni strani v zadnjih dveh, treh tednih preprosto ne vidi več argumenta za vztrajanje pri ohranjanju varčevalnih ukrepov, ki so bili sprejeti v času največje krize.

Med drugim je spomnil, da je nenazadnje predsednik vlade Miro Cerar rekel, da gre Sloveniji dobro, vlada pa je "ponudila tudi 2. januar kot neko gesto, ki naj potrdi take nove ekonomske okoliščine". Zato so predlagali, da se varčevalni ukrepi v celoti odpravijo z začetkom prihodnjega leta. Hkrati vztrajajo, da vlada uresniči dano obljubo o odpravi anomalij za tiste z najnižjimi plačami, za kar je ponudila deset milijonov evrov.

V primeru, da dogovora ne bo in bi vlada zniževala plače z interventno zakonodajo, bodo po Štrukljevih besedah javne uslužbenke in uslužbence pozvali k splošni stavki. Navsezadnje je bilo vladno sporočilo, da je zgolj s stavko mogoče v tej državi kaj doseči ali kaj preprečiti, je ugotavljal ob izkušnjah z zdravniki in policisti.

Vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek je dejal, da so nadaljnji koraki povezani s tem, kaj bo sledilo na vladni strani. Številni sindikati so že oblikovali stavkovne odbore, pripravljenost ostaja in zelo verjetno je, da se bo v prihodnjih dneh oblikoval še kakšen.

Minister sicer o morebitnem interventnem zakonu ni želel govoriti, dokler ne sprejmejo dokončnega stališča. Koalicijski partnerici DeSUS in SD, ki nasprotujeta sporazumu s Fidesom, pa sta že opozorili, da neusklajenih ukrepov v DZ ne bosta podprli. Koprivnikar pravi, da je to politično vprašanje, ki ga ta trenutek ne želi komentirati.

Na vprašanje, ali je sam zadovoljen s sporazumom s Fidesom, ni odgovoril konkretno. "Zadovoljstvo s sporazumom ni stvar moje kaprice. Bil je podpisan, kot vlada ga enotno podpiramo in ga moramo v tem okviru tudi zagovarjati," je dejal.

Vlada in Fides podpisala sporazum o začasni zamrznitvi stavke

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin sta podpisala sporazum o začasni zamrznitvi stavke zdravnikov. Zdaj se lahko nadaljujejo pogajanja za spremembo kolektivne pogodbe za zdravnike. Kdaj se bodo pogajanja nadaljevala, še ni določeno. Ministrica je izrazila veselje, da so podpisali sporazum, da bodo lahko nadaljevali pogajanja za aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike. Sporazum je prvenstveno namenjen skrajševanju čakalnih dob in nagrajevanju dodatnega, uspešnega in učinkovitega dela.

Z nekaterimi roki, ki so opredeljeni v sporazumu, se vladi že precej mudi.
Z nekaterimi roki, ki so opredeljeni v sporazumu, se vladi že precej mudi. FOTO: Aljoša Kravanja

Sindikat je proevropsko usmerjen, je dejal Kuštrin

Kuštrin pa je dejal, da tako, kot je bil leta 1996, ko so zdravniki tri tedne stavkali, po končani stavki sporazum ključ za nadaljevanje pogajanj, je tudi ta podpisani sporazum ključ za nadaljevanje pogajanj za spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe in za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu. Zdi se mu, da so nasprotovanja nekaterih političnih strank in tudi sindikatov temu sporazumu posledica različnega svetovnonazorskega pogleda, kam ta država in zdravstvo mora iti. "Mi smo proevropsko usmerjeni. Sindikat je vedno zagovarjal delavnost, pridnost, poštenost, merljivost dela, in na tem vztrajamo. Ta sporazum je eden prvih korakov, ki nas bo popeljal tja, kamor bi radi prišli," je dejal.

Ker je vlada zaradi koalicijskih nesoglasij precej zamujala s podpisom sporazuma, se jim z nekaterimi roki, ki so opredeljeni v sporazumu, že precej mudi. Kuštrin je dejal, da zaradi tega ne bodo postavljali nobenih ultimatov. "Nekateri roki so zaradi zapletov na vladi pri sprejemanju sporazuma že preseženi. Mislim, da bomo z dobrim dialogom vse nadoknadili," je dodal. Povedal je tudi, da nima nič proti temu, da se zdravnikom gleda pod prste in govori o zdravniških plačah. "Bilo bi pa prav, da javnost vsem poklicnim skupinam v javnem sektorju gleda pod prste glede njihove kakovosti, obremenitev, dopustov itd.," je ocenil.

Kuštrin je prepričan, da bo vlada dosegla sporazum s sindikati in interventni zakon ne bo potreben.
Kuštrin je prepričan, da bo vlada dosegla sporazum s sindikati in interventni zakon ne bo potreben. FOTO: Aljoša Kravanja

Kuštrin: šolniki že imajo standarde in normative

Kuštrin je pred današnjim sestankom vlade s sindikati javnega sektorja opozoril, da jim vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Štrukelj, ki je tudi glavni tajnik šolskega sindikata Sviz, očita tiste pravice, ki jih v Svizu imajo. Standarde in normative imajo v Svizu, ne da bi o tem tekla desetletna razprava, kot je bilo to v primeru zdravniških standardov, je izpostavil Kuštrin. Nadalje imajo v zakonu o sistemu plač ekskluzivno pravico, da so nagrajeni tisti, ki presegajo standarde in normative, je naštel. "In lani so si nekatere poklicne skupine visokega šolstva dvignile plače. In tudi o tem ni bilo nobene razprave, niti nobenega političnega pretresa," je dodal prvi mož Fidesa.

Je pa Kuštrin prepričan, da bo vlada dosegla sporazum s sindikati javnega sektorja in ji ne bo treba z interventnim zakonom znižati plač. Ob tem je poudaril, da sporazum vlade s Fidesom ni nobena ovira za sporazum z javnim sektorjem.

Sporazum, ki sta ga podpisala ministrica in Kuštrin, med drugim določa, da se potrdijo standardi in normativi za zdravnike iz modre knjige, omogočeno bo tudi nagrajevanje zdravnikov, ko bodo za več kot 30 odstotkov presegali normative. Merila za to pa še niso točno določena in bodo predmet nadaljnjih pogajanj.

Določa tudi, da bo vlada predložila v usklajevanje predlog sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerim bi odpravila omejitev 57. plačnega razreda, ki ga uslužbenci v javnem sektorju lahko dosežejo z napredovanjem.

Židan komentiral podpis sporazuma

Stranka SMC in ministrica sta podpisala nekaj, za kar ne vesta, koliko stane, je današnji podpis sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides v izjavi za medije komentiral predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan. Ob tem je opozoril, da morajo od gospodarske rasti imeti koristi vsi in ne le elita. Židan je podpis sporazuma komentiral ob robu seje predsedstva Foruma starejših SD, ki je pozornost namenil tudi problematiki dolgih čakalnih vrst v zdravstvu. "SMC, ministrica in predsednik vlade so odprli Pandorino skrinjico. Upam, da imajo rešitev, kako jo tudi zapreti," je poudaril. Dodal je, da je zaskrbljen, saj doslej rešitve še niso predstavili.

Po Židanovih besedah "SMC in ministrica podpisujeta normative v modri knjigi, za katere mislita, da niso obvezni, ampak so samo instrukcijski, kar pa v resnici verjetno ni tako". Dejal je, da bi SMC morala imeti odgovor, kako zapreti Pandorino skrinjico, ki jo je odprl sporazum s Fidesom, že takrat, ko se je odločila, da v vladi preglasuje SD in DeSUS.

Židan je sporazum komentiral z besedami, da vlada in Fides ne poznata cene sporazuma.
Židan je sporazum komentiral z besedami, da vlada in Fides ne poznata cene sporazuma. FOTO: POP TV

"Od gospodarske rasti morajo imeti koristi vsi in ne samo elite. Če ima korist zdravnik, mora imeti korist tudi medicinska sestra," je opozoril Židan. Poudaril je, da bo SD vztrajala pri enakem pristopu do vseh v javnem sektorju. "In nenazadnje, če je denar, da se izboljšuje stanje v javnem sektorju, potem mora biti denar tudi za izboljšanje stanja upokojencev," je dodal.

Sicer je Forum starejših SD s sejo predsedstva zaznamoval prvo leto delovanja. Predsednik foruma Franc Hočevar je v izjavi za medije pojasnil, da so v prvem letu največ pozornosti namenili čakalnim vrstam v zdravstvu, demografskemu skladu in pokojninam. Forum sta zaposlovala tudi vprašanje dolgotrajne oskrbe in problem nasilja nad starejšimi. Glede pokojnin je Hočevar dejal, da "upokojenci ne smejo biti rezervna armada za raznorazne varčevalne ukrepe". Po njegovih besedah se slovenska družba vse bolj stara, obenem pa se starejšim znižuje kakovost življenja. Največ k temu prispevajo nizke pokojnine in dolge čakalne vrste v zdravstvu, ki so za starejše še posebej velik problem, je opozoril. Dodal je še, da teme, ki so zaznamovale prvo leto delovanja Foruma starejših SD, ostajajo aktualne tudi v prihodnje. 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (678)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bottomline
13. 12. 2016 12.16
Država lahko deluje v okvirih določenega proračuna oziroma trošenju namenjenega denarja, vendar ko prekorači njegovo količino bankrotira. Da se to ne bi zgodilo se sprejema ukrepe, s katerimi bi dosegli optimizacijo prihodkov in odhodkov, in za to tudi gre pri varčevanju. Nujno je racionalizirati trošenje, ki zaradi nekaterih akterjev in dejavnikov že dolgo ni pod nadzorom – medtem ko se *varčuje na eni strani, se *krade na drugi. Ljudje so se končno zbudili in trenutno ima vlada dve možnosti. Lahko ali odstopi od sporazuma s FIDESOM, v kolikor tega ne stori, pa bo primorana podpisati sporazum z ostalimi sindikati, ki si prav tako želijo ugodnejše pogoje, možnost do kvalitetnejšega dela in višje plače in menim, da je tako tudi prav. Edini, ki bi jim mogli začeti rezati pri plačah, tudi tistih ki si jih vzamejo kar sami, so tisti na vrhu. Vlada se je že znašla v popolnem kaosu iz katerega, upam, da ne bo prišla. Da bi se lahko spremenilo stanje v državi, bo pač morala razpasti in doživeti prestrukturiranje. Poleg tega, da se odmrzne plače bi bilo potrebno odmrzniti tudi zaposlovanje in se osredotočiti na načine za ustvarjanje več delovnih mest in aktivno politiko zaposlovanja. Predsednik države z vlado se že nekaj časa dokazuje kot neučinkovit in neprimeren za svoje mesto in ker je res, da se vse zgodi z razlogom, upajmo da bo ob koncu te zmede nova vlada končno znala voditi državo in predvsem poskrbeti za vse ali pa vsaj veliko večino svojih ljudi namesto, da se obremenjuje le z interesi nekaterih posameznikov.
mallonge
06. 12. 2016 14.19
+1
Cerar je začel s postopkom samoukinitve.
prašek
06. 12. 2016 15.03
+2
mallonge
06. 12. 2016 15.12
-1
Uporabnik113089
06. 12. 2016 13.40
+1
Javni sektor se bo spet "pogajal" z javnim sektorjem...
Uporabnik113089
06. 12. 2016 13.19
+2
Za Butalce je še nekaj upanja. Na Dunaju so odprli kliniko za plišaste medvedke.....
srebrnibreg
06. 12. 2016 16.04
+1
Uporabnik113189
06. 12. 2016 12.55
+5
Zelo zanimivo bo od 12.12 dalje. Zdi se mi, da so priprave na volitve dobra ideja..Ni mi sicer jasno kako se je Cerar lahko tako zapletel, potem ko je zgodbo z balkansko potjo dobro izpeljal. Edini motiv bi bil lahko zaslužek, temu se težko odreče..
ROMELS
06. 12. 2016 13.08
+5
Ja, ropanje iz proračuna je njegova šibka točka. Očitno sta pri njemu morala in etika le futr za butasto ljudstvo.
krmeki
06. 12. 2016 11.50
+3
Poglejte si tudi državni elektronski portal NIO na katerem je objavljenih 50 najvišjih plač v zadnjem mesecu. Vseh 50 mest so zasedli izključno zdravniki. In te podpira Milojka.
Timy15
06. 12. 2016 11.41
+4
Tudi upokojenci smo ljudje in od vlade zahtevamo,dostojnejše pokojnine.
krmeki
06. 12. 2016 11.44
+1
Ni denarja, sta Milojka in Cerar vse dala za zdravnike in sedaj očitno še za ves preostali javni sektor
prašek
06. 12. 2016 11.59
-7
Upokojenci smo z pokojnino kar zadovoljni !!!!! Le taka naj ostane .
staridida
06. 12. 2016 12.43
+3
Zato se bojiš Janše, kot hudič križa...
prašek
06. 12. 2016 12.45
-1
Jaz se bojim Janše ???????? Ti spet klinkerji nagajajo ali povilinil ?
prašek
06. 12. 2016 12.46
-1
marker1
06. 12. 2016 14.24
+2
prašku je absolutna iz ZUJF-a vrnila nezasluženo, zato je zadovoljen s pokojnino...
resslovenka
06. 12. 2016 11.13
+3
Ah ja. V mojih časih smo vse stokrat preverili preden smo dali v izvršbe. Danes se jim pač ne ljubi. No...pa da vidimo.
resslovenka
06. 12. 2016 11.10
+3
Me zanima, ali mi bo FURS spet poslal izvršbo čez 3 tedne, ker sem plačala en brezvezni davek, ki ga vsi pač ne plačujejo v moji okolici, 2 dni kasneje kot bi morala. Sem čakala penzijo. Izvršbo oz skropucalo, ki ti ga pošljejo je tako prepleteno s členi , da rabiš nekaj časa, da se prebiješ čez. Ugovor ti tako ali tako ne pomaga. Odtrgajo, probijejo stroške pa bot! Pa se pejt postfestum. Vse za "narodov blagor" oz. enakost pred zakonom. Kakšna farsa!
staridida
06. 12. 2016 11.07
+3
A zadnje ankete Dela ne boste objavili-kaj je prišla depeša iz Murgel...
prašek
06. 12. 2016 11.33
-2
Hočemo, oziroma zahtevamo interpletacijo !!!!!
mallonge
06. 12. 2016 14.18
+1
sinhron
06. 12. 2016 11.04
+0
Okrog sporazuma s Fidesom je vse preveč medijskega zavajanja , če je bil razložen sindikatom posebej potem ga nočejo ali ne znajo razumeti ali pa je apriori zaradi užaljenosti treba vlado stisniti v kot in razkazovati moč sindikatov , tudi vlada ima svojo moč . Ne razumem pa koalicijskih partnerjev ali se v tej koaliciji ne pogovarjajo med seboj in ne iščejo medsebojnih kompromisov , da so lahko tako zaostrili medsebojne odnose ? Razumem Desus to je stranka stalnih konfliktov z vladami v imenu upokojencev za predsednika stranke ! Ne razumem pa SD !
ROMELS
06. 12. 2016 11.07
+0
¸SD se bori za svoje volivce v javnem sektorju. Zdravniki pa itak nikoli niso volili SD.
Castrum
06. 12. 2016 11.09
+3
Res ne razumeš SD? SD je tipična stranka z masko socialne pravičnosti do delavca, pod to masko pa v stranki prevladujejo kapitalisti in predvsem dooooolgoletni priviligiranci. In prav zato stranki SD ne odgovarja da bi se kaj spremenilo, čeprav pred kamero govorijo drugače.
Castrum
06. 12. 2016 11.00
+3
Že odobrene zahteve dohtarjev nas bodo stale 53 milijonov letno. Kot kaže bo tudi histerični Štrukelj dobil svoje, torej še dodatnih 217 milijončkov. Pa verjetno se bo oglasil še kakšen do sedaj izgubljen sindikat js in prišli bomo na 300 dodatnih letnih milijončkov, ki jih bomo morali zagotoviti MI iz realnega sektorja. Naj živi Vlada!
mallonge
06. 12. 2016 11.04
-2
Važna je politična stabilnost in lažnivo leporečje: Židana, Erjavca in Cerarja.
ROMELS
06. 12. 2016 10.55
+1
Treba je doseči, da bo gospodarstvo odrejalo plače v javnem sektorju.
CyberWorm90
06. 12. 2016 10.41
+3
krize ni weč gospodarska rast je wse je super : ))) cmero si je zwišu plačo pa še eliti bo dwignu plačo : ))) sam še nawadni držawljani tolčemo krizni dawk ddw : ))))
CyberWorm90
06. 12. 2016 10.42
+5
za božička smo dobli pa še dwig cen benza pa nafte : )))
ROMELS
06. 12. 2016 10.32
+2
Se šušlja, da se se bodo upokojencem dvignile pokojnine za 20 evrov. A je to ras?
staridida
06. 12. 2016 10.36
+2
Paskakvali
06. 12. 2016 10.26
-5
Janšisti se sprašujejo kje so vstajniki? Dragi desni cvetober inteligence......spomnite se koga so vstajniki rušili in zakaj? Danes nam gre bolje v vseh pogledih in vi bi pa vstajnike ker bi radi na oblast?Organizirajte se pa se vidimo na ulicah in trgih........tako kot je rekel vaš komandant.Bojim pa se ,da bi bili dokaj neopazni......
DonDonDan
06. 12. 2016 10.12
+5
Kdo v zloveniji zastopa realni sektor? NIHČE! Antauer in Milić sta samo pichkhin dima !!!!!!
mallonge
06. 12. 2016 10.26
+3
Ta dva sta poznana samo po tem, da se pogovarjata kje v eksotičnih krajih sta prejadrala dopust.
Paskakvali
06. 12. 2016 10.28
-3
Janez je velik zagovornik realnega sektorja.........vedno kadar je na oblasti mal pojača JU........tako iz ljubezni in uvidevnosti do realnega sektorja.......pa to......
Castrum
06. 12. 2016 11.02
-1
prašek
06. 12. 2016 09.41
-3
Je pa lepo, da sindikati zahtevajo ......
prašek
06. 12. 2016 09.41
-4
Ampak končno besedo bo imela finančna ministrica !!!!!!!!!
mallonge
06. 12. 2016 09.44
+5
prašek
06. 12. 2016 09.28
-2
En lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
06. 12. 2016 09.31
-1
Samo eno skromno vprašanje gurujem komuniciranja : kaj pa je slabega v sporazumu ??? Ker ne najdem kje bi ga lahko prebral, sprašujem vas, ki ste ga , več kot očitno premislili , da ne rečem prebrali in razumeli !
prašek
06. 12. 2016 09.39
-2
Zdaj se moramo pa pripraviti na stavko realnega sektorja , he, he, he.
mallonge
06. 12. 2016 10.27
+3
krmeki
06. 12. 2016 09.23
+3
Cerar, sta vama izkušenejša Desus in SD lepo povedala, da boste s podpisom groznega Milojkinega sporazuma, odprli pandorino skrinjico za celotni javni sektor.
prašek
06. 12. 2016 09.31
-4
krmeki
06. 12. 2016 11.47
+2
Prašek jasno je, da se bo sedaj uprl (oziroma se je že) celotni javni sektor, ki mu gre bistveno slabše kot zdravnikom. Samo za potešitev njihovih želja ne bo dovolj 50 milijonov ampak več 100 milijonov, ki jih pa država nima.
krmeki
06. 12. 2016 11.48
+2
Če bi Cerar in Milojka bila vsaj malo politično izobražena, bi to lahko predvidela vnaprej.