Slovenija

Vlada bo za najslabše plačane javne uslužbence namenila slabih 26 milijonov evrov

Ljubljana, 20. 07. 2017 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po maratonskih pogajanjih med sindikatom javnega sektorja in vlado, je slednja le pristala na predlog za odpravo anomalij pri delovnih mestih za skupino J. Prvi sindikalist Branimir Štrukelj je z izidom zadovoljen in ocenjuje, da je bil ta premik mogoč tudi zaradi protestov.

Vodja pogajalske skupine konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je z današnjo odločitvijo vlade, s katero so pristali na sindikalni predlog za odpravo anomalij pri delovnih mestih za skupino J, zadovoljen. Če bo vse potekalo gladko, bi lahko v drugi polovici prihodnjega tedna z vlado podpisali dogovor, je napovedal.

Po sredinih deveturnih pogajanjih so razhajanja med vladno in sindikalno stranjo ostala še pri plačni skupini J, vlada pa je danes pristala tudi na sindikalni predlog, po katerem bodo za zvišanje uvrstitev delovnih mest najslabše plačanih v tej skupini namenili slabih 26 milijonov evrov. Vlada je ob tem pooblastila ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, da pogajanja o plačnih anomalijah nadaljuje in jih v čim krajšem času tudi zaključi.

Štrukelj je ob tem dejal, da je to dosežek predvsem za zaposlene v plačni skupini J, kjer so najslabše plačani v javnem sektorju. Ob tem je izpostavil, da je bil ta premik mogoč le, ko so se zaposleni sami odločili za proteste in aktivno nastopili. Ko je vlada začutila, da je članstvo pripravljeno na radikalne aktivnosti, je začela popuščati, je ocenil.

K sporazumu bi lahko pristopili prihodnji teden

Dodal je, da jih sedaj čaka nekaj zelo napornih dni usklajevanj kolektivnih pogodb, ki jih morajo še potrditi sindikalni organi. A predvideva, da če bo šlo vse gladko, bodo lahko pristopili k sporazumu z vlado v drugi polovici prihodnjega tedna.

V anekse h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev bodo namreč prelili še dogovore z resornih pogajanj. Po navedbah ministra Koprivnikarja so se uskladili na skoraj vseh, razen pri kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva, vsi sindikati pa ne soglašajo niti pri kolektivni pogodbi za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti.

V prvi fazi pogajanj so sicer vladni in sindikalni pogajalci iskali dogovor za javne uslužbence do vključno 26. plačnega razreda ter za pooblaščene uradne osebe. Jeseni bodo nato sledila še pogajanja o odpravljanju anomalij tudi višje na plačni lestvici.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jankomat
20. 07. 2017 22.42
+8
banda štrukljeva in naših poslancev. Zakaj ne znižajo ddv ?????to bi bilo pošteno!!!!tako pa država samo polni proračun,pošilja civilne policiste na teren,da nas slikajo in pošiljajo položnice.Banda.tudi če ima drž ava denar ,ga zopet deli svojim. večina ljudi pa postajajo reveži!!!!!!
Titipka
20. 07. 2017 22.13
+4
Tako je super v javnem sektorju, da ponekod tezko dobijo ustrezen kader za tisto plačo. Po drugi strani pa tudi v realnem sektorju niso sami bleščeči delavci. Dobis slabo izdelan stol, trgovka ne ve kako lahko pereš hlace iz nekega materiala, elektricar pride ko pride....
ne rabimo predsednika
21. 07. 2017 18.08
če bo mizar slabo izdelal stol bo kmalu na to opozorjen, ker v drugem primeru pade prodaja, podjetje nima denarja za plače. verjetno bo tudi kmalu odpuščen ...v javnem sektorju je pa delavec zaščiten kot....
Skunk Works
20. 07. 2017 22.02
+13
Ja kaj se čudite, jS se plačuje iz davkov, torej če se viša plače js, se avtomatsko zniža realnemu sektorju, ki tole veselico plačuje, zaj je žakel en sam. In če eden iz žakla več vzame, ostane za drugega manj.....ampak, če so ljudje zadovoljni, in spijo doma, ko so volitve, potem bo že prav tako.......minimalac je zakon.....
valjhunsinkajtimara
20. 07. 2017 21.51
+5
Sindikati so privatne firme. To morate razumeti.
LLxx
20. 07. 2017 21.15
+23
v gospodarstvu pa vse po starem 80% na minimalcu pa noben se ne zabuni
Skunk Works
20. 07. 2017 21.59
+7
čisto prav jim je, zgleda da so zadovoljni in lepo dremajo doma, ko so volitve.....tile ta drugi bi bili neumni, če ne bi takih kar naprej raubali........vsak ima kar si zasluži, ....velja tudi za narode.....
godzila
20. 07. 2017 21.07
+17
Štrukelj še eden od Slovenskih lenuhov z mastno mesečno plačo,upokojenci pa s polno delovno dobo životarijo s 400 euri pokojnine ja res je nekaj hudo narobe v tej državi ,denar je zmeraj za prosveto in dohtarje sam za rajo ga pa ni seveda ga ni če gre pa vsako leto vse za te vampirje,ki jim ni in jim nikoli ne bo dovolj,,,,,,,,,,,,,,,,
Jožajoža
20. 07. 2017 21.04
+6
tudi učiteljica je najslabše plačan javna uslužbenka, pa policaj, pa direktor občinske uprave....torej, kdo bo sedaj dobil zraven
proofreader
20. 07. 2017 22.48
+2
Večina učiteljic ima zelo dobre plače. Poglej vozni park pred šolami. Plus dva meseca brezskrbnih počitnic.
valjhunsinkajtimara
20. 07. 2017 20.06
+24
Ta javni sektor mi vzame 47% plače ze v štartu in nato z vsakim nakupom še 22%... In kaj dobim za to? Groznje s stavko in sklicevanje na kuminzem ter kričanje naj se delavci združimo v boj proti zatiranju. Ce mene vprašaš, me zatirq javni sektor s davki in trošarinami!
travnk
20. 07. 2017 22.51
+3
imas prav na ulice in narediti konec bandi zajedalski
valjhunsinkajtimara
20. 07. 2017 20.04
+23
Treba je vedit,da vsak evro s katerim si zvišajo place je dobljen od privatnega sektorja. Vsak evro, ki ga več zapravijo je vzet privatnemu sektorju. Začasno zaradi krize zvišan DDV imamo ze kok let?!!
CestniKolesar370Wattov
20. 07. 2017 19.57
+3
"... In zato ker sem trdno prepričan, da je javni sektor, čeprav se mogoče malce čudno sliši, pa vendar, gonilo razvoja vsake države..." - Boris Koprivnikar. Jaz mu ne zamerim, človek je minister za javno upravo in svoje delo opravlja še kako dobro. Bravo legenda! Tako kot je Johnny Cochran OJ Simpsona rešil zapora, pač zato je plačan in svoje delo je opravljal najboljše. Mlahavi so pa v tem primeru Miro, sodnik in porota.
maajde
20. 07. 2017 19.50
+17
Borijo se za zvišanje plač. Ampak samo javnim uslužbencem! Kaj pa ostalim Slovencem? Normalno, da dokler bodo prispevki podjetij visoki in bodo še višji, za poštene marljive delavce ne bo nič več ostalo! Še minimalca ne bo več! Danšnje delo je ena sama tlaka!
.jest
21. 07. 2017 08.50
+2
Za javne plače se bori Štrukelj, za privatni sektor pa bi se moral Semolič. Razlika v sposobnosti je očitna. Člani sindikata, ki so zaposleni v Iskri morajo sami tožiti podjetje za nepravilnosti, ker sindikat ni storil nič pozitivnega.
igorli
20. 07. 2017 19.16
+3
No pa se tudi za tote reveže premika v plus!!
valjhunsinkajtimara
20. 07. 2017 19.33
+22
Za vsak evro, ki se da cistilki učitelji potem zahtevajo in po defaultu dobijo dva, da kao ni " uravnilovke" saj so oni hodili na fakulteto in si zaslužijo več.... To je poanta dviga plac tem revežem.