Slovenija

Vlada: Čeprav je neutemeljena, nas interpelacija ne bo ustavila

Ljubljana, 27. 10. 2016 19.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Predlagatelji interpelacije tej vladi očitajo, da je neuspešna in da ne uresničuje koalicijskih zavez, pa vendar je prav tej vladi uspelo to, kar si je pred časom njihova vlada zastavila kot eno osrednjih obljub," pravijo na vladi.

Vlada je sprejela odgovor na interpelacijo o delu in odgovornosti vlade, ki jo je vložila poslanska skupina SDS. "Čeprav je neutemeljena in na več mestih izpostavlja podatke, ki ne držijo, vlade ne bo ustavila pri njenem delu," pravijo.

V vsakem trenutku lahko postrežejo s podatki, ki dokazujejo, da je stanje boljše, kot se trudijo predstaviti vlagatelji interpelacije, pravijo. Za vlado je prva polovica mandata, v katerem je bilo storjeno veliko premikov, so ocenili.

Pred nastopom sedanje vlade je bila javnost ujeta v doktrino šoka in v napovedovanje izrednih razmer, so opozorili. "Slovenska javnost je poslušala napovedi, da je prihod evropske trojke neizbežen, da državni blagajni grozi nelikvidnost, da se obeta manj socialne države," so zapisali na vladi. Dodali so, da je vlada Mira Cerarja državi zopet povrnila politični ter gospodarski in mednarodni ugled. Po mnenju vlade pa se tistega, kar se je zapravilo v predhodnih letih, ne da popraviti čez noč.

Vlada - 1
Vlada - 1 FOTO: Damjan Žibert

"Predlagatelji interpelacije tej vladi očitajo, da je neuspešna in da ne uresničuje koalicijskih zavez, pa vendar je prav tej vladi uspelo to, kar si je pred časom njihova vlada zastavila kot eno osrednjih obljub," so prepričani. Navedli so, da je vladi uspelo pridobiti nazaj finančno suverenost Slovenije znotraj EU in stabilizirati politični prostor: "Tej vladi je uspelo, da je vsem družbenim področjem omogočila predvidljiv razvoj," so poudarili.

"Pred vlado sta približno še dve leti dela v tem mandatu in tudi v teh dveh letih ne bo stala križem rok in se pripravljala na volitve," so napovedali. Izpostavili so, da o uspehih vlade govorijo številni pozitivni pokazatelji.

Vlada se "zaveda, da je treba ohraniti trajno gospodarsko rast, izboljšati delovanje zdravstvenega sistema, da državljanom ne bo treba čakati v nerazumno dolgih čakalnih vrstah, poskrbeti za javnofinančno vzdržnost pokojninskega sistema".

Za preostanek mandata je vlada napovedala tudi pravičnejšo razporeditev davčnega bremena, pomoč gospodarstvu, da bo zadihalo še s polnejšimi pljuči, nadaljnje premike v smeri izgradnje drugega tira ter povečanje učinkovitosti in kakovosti delovanje pravosodnih organov.

Opozicijska SDS je sicer konec septembra vložila interpelacijo o delu vlade, s katero po besedah predsednika stranke Janeza Janše zahtevajo razpravo o delu šibke vlade brez hrbtenice. Interpelacijo so vložili "zaradi kršenja ustave in zakonov, neuresničevanja zavez iz koalicijskega sporazuma vladnih strank SMC, DeSUS in SD, slabega upravljanja z državo in državnim premoženjem ter vse večjega razvojnega zaostanka za primerljivimi državami v EU".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
27. 10. 2016 22.35
-1
Bravo vlada!! Delat naprej, ne oziraje se na krokarje.
Najdrazejsa
27. 10. 2016 21.08
-1
V zameno za to, da je namesto Kopač Mrakove dal glavo na tnalo, pa je stranka SD Šumečniku hitro poiskala novo službo. Po naših informacijah naj bi Dejan Židan in Kopač Mrakova takoj po njegovem odstopu zahtevala, naj se mu najde služba v javnem sektorju. To je pred dobrim mesecem tudi dobil, in sicer v državni energetiki – distributerju Energetika Celje (ECE), kjer skrbi »za spremljanje zakonskih in podzakonskih aktov, ki so pomembni za delovanje podjetja, pripravo pravilnikov in normativov ter varstvo pri delu«, so novo pridobljene strokovne kompetence Šumečnika za medije komentirali v ECE.
Najdrazejsa
27. 10. 2016 21.09
+0
Primer delovanja te Cerarjeve "poštene" vlade.
Kollerik
27. 10. 2016 22.34
Ti bi torej volil nekoga, ki ga kljub redni plači že ne vem koliko krat sploh ni bilo v paralament in ki ima potomca zaposlena v lepih javnih službicah?
darlok
27. 10. 2016 20.55
+3
"Predlagatelji interpelacije tej vladi očitajo, da je neuspešna in da ne uresničuje koalicijskih zavez, pa vendar je prav tej vladi uspelo to, kar si je pred časom njihova vlada zastavila kot eno osrednjih obljub," A ni tole že alarmantno? Hvalijo se, da so edini (vsaj tako je razbrati), ki jim je uspelo uresničiti ENO (ne vseh, ENO) od osrednjih obljub. A to je po novem dosežek? Si kar predstavljam, kako bi moj šef reagiral, če bi mu rekel:" Obljubil sem marsikaj in poglejte, v službo hodim brez zamud! Tako kot sem obljubil. No, sicer delam potem nič, malica se razpotegne na 1h...." Pa saj ni samo ta vlada takšna. Vse to iste bolj ali manj.
glas_razuma
27. 10. 2016 19.51
+3
Je pa res tej vladi uspelo dokazati, da ni tako slabe vlade, da ne bi moglo biti še slabše.
marmilan
27. 10. 2016 19.52
-2
Skunk Works
27. 10. 2016 19.55
+1
Skunk Works
27. 10. 2016 19.49
+0
Vlada se zaveda, da je treba ohraniti gospodarsko rast? A res?