Slovenija

Vlada dokončala davčno reformo

Ljubljana, 27. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sprejela zadnji paket zakonov s področja davkov. Znižali so davek na plače, ki močno bremeni gospodarstvo, in dopolnili zakon o dohodnini.

Vlada bo v DZ poslala tri davčne zakone
Vlada bo v DZ poslala tri davčne zakone FOTO: Dare Čekeliš

V DZ je sklenila poslati predlog zakona o ukinitvi davka na bilančno vsoto bank in hranilnic ter predlog novele zakona o davku na izplačane plače, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Dušan Mramor. Vlada je sprejela tudi predlog novele zakona o dohodnini, na podlagi zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah pa štirim podjetjem odobrila državno pomoč.

Predlog novele zakona o davku na izplačane plače določa razbremenitev plačevanja tega davka na plače do zneska 165.000 tolarjev. Znižanje bo uveljavljeno s 1. septembrom, na letni ravni pa bo izpada 10 milijard tolarjev, je povedal Mramor. Opozoril je, da se na račun uveljavitve novele zakona plače ne smejo zvišati. Te se lahko zvišujejo le v skladu s socialnim sporazumom, ki določa, da mora rast plač v zasebnem sektorju za eno odstotno točko zaostajati za rastjo produktivnosti. Če bo vlada februarja prihodnje leto ugotovila, da je bila rast plač višja, bo davek na izplačane plače v letu 2005 spet ustrezno zvišala, je opozoril.

Vlada je davek na bilančno vsoto bank in hranilnic uvedla leta 1998, zdaj pa ga je sklenila odpraviti. Kot je pojasnil Mramor, za obdavčitev bilančne vsote ni več ekonomskih razlogov. Sicer pa se proračunski prihodki iz naslova tega zakona zmanjšujejo - medtem ko se je v letu 1998 v proračun steklo 4,3 milijarde tolarjev, se je leta 2003 znesek znižal na 345,9 milijona tolarjev. Predlog zakona predvideva, da davčni zavezanci zadnjič obračunajo in plačajo davek za leto 2004.

Višja olajšava za študentsko delo

Študentje so s peticijo uspeli doseči zvišanje olajšave za študentsko delo
Študentje so s peticijo uspeli doseči zvišanje olajšave za študentsko delo FOTO: POP TV

V skladu z dogovorom s študenti je vlada sprejela predlog novele zakona o dohodnini, v katerem je posebno olajšavo za študente zvišala s 668.100 tolarjev letno na 1,2 milijona tolarjev letno, stopnjo akontacije dohodnine od dohodkov študentov, doseženih preko študentskih servisov, pa znižala s 25 odstotkov na 12,5 odstotka. Predlog zakona bo pomenil dodaten izpad proračunskih sredstev iz naslova dohodnine v letu 2005 za približno 700 milijonov tolarjev. Ker se zaradi tako velikega povečanja posebne olajšave povečuje nevarnost zlorab študentskega dela, je vlada v zakon vgradila rešitve, s katerimi se zaostruje nadzor nad študentskim delom. "Vlada je dodala določen dodatek, ki bo nalagal organizacijam in delodajalcem, da bodo napotnice potrjene vnaprej, torej preden bo študent pričel z delom, napotnico pa bodo poslali davkariji in inšpektorjem," pojasnjuje minister Mramor.

Kazen za študente, ki se ne bodo držali zakonov, je od 100 do 300 tisoč tolarjev. Delodajalci pa bodo, če jih bodo zalotili, plačali od 400 tisoč do šest milijonov tolarjev denarne kazni.

Državna pomoč za štiri podjetja

Vlada je sprejela spremembe in dopolnitve zakona o postopnem zapiranju Rudnika Trbovlje - Hrastnik in razvojnem prestrukturiranju regije.

Za prestrukturiranje bodo s sklepom vlade državno pomoč prejela podjetja Iskra kondenzatorji iz Semiča, Javor Pivka, Svea lesna industrija Litija in Novoles Straža. Družba Iskra kondenzatorji bo dobila 1,15 milijarde tolarjev državne pomoči v obliki subsidiarnega poroštva za najetje novega dolgoročnega posojila, subvencijo za kadrovsko prestrukturiranje v višini 422 milijonov tolarjev in za poslovno prestrukturiranje v višini 495 milijonov evrov. Družba Javor Pivka bo za tehnološko prestrukturiranje prejela 1,1 milijarde tolarjev državne pomoči v obliki subsidiarnega poroštva ter subvencijo za izvajanje ukrepov poslovnega prestrukturiranja v višini 332,25 milijona tolarjev in za izvajanje ukrepov kadrovskega prestrukturiranja v višini 50 milijonov tolarjev.

Podjetje Svea bo v obliki subsidiarnega poroštva prejelo državno pomoč za restrukturiranje obstoječih kratkoročnih in dolgoročnih obveznosti do bank upnic v višini 621,2 milijona tolarjev in subvencijo za poslovno in kadrovsko prestrukturiranje v višini 110,9 milijona tolarjev. Podjetje Novoles Straža bo dobilo državno pomoč v obliki subsidiranega poroštva za prestrukturiranje v višini 1,3 milijarde tolarjev, za finančno prestrukturiranje v višini 1,1 milijarde tolarjev ter tehnološko prestrukturiranje v višini 200 milijonov tolarjev, za kadrovsko prestrukturiranje pa bo prejelo subvencijo v višini 282,8 milijona tolarjev.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni