Slovenija

Vlada in Janša jemljeta zalet

Ljubljana, 20. 01. 2008 19.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tjaša Slokar
Komentarji
264

Podpora vladi je po večmesečnem padanju znova zrasla, pa tudi premier Janez Janša se je na lestvici politikov odrezal bolje kot prejšnji mesec.

Vladajoča koalicija očitno jemlje zalet za naskok na drugi mandat, tako vsaj kažejo zadnji protinflacijski ukrepi vlade in trenutno precej uspešen izplen pogajanj s sindikati.

Da je vlada Janeza Janša uspešna, meni 37,3 odstotka vprašanih.
Da je vlada Janeza Janša uspešna, meni 37,3 odstotka vprašanih. FOTO: POP TV

Nekaj pa k boljši podobi očitno prispeva tudi predsedovanje EU. Anketiranci so namreč vlado ocenili za dve odstotni točki bolje kot prejšnji mesec. Da je uspešna, meni 37,3 odstotka vprašanih.

Upam, da je to dolgoročni trend. Vsi kazalci kažejo, da se življenje v Sloveniji izboljšuje,“ je rezultate komentiral minister za javno upravo iz SDS, Gregor Virant.

Delež nezadovoljnih z vlado pa ostaja enak kot decembra, kar pomeni, da je vladi januarja uspelo nekoliko pritegniti neopredeljene.

SD padla podpora

In kaj bi prinesle volitve, če bi bile danes? Zmagovalka bi še vedno bila SD Boruta Pahorja, od petka sicer okrepljena z Mitjo Gasparijem, čeprav se je njen naskok pred drugimi precej zmanjšal. Decembra bi dobili 31, januarja pa 24,2 odstotka.

Borut Pahor vidi razloge za padec podpore v manj ostrih stališčih do vlade.
Borut Pahor vidi razloge za padec podpore v manj ostrih stališčih do vlade. FOTO: Dare Čekeliš

In vzroki? Pahor pravi, da njegovi zadnji nastopi niso bili tipično opozicijski: “Iz odziva volivcev sem razbral delno razočaranje, ker moja stališča niso bila dovolj ostra in kritična do vlade,“ med drugim meni prvak SD.

Na drugem mestu je SDS, tudi z nekoliko nižjo podporo kot decembra – s 16,5 je padla na 15,9 odstotka. Na tretjem mestu je Zares, ki prav tako izgublja – 7,9 odstotka. V zadnjem mesecu pa je pridobila LDS, verjetno tudi na račun ostrih in prepričljivih nastopov njene predsednice – 6,8 odstotka znaša njen rezultat.

Raziskavo Vox populi je za POP TV in časopis Dnevnik opravila agencija Ninamedia.

Peta je Slovenska nacionalna stranka (5,1 odstotka), ki očitno izgublja zaradi razpada poslanske skupine, šesta Nova Slovenija (3,3 odstotka), sedma Ljudska stranka (3,1 odstotka) in osmi je Desus (2,7 odstotka). Zanimiv pa je podatek o neopredeljenih (30,5 odstotka), teh je kar za deset odstotnih točk več kot decembra.

Türk ostaja prvi, Janša se popravlja

In še lestvica najbolj priljubljenih politikov. Številka ena ostaja in se še krepi predsednik države Danilo Türk, na drugem mestu je Borut Pahor, ki nekoliko izgublja sapo, tretji je Janez Potočnik.

Danilo Türk je najbolj priljubljen slovenski politik.
Danilo Türk je najbolj priljubljen slovenski politik. FOTO: Damjan Žibert

Četrti je ljubljanski župan Zoran Janković, peti je najbolje ocenjeni koalicijski politik Gregor Virant, sledijo Gregor Golobič, Miran Potrč, Katarina Kresal, Milan Zver in Matej Lahovnik.

Janša se je s sedemnajstega mesta spet povzpel na dvanajsto, poraženca tega meseca pa sta zaradi strankarskih zdrah in vroče krvi nedvomno Zmago Jelinčič in Sašo Peče, oba uvrščena na rep lestvice.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andrija_posavec@t-2.net
21. 04. 2008 04.59
In kje bodo najdli in kam se zaleteli?Naaredili so škode več kot sami "komunisti"tako da bodo rodovi plačevali za nami,vprašam se kam vodi in kako daleč bo še šla ta oblast??Če pogledamo samo nekaj izjav "padec brezposlenosti",namerni izbris iz registra brezposlenih,povečan BDP,na račun delavca in ne delodajalca,pod revščino živi več tisoče ljudi?Zakaj ker oni gor samo sebi bašejo "malhe" tako sedanji kot prejšni,revež pa naj životari če pa ne naj "krepa"to je ta oblast!!!
Tonček Balonček
22. 01. 2008 21.13
Da ne bodo te ankete kazale podobno kot čebelarju pred par meseci?
politik70
22. 01. 2008 21.09
No pa je pšla smena! Manja ali female pa nadaljujeta!
manjakranjc@hotmail.com
22. 01. 2008 18.47
Čer, Odgovarjam samo na "dozorele poste" , vseeno hvala pooo; naslednjič se bolj potrudi. Pozdrav M.K
SEJ BO
22. 01. 2008 16.46
Škoda female jaz sem pa že klobaso pripravil,pa brez zamere jo bom pa manji dal,ha,ha,ha,ha
female
22. 01. 2008 16.40
pooo hvala za lepši dan in ne hvala... pa tudi tebi lep dan še naprej ;)
SEJ BO
22. 01. 2008 16.36
Female ko bo konec risanke pa pridem k tebi,bova malo tvojo muco nahranila...
female
22. 01. 2008 16.33
pooo..lahko ti rečem samo to, da me impresioniraš s svojimi izjavami in posti...hm dobro da veš kdaj je risnanka...takoj ko jo bo konec spat...še otrok bi kaj bolj pametnega napisal...
SEJ BO
22. 01. 2008 16.29
Janša nastopi ponovni mandat..,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha...ali ni risanka malo pred sedmo,ha,ha,ha,ha,ha
female
22. 01. 2008 16.22
veš prašek to je pa to kar vam na levici manjka...sposobnost,se zgledujeva po naših v samem političnem vrhu...lep sonček je ja....še nekaj časa,do volitev..za vas mislim seveda....potem pa ne vem...najbolj da se gre kar stavkat ko bo Janša nastopil ponovni mandat...
SEJ BO
22. 01. 2008 16.11
Manja kdaj si se vrnila z ladje,ha,ha,ha,ha
female
22. 01. 2008 15.14
pozdrav tudi tebi Manja..da se strinjam s tabo, na levici so sami "mačisti"...pa še o njih se ne more govoriti da razmišljajo s svojo glavo - poglej politika70 copy paste, še tvoj osebni komentar prosim na prekopirano... se spomniš včeraj je malasutra nas desničarje z Janšo na čelu razdelila v dve skupini in za vsako posebej je navedla bolezensko stanje....daj vprašaj jo kaj je narobe s tabo, saj kot kaže je študirala medicino...
politik70
22. 01. 2008 15.02
Za spodnji post je bil namenjen nekam drugam pa bo tudi tukaj sedel! Manja=female ti kar nadaljuj! Politiku se je odtrgal do konca al mu je pa kdo nick ukradu? Nikoli ne veš! Namesto da bi skupaj držali se pa kregamo pa saj bo bolje.... Bomo že strnili vrste
politik70
22. 01. 2008 14.58
No še malo copy paste tako za vzorec kolko smo pridni pri inflaaciji Težka bo, gospodje Luxembourg - Letna stopnja inflacije v območju evra, katerega članica je od 1. januarja tudi Slovenija, se je septembra v primerjavi z avgustom nekoliko povečala in je znašala 2,1 odstotka. Slovenija pa je zabeležila 3,6-odstotno stopnjo inflacije na letni ravni, kar je največ med članicami območja skupne evropske valute, je danes sporočil evropski statistični urad Eurostat. V celotni EU je bila septembra inflacija na letni ravni v primerjavi s prejšnjim mesecem prav tako nekoliko višja in je znašala 2,2 odstotka. Avgusta je bila sicer bila letna stopnja inflacije v območju evra 1,7-odstotna, v celotni uniji pa 1,9-odstotna. Tako območje evra kot sedemindvajseterica sta septembra v primerjavi z avgustom zabeležila manjšo inflacijo. Mesečna stopnja inflacije v območju evra je bila septembra tako 0,4 odstotka, v celotni EU pa prav tako 0,4 odstotka. Septembra so najnižje stopnje inflacije na letni ravni v EU beležile Nizozemska (1,3 odstotka), Belgija (1,4 odstotka), Francija (1,6 odstotka) ter Italija in Finska (po 1,7 odstotka). Najvišje so bile letne inflacijske stopnje v Latviji (11,5 odstotka), Bolgariji (11 odstotkov), Estoniji (7,5 odstotka) in Litvi (7,1 odstotka). V primerjavi z avgustom se je letna stopnja inflacije septembra v štiriindvajsetih članicah EU zvišala, v eni je ostala na enaki ravni, v eni pa se je znižala. Slovenija je septembra s 3,6 odstotka na letni ravni zabeležila najvišjo stopnjo inflacije med članicami območja z evrom. Sledijo ji Grčija in Irska po 2,9 odstotka ter Nemčija in Španija po 2,7 odstotka. Najnižje letno povprečje inflacije so septembra v celotni EU zabeležile Malta (0,9 odstotka), Danska (1,2 odstotka) in Nizozemska (1,3 odstotka), najvišje pa Latvija (11,5 odstotka), Bolgarija (11 odstotkov) in Estonija (7,5 odstotka). Za Slovenijo je letno povprečje septembra znašalo tri odstotke in je bilo tako med članicami območja skupne evropske valute najvišje. Sloveniji sledi Grčija, kjer je letno povprečje septembra znašalo 2,9 odstotka. V območju evra so se septembra na letni ravni najbolj zvišale cene izobraževanja (9,1 odstotka), alkohola in tobaka (3,8 odstotka) ter gostinskih storitev (za 3,1 odstotka), najmanj pa so k inflaciji prispevale cene telekomunikacijskih storitev, ki so zabeležile celo deflacijo v višini 1,6 odstotka, kulturne storitve in rekreacija (0,2 odstotka) ter cene oblačil (0,9 odstotka), je še sporočil Eurostat.
manjakranjc@hotmail.com
22. 01. 2008 14.57
Pozdrav Female pozdravljena, od kje nekaterim, da gre za isto osebo!? Mogoče zato, ker na levici ni dekleta, ki misli s svojo glavo in predpostavljajo to tudi desnici?!? Tu bi lahko videla razlog za preplah določenih"politikov" pooo in politik70 v laseh? Kaj sem zamudila? Ankjeta gor dol, dejstva kažejo da premiki se dogajaj in trenutno en v prid levici. A vi podpirate njihove nerazumne poteze v zadnjem času? Jaz absolutno jih, ker vem, da jim s tem pada podpora;) Politik70, imaš resne težave očtino te še niso pozdravili fobije, da si "zrno". Tako kot je femlae dejala, tako kot se motiš o najini podobnosti, tako si v zmoti glede opredelitve in navedb, ki so brez repa in glave! Pozdrav M.K
politik70
22. 01. 2008 14.26
pooo Še mal pa bo smena! Prihajam!
SEJ BO
22. 01. 2008 14.19
Oprosti politik ti si kot JJ eno govoriš drugo delaš,pri nas je jasno ,če pa je pri tebi oblačno pa pridi k nam,ha,ha,ha,ha
politik70
22. 01. 2008 14.05
Zunaj je oblačno zato ne zavajaj javnosti! Si kot JJ!
SEJ BO
22. 01. 2008 14.03
Jaz tudi pravim,da si tiho in tega se drži in ne vtikaj nos drugam,JASNOOOOOOOO
politik70
22. 01. 2008 14.00
pooo In če misliš da ti bom krajšal čas z odgovarjanjem da se boš al boste lepo narežal si se mal zmotu! Smena je že bila ?