Slovenija

Vlada in Kobilarna Lipica sta bili neučinkoviti

Ljubljana, 16. 04. 2012 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po mnenju računskega sodišča je Kobilarna Lipica s soglasjem vlade ustanovila družbo Lipica Turizem, ne da bi pripravila strateški načrt družbe. Sporno je tudi, da je Tomi Rumpf obenem direktor Kobilarne Lipica in Lipice Turizem. Kobilarna naj bi že izvajala popravljalne ukrepe.

Povzetek revizijskega poročila računskega sodišča kaže, da sta Kobilarna in vlada družbo Lipica Turizem ustanovili brez analiz, ki bi izkazovale izpolnjevanje pogojev za uspešno poslovanje družbe ter potrebni znesek njenega ustanovitvenega kapitala.

Kobilarna je dala Lipici Turizem brezplačno v uporabo nepremične in drugo premoženje, ki je v državni lasti, stroške amortizacije tega premoženja v vrednosti 1,81 milijona evrov in stroške zavarovalnih premij, stroške varovanja in stroške nadomestila uporabe stavbnega zemljišča v skupni vrednosti 830.000 evrov pa je plačala sama.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je povedal, da so na podlagi ugotovitev iz revizijskega poročila že podali ovadbo zoper dve osebi zaradi suma zlorabe položaja. Z zadevo se bo ukvarjalo tožilstvo v Novi Gorici, imen ovadenih pa zaradi interesov preiskave niso mogli razkriti.

Na podlagi ugotovitev je računsko sodišče Kobilarni Lipica, vladi ter ministrstvoma za kmetijstvo in okolje ter za izobraževanje, znanost, kulturo in šport podalo priporočila ter zahtevalo popravljalne ukrepe. Od vlade je zahtevalo proučitev ustreznosti vloge dveh ministrstev pri financiranju in nadzoru dejavnosti Kobilarne Lipica ter proučitev možnih sprememb organiziranja in lastništva družbe Lipica Turizem.

Lipica Turizem ves čas od ustanovitve posluje neuspešno, zato jo je Kobilarna Lipica kot edini ustanovitelj, kljub zakonskim omejitvam namenske porabe sredstev, v letu 2010 dokapitalizirala v višini 1,8 milijona evrov, od tega na neustrezen način pridobljenih 1,5 milijona evrov iz državnega proračuna.

Dan lipicanca v Lipici - 15
Dan lipicanca v Lipici - 15 FOTO: Damjan Žibert

Na podlagi rebalansa programa dela in finančnega načrta naj bi se ta sredstva porabila za izvajanje nalog Kobilarne Lipica v letu 2010, hkrati pa so bila v izkazu računa finančnih terjatev in naložb načrtovana za povečanje kapitalskih deležev. Vlada je kljub tej neusklajenosti in predvideni nenamenski porabi dala soglasje k rebalansu programa dela in finančnega načrta.

Ob pripravi akta o ustanovitvi družbe Lipica Turizem niso poskrbeli za ustrezen nadzor in vodenje v družbi, saj imenovanje osebe, ki je hkrati direktor v Kobilarni Lipica in družbi Lipica Turizem (direktor obeh je Tomi Rumpf), in oseb, ki so hkrati tudi v nadzornih odborih obeh družb, pomeni konflikt zastopanja interesov in predstavlja veliko tveganje za neupravičeno in nenamensko rabo sredstev Kobilarne Lipica v korist družbe Lipice Turizem.

Mi opozarjamo na to, da ni dobra praksa ustanavljati hčerinska podjetja na način, da se potem izgubi sled za učinkovitostjo porabe javnih sredstev. Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča

Neučinkovito je bilo tudi ravnanje Kobilarne Lipica pri razmejevanju prihodkov in odhodkov. Lipica Turizem je na primer na podlagi pogodbe o poslovnem sodelovanju in sodil v poslovnih knjigah izkazala 1,7 milijona evrov prihodkov od ogleda kobilarne, predstav, šole jahanja in vožnje s kočijo, kljub temu da so te storitve v skladu s predpisi in akti Kobilarne Lipica določene kot del javne službe v Kobilarni Lipica.

Računsko sodišče je od vlade zahtevalo proučitev ustreznosti vloge dveh ministrstev pri financiranju in nadzoru dejavnosti Kobilarne Lipica ter proučitev možnih sprememb organiziranja in lastništva Lipice Turizem. Kobilarna Lipica, vlada ter ministrstvi za kulturo in kmetijstvo morajo odzivno poročilo pripraviti v 90 dneh.

Rumpf: Kobilarna Lipica že izvaja popravljalne ukrepe

Direktor Tomi Rumpf pa je povedal, da so v kobilarni že po prvih ugotovitvah računskega sodišča glede ureditev razmerij med Kobilarno Lipica in družbo Lipica Turizem, s katerimi so bili seznanjeni v začetku januarja, začeli izvajati popravljalne ukrepe.

Čim prej so želeli pridobiti mnenje računskega sodišča, saj so sami ves čas, odkar je leta 2009 prevzel vodenje Kobilarne Lipica, opozarjali na to, da je zakonska ureditev zelo zapletena, trdi Rumpf. "Od končnega poročila računskega sodišča pričakujemo, da bo dal jasne napotke predvsem vladi in resornim ministrstvom, kako urediti, da bo upravljanje z res pomembnim območjem v Lipici tudi možno," je dejal.

Spomnil je, da so bili leta 2009 v zelo težkem položaju. "Lipica Turizem je imela milijonsko izgubo. Ogrožena so bila delovna mesta in tudi nadaljnji razvoj območja," je povedal. Leta 2010 so predlagali dokapitalizacijo s strani Posebne družbe za podjetniško svetovanje, za to so pridobili tudi pravno mnenje, ki je potrjevalo, da je ta oblika dokapitalizacije možna, a je takratno ministrstvo za kulturo ni odobrilo, je še pojasnil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kotletix
17. 04. 2012 12.29
+1
To govorijo zaposleni že mesece.
Tom Jones 1
16. 04. 2012 18.56
+2
Vlada....Kobilarna......eno in isto......oboji so......
HooplaToopla
16. 04. 2012 18.47
+4
"Vlada in Kobilarna Lipica sta bili neučinkoviti." Za uspešen razplod bo treba poiskati kake bolj iskre konje, kot so tile iz vlade.
rkl
16. 04. 2012 11.04
+5
lahko samo rečem da se Janezek požvižga na vse ugotovitve računskega sodišča...on je edini merodaven z svojimi ministri
tepee
16. 04. 2012 10.21
+10
a ima Virantov tast tudi kaj zraven?
wsharky
16. 04. 2012 11.02
+4
... razen golf igrisca ... verjetno nic .. he he he ...