Slovenija

Vlada in SDS dol, SD gor

Ljubljana, 25. 03. 2007 19.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tjaša Slokar
Komentarji
64

SD se strmo vzpenja po lestvicah priljubljenosti. Zanje bi volilo 30 odstotkov vprašanih, kaže raziskava Vox populi.

Podpora strankam
Podpora strankam FOTO: POP TV

Socialni demokrati se strmo vzpenjajo po lestvicah priljubljenosti. Tako kažejo tudi izsledki javnomnenjske raziskave Vox populi, ki jo za POP TV in Dnevnik opravlja agencija Ninamedia. Če bi bile volitve danes, bi namreč zanje volilo skoraj 30 odstotkov anketirancev, za dosedanjo zmagovalko SDS pa kar deset odstotkov manj.

Padec podpore največji vladni stranki SDS se očitno pozna tudi pri ocenjevanju dela vlade. Da je uspešna, meni 42,3 odstotka anketiranih, kar je dve odstotni točki manj kot februarja. V večini so tako tisti, ki so vladi prisodili oceno neuspešno - 45,6 odstotka.

Podpora vladi
Podpora vladi FOTO: POP TV

Veliko bolj zanimivi so izsledki ocenjevanja političnih strank. Na prvo mesto se je prvič po sestopu Zveze komunistov z oblasti vrnila njena prenovljena naslednica SD. Dobila bi kar 30 odstotkov glasov tistih, ki bi danes šli na volitve. To je rezultat, ki sta ga v najboljših časih dosegali le LDS in SDS.

SDS bi dobila 18,1, kar je deset odstotnih točk manj kot SD. LDS pa je padla z 9,8 na 4,3 odstotka. Tesno za petami ji je Slovenska nacionalna stranka - 4,2 odstotka.

Podpora združenju Zares
Podpora združenju Zares FOTO: POP TV

Poglejmo še rezultate za društvo Zares - če bi na volitvah nastopilo kot stranka, bi ji 30,8 odstotka anketiranih dalo svoj glas, dobrih 56 odstotkov se za to ne bi odločilo. Ampak Zares je za zdaj še daleč od stranke.

In kako kaže politikom? Trdno v vodstvu je Borut Pahor, zadnje dogajanje mu je prineslo še dodatne točke, na drugem mestu je znova Janez Drnovšek - očitno so mu koristili tudi ukradeni računalniki, tretji je Janez Potočnik, četrti ljubljanski župan Zoran Janković - slabše ocenjen, peti je Lojze Peterle, šesti in sedmi sta ministra Milan Zver in Gregor Virant, šele na osmem mestu je njun vodja Janez Janša - nekoliko slabše ocenjen, deveti je Miran Potrč, na desetem mestu pa je pristal Zaresovec Matej Lahovnik.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
27. 03. 2007 07.09
butlnom nimam kej razlagat ,....
neti
26. 03. 2007 22.43
malasutra@gmail.com
26. 03. 2007 21.42
uf, vidim, da imate že notranje krvavitve, desni. saj vem, ni prijetno. meni tudi ni bilo, ko je jj prišel na oblast. tomi, upam, da se ti anksiozno stanje s prebliski paranoje ne bo drastično poslabšalo. vidim tudi, da se že tolažite s koalicijo sd - sds. težka bo. jj je najboljši v opoziciji. tam lahko mirne duše pokaže ves svoj karakter, škode pa pri tem ni posebne.
kosir_maks
26. 03. 2007 17.34
Volilci SDS niso volili JJ leta 2004 zato , da bi sestavljal velike koalicije. Prav tako bo čez dve leti. Levičarji ne bodo zadovoljni z veliko koalicijo . Če bo rezultat 60: 40 , potem ne bodo rabil JJ. Lahko bodo mirno izvedli KADROVSKI CUNAMI. Ups, ne takrat bo to v medijih označeno kot PRIČAKOVANE IN LOGIČNE KADROVSKE MENJAVE. Pri nas nimamo enakih vatlov za vse. A je tako levičarji !!
janezgorenc@email.si
26. 03. 2007 15.54
Toni, se absolutno strinjam. Že leta 2004 mi je bilo žal, da SD in SDS nista skupaj sestavila vlade. Takrat so bili tovariši v SD pač premočni. Danes, upam, da je drugače. Vsaj Pahor daje tak vtis. Bojim pa se, in to sem že napisal, da bodo ti novi pritepenci iz potapljajoče se LDS delali zdrahe in vrgli Pahorjevo sicer zelo uravnoteženo politiko s tečajev. Kje bi pa v svojem živlnenju videl uspehe na bolje? No, kot prvo, imamo evro, kot drugo, plača mi je šla gor, k notarjem sicer ne hodim, če bi hodil bi pa bil zaradi nižjih cen vesel, pri registraciji ne rabim več lepiti tiste neumne nalepke, s ponosom praznujem tri nove praznike nacionalnega pomena, čeravno niso prosti dnevi... Kaj še? Ja, veseli me, da se čedalje več dijakov odloča za tehnične in naravoslovne študije, zelo me veseli, da poskuša vlada delati reze v sicer nekoč nepremagljive bastione prejšnjega režima, namreč v sodstvu, šolstvu in medijih. Vesel sem, ker vsaj nekateri osrednji mediji ne grizejo kot stekli psi vsega, kar diši po desnici, Janšu, ZDA, Izraelu, RKC... Ker delam v šolstvu, lahko rečem, da so spremembe, ki se pripravljajo, več kot dobrodošle. Ne vse, seveda, ampak usmeritev je prava. Več samostojnosti ni še nikomur škodilo. Tako, toliko od mene. Lp, Janez
max99
26. 03. 2007 15.03
DEMOS (delavec mora ostati siromak) malo morgen.za vlado rabimo 11(enajst)razumnikov.........dr.znanosti pa vse rešijo. bolje kot ti vladajoči osebki!
pikec72
26. 03. 2007 14.10
Jaz podpiram eno in drugo opcijo. Mislim, da bi bil že čas, da se oboji spravijo, in da sestavijo vlado SDS SD. Menim, da bi bila to trenutno najoptimalnejša vlada. Seveda pa je o tem govoriti še prehitro. SDS je komaj na polovici svojega mandata in vsaj upam, da bo v teh preostalih dveh letih izpolnila vsaj dve tretjini obljubljenega. Drugače pa zadeve gredo na boljše. V dveh letih se pač to še ne vidi, upajmo da se bo videlo čez nekaj let. SD pa ima sedaj srečo, da se ne rabi zamerjati ljudem z nepriljubljenimi potezami, ampak da vlado mirno kritizira, tako ji ostaja veliko časa za rast stranke. In srečo ima še to, da ima močen podmladek. Janša je stranko malo zanemaril, podmladek pa ne dela tako, kot bi moral. Je pa to razumljivo, saj mora pod njegovim predsedstvom Slovenija odigrati najboljšo vlogo do sedaj, ko bo vodila EU. In edini Janša se bo v prihodnosti lahko kar nekaj časa pohvalil s tem. Res pa je, da je za to zaslužna tudi bivša vlada. Pri politiki mi gre najbolj na živce, da vsi kritizirajo eni druge, ko niso v vladi, ko pa pridejo v vlado, pa vsi ugotavljajo, da se kakšnih bistvenih sprememb ne da narediti. Če pa bi jih že hoteli, pa morajo sprejeti težke odločitve, ki pa kratkoročno niso priljubljene, verjetno pa bi na dolgi rok prinesle uspeh. Problem pa je v tem, da se želijo obdržati na oblasti u2013 eni in drugi. Toda tudi naši sindikati razmišljajo narobe, njim se gre le za danes, ne pa za jutri. Ko pa jih rabiš, pa jih nikjer ni. le štrajke bi pripravljali. Smo se kdaj vprašali, kaj naredijo ti sindikalisti za nas, sofinancirani pa so od nas in prav tako iz državnega proračuna, pa lepe plače vlečejo. Sam Pahor pa je večkrat omenil, da bo Slovenija v prihodnje morala vleči podobne poteze kot jih vleče sedanja vlada, pa če tudi bo leva, saj jo na to napeljuje vedno večja konkurenčnost in fleksibilnost trga. In preprosto se bomo morali tudi Slovenci že enkrat navaditi, da so se časi spremenili, da bo treba več delati, in ne tako kot včasih, ko so za delo, ki jo danes opravi en delavec, to delo opravljali kar trije ali še več. Miselnost se bo morala spremeniti, pozabiti bo potrebno, kako je bilo včasih. Takšnih časov ne bo nikoli več. Vsak delavec pa lahko odpre firmo, in se naj poskusi v vodenju firme, če misli, da lahko na račun delavcev zasluži. Kaj hitro bo uvidel, da mu slab delavec dela škodo in da ga bo moral hitro odpustiti. Tudi levica ne bo uspela s SD narediti kakšnih večjih premikov, kajti smo preprosto premajhni in brez nafte oz. česar podobnega. Imamo pa veliko drugih vrednot: čisto in varno okolje, ogromno vode in prav voda bo čez nekaj desetletij nafta. Sicer pa mi je vseeno kdo je na oblasti, samo naj dela v dobro vseh nas!!!!
matej1111
26. 03. 2007 13.35
doki007 niste mi odgovorili, kaj bi vi radi imeli in kaj želite, da bi bilo drugače? Želim vedet kaj lahko spremeni SD, mogoče si še premislim! Hvala za vaš strokovn odgovor!
doki007@email.si
26. 03. 2007 13.14
noben me ni oropal ,...samo hočem povedat, da je vse isto kot je bilo ,...!! tisti ki govorite, da je bolje ste butlni ,...kaj to pomen okrali ,..pa ludi moji ,..neke čudne besede....??....mal poglejte kaj pišete ,..in ne poslušajte sam janševce ....!!
matej1111
26. 03. 2007 13.01
doki007, kaj bi vi radi meli? Kaj vas moti? Česa nimate? Kje so vas okrali? Je kateri obogatel na račun državljanov? Je kaj nefer? Ludi moji!
zupancicevajama@email.si
26. 03. 2007 12.12
Dragi moji volilci! Ni problem v tej ali oni politiki! Problem je v tem, da NIMAMO NEODVISNEGA sodstva in NEODVISNEGA novinarstva. Politiki so vsi enaki levi-desni, crni-rdeci.
doki007@email.si
26. 03. 2007 11.51
delam jst že 20 let pa je skoz isto ,..prej pri Ropu in zdej pr Janši,...pa ne vidm nobene spremembe ne vem kaj nekateri vidijo v teh ljudeh zdej ,...isto so pokvarjeni saj isto izhajajo iz komunistične šole,....sam zdej se imenujejo janševci......!
kosir_maks
26. 03. 2007 11.50
Klasik :"Za kazen bi moral počistit vse pristaše JJ in cerkve iz oplasti " Smešno ! Ja normalno da bodo to naredil če pridejo na oblast. Kakšna kazen . Čistke bojo problem je edino v tem, da bodo mediji te spremembe imenoval LOGIČNE KADROVSKE MENJAVE, medtem ko zadnje dve leti govorijo O PREVZEMANJU OBLASTI, DIKTATURI IN KADROVSKIH CUNAMIJIH
kosir_maks
26. 03. 2007 11.26
DEMOS in sloveska vojska oziroma TO vam je to priborila. To Kučan dobro ve in SV sploh ne upa pogledati v oči, kaj šele da bi prišel na kakšno proslavo. SRAMOTA Špila se partizane po Dražgošah in obuja spomine na izgubljeno bitko . Ma kakšno bitko ,saj je sploh ni bilo. Bežal so k zajci in pustil civiliste same!
matej1111
26. 03. 2007 11.25
Kak se pa eni obremenjuje s tem, to ja skoraj nemoreš verjet! Kaj vi ljudje mislite, da vam nebo potrebno delat, če bo SD na oblasti? Pa o kakem zraku se govori? Jaz sem čist normaln slovenski državljan, ki se zjutraj vstanem, si umijem zobe, se stuširam in grem v službo! Oddelam 8-9 ur, potem pa uživam life, ki mi ga nemore vzet niti SDS,SD,SLS,UFO... in se s toto qrčevo politiko niti ne ukvarjam, ker ne ti ne jaz nemoremo nič spremenit, čeprav ne vidim nič spornega v zdajšni vladi! Če pa keri zna odgovorit na vprašanje, zakaj misliš da bo pod SD boljše, pa mu za zameno podarim moj pozitivn life! LP
kosir_maks
26. 03. 2007 11.20
Doki 007. Ko takole ropotaš si zapomni tole. Spet ponavljam ! DEMOS - demokratična opozicija Slovenije , desna opcija, vam je priborila to, da se lahko danes po skoraj 20 letih zajeb..... po teh forumih in izražate svoja seveda povsem legitimna stališča. Včasih pr ta rdečih je bil za neprava stališča samo ŠUS U GLAVO, kasneje pa 133. člen verbalni delikt in ČUZA. Uživate sadove, ki vam jih je dala desna napredna opcija.
janezgorenc@email.si
26. 03. 2007 10.47
Do volitev je še daleč, je pa res, da rezultati volitev niso obetavni za desnico - ki jo seveda podpiram. Če se bo zgodila velika kolacicija, bo verjetno možno narediti marsikaj, ker ljudje kot ste vi tukaj ne boste takoj kričali o domobrancih in belčkih in fevdalizmu. PAhor bi taki koaliciji dal prepotrebno uravnoteženost. Tudi Janša je pretežen centrist in si v naketere osirje, denimo v Slo železnice, ni upal drezati, za kar mi je žal. Lahko bi šel bolj v smer odpiranja trga in storitev, vendar se je pustil prepričati, da tega ne naredi. Če bi to naredil, bi bili rezultati anket še slabši zanj. Tega mu ne štejem v plus. KOliko dobrega so naredili za Slovenijo pa se niti ne splača še naštevati, ker očitno to pri rezultatih ne velja nič. Pa še to - bojim se, da bo Pahor kmalu peta violina ali pa samo še nasmejani obraz SD, na katerega bodo lovili volilce, od zadaj pa ga bodo spodnesli novi pritepenci iz bivše LDS. Torej, ne bojim se scenarija velike koalicije, bojim pa se scenarija Cvikl in Rop. Topvariši so v SD premočni za Pahorja, se mi zdi. Lp, Janez
pkorosec
26. 03. 2007 10.36
Skratka dol s strankami, ki ne prinasajo radikalnih sprememb. Dol s SDS, dol s LDS, dol s SD, dol s SLS, dol s Nsi, dol s SNS in še vsemi ostalimi malimi buržujskimi strankami. Vseeno kdor bo med njimi na oblasti, posten delavec in drzavljan med njimi ne bo obcutil razlike. Pri vseh bo obcutil gnev in odtujenost, ter se bo raje zapiral v svoj svet za razliko od tistih, ki so fašisticni bebci in tstih, ki se gredo kvazi levico, ter se veselijo premetavanja črk v kraticah politicnih stran na oblasti. Cel svet potrebuje revolucijo, ker cel svet (so izjeme - Kuba, Venezuela, Iran) zivi v mrtvici in ta mrtvica ze kar krepko zaudarja. Ribe poginjajo v njej, ker ni kisika (smisla zivljenja v tej mrtvici)
pkorosec
26. 03. 2007 10.30
Ljudje, a mislite resno da bo kaj bolje ali slabše, če Janšo zamenja Pahor? Da bo Slovenija varnejša? Da bo pravičnejša druzba? Da bo manj birokratizma? Da se bo manj splacalo biti priskledni ritoliznik, kot pa marljiv delavec s idejami? Da bo nase okolje manj vsrano kot je? Da bodo institucije in inšpekcije, ki bi morale skrbeti za red imele manj izgovorov kot je "ni v naši pristojnosti"? Da, ne bomo imeli vojakov v Iraku in Afganistanu? Morebiti tudi v Iranu? Da ne bomo kleceplazili pred RKC? Da ne bomo zastonj vplacevali v zdravstvo, ker se bo ta vedno prestrukturirala tako, da bo tisto kar si placeval nezadostno in bos moral precevati še to in ono? Enako za šolstvo? Ali mislite da se v drzavnih firmah potem ne bo postavljajo glede na to, cigav pisduncek si in kdo bo lepo na racun davkoplacevalcev zivel? Ali resno pricakujete razlike v zunanji politiki? Jaz jih NE, zato evforije ob tej raziskavi ne delim. Jaz si zelim ene stranke, ki bi znala uvesti sistem, ki bi znal povezati narod, da ob neki tezavi stopi skupaj, da vidi problem in si ne rece : "to mene ne briga", da bi pljunli v roke in sli slozno resevat te probleme v stilu "vsi za enega, eden za vse". Politikanstvo burzujsko pa je treba v jarke vrect in cez zemljo potegnit.
doki007@email.si
26. 03. 2007 09.03
lepo je vidt,.,.,.to raziskavo ,..očitno se res neki dogaja,...Drnovšek je še vseeno visoko uvrščen čeprav ga vsi janševci tko pluvajo da ni res ,..ampak to so pike za njega,....Janša nikjer te ni nekje zadaj se najdeš,...a ni čudno ,..pa za nekatere prvi človek v Sloveniji ,...stranke pomladi prehajajo v obdobje zime ,....