Slovenija

Vlada potrebuje več časa, priprave za protest pa se nadaljujejo

Ljubljana, 28. 11. 2014 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati ne popuščajo. Pripravljeni so pristati le na prenos veljavnih ukrepov v prihodnje leto, izjema je sprostitev napredovanj v plačne razrede in nazive, za katere pa bi izplačevanje zamaknili do decembra 2015. Vlada je ugotovila, da za preučitev predloga en sam dan ni dovolj.

Miro Cerar - 2
Miro Cerar - 2 FOTO: Reuters

Sindikati javnega sektorja so na četrtkovih pogajanjih o varčevalnih ukrepih za 2015 na mizo dali svoj zadnji predlog in vladi prepustili odločitev, ali ga sprejme ali sledi konflikt. Odgovor naj bi dobili danes popoldne, ko bi morali s predstavniki vlade spet sesti za pogajalsko mizo. A ga ne bodo. Vlada jih je namreč obvestila, da potrebuje več časa za preučitev zahtev in da zato današnje srečanje odpade, so potrdili sindikati.

Sindikati so pripravljeni pristati zgolj na prenos sedaj veljavnih ukrepov v prihodnje leto, pri čemer je izjema sprostitev napredovanj tako v plačne razrede kot nazive, za katere pa bi izplačevanje zamaknili do decembra 2015.

Vlada o sindikatih v nedeljo zvečer

Zadnji predlog sindikatov javnega sektorja pomeni bistveno odstopanje od pričakovanj vlade, zato odgovor terja temeljitejši premislek, je povedal minister Boris Koprivnikar. Odločitev vlade naj bi bila znana do nadaljevanja pogajanj v ponedeljek. Minister pa predvideva, da se bo na to temo sestala tudi koalicija, po neuradnih informacijah v nedeljo.

O tem, ali so v koaliciji glede tega vprašanja različna stališča, pa pravi, da znotraj koalicije vedno obstaja zelo veliko različnih stališč. A je namen usklajevanj prav v tem, da ta stališča soočijo in sprejmejo skupno stališče. "Gre za usklajevanje, ne pa neusklajenost," je poudaril Koprivnikar. Koliko bi bila vlada pripravljena popustiti, pa ni želel špekulirati, ker to ni, kot je dejal, stvar njegove odločitve, ampak je problem širši. Po njegovih besedah gre namreč za zelo pomembno spremembo, "ki odločilno vpliva tudi na zasnovo finančne konstrukcije v letu 2015".

Sindikati tako nadaljujejo s pripravami na morebiten protest. Dokončna odločitev bo padla v ponedeljek, protest pa naj bi bil v sredo.

Sindikati sicer ugotavljajo, da je njihov predlog ukrepov vreden tehtnega premisleka. Verjamejo, da se bo vlada odločila pravilno in torej sprejela njihov predlog. Zdaj čakajo na ponedeljek. Kot dodajajo, ima vlada možnost za poskus "manevriranja", a dvomijo, da bo to naletelo na odobravanje sindikatov.

Predsednik konfederacije Pergam Janez Posedi pa ocenjuje, da je očitno vsa zadeva za vlado vsebinsko zahtevna. Zato pričakuje, da bodo preučili sindikalni predlog in ugotovili, ali se jim bolj izplača konflikt ali pa dogovor.

Policisti se že pripravljajo na protest

Stavka - 7
Stavka - 7 FOTO: Miro Majcen

Na protest se tako pripravljajo tudi policisti. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič je v pismu svojim članom in drugim javnim uslužbencem zapisal, da se je kot član pogajalske skupine trudil in skušal biti "konstruktiven".

"Kljub jasno prenesenim in izraženim stališčem našega članstva in načelnemu dogovoru, da zadeve poskušamo rešiti čim prej, predvsem pa v dobrobit ljudi in države, je minister za javno upravo pogajanja, dogovorjena za danes, odpovedal in jih prestavil. S tem je zgolj potrdil naš sum, da gre za "kupovanje" časa in nadaljevanje poskusa razdora med do sedaj složnimi sindikati. Po eni strani namreč vladna stran zatrjuje, da ni več časa, po drugi strani pa posege v naše plače uvršča med drugorazredne vladne naloge," je ocenil.

Svet PSS je zato soglasno sklenil, da se člani Sveta PSS v sredo v znak solidarnosti in podpore vsem sindikatom javnega sektorja in javnim uslužbencem, pridružijo protestom Konfederacije sindikatov javnega sektorja pred vlado. 

Dokončno odločitev o protestih bodo sicer sindikati sprejeli v ponedeljek.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lnterReflections
29. 11. 2014 16.47
+0
Če bi jaz bil na oblasti pod tako referendumsko zakonodajo, kot jo ima Cerar, bi takoj rezal 10% samo tistim, ki imajo dejansko preveč, saj je za fiskalne zadeve po novi referendumski zakonodaji referendum prepovedan.
JE-BI-GA
29. 11. 2014 16.19
+1
Komplet državljani bi morali stavkati, elita nam laže in krade še kar naprej, mi bedaki pa tiho. Glede javnega sektorja pa sledeče, zmanjšati bi se morale plače vodilnih, predvsem raznih kvazi direktorjev, namestnikov, sekretarjev in podobnim. Nevem kje je tu logika, ob zategovanju pasu samo izgublja nižji sloj, voluharji pri koritu pa kot da vse deluje normalno, si izplačujejo lepe plače in še razne nagrade. Kaj jim ni jasno, hitro se lahko zgodi da bodo za svoje plače morali začeti sami delat, ko bo državna blagajna prazna !!!!!!!!!!!!!
Mejduš
29. 11. 2014 13.12
+2
Jaz se strinjam sindikatom dane dovolijo kar tako se prodati ,samo tukaj vidim drug problem,take plače ki ima Štrukel se bi pa žiher znižale plače, to bi pa bilo pravično,tukaj se da tudi nekaj prihraniti,jih je kar nekaj luken ki bi morala vlada posečt,poglejmo podjetnike nekatre kako golfajo in ogromne vsote€ služijo,seveda to sindikate jih nč ne briga,tako da sindikati samo p.z.a.ijo delajo med delodejalci in med delavci,sindikati bi morali imeti tako plačo kot delavec,potem bi pa bil pozitiven ,dokler bo pa tako kot sedaj je pa brez veze samo za svoje riti zjajo.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
29. 11. 2014 11.51
+1
SEJ NE VEM KAKO NEJ REAGIRAM....... ŠTRAJKAL BI TAKO PROTI nespsobni vladi kot proti parazitskem delu JS (IIZVZETI SO MEDICINSKE , GASILCI IN UNI POLICAJI Z 800 BRUTO)............šTALA NE CELI ČRTI SKRATKA... STRINJAM SE S SUPER HUEY.....ČE HOČEŠ SRFAT PO INTERNETU NAJDI BOBRO SLUŽBO V JS......... PODN KAM SMO PRIEPLEJALI TO DEŽELO, Z VSO GOSPODARSKO (ZAOSTALO PA TUDI NE TOK ZAOSTALO) BAZO, KJER SMO MORAL DELAVCE Z JUGA UVAŽAT KER JE BILO PREVEČ DELA IN OČITNO 4x MANJ JU, DU IN JS...... PA ZDRAVSTVO JE FUNKCIONIRALO PA TO........... PA ŠOLSTVO TUD....... PODN.... .
Super Huey
29. 11. 2014 06.28
+10
Da ne bo pomote....tako vlada kot JU/JS so vsi kr lepo priklopljeni na isto korito že 25 let! Štrukelj in ostali lešinarji ste osebno odgovorni za potop države. Takole pa izgleda ko vseka realnost in se je treba soočit s trgom dela...JS/JU (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna, tudi politike, 300 komisij itd itd) ste pogrebniki Slovenije. Zakaj takšni enormni pufi, kateri so zategnili zanko parim generacijam vnaprej..in če koga zanima zakaj imamo največje davke na planetu...in zakaj najmanjši efekt od teh plačanih davkov.... Hja....imamo pač 240 000 glavi aparat!! Delavnega in poštenega človeka se dobesedno sili da zapusti tole zločinsko nadvlado javnih para-zitov.....ampak Slovenija je že preveč izropana da bi se dalo karkoli popravit. Najbolj pa ste seveda uničili delavce! V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo Takaparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že!
ba?o971
29. 11. 2014 09.54
-7
Daj ugotovi že enkrat, da v ves ta parazitski svet, ki ti je toliko krvi spil, spadajo tudi medicinske sestre, strežnice, pomočnice vzgojiteljic, vzgojiteljice......., ki so isto plačane iz državnega proračuna, z minimalnimi plačami, pa bodo vse te ukrepe, najbolj občutile!!! Ves JS se meša skupaj, nastradajo pa VEDNO najmanj krivi!!!
kmg
29. 11. 2014 12.25
+5
Super Huey****Včeraj je celo dopoldne med delovnim časom Ezekiell spodaj očitno imel čas komentirat. Se vidi kako "reveži" garajo na JU!
zek
28. 11. 2014 23.08
+3
he he he Janša je kriv! hehehe
vdolinitihi
28. 11. 2014 21.11
-1
A lahko že enkrat obrnete tolo ploščo: mi v gospodarstvu vas živimo, jaz delam za vas, od nas ste odvisni ... A smo edina država z javnim sektorjem? A je JS povsod tako nespoštovan, osovražen, popljuvan in zasmehovan, kot to delate nekateri tu? Sramota, sodržavljani, da ne cenite ničesar drugega kot sami sebe in da še v 21. stol. ne razumete, da je tudi naše delo potrebno in pomembno za obstoj družbe in države. O organizaciji in učinkovitosti JS pa na dan z besedo, ampak konstruktivno.
napakaa
28. 11. 2014 21.43
-2
in ti to maldini kaj pomagal ? stari greh = vglavmen da ti Veš in zato tudi ostaneš Glavni in se dereš v ozadju
napakaa
28. 11. 2014 22.09
+0
kaj in kako ima vse lahko nekdo nihče ne obsoja. ampak ne, ambiciozno raziskovalno mladino je treba zvezat ! kaj ni tako ?
Goflja_1
28. 11. 2014 19.11
+5
Absolutno podpiram stavko. Naj traja več dni, kjer se naj stavkojoči zavedajo, da je stavka neplačljiva. PS, JJ je kriv !!!!!!!!!!!!!!!!!
felix59 drugič
28. 11. 2014 18.30
+1
Potrebujemo nekega Matijo Gubca, da se bo začelo pospravljati nesposobno vlado !!!
felix59 drugič
28. 11. 2014 18.28
+4
Vi nid tajm , Vi nid tajm , Vi nid tajm !!!
Leonardo09
28. 11. 2014 16.23
+13
sng maribor zaposluje okrog 200 ljudi,ki delajo predstave za peščico tako imenovanih pomembnežev,kaj imamo pa nepomembneži od tega??200kulturnikov x 1700 neto povprečje in koliko je še takih podobnih
BULDOH
28. 11. 2014 15.47
+1
Tudi Bratuškova je potrebovala čas......
edoz.
28. 11. 2014 15.29
+20
Jaz pravim tako,da politikom še kako paše,da se mi navadni ljudje med sabo prepiramo kdo je več pokrado levi ali desni. Pokradli so in še nam kradejo vsi. Dokler bo to tako in dokler ne bomo složno se uprli temu,ne bo nič
napakaa
28. 11. 2014 15.17
+0
baje da trži..: v vsaki državi so pošteni odhotki in dohotki, tako da... dnar je nekje zagotovo...
noire
30. 11. 2014 16.01
+1
MeaParvitas
28. 11. 2014 15.16
+11
Ko berem vaše komentarje, se mi zdi, da bi radi vse v javnem sektorju radi spravili na minimalca. Kaj boste na kirurško operacijo šli k vaškemu mesarju, samo zato ker je iz realnega sektorja...po vaše so policaji, učitelji, gasilci in drugi iz JS delili nikoli vrnjene kredite?! Imejte vsaj nekaj zdrave kmečke pameti. Se pa strinjam, da bi bilo potrebno ukiniti številne občine in cel kup agencij za delanje megle in zgubljanje časa...
mihatib
28. 11. 2014 15.26
+11
Kaj misliš da v gospodarstvu imajo večje plače kot minimalca. Pustimo policaje, gasilce, zdravstvo na miru, šolniki skozi nekaj hočejo.
MeaParvitas
28. 11. 2014 15.44
-1
mihatib, tudi večjih ne bodo imeli, niti za cent, pa četudi jih vsem v javnem sektorju znižajo za 50%...prej nižje. Gre za sistem domin, ko bo začelo zmanjkovati denarja za zdravstvo, socialo itd. bodo povečali prispevke in to bo seveda udarilo ponovno po plačah,vseh, verjemi. Finančni kapital potrebuje delavca le za to, da ustvarja dodatno vrednost oz. dobiček in seveda, da troši...potreben je ravno toliko, da še preživi in nič več.
vdolinitihi
28. 11. 2014 20.58
-3
Šolniki smo najštevilčnejša skupina v JS, zato izgleda, da skoz nekaj hočemo, kar pa ni res, nas se pač daje v prvi plan, ker se pri nas lahko največ privarčuje ... ker nas je največ v JS. Drugače pa - že Cankar je povedal, kaj se zgodi z raznimi hlapci Jermani ... kdo, če ne učitelji moramo opozarjati na oportunizem???
mihatib
28. 11. 2014 15.14
+20
Gremo delavci zaposleni v gospodarstvu na njihove proteste in jih naženimo v tovarne delati, če jih je kaj ostalo tovarn. Nam v gospodarstvu nižajo plače kot po tekočem traku in to s prve 25 % in ne dva procenta. Treba narediti revolucijo ljudje, ne smemo se pustiti. Kaj skoz jamrajo tile šolniki. Naj gredo pogledat, kako je v gospodarstvu. Naj jih zamenjajo, saj jih je dosti brezposelnih. Doma so skoraj več kot v službi, v gospodarstvu pa dobiš dva tedna skupaj težko. Naj se malo zamislijo od koga so oni odvidni. Za policaje in gasilce, medicinske sestre ne rečem nič, njih pustimo na miru, samo tile šolniki in tale njihov, to pa je že nemogoče. Pa tisti na raznih občinah... Kaj bi sploh radi imeli, včasih so kihnili pa so napredovali, imajo velike plače za nič dela, pol pa rečejo kakšni so danes otroci. Kakšni pa so včasih bili učitelji do otrok, ti otroci smo danes starši in se ne bomo pustili. Če si ne znajo avtoritete narediti so si sami krivi. Nič napredovanj, plače dol, tako kot nam v gospodarstvu, nam v gospodarstvu pa plače gor, saj so oni odvidni od nas. Če ne bo gospodarstva, kajmislijo, kje bodo oni dobili za plače, ha. Še enkrat, gasilce, policaje in medicinske sester so drugo, njim privošči, ker si zaslužijo. Šolnikom pa ne.
vdolinitihi
28. 11. 2014 21.02
-5
Pa pridi ti delat v šolo, vrtec, fakulteto. Šolniki zastopamo tudi hišnike, tajnice, računovodje, snažilke ... Daj razmisli malo.
MrNurmic .
28. 11. 2014 15.14
+0
.....kriva je konoplja,pa to....!
Transformerji
28. 11. 2014 14.38
+2
Je pa vsekakor Grčija v boljšem položaju - morja politična mafija ni mogla posrkati in uničiti. Naša je pa uničila tudi smičišča, hotele in vso pripadajočo infrastruturo, pa delovna mesta.....
cirenij
28. 11. 2014 14.43
+8
Ja, vse nekdanje. Naj že nekdo pove temu štrujkeljnu, da iz prazne vreče ni kaj dajat.
Nataya
28. 11. 2014 14.13
+6
A so to tud tisti, ki bodo prenehali fnancirati ( AKRAPOVIČA ) in ostale...v gospodarstvu..?? A zdej pa nau več auspuhov kaj ŠTRUKELJ kaj pa zdaj..??
antiXfashizmXeuXgso
28. 11. 2014 14.16
+2
Sicer nisem prepirčan ampak se mi zdi, da Štruklovi opismenujejo njegove otroke, vnuke, nečake,.... otroke vseh njegovi delavcev,......
1xy
28. 11. 2014 14.26
+3
saj pa jih gospodarstvo plačuje, da opravljajo svoje delo.......kontrer, a ti tudi misliš, da šolstvo podpira gospodarstvo......
antiXfashizmXeuXgso
28. 11. 2014 14.55
-4
1xy, tega nikakor ne mislim, ker ni res, je pa res, da šolstvo izobražuje bodoče gospodarnike, jih uči pisati, brati, pisati in še kaj. Brez tega sploh vstopnice ni za sodoben način življenja.
matej1111
28. 11. 2014 14.12
+13
Novi Dolfi nas lahko samo reši, da te pijavke ala Štrukelj in podobno nesnago malo postavi na hladno brez kakšnega koli vprašanja.
malimoz2012
28. 11. 2014 14.12
+5
ajdova kasa
28. 11. 2014 14.25
+6
Jeeej, super, dejmo se eno vojno skoz, dejmo preganjat drugace mislece, pobijat rasno manjvredne in bo lepsi svet. Super ideje, matej!
BioBenz
28. 11. 2014 14.30
+1
človeštvo pač.....we never learn!! pa že dolgo nismo zares čutili vojne...tako da je spet čas
cirenij
28. 11. 2014 14.44
+0
Zaradi nekaterih zavedenih vojna že itak poteka. Provocirajo jo pa zaporniki, ki jim ne bi smeli dat mesta v medijih.
matej1111
28. 11. 2014 15.15
+5
Pa kakšna vojna, kje sem to omenil? Če je preveč javnih uslužbencev in pijavk in če proračun ne prense toliko zaposlenih, je enostavno treba odpuščat ali pa njižat plače brez kakšnega vprašanja in pogajanja. Ali po kmečki pameti, da boste lažje razumeli. Če imaš na razpolago 4 jabolke, jih ne moreš osmim razdelit, edino če jih daš na pol.
FailNation
28. 11. 2014 15.27
+3
matej1111 ++++ zgleda da ne zanjo en računat :D vsota denarja v denarnici == vsota denarja zapravljenega... če je pa več zapravlenga se pa pufaš :D
ajdova kasa
28. 11. 2014 17.14
-1
Ja, pol pa ne hitlerja omenjat. Njegovo poslanstvo je bilo edino vojna, ostala dejanja so bila samo pumpanje izcrpanega ega nemcev. Kaj pa tito, bi ga bil vesel?