Slovenija

'Zelo čustvene izjave sicer razumnih ljudi'

Ljubljana, 11. 05. 2010 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Zdaj nimamo ničesar, z arbitražnim sporazumom pa lahko dobimo nazaj tisto, kar je naše," se je na ostre besede slovenskih intelektualcev odzval Pahor.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Reuters
Odločitve arbitrov bodo dokončne. Nobene višje, pritožbene instance ne bo! /.../ V primeru, da bi z njim soglašali, svoje usode ne bomo več imeli v svojih rokah. Zato bomo obkrožili NE! SPG

Na vprašanje urejanja slovenske meje z arbitražo so se odzvali tudi v Slovenskem panevropskem gibanju (SPG). Njihov predsednik France Bučar je dejal, da je bil odziv predsednika vlade Boruta Pahorja na arbitražo vedno v smislu, da "je to edina pot in da ima on prav“. Filozof Tine Hribar pravi, da je arbitražni sporazum "akt kolaboracije z okupatorjem."

Kritičen je bil danes tudi pisatelj Boris Pahor, ki je poudaril, da nismo sposobni vladati, saj niti ne nastopamo kot država. Meni, da bi se morali do hrvaškega vprašanja obnašati tako, kot so se Italijani do naše države, ko je vstopala v Evropsko unijo. Pahor dodaja, ko bo komisija odločila glede arbitraže, bo konec, saj pritožba ne bo mogoča.

Bučar: Kot da smo skupnost mentalno zaostalih ljudi

"To je navadno prepričevanje ljudi in to brez dokazov. Ni ponudil niti enega samega argumenta. Igra se z usodo naroda, za kar nima nobenih pooblastil. Njegovo ravnanje je protiustavno – je oživljanje mentalitete, ki smo jo z osamosvojitvijo pustili za sabo," je razložil Bučar in dodal, da ne gre za vprašanje meje, pač pa za vprašanje obstoja Slovenije. "Proti Hrvaški se obnašamo kot žaba pred kačo. Če sprejmemo to logiko, se odpovedujemo lastni suverenosti! Priča smo okupaciji teritorija, kjer ni nikdar živel noben Hrvat," poudarja in pravi, da bi "moral veljati ugotovitveni postopek glede meje". Odgovorni naj bi se po njegovem mnenju obnašali, "kot da bi bili Slovenci skupnost mentalno zaostalih ljudi".

Hribar: Vsak člen sporazuma je past

V sporu, ki je predmet te arbitraže, je Slovenija kot stranka povsem izključena in pristaja na položaj objekta, o katerem odločajo drugi. SPG

Filozof Hribar je opozoril, da je vsak člen arbitražnega sporazuma past. "Z vsakim členom izgubimo mi. Sporazum je kot švicarski sir – poln je lukenj,“ pravi in kot primer navaja deseti člen, ki pravi, da arbitražno sodišče lahko odredi kakršne koli začasne ukrepe, ki so potrebni za ohranitev sedanjega stanja. "S tem nam bodo za deset let zavezali usta,“ pravi Hribar. "Nekdanji predsednik hrvaške vlade je dejal, da so nam zabili gol. Gol nam je zabil naš predsednik vlade! Dobili smo avtogol! Ko bo razsodba, ne bo več možnosti za pritožbo! Odpovedali sta tako nova kot tudi prejšnja vlada, zato se mora ljudstvo odločiti na referendumu. Mora reči ne,“ je bil kritičen. Večkrat je poudaril, da se moramo vrniti nazaj na mediacijo, stvari pa postaviti v izhodiščno stanje. Hribar je celo menil, da je arbitražni sporazum "akt kolaboracije z okupatorjem", zadnji akt v popuščanju Hrvaški, ki "si je vseskozi prisvajala slovensko ozemlje. /.../ Mi imamo vojno stanje brez vojne napovedi," je še dejal.

Pahor: Slabše kolaboracije od statusa quo ne more biti!

Slabše kolaboracije ne more biti, kot da pustimo stvari take, kot so. Zdaj nimamo ničesar, z arbitražnim sporazumom pa lahko dobimo nazaj tisto, kar je naše. Borut Pahor, slovenski premier

Na očitke filozofa Hribarja, ki pravi, da je arbitražni sporazum "akt kolaboracije z okupatorjem", se je odzval tudi Pahor. Odgovarja, da "slabše kolaboracije ne more biti, kot da pustimo stvari take, kot so. Zdaj nimamo ničesar, z arbitražnim sporazumom pa lahko dobimo nazaj tisto, kar je naše," je dejal premier, a hkrati izrazil razumevanje za argumente proti arbitražnemu sporazumu, ker je Slovenija v zadnjih dvajsetih letih sama sebi dovolila tudi nekatera mitska prepričanja o tem, kaj je mogoče.

Pahor o arbitraži
Pahor o arbitraži FOTO: Blaž Garbajs

"Tudi jaz imam nekatera pričakovanja, ki so povezana s tem. Vendar moramo o tem prepričati še Hrvate. In ko bodo tisti, ki imajo pripombe na arbitražni sporazum in bodo govorili hude besede, kot je ta o kolaboraciji, naj povedo, kako bodo zavezniki z mirom, za pošteno mejo, s prihodnostjo in blaginjo. Jaz na to vprašanje odgovarjam z arbitražnim sporazumom in mislim, da si zasluži našo podporo," je dejal Pahor.

Zato namerava vztrajati, "da gre za najboljši možen sporazum, ki ga Slovenija lahko doseže. /.../ Bil je edini mogoč v zgodovinskih pogojih, ki so nam bili dani praktično nekaj mesecev in sedaj imamo sijajno priložnost, da ga potrdimo na referendumu," je dejal Pahor.

Izzval pa je "te ugledne nasprotnike sporazuma", da če menijo, da bi moralo biti vprašanje meje s Hrvaško urejeno drugače, zakaj niso pripomogli k ureditvi tega vprašanja. "Če se strinjajo, da so vsi poskusi doslej propadli, ta pa ni, ta ima možnost, da živi, jih sprašujem, kaj bodo storili v primeru, če referendum ne bo uspešen. Kaj je alternativa? Bodo ovirali Hrvaško na poti v Evropsko unijo?" sprašuje Pahor.

Staroste slovenske politike so ostro napadli
arbitražni sporazum in predsednika vlade.
Staroste slovenske politike so ostro napadli arbitražni sporazum in predsednika vlade. FOTO: Blaž Garbajs

'Vlada je arbitražni sporazum sprejela nezakonito'

Mednarodni pravnik Miha Pogačnik, ki je vrsto let sodeloval z nekdanjimi vladami v pogajanjih o meji s Hrvaško, meni, da je Pahorjeva vlada arbitražni sporazum s Hrvaško sprejela nezakonito. Kot trdi, je sporazum v nasprotju z zakonom o razglasitvi ekološke cone in epikontinentalnem pasu, ki pravi, da bi morala biti meja določena "dvostransko".

To po Pogačnikovem mnenju pomeni, da bi morala Slovenija s Hrvaško za razmejitev skleniti dvostranski sporazum o meji, ne pa vprašanje reševanja meje prenesti "pred tretjega", torej pred arbitražno sodišče. To po njegovem mnenju pomeni "eklatantno kršitev veljavne zakonske norme" in zatorej je po njegovem "vlada sprejela arbitražni sporazum nezakonito".

Ministrstvo za zunanje zadeve te Pogačnikove navedbe odločno zavrača in pravi, da gre samo za "še eno v vrsti njegovih strokovnih zavajanj ali napak.“

Zunanji minister Samuel Žbogar pravi, da izjave nekaterih razumnikov presenečajo in skrbijo. "To so zelo čustveno nabite izjave sicer zelo razumnih ljudi. To so zelo težke, pa tudi zelo nevarne besede. Jaz vidim Hrvaško ne kot vraga, ampak le kot soseda," pravi Žbogar.

Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude pa meni, da je arbitraža za Slovenijo dobra, če res želimo rešiti mejni spor. "Malo kasno so zapeli, bi človek rekel, ker se to reševanje mejnega spora odvija že dve desetletji, ta sporazum pa je tudi že pol leta v javnosti," meni Ude.

Pahor in Janša sta sicer včeraj komentirala arbitražni sporazum. Prvi je ves čas zatrjeval, da je arbitražni sporazum o meji s Hrvaško najboljša možna rešitev, ki bo Sloveniji zagotovila teritorialni stik z mednarodnimi vodami, njegov nasprotnik pa nasprotno meni, da bo ta stik izgubila.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (640)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
12. 05. 2010 18.34
po čudnem naključju je to pahor nameraval narest že v predvolilnem času,,,
Buena Vita
12. 05. 2010 18.28
ČUDNE,A BO DRŽALO
PRHO
12. 05. 2010 10.22
Imam rešljiv predlog, za rešitev obmejnega spora z Hrvaško.Naj se države dogovorta za za nekakšno združitev-Federacijo, itak vsak čas bomo skupaj v "sanjski" EU. Stem ,da bo kakšnih par tisoč plotikov in drugih ostslo brez službe!! Hm spet problem???
totnhem
12. 05. 2010 10.07
Tomo idi v šolo.
Izbrisani
12. 05. 2010 10.06
A sem mogoče samo jaz toliko blesav ali je Borut res rekel, da z arbitražo lahko, poudarjam lahko, dobimo nazaj kar je NAŠE? Naj mi nekdo razloži to.
Marija Krebs
12. 05. 2010 10.03
novaroza12.05.2010, 00:274 A nihče od vas, ki komentirate ni blal Velike knjige o pravični meji v Istri. Očitno so jo že pospravli iz knjigarn. V tej knjigi je kup zgodovinjskih zemljevidov in dokumentov, ki dokazujejo kje je naša meja s Hrvaško v tem delu. Jaz pa imam doma knjigo NAŠE MORJE, ki jo je izdala MOHORJEVA DRUŽBA pred 2. svetovno vojno. V njej je zapisano, kako Istra ni bila slovenska, ampak italijanska (po Rappalski pogodbi), Slovenci pa da so tam živeli. Torej niti hrvaška ni bila. Se mi zdi, da bo nazadnje res še italijanska, ker se sami ne želimo dogovoriti.
sottozero
12. 05. 2010 09.45
Čez leta...ko EU ne bo obstajala več... BODO STALE "leve" in "desne" ladje... ZAKAJ? Točno to ! Zaradi kvazi "genijalca", ki je samovšečen a nič bolj pameten kot jurij Bradač"...Je samo maneken na pisti in"všečen predstavnik" lobijev, ki MINIMIZIRAJO Slovenijo in siromašijo njene državljane! Slepo sledimo Pahorja in razdajmo še zadnjo šalico slane vode, oddajmo zadnjo rodovitno njivo. SD nas pelje v SUPER izbrane države, kjer bomo služili 650 Euro in ne več samo 600, kjer bomo na Ljubljanskem gradu vrgli dol Slovensko in izobesili Evropsko zastavo. Piran je Hrvaško mesto, Piranskega zaliva ni...je samo Savudrijska vala. Poklonimo se vsem. Grkom dajmo milijardo...saj imamo sami preveč. Slava Pahorju in SD. Res sem ponosen na to državo.
Uporabnik113189
12. 05. 2010 09.43
Ves ta cirkus me spominja na otroške pretepe, ko je tisti ki je zmagal in te je držal s svojo težo na hrbtu kričal " ali se vdaš?" Podobno delajo hrvati, okupirali so naše ozemlje, držijo nas v pat položaju in nam pošiljajo sporočilo, Ali se vdaš? Vse kar pričakujejo je usodni DA. Zato Hribarjeve besede niso naključne in upor Bučarja tudi ne. Staroste so to videle ničkolikokrat v zgodovini in poznajo posledice..
M-teorija
12. 05. 2010 09.22
Pincopalino12.05.2010, 09:14 Pa o tem vendar ni odločal Pahor temveč opozicija z Zavodom 21. 6. Pahor in koalicija so se zaradi teženj opozicije odpovedali posvetovalnemu referendumu, ker bi bilo brezveze, da imamo 2 referenduma.
scipio
12. 05. 2010 09.21
nasprotniki sporazuma, ki hočejo, da se še dvajset ali sto let ne bodo uredili odnosi s sosedi in to zato, ker NJIM (ne mislim sosedov) tako ustreza zaradi raznih interesov, bodo zdaj skušali aktivirati tisti del slovenskega narodnega telesa, ki je PO DEFAULTU sprt sam s sabo in s svojo okolico in celim svetom in mu je to, da se vzdržujejo napetosti, duhovna hrana. tega je pri nas kar hočete, pri hrvatih pa tudi in prav to lahko potopi celo stvar. To, da meja ni rešena, je iz leta v leto slabše za obe strani, pri tem pa je slovenija še na slabšem, ker ves čas ni jasno, kaj sploh imamo in še manj, kaj bo na koncu. Regijsko sodelovanje in vzajemnost ter zaupanje in vsestranska uporaba enega najbolj centralnih evropskih prostorov, ali pa stoletna zamera sosedov (obeh), da smo v času, ko bi lahko našli rešitev, S KATERO BI LAHKO ŽIVELI OBE STRANI, poglobili nerešena vprašanja ali celo odprli nove spore. Zdaj gre precej zares. Pozitiva se sooča z negativo, konstruktivizem s cinizmom. Ena ideja bo zmagala, odločili bodo pa pravzaprav tisti danes še nevtralni, če bodo seveda šli na referendum in se bodo medtem odločili po lastni presoji oziroma jih bo zmanipulirala ena ali druga stran v kampanji, ki sedaj poteka. Win some, lose some! Še to:primerjave s koroškim plebiscitom so neprimerne. Tam smo izgubili ozemlje zato, ker so koroški lokalci tako izglasovali in se odcepili od narodne matice in raje izbrali Dunaj in ne Beograd, a ne? Tukaj pa se odloča matica o svojem ozemlju in išče se kompromisna rešitev, ki bo presegla sedanje slabo stanje.
M-teorija
12. 05. 2010 09.19
Najbolje , da še v z zvezi s krivično mejo z Italijo in Avstrijo damo enostransko izjavo, da obstoječe meje niso veljavne. Še bolje pa bi bilo, da izjavimo, da so naše meje v okvirjih Dunaj, Milano, Zadar in Budimpešta.
Pincopalino
12. 05. 2010 09.14
Nedopustno je, da na referendumu slovenci odločajo za sporazum s hrvaško ali ne. Zakaj imamo potem pahorja in vlado, da predstavlja hrvatske interese na arbitraži. Ta pahor je čisto le narciz in dela se norca iz nas vseh.
M-teorija
12. 05. 2010 09.13
Kaj bomo (smo) sploh država, če ne bomo imeli določeno kje so naše meje?!
M-teorija
12. 05. 2010 09.11
RADO6212.05.2010, 00:31 ~Ubogi Pahor.... Peščeni gradovi se mu sesuvajo.... A sploh obstaja kakšen strokovnjak za mednarodno pravo, ki ga je Pahor z butastim predlogom o arbitraži prepričal ??? ..... heh~ Kakšno vprašanje?! Pa nasprotniki sporazuma bi se pa vsaj v tem delu morali strinjati, da je kar nekaj mednarodnih strokovnjakov na hrvaškem, ki se strinjajo s sporazumom.
askralj
12. 05. 2010 09.05
Meni se zdi kot da pahorju paše da bi izglasovali ne ker bi potem on izgledal kot zmagovalec ki je hotel povezat slovence in hrvate. Ampak on je tisti ki je sosede nenadoma odblokiral ko so bili izolirani ker so se mogli delat dobri z srbi in bosanci zaradi naše blokade. Nebi reko da je tu nekdo dobro pokasiral ko se je hrvaška brez razloga odblokirala. Grki so bankrotirali pa niso odblokirali makedonije.
Uporabnik113189
12. 05. 2010 09.03
Načelno nisem bil nikoli proti sklepanju sporazuma o arbitraži. Vendar pa morajo biti pravila, ki usmerjajo arbitražo tako jasna, da ostane za odločanje nek omejen prostor za katerega vsaj približno vidimo do kod bo segal. V našem primeru žal ni tako. Zdi se mi podobno kot igra pokra, kjer je Slovenija vložila vse premoženje in še vso obleko s čevlji vred, medtem ko so hrvati vložili samo nekaj drobiža. Če se že gremo igro, naj vložijo še Dalmacijo in Istro, da bomo v igri enakovredni..Potem pa se ta poker lahko gremo.. Da imamo v igri sam mi velikanski vložek, oni pa ne tvegajo praktično ničesar, te igre se ne bomo šli, je bolje če prekucnemo igralno mizo..Za to gre danes. EU se popolnoma nič ne sekira, ker ena mala državica s številom prebivalcev enega manjšehga mesta po njihovo nič ne šteje..Kako se motijo. Narava sama dokazuje, da je življenje pestro in da velikokrat preživijo majhni in veliki žalostno propadejo.. Primerov je dovolj od dinozavrov, do imperijev, ki so jih preživele male državice..Zato brez strahu, zanesti se moramo samo na sebe, ker drugim naše težave niso prav nič mar.
General.Belizar
12. 05. 2010 09.01
arben, smešiš se, seveda je bolje v hagu, to je še Patrik Vlači zapisal in se podpisal pod to, da je arbitraža zadnja rešitev, po hagu. In ja, seveda je sporazum D-R boljši, ker v hipu in pravično reši vse probleme. Saj imaš glavo, uporabi jo kdaj. Do sedaj pa ni bilo konsenza (po Drnovšku seveda), ker je veljalo nenapisano pravilo, da morajo vse stranke biti enotne kar se tiče tujine. Pahor je to prekinil in začel solažo, zato sedaj zapleti in zato nezadovoljni intelektualci. Pahor nima jajc, on pomojem sploh ne ve kaj dela.
R57
12. 05. 2010 09.00
Bolje NE na referendumu, kot PONIŽNI DA Hrvatom, pa tudi, če se naslednjih 100 let grdo gledamo. Če potrdimo sporazum bomo 10 let čakali, kaj bodo odločili trije ostareli gospodje v Evropi. Med tem časom Hrvatom ne bomo smeli reči žal besede. Če pa bodo gospodjje odločili v naše dobro, Hrvati tega tako ali tako ne bodo spoštovali. Bolje status quo, kot pa HLAPČEVSKI priklon Hravtom.
markaurel
12. 05. 2010 08.56
Borut, lagari ni lepo !
mali_mali
12. 05. 2010 08.51
Če je sporazum oh in ah, zakaj ne povedo prednosti oziroma kaj bomo s tem dobili in ali bomo sploh dobili nazaj svojo zemljo ki so jo ukradli. Glede na narcisoidno obnašanje in izjave v zadnjem času tudi ob drugih prilikah vedno bolj dvomim da je kaj pametnega napisano. Pahor je postal tako samovšečen da verjetno najprej zjutraj sam sebi čestita za lep dan.