Slovenija

Ministrica Makovec Brenčičeva: Ne izenačujemo financiranja javnih in zasebnih šol

Ljubljana, 06. 04. 2017 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA/S.S.
Komentarji
20

Novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki ureja financiranje zasebnega šolstva, je bila kljub nasprotovanju koalicijske SD potrjena na vladi. Ureditev financiranja zasebnih šol je sicer vladi naložilo ustavno sodišče, ministrica pa je dejala, da se bo stoodstotno financiral obvezni del javnega programa zasebnih osnovnih šol.

Vlada je danes potrdila novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero uresničuje odločbo ustavnega sodišča glede financiranja zasebnega šolstva, so potrdili na vladi. Za novelo, ki jo po rednem postopku pošiljajo v DZ, so glasovali ministri iz vrst SMC in DeSUS, trije ministri SD so glasovali proti.

Potem ko so partnerji februarja odločanje o noveli zakona zaradi neusklajenosti prekinili, so danes o njej vendarle odločali. Predsednik vlade Miro Cerar je na koalicijskem srečanju pred sejo vlade po navedbah partnerjev poudaril, da je treba ustavno sodišče, ki je naložilo ureditev financiranja zasebnih šol, spoštovati.

Ustavni sodniki so ocenili, da je različno financiranje javnih in zasebnih osnovnih šol v nasprotju z ustavo.
Ustavni sodniki so ocenili, da je različno financiranje javnih in zasebnih osnovnih šol v nasprotju z ustavo. FOTO: Thinkstock

Stoodstotno bo financirano le zasebno osnovno šolstvo

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila, da z novelo uresničujejo ustavno odločbo iz konca leta 2014, ki zahteva, da se obvezni del javnega programa zasebnih osnovnih šol financira stoodstotno. Obenem se po besedah ministrice ohranjajo pravice iz leta 1996 v razširjenem delu programa, to je 85-odstotno financiranje. "To pomeni, da ne izenačujemo financiranja javnih in zasebnih šol," je zagotovila ministrica.

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič.
Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič. FOTO: POP TV

Poudarila je še, da s predlogom vgrajujejo varovala, predvsem pa nove pogoje in kriterije za ustanavljanje novih šol, še posebej z vidika pridobivanja javne veljavnosti. Zakon predlaga, da javna veljavnost ne bo samodejno podeljena in iz nje izhajajoča pravica financiranja. Pač pa nasprotno, kar pomeni, da javno veljaven program ne bo nujno tudi financiran iz državnih virov.

Z novelo po njenih besedah vzpostavljajo tudi nove pogoje in kriterije za kakovost, kar še utrjuje javni steber in na novo zahteva določene elemente pri ustanavljanju novih šol, torej tudi zasebnih. Zasebni del sicer po besedah ministrice bogati mrežo šol in mora prinašati nekaj drugačnega.

V noveli predlagajo tudi ustvarjanje varnosti za šolsko okolje, poleg tega utrjujejo predloge protikorupcijske komisije v zvezi imenovanjem ravnateljev. Predlagajo namreč enofazni postopek imenovanja ter soglasje ministra, je povedala ministrica.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po koalicijskem srečanju ocenila, da ni vsebinskih razlogov za to, da vlada v DZ ne bi poslala novele zakona. Navedla je, da je novela pripravljena že nekaj časa in izpolnjuje odločbo ustavnega sodišča, a zaradi ideoloških ter političnih razlik med koalicijskimi partnerji še ni šla v postopek sprejemanja.

Istočasno z obravnavo novele zakona pa po njenih besedah pričakujejo tudi procese spreminjanja ustave v tem delu. Predlog, ki je nastal na pobudo SD, je namreč obtičal na ustavni komisiji DZ. To mora biti kompatibilna rešitev z vsebino zakona, je poudarila Kustec Lipicerjeva. Tudi zato od koalicijskih partnerjev pričakuje, da bodo v obeh procesih konstruktivno sodelovali.

Če bodo v DZ zmožni opraviti celovito vsebinsko razpravo ter se skoznjo tudi prepričati, da z rešitvami le utrjujejo javno šolstvo, upa, da se bodo tudi ideološke dileme omehčale. Po njenih besedah novela zelo jasno ščiti javno šolstvo, vzpostavlja jasne kriterije, kako lahko novoustanovljene šole pridobijo javno veljavnost, vzpostavlja varovalke in nadzor zasebnih šol pri izvajanju javnega programa ter se dotika tudi financiranja.

Kaj pravijo stranke?

Iz SMC so po potrditvi novele sporočili, da je zanje ključna kakovost programov, ki je povezana s postopkom pridobivanja javne veljavnosti. To po njihovih navedbah ne pomeni, da bodo zasebne šole rasle kot gobe po dežju, ampak da bodo pogoji za njihovo ustanavljanje in delovanje natančneje določeni kot v sedaj veljavnem zakonu. Novela predvideva, da financiranje izvajanja javno veljavnih vsebin na zasebnih šolah iz javnih sredstev ne bo imelo za posledico zmanjšanja sredstev za delovanje javnega šolstva, so pojasnili.

Za uresničitev ustavne odločbe se vseskozi zavzemata tudi opozicijski SDS in NSi. Poslanec SDS Tomaž Lisec je za STA navedel, da morajo zakonsko besedilo najprej preučiti, zatem pa se bodo odločali o podpori.

Poslanec NSi Jožef Horvat pa je v izjavi povedal, da s predlogom vlade niso zadovoljni, saj da uvaja nove delitve pri financiranju osnovnih šol. Za NSi bi bila prava rešitev le stoodstotno financiranje javno veljavnega programa osnovnih šol, ne glede na to, ali gre za javne ali zasebne. Predlog vlade bodo poskušali v DZ dopolniti, "ga narediti bolj pravičnega in v skladu s sodbo ustavnega sodišča", je napovedal.

"Če bo predsednik vlade vztrajal po tej poti, to razumemo tako, da se približuje desni strani politike," pa je že zjutraj ob prihodu na vlado povedal prvak SD Dejan Židan in dodal, da Cerar verjetno nakazuje, kakšne bodo preference po naslednjih volitvah. Te pa bodo po Židanovem mnenju redne.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je po koalicijskem sestanku pojasnil, da je za SD meja oz. črta, pod katero "žal tudi zaradi ideologije, naših programov ter ravnanj preteklosti ne gremo".

Ministri DeSUS so novelo podprli, čeprav je vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pred koalicijskem srečanjem ocenil, da bo to težko, saj so predlogu doslej v luči zagovarjanja javnega šolstva vseskozi nasprotovali. Pred sejo vlade ni vedel, ali bodo ministri DeSUS glasovali za ali proti noveli oz. ali bodo enotni, je pa izpostavil demokratičnost stranke.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ne rabimo predsednika
06. 04. 2017 21.29
Ali je že vrnila vse dodatke?
Kollerik
06. 04. 2017 21.26
+3
Finfer
06. 04. 2017 21.05
+2
Kdo bi lahko izračunal koliko denarja bodo razno razni birokrati na šolskem ministrstvu pokradli in z naropanim denarjem kupovali apartmaje in luksuzne hiše v ameriki naprimer na floridi !!?
LevicaInLaži
06. 04. 2017 20.13
+0
Financira se obvezni del. Če komu ni všeč, naj ukine obvezni del.
preprosto
06. 04. 2017 21.39
Sej te tud privat zdravnik pregelde kot bi te "državni" a plačat ga je treba, torej po tvoji sprijeni logiki bi te morali tudi prvat zdravniki prgeledat zastojn draža pa bi jim plačal. se sliši nelogično? In res tudi je kot je to da če starš odloči vpisti otrok v privat šolo in pračkuje da bo ta brezplačna...
sinhron
06. 04. 2017 19.52
+3
Financiranje zasebnih šol je prav tako , kot bi šel k privat zdravniku in ti ni treba plačati , ker zate plačuje država ! Če želiš imeti privatne - zasebne šole potem ne pričakuj plačila od države ampak se samofinanciraj ! Ampak , ker gre za večinoma cerkvene šole je desno in klerikalno usmerjeno ustavno sodišče določilo mimo ustave !
LevicaInLaži
06. 04. 2017 20.12
-3
Seveda takšnim polpismenim ostankom iz SFRJ kot si ti, niti nima smisla pojasnjevati. In ker ste ob tem še primitivni lažnivci, je vaše nesmisle tudi težko prebirati.
Kollerik
06. 04. 2017 21.33
flum
06. 04. 2017 16.20
+4
Kdaj bo financirana muslimanska šola ?
290ktober
06. 04. 2017 16.12
+1
smc itak vedno laže!
Kollerik
06. 04. 2017 21.27
290ktober
06. 04. 2017 16.00
+3
Sedaj bomo še verouk plačevali vsi slovenci… svi. jarija! Ustavno sodišče ščiti samo lopove in RKC!
Kollerik
06. 04. 2017 21.27
290ktober
06. 04. 2017 15.56
+2
Cerar je totalni klerik in hoče uničiti svobodo v Sloveniji? Lopov !
Kollerik
06. 04. 2017 21.27
Klerik je samo delavec od Boga in le kaj je s tem narobe..:))
preprosto
06. 04. 2017 14.51
+12
Hm to je bila odločba v desno smer desnega ustavnega sodišča. Zdrava kmečka pamet govori, da imam brezplačnega zdravnika.... če želim biti prej pregledan grem k privat zdravniku a ga seveda plačam. Mar nebi moralo biti enako za privat šole? Imamo na voljo za pav vse brezplačno javno šolo, če pa želim za otroka privat šolo bi jo moral plačati kot privat zdravnika, ki ga država ne plača. Zahtevam od države in ustavnega sodišča da mi na podlagi te sodbe omogoči brezplačen pregled in poseg pri privat zdravniku, ker če je po ustavnem sodišču privat šola brezplačna mora biti tudi privat zdravnik.
23345
06. 04. 2017 15.39
+4
Preprosto, Ustavno je samo za desne kriminalce dostopno
Uporabnik981904
06. 04. 2017 18.09
zdrava pamet :-) zdravnik ki bi te "brezplačno" zdravil v realnem času je teoretičen. Praktičnega ponavadi do-plačuješ in vseskupaj glede na kakovost preplačujš. Razlike nekaterim dvigujejo standard in omogočajo bogatenje na račun državljanov
sinhron
06. 04. 2017 14.29
+16
Prejšnja setava ustavnega sodišča je bila strogo desničarska in je vse delala po meri skrajne desnice in take so tudi posledice ! Privatna šola ne more biti in ne sme biti financirana enako kot javne šole , zasebne šole se naj same financirajo ! Največ privatnih šol je s cerkvenim blagoslovom , zato naj jih tudi cerkev financira , ker po naši ustavi je cerkev ločena od države , čeprav prejšnje ustavno sodišče tega ni upoštevalo in je šlo večkrat preko tega ustavnega določila prav tako preko določila enakosti pred zakonom !
Kollerik
06. 04. 2017 21.38
+2
Sihron, pahi in cmerko sta nas spet prodala za drobiž. To so ti tile novodobni kao levičarji. Na jezikih za delavne ljudi in rajo, po dejanjih pa milijon km stran od njih.... zraven pa servilno pripravljajo teren za desne prijatelje in gospodarje.