Slovenija

Vlada kot razglašen zbor solistov

Ljubljana, 14. 12. 2009 21.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tako je Pahorjevo vlado, ki da je brez strategij, označil predsednik Zbora za republiko Gregor Virant. 'Voz drvi navzdol,' je o gospodarskih razmerah dejal Virant.

Predsednik Zbora za republiko Gregor Virant
Predsednik Zbora za republiko Gregor Virant FOTO: Miro Majcen

Prvo leto vlade Boruta Pahorja bi označil z izrazom neznosna lahkotnost besedičenja, je na današnji javni tribuni Zbora za republiko dejal predsednik zbora Gregor Virant. Pri tem je omenil številne obljube, ki jih vlada po njegovem mnenju ne uresničuje. Za Viranta vlada nima strategij in deluje "kot razglašen zbor solistov in ne kot uigran orkester".

Virant je v svojem nagovoru uvodoma omenil gospodarske razmere v državi. "Voz drvi navzdol," je opozoril in dodal, da "vladni možje", namesto da bi ga poskušali zaustaviti, tečejo okoli tega voza, se spotikajo drug ob drugega in modrujejo, kaj je treba storiti. Virant je poudaril, da je brezposelnih že blizu 100.000, dodatnih 100.000 pa prejema minimalno plačo v višini, ki ne omogoča dostojnega življenja. Slovenija je postala ena najbolj zadolženih evropskih držav, vlada pa po besedah predsednika zbora ukrepa počasi, neučinkovito in kaotično.

Premier se je oni dan primerjal z gasilcem, ampak je s tem po mojem mnenju gasilcem naredil veliko krivico. Gasilci so hitri in organizirani, vlada pa je vse prej kot to. Gregor Virant

Prvo leto Pahorjeve vlade je označil z izrazom "neznosna lahkotnost besedičenja". Pri tem je spomnil na obljube vlade o tem, da ne bo menjav iz nekrivdnih razlogov, o konsenzualni politiki, ki jih po Virantovem mnenju vlada ne uresničuje. Izpostavil je, da pri vprašanju reševanja meje s Hrvaško vlada nima podpore niti v lastnih vrstah, vnovič pa je opozoril tudi na neprimernost podelitve državnega odlikovanja nekdanjemu republiškemu sekretarju za notranje zadeve Tomažu Ertlu.

V nadaljevanju so na tribuni, ki so se je med drugim udeležili predsednik SDS Janez Janša, predsednik SLS Radovan Žerjav in predsednica NSi Ljudmila Novak, spregovorili še nekateri drugi sodelujoči. Pesnik Niko Grafenauer je opozoril, da "človeku zastane dih" ob branju osnutka predloga zakona o medijih, saj "po svojem pojmovanju statusa in vloge medijev sodi v prvo petletko ideološkega boja zoper prostost duha, ne pa v demokracijo". Akademik Janko Kos pa je ocenil, da je za gospodarsko in finančno krizo tudi "kriza duhovne nadstavbe". Tudi ta je, tako kot preostale oblike krize, del svetovne, za to duhovno krizo pa se po njegovih besedah skriva tisto, kar je filozof Friedrich Nietzsche imenoval nihilizem, je povedal Kos. Predsednik sveta Inštituta Jožeta Pučnika Miha Brejc se je v svojem nagovoru dotaknil odlikovanja Ertlu. Predsedniku republike gre po njegovih besedah očitati, da uporablja različne vatle – ena merila veljajo za nekdanje strukture in njihov podmladek, druga za pomladno stran. "Izvoljen je bil na demokratičnih volitvah in upali smo, da bo predsednik vseh. Pa ni," je poudaril Brejc in ob tem napovedal možnost ustavne obtožbe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M-teorija
15. 12. 2009 16.09
.."upali smo, da bo predsednik vseh". Ker so to paradoksalno "upanje", že kar pojavlja je vredno odgovora. Ja kdo pa dela podlago in podtika, da ni predsednik vseh. Tisti, ki mu tega položaja ne priznavajo, tisti, ki so imeli protikanditata, ki je izgubil na volitvah, tisti, ki tega dejstva ne morejo sprejeti in se sprijazniti, da boljše ponudbe na volitvah niso imeli, sicer bi danes gledali to ponudbo.
petdan
15. 12. 2009 14.28
Veliko bolj koristna je vlada, kjer vsak posameznik sme razmišljati s svojo glavo kot pa tista prejšnja, ko jim je veliki vodja J.J. že v naprej vcepil v glave kaj morajo govoriti in kdaj morajo kimati.
bozjibic
15. 12. 2009 14.08
antilevak Res si levak, dobesedno. Vprašanje je, če imaš dovolj znanja, da si lahko analiziral teh 60 protikriznih ukrepov. Edini ukrep za Slovenijo je v tem trenutku, tehnična vlada in popolni umik politikov iz vlade. Pa parlament ne bi smel o ničemer odločat. Če mene vprašaš, bi vse politike od 1990 dalje izgnal iz Slovenije. Pa naj ljudstvo, na novih volitvah, določii direktno svoje predstavnike v parlament., kateri bodo direktno odgovarjali le volilcem in ne strankarskim veljakom, ali Kaplar, Barbika, Plemeniti itd.
M-teorija
15. 12. 2009 12.35
RADO62 15.12.2009, 10:15 Ta copy, paste zgleda hraniš v trezorju. Upam da ga boš kazal tudi čez tri leta, pred volitvami. Nam bo prišel prav da analiziramo, koliko napak prejšne vlade so v tem mandatu uspeli popraviti.
M-teorija
15. 12. 2009 12.30
zulj001 15.12.2009, 12:21 To vse ponuja SUnija. Če bo pa res kaj iz tega bomo pa videli, saj je še dovolj časa.
M-teorija
15. 12. 2009 12.28
Kreditiranje samo po sebi ni nič napačnega. Že januarja sem menil, da se moramo zakreditirati. Sicer se je najbolj kreditiralo v letih 2005 do 2008. Bolj je problem, kako se ti krediti koristijo. Najbolje je, če se veliko vlaga v razvoj. In ta vlada je glede na zmožnosti temu namenila veliko. Celo Vinko Gorenak to priznava tej vladi.
zulj001
15. 12. 2009 12.21
Dragi komentatorji v povprečju so v desni in levi politični opciji sposobni in nesposobni politiki.Potrebno bo manj nepotrebnega politiziranja in več dela.Slej kod prej bo potrebno sestaviti vladno koalicijo z leve in desne politične opcije s politiki ki bodo sposobni preseči zdrahe in moči res usmerili v razvoj naše državice.Tudi volilci bomo morali narediti korak naprej in dati svoj glas tistemu politiku ,ki se dokaže z svojim delom.Ni najbolj pomembno ali je levi ali desni ampak to kar dejansko naredi .
Marija Krebs
15. 12. 2009 12.20
RADO6215.12.2009, 10:15 Vrtce je posredno podražil sam g. Virant
M-teorija
15. 12. 2009 12.15
Na vseh frontah so se senčniki odločili za intenzivno ofenziranje, ker dobro vedo, da so to še zadnji trenutki, ko lahko kažejo slabe kazalnike, kateri so posledica, predvsem preteklega delovanja. Seveda, če govorimo le o notranjih vzrokih za krizo. Dobro se zavedajo, da nabijanje s slepimi naboji ne bo več dolgo prijemalo pri ljudeh.
Marko Varga
15. 12. 2009 12.00
mi imamo že starega Janše dovolj in dokler se ne bo usedel na hladno bomo tavali v temi,novega Janše po tem takem res ne potrebujemo..
brinsky
15. 12. 2009 11.57
Ej Virant, Virant, še tistega nisi naredil, kar si mi obljubil pred volitvami po E-Mailu, lahko se je šopiriti, draga SDS zdaj, ko niste na poziciji, ko ste naredili toliko škode, da če bi na volitvah zmagali, bi naredili še slabše, kot ti zdaj, Radovan, ti se pa nekam spravi, saj si kot minister za promet naredil toliko škode, kot še nihče. Koliko si pa dobil, ko si kar "talal" miljone evrov za dodatna dela in popravila že vnaprej slabo opravljenih del SCT ja
Titus01
15. 12. 2009 11.52
@jure-2009 To so rekli za kopico držav, pa se je izkazalo za neresnično. Mimogrede, kriza je Slovenijo začela tolči, še preden je Pahorjeva vlada lahko karkoli naredila.
jure-2009
15. 12. 2009 11.50
Slovenijo je nevem katera ustanova opredelila kot državo,ki jo bo kriza zelo malo prizadela,Pahorjeva vlada pa je fse do zdaj naredila tako,da je državo potiskala v propad!!
Titus01
15. 12. 2009 11.49
@Klasik Ali ni to lep načrt. Vse sesuješ, izgubiš volitve, sabotiraš tiste, ki skušajo položaj rešiti, nato na podlagi propagande dobiš volitve in se kitiš z uspehom politike poražencev. Karkoli si mislim o desni politiki in njeni (ne)sposobnosti, moram priznati, da politično manipulacijo obvladajo.
Sebastjan Butala
15. 12. 2009 11.48
Mislm,da s ta agonija vleče že od osamosvojitve naše državice,v bistvu še od stare juge,sm poglejte mal al so eni in taisti na stolčkih sm menajo se še od juge. In kako naj bo demokracija,če so pa sami bivši komunisti na oblasti,sek drgač ne znajo vladat,starga psa novih trikov ne moreš naučit,edino kar so se naučl v teh letih je bogi narod na kolena spraut pa vse pokrst...žalostno
Uporabnik113189
15. 12. 2009 11.47
Na Virantovem mestu se ne bi prav veliko širokoustil, ker za to da gre voz še hitreje navzdol, kot bi sicer je poskrbel prav on z podivjanim dvigom plač v javnem sektorju. Če te (pre) visoke plače dodam v njegovo izjavo, potem je on tisti, ki je pred tem, ko je Pahor sedel na voz in le-ta zdrvel po hribu navzdol na skrivaj zmaknil zavore in sedaj se zabava, ko Pahor voz poskuša zaustaviti z vijuganjem levo desno. Verjamem, da je zelo srečen, ker ni na njegovem mestu..Pravzaprav so vsi zadovoljni, da so pravočasno skočili v opozicijo..
Marko Varga
15. 12. 2009 11.36
da voz drvi navzdol v teh časih je čisto normalno in povsod je tako,da pa je voz drvel navzdol v dobrih časih,ko smo imeli na oblasti SDS pa ni čisto normalno,sploh če vemo,da so nekateri takrat zelo napredovali in vprašam se,a bo kdo za ta propad v letih od 2004-2008 sploh odgovarjal...
Titus01
15. 12. 2009 11.22
@Braveheart No, dodajmo: - Zunanja politika: Dogovor o južnem toku in gospodarskem sodelovanju (dobavi surovin) z Libijio. - Gospodarstvo in kriza: NIŽJE zadolževanje kot v Franciji, Nemčiji, ZDA, VB, vendar toliko, kolikor je potrebno za blažitev socialnega položaja (1/3 je strukturni dolg, še podedovan, 1/3 gre za avtomatske stabilizatorje, kot so socialna nadomestila, 1/3 za ostale ukrepe). Ohranitev delovnih mest s subvencioniranjem delovnega časa. Brezposelnost: Nižja kot v ostalih novih članicah EU. Itd.
Braveheart
15. 12. 2009 11.18
Realni pogled na vlado: - najvišji padec BDP-ja v EU območju - najvišja rast brezposelnosti v EU območju - višje trošarine - neekzistentni proti krizni ukrepi - politično kadrovanje brez javnih razpisov - nižje penzije brez draginjskega dodatka - daljša delovna doba - namera o dvigu DDV-ja na 25% - grozljivo zadolžili državljane z rebalansom za 2.5 mld eur - dvig davka na motorna vozila - nov obvezni prispevek iz plače - totalno zafurana zunanja politika - obdavčenje nepremičnin - enormne količine brezposelnih - nižje plače, da ne zagotavljajo niti eksistence več - dražji študentski boni in ukinjanje drugih ugodnosti - dražja elektrika - dražji javni prevozi - dražji vrtci - poplačilo izbrisanih Kaj pa dobre stvari? - Pahor očistil kopačke - Pahor čestital Zavcu - Pahor poizkusil dobrikati z Tino maze
sudja
15. 12. 2009 11.09
Vlada kot razglašen zbor solistov,to dokazuje da Pahor ne zna vodit vlade dol s komunajzerji