Slovenija

Ministrstvo vztraja: Obveznih garancij ne bo več

Ljubljana, 07. 01. 2011 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vlada ukinja obvezno garancijo. Potrošniki so zaradi kratenja njihovih pravic na nogah, vlada pa zagotavlja, da to ne pomeni znižanja njihovega varstva. Je temu res tako?

Po mnenju ministrstva za gospodarstvo podjetja, ker morajo na slovenskem izpolnjevati določene dodatne pogoje, kot je zagotavljanje servisa, niso v enakem položaju glede na ostale države EU.

Novelo zakona o varstvu potrošnikov, ki med drugim predvideva tudi ukinitev obvezne garancije, sta predstavila generalni direktor direktorata za notranji trg Peter Vrtačnik in direktorica Urada RS za varstvo potrošnikov Mojca Burgar. Na ministrstvu vztrajajo, da so se za odpravo obvezne garancije odločili zato, ker jo že sedaj zakon pokriva s pravico do uveljavitve stvarne napake ter zaradi neskladja z evropsko zakonodajo. Pri tem je Vrtačnik dejal, da sicer Evropska komisija ni izrecno dejala, da moramo to odpraviti, a je prepričan, da bi nas zaradi neusklajene zakonodaje, postavila pred sodišče. Novela zakona po njegovem mnenju ohranja povsem enako raven pravic porabnikov kot dosedanja obvezna garancija. A na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) svarijo, da ta dva instituta še zdaleč nista enakovredna.

Na ZPS vladni noveli ostro nasprotujejo

Kot pojasnjujejo, nasprotujejo predlogu, ker bi sprejetje te novele zakona prispevalo k velikemu povečanju prodaje izdelkov slabe kakovosti, s tem pa bi se bistveno povečalo tveganje za zdravje in življenje ljudi. Predsednica ZPS Breda Kutin je v oddaji 24UR OB ENIH dejala, da Evropska komisija od Slovenije zahteva jasnejšo opredelitev prostovoljne garancije, ki bi še nadgradila ta institut, in ne njeno ukinitev. Kutinova pravi, da za tem ukrepom tičijo prodajalci, ki želijo na vsak način znižati svoje stroške delovanja.

Nekateri proizvajalci zagotavljajo, da bodo tudi po ukinitvi obvezne garancije svojim kupcem nudili prostovoljno garancijo, saj jim na trgu nudi konkurenčno prednost pred ostalimi tekmeci.
Nekateri proizvajalci zagotavljajo, da bodo tudi po ukinitvi obvezne garancije svojim kupcem nudili prostovoljno garancijo, saj jim na trgu nudi konkurenčno prednost pred ostalimi tekmeci. FOTO: Reuters

Kaj določa obvezna garancija?

"Obvezna garancija je zelo pomembna varovalka na trgu tehničnih izdelkov predvsem zato, ker zagotavlja potrošnikom, da lahko na trgu prodajajo le izdelke, za katere je zagotovljeno servisiranje in dobava rezervnih delov ter priklopnih aparatov in to ne le med trajanjem garancije, ampak še najmanj tri leta po izteku garancije,“ ugotavljajo na ZPS in dodajajo, da ima v primeru, "če izdelek ne deluje pravilno, kupec pravico kadar koli v garancijskem roku zahtevati brezplačno popravilo od prodajalca ali od proizvajalca. Popravilo mora biti opravljeno v 45 dneh, v nasprotnem primeru mora garant izdelek zamenjati za nov, brezhiben izdelek. V primeru manjšega popravila se rok garancije podaljša za čas, ko je bil izdelek v popravilu, če pa gre za bistveno popravilo ali če je bil izdelek zamenjan, teče garancijski rok znova od zamenjave oziroma popravila izdelka.“

Kaj pa pravice iz naslova t. i. stvarne napake?

37. člen Zakona o varstvu potrošnikov določa, kakšne so pravice potrošnika iz naslova stvarne napake. Med drugim ta člen določa, da mora prodajalec potrošniku izročiti blago v skladu s pogodbo ter odgovarja za stvarne in pravne napake svoje izpolnitve. Pri tem navajajo, da je napaka stvarna, če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet, če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana. Če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane in če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita. Potrošnik, ki je pravilno obvestil prodajalca o napaki, ima pravico od prodajalca zahtevati, da odpravi napako na blagu ali vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali vrne plačani znesek.

Katere so bistvene razlike med garancijo in stvarno napako?

Obvezna garancija določa, da se lahko na našem trgu prodajajo le izdelki, ki imajo zagotovljeno servisiranje in dobavo rezervnih delov ter priklopnih aparatov.
Obvezna garancija določa, da se lahko na našem trgu prodajajo le izdelki, ki imajo zagotovljeno servisiranje in dobavo rezervnih delov ter priklopnih aparatov. FOTO:

Uveljavljanje pravic iz naslova stvarne napake potrošnikom ne zagotavlja servisiranja in dobave rezervnih delov. Na ZPS poudarjajo, "da bi se zato najpozneje po dveh letih od nakupa pojavil resen problem z vzdrževanjem izdelka in razpoložljivostjo rezervnih delov.“

Vrtačnik z ministrstva za gospodarstvo priznava, da uveljavljanje pravic na osnovi stvarne napake ne predvideva obveznega zagotavljanja servisa in rezervnih delov.

Na ministrstvu za gospodarstvo poudarjajo, da je zaradi zagotavljanja obvezne servisne mreže v Sloveniji uveljavljen protekcionistični model, ki pomeni obremenitev za proizvajalce in trgovce. Kot pojasnjujejo, se z obveznostjo pooblaščenih servisov omejuje prosto opravljanje storitev, ker servisi, ki niso pooblaščeni, ne morejo enakovredno nastopati na trgu in pridobivati strank, pa čeprav morda poslujejo enako kakovostno. "Krši se določbe o prostem pretoku blaga in storitev, saj bi morala med servisi obstajati prosta konkurenca, da bi servisiranje lahko opravil vsakdo, ki je kvalificiran in zna ter zmore servisirati oz. popraviti blago," pojasnjujejo na ministrstvu.

Razlika pa je tudi v vrstnem redu zahtevkov, "pri čemer je ugodnejša možnost izbira na podlagi stvarne napake, saj potrošnik sam izbira med zahtevki za popravilo ali zamenjavo ali sorazmerno znižanje cene ali vračilom kupnine, na podlagi garancije pa lahko kupec od prodajalca zahteva vračilo sorazmernega dela ali celotne kupnine šele, če izdelka ni možno popraviti ali zamenjati." Kljub temu na ZPS poudarjajo, "da je zelo pomembno, da zakonodaja potrošniku omogoča, da se glede na okoliščine svojega primera odloči, ali uveljavlja svoje pravice na podlagi obvezne garancije ali pa na podlagi odgovornosti za stvarne napake.“

Kot ugotavljajo na ZPS, pravice iz naslova stvarne napake veljajo za vse blago, ne le za t. i. tehnične izdelke, potrošnik pa jih lahko uveljavlja v roku dveh let od nakupa blaga, vendar samo zoper prodajalca. O napaki ga mora obvestiti v roku dveh mesecev od odkritja napake, sicer pravic ne more uveljavljati. Če napaka ni sporna, mora prodajalec v osmih dneh ugoditi potrošnikovi zahtevi, ni pa določen rok, v katerem mora izdelek popraviti, če kupec zahteva popravilo.

Dveletni rok uveljavljanja stvarne napake pa velja le za potrošnike, za ostale kupce, kot so samostojni podjetniki, kmetje in pravne osebe, pa so zapisana pravila za stvarne napake v obligacijskem zakoniku, kjer so roki znatno krajši. Za primer na ZPS navajajo: "Rok za obvestilo o obstoju očitne napake je osem dni od izročitve stvari, za skrite napake pa prodajalec odgovarja le, če se pokažejo v šestih mesecih od izročitve. To pomeni, da bi se z ukinitvijo obvezne garancije še bolj poslabšal položaj tistih kupcev tehničnih izdelkov, ki nimajo statusa potrošnika. Pravice na podlagi obvezne garancije namreč lahko uveljavlja vsak kupec, ne glede ali je potrošnik ali ne.“

Največ pritožb je na servis in dobavo nadomestnih delov

Po evropskih direktivah je garancija opredeljena kot konkurenčni element, prodajalci ali proizvajalci se zanjo odločijo prostovoljno. Garancija je za tistega, ki jo je ponudil, še vedno pravno zavezujoča pod pogoji, ki jih je določil v garancijski izjavi.
Po evropskih direktivah je garancija opredeljena kot konkurenčni element, prodajalci ali proizvajalci se zanjo odločijo prostovoljno. Garancija je za tistega, ki jo je ponudil, še vedno pravno zavezujoča pod pogoji, ki jih je določil v garancijski izjavi. FOTO: Reuters

Po podatkih ZPS se potrošniki najpogosteje pritožujejo čez odpravljanje okvar na izdelkih oziroma t. i. poprodajne storitve, kot so servis, nadomestni deli in priklopni aparati, ki zagotavljajo potrošnikom normalno uporabo zlasti tehničnih izdelkov, tako v obveznem garancijskem roku in v trajanju jamstva za stvarne napake, kot tudi vzdrževanje izdelkov po izteku teh rokov. Ravno zaradi tega predlog ukinitve obvezne garancije znižuje raven varstva potrošnikov. "Ukinitev obvezne garancije pomeni tudi ukinitev pravne podlage za nadzor in ukrepanje inšpekcijskih organov glede zagotavljanja poprodajnih storitev, zato bi potrošniki svoje pravice v primeru spora lahko uveljavljali le s tožbo na sodišču,“ še poudarjajo na ZPS.

Siljenje k nakupu dodatne garancije

Prepričani smo, da bi naštete posledice pomenile poslabšanje ekonomskega položaja potrošnikov in posredno tudi povečanje pojava nevarnih izdelkov na slovenskem trgu, zato zahtevamo, da se predlog o ukinitvi črta. Zveza potrošnikov Slovenije

Po mnenju ZPS bi ukinitev obvezne garancije poleg porasta prodaje proizvodov slabe kakovosti pomnožila probleme z vzdrževanjem izdelkov in povečala pritisk na kupce, da plačajo prostovoljno oziroma dodatno garancijo pri prodajalcu, da si zagotovijo brezplačno popravilo in rezervne dele tudi v času, ko bi okvaro na izdelku prodajalec moral odpraviti na podlagi pravil o stvarni napaki (dve leti od nakupa).

ZPS vlado poziva, "naj probleme v gospodarstvu ne rešuje na račun najšibkejšega člena na trgu, ampak z spodbujanjem konkurenčnosti gospodarstva z dobro kakovostjo proizvodov in storitev, z inovativnostjo in krepitvijo odgovornosti podjetij do naravnega in družbenega okolja.“

Zakon o varstvu potrošnikov
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (543)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pepermint
11. 01. 2011 19.51
Ljudje smo se naveličali politikov, ki so nam prodajali poceni zgodbice, da je za vse kar je slabega v Sloveniji kriv nekdo z Juga! Že 20 let nam vladate VI, dragi gospodje v kravatah, ki ste nam v smislu "Nič več ne bo, kot je bilo" - in res ni tako kot je bilo! In ŽAL verjetno nikoli ne bo tako lepo kot je nekoč bilo. Samostojni kot smo bili leta 91 ali 92 ne bomo nikoli več. Pravzaprav še nikoli nismo bili bolj zasužnjeni, zadolženi, vodeni od zunaj, in odvisni od EU (katero boli kumara za nas). Smo zelooo nesamostojni in nesvobodni. Tako da dragi Slovenci in vsi prebivalci Slovenije, to kar se nam zdaj dogaja se da najlepše prikazati s Šifrerjevo pesmijo, ki smo jo že nekoč poslušali, pa je ponovno (mogoče še bolj) aktualna: "Kdo bo za pijačo dal, ko umrla bo država"
Pepermint
11. 01. 2011 19.39
Tistih 80 ali koliko jih že sedi v parlamentu odloča o tem kako bo živelo 2mio ljudi. S tem, da jim nikoli ni treba pogledati v denarnico preden zavijejo v trgovino! Janša sanja o Novi republiki in s tem priznava da niti približno ni tako kot so nas prepričevali (nam lagali) pred 20 leti. Kdo bi takrat podprl samostojnost, če bi nap povedali da bomo že čez 20 let živeli v državi, ki ne bo več lastnica ničesar kar je v njej. Razprodali smo najboljša podjetja, proizvodnjo smo preselili v tujino, ljudi pa poslali na borzo. Namesto rednega zaposlovanja imamo študentske servise in neka "mala dela". Imamo cel kup "samostojnih podjetnikov" ki vsakodnevno zapirajo svoja obubožana podjetja,... Ljudem kratijo možnost zaposlitve, tisti ki delajo so plačani po sramotno ovrednotenih urnih postavkah, tistim, ki se ne morejo zaposliti nimajo socialne varnosti,...žpraktično vse odločitve vlade so uperjene proti ljudstvu. Da, to je Slovenija v kateri "živimo". To je Slovenija, ki jo bo potrebno braniti, če jo kdo napade. Kdo jo bo branil? Jaz že ne! Za take Slovenijo in take politike, ki skočijo še preden NAŠI GOSPODARJI rečejo HOP, že ne bom tvegal življenja! Še čisto malo nam manjka pa bo cel halo v deželi Kranjski,.....
Lillie
09. 01. 2011 17.46
Tista znamka ki bo dala kaj nase, bo še vedno dala garancijo.. tako bomo vsaj malo ločili zanič robo od kvalitetne,
simevlado
09. 01. 2011 16.17
še ena dobra poteza kogar koli ki si je to zmislu in res odlična gospodarska pozeza da bom kupoval sam tiste izdelke najveretneje tuje ker domaci nebojjo dal garancije ahahahaha pa to je samomor direkt podjetja če to sprejme
tali?ni tom
09. 01. 2011 13.33
TAKO VLADO KI SVOJ NAROD TAKO GOLJUFA NA VSAKEM KORAKU SLOVENCI ., VSAJ TISTI POŠTENI IN DELAVNI NE RABIMO IN MISLIM DA JE ČAS DA LJUDJE KI SMO JIH IZVOLILI DA DELAJO V NAŠE DOBRO , DELAJO PA IZKLJUČNO ZA NEKO EVROPSKO SKIPNOST KI JE SKORAJ VEČ NI IN S KATERO SO SAMI PROBLEMI , TER ZA KAPITALISTE NEMUDAOM ODSTOPI IN SE TUDI UMAKNE ZARADI NESPOSOBNOSTI IN HLAPČEVSTVA NAPRAM KAPITALISTOM IN TUIJCEM IZ POLITIKE !!! TO VELJA TUDI MZA KOMPLETNO OPOZICIJO !!! KAKORKOLI ŽE GLEDAMO PREJŠNI REŽIM V SKUPNI DRŽAVI , TA NIKOLI NI POKLEKNIL POD TAKTIRKO TUJCEV IN JE KOLIKOR SE JE DALO ŠČITIL SVOJE NARODE , , TA SISTEM V SLOVENIJI PA NAS BO UGONOBOL !!M NAJVEČJA NAPAKA JE DA SMO TAKRAT VERJELI IDEJI DA BOMO NA SVOJI ZEMLJI SAMI GOSPODARJI PA SE JE IZKAZALO DA SMO SAMO ŠE KASTA HLAPCEV KI SE UKLANJA GOSPODI IZ TUJINE!!!!!!!!!!
Adolph
08. 01. 2011 17.11
Slovenceki,vlada ni ukinila garancijo, ker jo ona tudi nikoli ni dala . . . JASNO . . .. . . Potrosniki pa morajo sami paziti KOLIKO garancije kupijo z proizvodom,to bi moral znati vsak odrasli ,in en Slovenc tako in tako . . ... . ..
Tilen Drek
08. 01. 2011 14.59
SRAMOTA!!!!!!!! največja sramota je da sm slovenc!!!!!!!
korintos1
08. 01. 2011 14.59
riko68 Žališ kmete. Od kod bi pa oni dobili 100.000 evrov. Imajo komaj za preživetje. Pri garancijah se pa ne bo nič spremenilo.
VAMUSER
08. 01. 2011 14.57
haha ce to naredijo pa grem kupit vsako stvar ki ima garnacijo v ITALIJO
Jože Hari
08. 01. 2011 14.29
Hehe! Kupim traktor za 100 000 eur,pa nebom imel garancije. V vsakdanjem življenju sem moral 4 krat nesti v garancijski dobi nazaj artikel,še novi telefon je bil v okvari,da ni imel naloženo pravo softversko opremo,imel je naloženo sofversko opremu z virusom.Pol pa bodo morali neke zavarovanja naredit,da npr za pet eur lahko več plačaš in imaš neko garancijo,da je izdelek brezhiben.
belavrana
08. 01. 2011 14.12
Delavsko rajo je pač treba ožet do zadnjega centa, načinov pa ne manjka. Ukinitev garancije je le eden od njih. Tako bo vse do tedaj, ko se bomo Slovenci znova združili in enoglasno zahtevali svoje pravice, vprašanje je le, kdaj bo to. Do takrat pa bomo še naprej verjeli obljubam in se tresli pred grožnjami.
erikon
08. 01. 2011 13.34
Na referendum....dol z to korumpirano vlado !!!!
pepo99
08. 01. 2011 13.30
Če se pojavijo izdelki brez garancije bomo pač bolj pozorni in bomokupovali samo izdelke z garancijo...in bo avtomatsko slaba roba izločena iz prodaje. Če bi imel svojo trgovino nebi hotel prodajat stvari brez garancije...potem te samo kupci žalijo ,da ki si jim slabo prodal...sami pa ne bodo nikoli pomislili na to ,da so sami slabo kupili in so sami krivi. V vsakem primeru pa mislim ,da je to samo pesek v oči in se bo med tem nekaj pripravilo ,ki ne bomo niti vedeli.
slosap@yahoo.de
08. 01. 2011 11.00
mah tole je pesek v oči ljudem, ker se v ozadju pripravlja nekaj dosti bolj zoprnega, pa so nas malce pozabavali s to temo....da gledamo vstran in ne vidimo prave stvari
durban
08. 01. 2011 10.57
Saj pa v drugih Evropskih državah pa še je garancija in še ceneje je, bomo pa šli tja!
xes
08. 01. 2011 10.57
Vcasih imam obcutek, da se doloceni politiki prav trudijo kako cim bolj skodovati ljudstvu ....
Tonček Balonček
08. 01. 2011 10.51
Pa zakaj bi morale biti garanciej obveznme, kaj nismo svobodna država, kdor je pač ne ponuja, naj je ne, saj imamo vendar svobodni trg! Še ob rojstvu ti nihče ne garantira življenske dobe, plodijo se vsevorek, a pri nekih mešalnikih je pa to tako usodno? Ta narod je resnično zbolel! Zakaj ne smem kupiti ene motorke brez garancije,m zakaj naj bi mi to prepovedala državca, če pa hočem mašino brez garancije? A to je zdaj prepovedano za vselej?
dule100
08. 01. 2011 10.19
Brez garancije bo katastrofa. Na to slovenski narod ne sme pristat. Samo poglejte našo vlado, k je nastopila mandat brez garancije. Se slabš obnese k kitajska roba. Nč ne dela, stalno v okvari, škoda pa ogromna ! Ne brez garancije ne bo šlo !
korintos1
08. 01. 2011 10.03
Madyy Pa oba bi rada garancijo za srce in gate. To si pozabil. Pa tudi res je, da dosti ljudi iz bivših republik dela v Sloveniji, ker so Slovenci fini, in imajo socijalo.
korintos1
08. 01. 2011 09.43
MOSSAD001 Proti so pa lenuhi in tisti, kateri koze jahajo, ker nimajo za bencin, so vse v gostilni zagonili.