'Vlada me skuša zlomiti'

Janez Drnovšek je zanikal, da bi naročil nakup letalske vozovnice za alternativnega zdravilca. Meni, da ga vlada skuša zlomiti.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (5)

  • podbregar parafa
  • podbregar podpis
  • podbregar parafa
  • podbregar parafa
  • podbregar parafa
Razumeti je treba, da skušajo zlomiti predsednika države, ki se jim ni uklonil. In če jim bo to uspelo, potem se ne bodo ustavili nikjer.
Janez Drnovšek

Predsednik države Janez Drnovšek je v pogovoru za 24UR zanikal, da bi naročil letalsko vozovnico za indijskega alternativnega zdravilca, ki naj bi jo plačala SOVA iz svojega črnega sklada. Po njegovem ga skuša vlada zlomiti, ker se ji ni uklonil.

Janez Drnovšek

Drnovšek meni, da se ga vlada bolestno boji. (Foto: POP TV)

Drnovšek trdi, da ne ve, kako se je odvil nakup letalske karte za alternativnega zdravnika, in hkrati poudarja, da je smešno, kako se sam brani zaradi banalnosti, kot je letalska vozovnica, medtem ko bodo drugi razdejali državo.

Namen vladne skupine je, da sistematično zbira in išče, kaj obremenilnega lahko najde o predsedniku države.
Janez Drnovšek

Premier Janez Janša Drnovšku odgovarja, da vlada nikoli ni trdila, da je Drnovšek karkoli naročil. Hkrati poudarja, da se vlada ni spravila nad predsednika države, pač pa njena delovna skupina le preiskuje sume zakonitosti v Sovi.

Janez Drnovšek je sicer prepričan, da je največjo škodo pri vsem naredila vlada, saj je uničila inštitucijo Sove. Agencija je po njegovem mnenju že zdaj izgubila vso kredibilnost. "Kdo bo še sodeloval z njo, če lahko vsak dan nek politik, ki vidi samo svojo oblast, svoje interese in ga država ne zanima, gre tja in uniči vse zaupanje. Ko vsaka tajnost lahko postane javna,“ je dejal Drnovšek.

Janez Janša

Janša pravi, da je zdaj na vrsti tožilstvo, ki mora presoditi konkretno odgovornost. (Foto: POP TV)


Premier je odločen, da dela vladne skupine, ki jo vodi Lovro Šturm, s političnimi obtožbami ne bo nihče preprečil. "Vlada se drži zakonske podlage. Skupina ni objavila ničesar, kar ni dokazljivo tudi na sodišču, in svoje delo bo opravila do konca, pa tudi če bo trajalo še eno leto,“ je povedal Janša. Kot je pojasnil, je vladna delovna skupina nastala, potem ko je bilo ocenjeno, da nov direktor Sove sam tega ne bo zmogel, ker je razmerje sil v agenciji znano.

Letalska karta je malenkost in vesel bi bil, če bi se tukaj zaključilo, vendar se, kot kaže, ne bo, saj gre za sum resnih nezakonitosti.
Janez Janša

Na vprašanje, ali bi se Drnovšek lahko znašel pred ustavno obtožbo, pa je premier dejal, da tudi odkritje povezave med naročilom predsednika za letalsko karto in fondom Sove, ki po njegovem mnenju sploh ne bi smel obstajati, ne bi zadoščalo za resno ustavno obtožbo. "Gre za vprašanje, ali smo v tej državi vsi enaki pred zakonom. In dokler bom predsednik vlade v Sloveniji, se bom trudil, da bomo vsi enaki pred zakonom,“ je zaključil Janša.

Vsi Podbregarjevi podpisi

Podbregar Iztok

Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar je včeraj izjavil, da mu njegov podpis ni znan (Foto: POP TV)

Vlada je danes na svojih spletnih straneh objavila nekaj novih dokumentov s parafami nekdanjega direktorja Slovenske obveščevalno varnostne agencije (SOVA). Ti naj bi potrdili identičnost Podbregarjeva podpisa na dokumentu, s katerim je odobril plačilo stroškov Drnovškovega zdravilca iz črnega fonda obveščevalne službe.

podbregar parafa

Medtem ko je vladna delovna skupina, ki jo vodi pravosodni minister Lovro Šturm, zavrnila Podbregarjeve trditve o ponarejenosti njegovega podpisa, so iz obveščevalne agencije sporočili, da so dokumenti, ki jih je SOVA poslala vladni skupini za oceno njenega dela, pristni. Agencija dokumentov "ni prirejala, ponarejala ali kako drugače spreminjala," so sporočili iz SOVA. Omenjeni dokumenti so po navedbah agencije del dokumentacijskega gradiva SOVA.

Podbregar je zavrnil pogovor s pravosodnim ministrom

Lovro Šturm

Pravosodni minister Lovro Šturm je aprila želel razčistiti sume o nepravilnostih na sestanku s Podbregarjem, a je ta pogovor zavrnil. (Foto: Dare Čekeliš)

Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak je danes povedal, da je Podbregar daljše časovno obdobje uporabljal parafiranje kot način potrjevanja veljavnosti dokumentov. "To je razvidno iz več sto uradnih listin. Parafiranje je uporabljal tudi za podpisovanje večine dokumentov, povezanih z uporabo nezakonitega dela posebnega sklada agencije," je še poudaril Hajdinjak.

Podbregar je včeraj izjavil, da svojega podpisa na omenjenem dokumentu ne prepozna, ni pa se opredelil, ali je SOVA plačala letalsko vozovnico za indijskega guruja ajurvede iz svojega nezakonitega črnega fonda.

"Podbregarjeve izjave so še toliko bolj neverodostojne zaradi dejstva, da ga je predsednik delovne skupine, pravosodni minister Lovro Šturm, aprila povabil na pogovor, a je nekdanji direktor SOVA pogovor zavrnil," je poudaril Hajdinjak. Ob tem je dodal, da "neverodostojnost Podbregarjevih trditev še dodatno utemeljuje očitno dejstvo, da se bivši direktor SOVA javno še vedno izmika jasnemu odgovoru na vprašanje, ali je agencija v času njegovega vodenja letalsko karto res plačala ali ne".

podbregar parafa

Parafa, za katero Podbregar trdi, da je ne prepozna kot svojo

Sledi Finančno poročilo številka 2

Hajdinjak je sicer danes tudi napovedal, da delovna skupina svojega dela še ni končala ter da namerava Podbregarja znova povabiti na pogovor, na katerem ga želi soočiti s svojimi ugotovitvami. Po njegovih besedah pa naj bi delovna skupina v kratkem objavila tudi svoje naslednje poročilo, ki ga bo predstavil Šturm, po potrebi pa naj bi ga komentiral tudi premier Janez Janša. Tudi to poročilo naj bi obravnavalo finančne zadeve, je še dejal.

Tiskovni predstavnik vlade pa je znova izpostavil tudi, da za neproračunsko financiranje SOVA ni bilo pravne podlage, saj edino pisno navodilo, ki ga je doslej potrdila vlada, navodilo o tajnem sodelovanju iz leta 1999, izrecno govori le o proračunskih sredstvih kot edinem viru financiranja. To pa pomeni, da je vsakršno drugo poslovanje z neproračunskimi sredstvi nezakonito.

SDS: Črni fond je nezakonit

Vladna skupina za oceno dela Slovenske obveščevalno-varnostne službe (SOVA) je opravila dobro delo, ocenjuje poslanska skupina SDS. Nujno je, da se razčistijo zadeve znotraj SOVA in da agencija lahko nemoteno opravlja svoje delo, je dejal poslanec SDS Miro Petek. "Moramo priznati, da smo bili tudi mi presenečeni nad črnim fondom," je še dodal. V SDS pa pričakujejo, da bo računsko sodišče izvedlo revizijo poslovanja SOVA.

Miro Petek

V SDS pričakujejo, da bo računsko sodišče izvedlo revizijo poslovanja SOVA, je povedal Miro Petek (Foto: POP TV)

SDS po Petkovih besedah ne skrbi toliko, da je bila s sredstvi iz črnega fonda kupljena letalska karta, temveč predvsem to, "ali je bilo še več nezakonitega izkoriščanja". Vprašanje je tudi, od kod izvirajo takšna sredstva, ali samo iz tujine, ali pa tudi iz Slovenije, je povedal Petek.

Ker je črni fond nezakonit, SDS pozdravlja sklepe vladne skupine, da se na tem področju resnično vzpostavi zakonito stanje. "Skrbi nas tudi navedba v poročilu, da so se nenamensko trošila tudi proračunska sredstva, to se pravi legalna sredstva posebnega sklada," je še dodal.

Dimitrij Kovačič pa je opozoril, da skušajo nekateri zadevo SOVA "zreducirati zgolj na odnos med obema predsednikoma, kar pa po njegovih besedah ni pomembno. "Pomembna je ugotovitev, da je v SOVA obstajal črni fond," je ocenil Kovačič.

Po njegovih besedah tudi ni pomembno, ali je podpis nekdanjega direktorja agencije Iztoka Podbregarja na enem od dokumentov, ki jih je v sredo objavila vlada "pravi, ali ne". Če Podbregar ni podpisnik nalogov za razpolaganje sredstev iz tega črnega fonda, potem to pomeni, da nekdo drug znotraj SOVA razpolaga s tajnim fondom, brez vednosti svojega šefa, je povedal Kovačič. "Za konkretni primer je zelo pomembno, ali je podpis pravi ali ponarejen," je tudi dejal.

SOVA je od 1993 do 1999 prisluškovala za policijo

Petek pa je opozoril na odločbo ustavnega sodišča iz leta 2005, ki se po njegovih besedah nanaša na nezakonito delovanje SOVA v preteklosti. "Gre za tajni sporazum med SOVA in ministrstvom za notranje zadeve, ki je bil podpisan 9. septembra leta 1993," je dejal Petek. Ta sporazum je po njegovih besedah določal, da je SOVA za potrebe policije izvajala nadzor telekomunikacij.

Varnostna služba v demokratičnih družbah nima pristojnosti na področju klasične kriminalitete, je opozoril koalicijski poslanec. "Sporazum se je izvajal tri, štiri leta, to je do 11. aprila 1997," je za 24ur.com še dodal Petek. Ob tem se poraja vprašanje, ali obstaja "še kakšne takšen tajen sporazum", je še dodal poslanec. Kot je znano, je v času omenjenega sporazuma notranje ministrstvo vodil Ivan Bizjak, predstavnik tedanjih Slovenskih krščanskih demokratov v vladi Janeza Drnovška.


Prenesi v

Zgodba: Sova

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 223
alc19@email.si 20.05.2007 21:12:26
predlagam da vlado razpustimo in se podredimo nemcom italjanom al pa madzarom ker itak nismo sposobni sami z sabo zivet.
sram je lahko to vlado in vse njene pristase
se bolj je pa lahko sram nas davkoplacevalce da te idiote placujemo za te oslarije ki jih delajo
predlagam da uvedemo grmade in zacenjamo kuriti take idiote kot so tej na nasi vladi enako kot so nekoc kurili carovnice
upam da se bo koncala ta neslavna vladavina kmalu in da bo do takrat se kaj dobrega ostalo tukaj na nasi zemljici
Več komentarjev