Slovenija

Vlada na Koroškem

Dravograd, 10. 10. 2007 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ob koncu obiska vlade na Koroškem je premier poudaril, da se je regija v zadnjih dveh letih razvijala hitreje od povprečja.

Obiskala je slovenjgraško bolnišnico
Obiskala je slovenjgraško bolnišnico FOTO: POP TV

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič se je v okviru vladnega obiska na Koroškem sestala z vodstvom Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Sogovorniki so osrednjo pozornost namenili nadaljnjemu financiranju druge faze izgradnje bolnišnice, obsegu sredstev, ki so rezervirana za urgentni center in poteku reševanja celostne oskrbe z energetiko v okviru javno zasebnega partnerstva. Ob obisku ministrice so na otroškem oddelku predali namenu nov ultrazvočni aparat.

Mazej Kukovičeva je v izjavi za medije poudarila, da je ministrstvo za zdravje slovenjegraški bolnišnici ponudilo vso strokovno pomoč, ki bi jo morebiti potrebovala pri odpravljanju težav. Po njenih besedah so za prihodnji dve leti že zagotovljena sredstva za novogradnjo kirurško-ginekološkega bloka.

Premier je pohvalil Koroško
Premier je pohvalil Koroško FOTO: POP TV
Janša pohvalil Koroško

Premier Janez Janša je obiskal Dravograd, kjer je na novinarski konferenci povedal, da je Koroška v tem obdobju napredovala, in čeprav je še vedno na sedmem mestu med 12 statističnimi regijami, je zaostanek za slovenskim povprečjem zmanjšala na 10 odstotkov.

Koroška regija je po Janševih besedah nadpovprečno izvozno usmerjena in je na tem segmentu druga v Sloveniji, nadpovprečna pa je tudi po gospodarnosti poslovanja in donosnosti kapitala, prav tako pa je nadpovprečno povečevala dodano vrednost na zaposlenega.

Kucler Dolinar odprla visoko šolo

Ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar pa je odprla prostore Visoke šole za tehnologijo polimerov v Slovenj Gradcu, ki je prva visoka šole s tega študijskega področja v Sloveniji in prva samostojna visoka šola na Koroškem. Kucler Dolinarjeva je izrazila zadovoljstvo, ker so pri ustanovitvi Visoke šole za tehnologijo polimerov združili moči občina, gospodarstvo, razvojna agencija ter strokovnjaki iz cele Slovenije. "To je lep dokaz, kako pomembno je, da se povezujejo znanje, raziskave in gospodarstvo, k čemur teži tudi Evropska unija," je dejala ministrica. Po njenih besedah je tudi pomembno, da je Koroška dobila takšen študijski program, ki ga drugod v Sloveniji še ni, kar obeta boljšo zaposljivost bodočih diplomantov.

Nova cesta za Korošce
Začetek gradnje je odvisen od več dejavnikov
Začetek gradnje je odvisen od več dejavnikov FOTO: POP TV

Minister za promet Radovan Žerjav in minister za okolje Janez Podobnik sta v okviru današnjega vladnega obiska Koroške v Dravogradu na delovnem srečanju z župani oz. predstavniki občin Koroške regije govorila na temo tretje razvojne osi. Kot je dejal Žerjav, določeni deli cestnih povezav regije z osrednjo Slovenijo povzročajo ozka grla, kar ne otežuje le mobilnosti ljudi, pač pa tudi oskrbo gospodarstva, ob tem pa ogrožajo še varnost prometa in neoporečnost okolja.

Po njegovih besedah je zato v interesu vlade, da se čim prej dogovorijo o usodi tretje razvojne osi, kot so poimenovali hitrocestno povezavo od avstrijske do hrvaške meje. Po preučitvi obravnavanih variant se je kot najustreznejša izkazala lokacija ceste, ki poteka od mednarodnega mejnega prehoda Holmec, preko Prevalj, Raven na Koroškem in Otiškega vrha ter od mednarodnega mejnega prehoda Vič, mimo Dravograda do Otiškega vrha, od tu naprej pa proti Slovenj Gradcu, zahodno od Velenja, proti Šmartnemu ob Paki in naprej do priključka na avtocesto A1 v Šentrupertu.

70 kilometrov dolg odsek

Radovan Žerjav
Radovan Žerjav FOTO: POP TV

Žerjav je še dejal, da je dolžina omenjenega 'severnega' odseka okoli 70 kilometrov, vrednost investicije je ocenjena na okoli 800 milijonov evrov, po opravljenih recenzijah pa bo predlagana najustreznejša varianta občinam predstavljena predvidoma 23. oktobra v Šmartnem ob Paki.

Minister je na vprašanje, ali se bo gradnja začela še v tem mandatu, odgovoril, da je to ta trenutek težko napovedovati, saj na razvoj dogodkov vpliva veliko dejavnikov. Med takimi dejavniki je omenil zlasti čim hitrejše soglasje lokalnih skupnosti, verjame pa, da si tudi te želijo čim hitrejše rešitve sedanjih cestnih težav.

Razgibana trasa

Minister Podobnik je ob tem dodal, da sestava predloga trase ni bila enostavna, saj je terjala veliko strokovnega dela, zato na bližnji predstavitvi pričakujejo vsebinsko in argumentirano razpravo, ki ji bo sledila potrditev, ta pa bo omogočila pripravo državnega prostorskega načrta. Ob tem že pripravljajo tudi pogoje za odkupe zemljišč in izvajajo vse tiste ukrepe, ki so potrebni za izdajo gradbenega dovoljenja, kar po Podobnikovem mnenju pomeni, da se je postopek gradnje prepotrebnega cestnega odseka dejansko že začel.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 10. 2007 20.00
Pravzaprav bi lahko rekli, da so komunisti krivi za vse v zvezi težave v zvezi s Koroško: je manjša, nerazvita, imajo slabe ceste in ostalo infrastrukturo, pa še ministrico za zdravstvo so poslali vsem Slovencem, res grozno! Meni so na Koroškem najljubša smučišča, včasih smo plačevali v šilingih, zdaj pa že dolgo v evrih, kar pa ni zasluga rdečkarjev!!!
5R1-K
10. 10. 2007 18.26
Koroška je zibelka slovenstva. Leta 1920 smo žal izgubili znaten del našega ozemlja, po letu 1945, ko bi lahko velik del pridobili nazaj, se zaradi komunističnega kupčkanja to ni zgodilo.
nintendo64@email.si
10. 10. 2007 18.15
neznan13: samo da ti avtoceste ne bo nihče gradil z zasebnim denarjem. Sicer pa se mi zdi, da bo ta cesta narejena v smislu neke obvoznice s smešnimi omejitvami :)
neznan13@gmail.com
10. 10. 2007 17.46
70km avtoceste = megazabavišče v novi gorici (v denarju mišljen)
Tonček Balonček
10. 10. 2007 17.46
Zelo veliko so povedali, vsajka jim čast, še največ si lahko obetajo od strokovne pomoči gospe Mazej-Kukovič, sja je ekspert za krizni management! Gremo naprej, s tako sanjsko ekipo si lahko obetamo velik napredek. Drug teden bodo spet drugje, .....tam jim bodo mogoče povedali, da se ne da, da ne gre?!!! Ha, ha!
kalajzic@siol.net
10. 10. 2007 17.43
glede tega,da je bla vlada na koroškem in so veliko obljubili,mene pa zanima,ker to nikjer ne piše,kdaj bomo dobli višje plače,saj smo krepko v zaostanku
Jernej Šuler
10. 10. 2007 17.25
Naj se le premakne..pa čimprej!!!!
bavsej@gmail.com
10. 10. 2007 16.03
da se bo le premaknilo kaj...
pumpar@volja.net
10. 10. 2007 16.02
Pocen ni kaj...300 miljard bo ukradenga...to je jasno.