Slovenija

Šolski in dva zdravstvena sindikata parafirali stavkovne sporazume

Ljubljana, 21. 11. 2018 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
K.H. / STA / Ti.Š.
Komentarji
79

Šolski in dva zdravstvena sindikata so z vlado parafirali sporazume o razreševanju stavkovnih zahtev, s katerimi izboljšujejo položaj zaposlenih. Predvideni so namreč splošni dvigi plač za vse zaposlene, izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest in zvišanje nekaterih dodatkov. Pogajanja z drugimi skupinami sindikatov še niso povsem končana.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dvig plač za od 250 do 350 evrov bruto
    02:48
    Iz 24UR: Dvig plač za od 250 do 350 evrov bruto
  • Iz 24UR: Namesto stavke višje plače
    03:07
    Iz 24UR: Namesto stavke višje plače
  • Izjava Štruklja o stavki
    01:39
    Izjava Štruklja o stavki

Vladna stran je s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter dvema zdravstvenima sindikatoma - Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije parafirala v ponedeljek usklajene stavkovne sporazume.

Z dvema stavkovnima skupinama, policisti in koordinacijo stavkovnih odborov skupine 16 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška, dogovora še niso dosegli. So pa slednji sporočili, da so "tik pred uskladitvijo sporazuma na ravni pogajalskih skupin". Dosegli so tudi vladno zagotovilo o financiranju dviga plač, do še odprtih vprašanj pa se bodo opredelili do petka. S policisti pa se bodo vladni pogajalci znova srečali v četrtek.

Po parafiranju omenjenih sporazumov se je začel sestanek, na katerega je vladna stran povabila vseh 42 reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju, ne le stavkajoče. Tema je nov dogovoru o plačah in drugih prejemkih v javnem sektorju, ki bi nadomestil tistega iz leta 2016. Vanj pa bi vključili rešitve, ki so jih vladni pogajalci v zadnjih tednih dogovorili s posameznimi stavkovnimi skupinami sindikatov in zadevajo vse javne uslužbence.

Rešitve, ki so na mizi, so vredne okoli 306 milijonov evrov, med drugim gre za splošne dvige plač za od enega do treh plačnih razredov, dvige nekaterih dodatkov ter izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest. Po drugi strani bi ohranili zamrznitev delovne uspešnosti in premik napredovanj iz aprila na december. Ker se morajo nekatere rešitve uveljaviti s spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor, pa je zanje treba zagotoviti kvorum, torej podporo ustrezne sindikalne večine.

Vladni pogajalci so s tremi sindikati podpisali parafo stavkovnega sporazuma.
Vladni pogajalci so s tremi sindikati podpisali parafo stavkovnega sporazuma. FOTO: POP TV

Peter Pogačar se je v imenu vladne pogajalske skupine predstavnikom omenjenih treh sindikatov, s katerimi so parafirali dogovor, zahvalil in poudaril, da gre za zelo pomembne poklicne skupine. "Mislim, da smo v teh pogovorih vzpostavili zaupanje, ki je temelj za dobro sodelovanje tudi v prihodnje," je še dejal. Ob doseženem dogovoru je izrazil zadovoljstvo in upanje, da napovedanih stavk v teh dejavnostih ne bo.

Predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar je dejala, da so "pogojno zadovoljni". Zavedajo se, da s tem dogovorom ne rešujejo zadev in ne bodo preprečili odhajanja medicinskih sester iz poklica in v tujino. So pa po njenih besedah storili prvi korak in za svoje člane dosegli vsaj nekaj. Čaka pa jih še veliko dela, je dejala.

Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič je spomnil, da so bili zanje velikega pomena dodatki za posebne pogoje dela. V tem delu so se z vlado približali, so se pa tudi na sindikalni strani zavedali, da vseh ciljev naenkrat ne bodo mogli doseči in so zato pristali na takšno povišanje dodatkov, kot je sedaj določeno v sporazumu.

Vukadinovič je dodal, da so imeli precej zahtev članstva po dvigu plač in odpravi nekaterih nesorazmerij. "Kakšna so ta nesorazmerja, ker ta vsak vidi s svojimi očmi, pa bomo lahko ugotovili v naslednjem letu v nekem konstruktivnem in razumnem okolju, ki bo dejansko na podlagi parametrov pokazal, če je treba še kje odpraviti nekatere nepravilnosti," je dejal Vukadinovič in dodal, da je bilo to dejansko tisto, kar bo njihovo članstvo "nekako umirilo". Upa, da ima njihov stavkovni odbor dovolj avtoritete, da bo to predstavil članom, in da stavke dejansko ne bo.

Sviz: Parafa še ne pomeni, da stavke ne bo

Branimir Štrukelj je že na novinarski konferenci pred parafo glede Pogačarja in njegove ekipe dejal, da si vsakdo, ki pripelje tako zahtevna pogajanja zaradi heterogenosti, konfliktnosti in nahrbtnika iz prejšnjih propadlih pogajanj h koncu, zasluži priznanje.

"Danes je hektičen dan, kot kaže imamo besedilo stavkovnega sporazuma usklajeno," je še pred parafiranjem sporazuma dejal Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). 

"Seveda pa to ne pomeni, da Sviz podpisuje stavkovni sporazum, to bo storil šele, ko se bo 38.000 članic opredelilo do tega stavkovnega sporazuma," je bil jasen Štrukelj. S tem, kot pravi, "odpirajo novo stran" v poglabljanju demokracije v sindikatu.

Pojasnil je, da bodo v prihodnjih dneh med članstvom, ki je lani tudi izglasovalo stavko, izpeljali glasovanje o sporazumu, rezultati bodo znani predvidoma do srede. Če se bodo člani sindikata odločili, da potrdijo stavkovni sporazum, bo Sviz za 5. in 6. december napovedano stavko preložil. Stavko pa bodo dokončno odpovedali takrat, ko bo "vsebina stavkovnega sporazuma prenesena v štiri kolektivne pogodbe".

Branimir Štrukelj, Jakob Počivavšek in Rudi Medved
Branimir Štrukelj, Jakob Počivavšek in Rudi Medved FOTO: Aljoša Kravanja

Ob parafi pa se je Štrukelj nato zahvalil Pogačarju in vladni ekipi za "korektnost v pogajanjih". "Zdi se mi, da so s konstruktivnostjo prispevala k umirjanju vzdušja v naši državi," je ocenil.

Dosegli smo vse zahteve, ki so bile na mizi, pa se je vlada takrat premislila in tega ni parafirala. Zdaj imamo vse to v stavkovnem sporazumu. Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza

Štrukelj je ob tem spomnil na februarski shod učiteljev in izrazil veselje, da "tisti shod več kot 20.000 ljudi na Kongresnem trgu februarja letos, največji shod učiteljstva do zdaj, ni bil zaman". V tokratnih pogajanjih so dosegli vse, kar so z vladno stranjo dogovorili že marca, a si je vlada potem zaradi pritiska dela sindikatov premislila, je dejal in dodal, da je prišla zraven še kakšna izboljšava. Ob tem se je zahvalil tudi kolegom iz drugih sindikatov, ki so izpogajali nekatere izboljšave za vse zaposlene.

Tistim, ki so nad 26. plačnim razredom, se plače zvišujejo za dva plačna razreda, tistim pod 26. plačnim razredom pa za enega, je pojasnil Štrukelj. Pudaril je tudi, da so med drugim dosegli, da se s 1. septembrom uvede novo delovno mesto razrednika.

Izrazil je tudi zadovoljstvo, da skupina sindikatov, ki jih vodi Jakob Počivavšek, ne bo ovirala podpisa dogovora z vlado. 

Toda, stavke še vedno niso odpovedali, so jo zgolj preložili. "Takoj, ko bodo pogodbe podpisane, bomo stavko odpovedali," je dejal Štrukelj.

Sam je sicer z izpogajanim zadovoljen, neizglasovanje sporazuma pa bi po Štrukljevih besedah pomenilo, da so dosegli premalo, zato bi se stavka nadaljevala in zaostrovala. Na vprašanje, ali bi bila to zanj nezaupnica, je odgovoril: "Ali menite, da bi bilo to mogoče razumeti, kako drugače? Sem človek, ki zna potegniti konsekvence iz takih sporočil."

Minister Medved pričakuje, da se bodo s sindikati dogovorili

Minister za javno upravo Rudi Medved je bil po skupnem sestanku, na katerega so povabili vseh 42 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, optimističen. Želi si, da bi dogovor o plačah, ki so ga danes predstavili sindikatom, podpisali vsi. Sam pa ocenjuje, da se bo kateri od sindikatov težko odrekel zvišanju plač za svoje zaposlene.

Na skupnem sestanku je namreč vladna stran sindikatom predstavila predlog novega dogovora o plačah in drugih prejemkih v javnem sektorju, ki bi nadomestil tistega iz leta 2016. Vanj pa bi vključili rešitve, ki so jih vladni pogajalci v zadnjih tednih dogovorili s posameznimi stavkovnimi skupinami sindikatov in zadevajo vse javne uslužbence. Zato so danes na sestanek vabili vse sindikate, ne le stavkajočih.

"Je čas stavk in čas iracionalnih odločitev, je pa tudi čas socialnega miru in treznih odločitev in zdaj so sindikati skupaj z vladno pogajalsko skupino pokazali, da zmoremo socialni dialog in trezne odločitve," je ocenil Medved.

Potrdil je, da je vrednost tega sporazuma približno enaka, kot je bila vrednost marčevskega predloga, ki ga nazadnje niso podpisali. Ob tem pa je poudaril, da je struktura tokratnega dogovora bistveno drugačna. Posebej ga veseli, da so s sindikati našli "skupni jezik, ko gre za skrb za tiste poklice, ki delajo v najtežjih razmerah", in da so uspeli dvigniti tudi nekatere dodatke, ki so sicer še vedno bistveno nižji kot v realnem sektorju.

Minister je prepričan, da bodo dogovor na koncu tudi podpisali. "Ne manjka nam več veliko," je ocenil. Glede dviga plač v javnem sektorju, ki je predlagan v dogovoru s sindikati, je dejal, da so plače v javnem sektorju zaostajale leta in leta v času krize in zaostajajo tudi zdaj v primerjavi z realnim sektorjem. "Samo v letu 2019 se bo zgodilo, da bodo plače v javnem sektorju morda rasle za odtenek hitreje kot v realnem sektorju, v prihodnjih letih pa bodo na podlagi tega dogovora znova zaostajale," je pojasnil.

Poudaril je tudi, da vlada v ta pogajanja s sindikati ni šla s figo v žepu. "Vlada je za leto 2019 postavila okvir in zagotovila tudi sredstva za financiranje tega dogovora. To je neizpodbitno dejstvo, ker ne bi šli v pogajanja in postavljali nekih okvirov, ki jih ne bi mogli financirati," je dodal.

Kot je dejal, nima podatkov, da bi bili javni zavodi ali katere druge institucije, zaradi dviga plač ogroženi pri svojem delovanju. Tudi s predstavniki treh reprezentativnih občinskih združenj so dvig plač upoštevali v dogovoru o povprečnini, bodo pa v prihodnjem letu pregledali, kakšen bo dejanski učinek dviga plač tako za občine kot javne zavode.

Ocenil je, da so pogajanja, čeprav pod časovnim pritiskom, tekla v nekem racionalnem in treznem vzdušju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

intel1
21. 11. 2018 19.29
-1
kaka kuhna lopovska
TOX6
21. 11. 2018 19.17
+3
Odpuščanje je eina rešitev. V javni upravi je do 50% rezerv v živi sili, stroških in 100% rezerv v korupciji. Tako da ob pametni vladi najmanj 5do8 miljad €rezerve na leto!!!!!
lahunin
21. 11. 2018 17.41
+5
V KAKSNEM PLACILNEM RAZREDU PA STE SINDIKALISTI KOT SE PREDSTAVLJATE IN PO KAKSNEM KRITERIJU IMATE PLACE
lahunin
21. 11. 2018 17.14
+1
KAJ SE JE STALIN VRNIL IZ SLOVENIJE DELATE BIVSO RUSIJO
lahunin
21. 11. 2018 16.55
+2
DELATE STROSKE SLOVENIJI ELEKTRIKA NI POCEN
ecnarf
21. 11. 2018 15.17
+1
ecnarf
21. 11. 2018 15.17
+2
žačnite delat da navte sam gobcal
joze1962
21. 11. 2018 15.14
+13
Šolniki so največji lenuhi v državi z 3 mesecnim dopustom na leto in 5 urnim delovnikom dnevno
Kristina1266
21. 11. 2018 18.14
-2
Bo najbrž kar držalo, g. Jože. Vi ste tipični primer, da vas v šoli učitelji niso ničesar naučili. Niti šteti do 10.
siFBI
21. 11. 2018 14.46
+14
Le kdo se bo potegnu za delavce v gospodarstvu, ki prejemajo zsjamčene plače. Verjetno Štukelj. Od mizerne place jim bo otrgal se kak evro za svoje lenuhe.
Malek
21. 11. 2018 14.40
+9
No, pa smo tam, spet en velik nateg vlade. Zakaj so sploh pogajanja, ce vlada ne zagotovj denarja. Pogajanja so bila tezka 306 mio? Pa koga imate vi za norca? Ucitelji so neposredni proracunski uporabniki in njim se bo ugodilo, medicinske sestre in ostali kader v bolnisnicah si pa lahko ritko obrise s tem parafom. Oni dobivajo denar od zavarovalnice, ce vlada ne bo zagotovila sredstev, jih zavarovalnica ne bo nakazala bolnicam. Direktorji bodo lepo rekli ni denarja, smo v rdecih stevilkah in drage sestrice si lahko samo ritko obrisejo, kot sem zgoraj napisal. Ze Koprivnikar je takrat nategnil delavce v zdravstvu, ko se je hvalil, kako so bila trda pogajanja osem mesecev, na koncu pa ni zagotovil niti evra, tako da v nekaterih bolnicah sploh niso napredovali v visji razred. Zakaj se kravatarji sploh pogajajo za zdravstvo, naj gredo v gostilno, takoj podpisejo sporazum in jim povejo, naj si pa denar sami najdejo. Prisel bo cas, ko bodo kravatarji bezali.
Madeni
21. 11. 2018 14.09
+11
Oba dva podpisnika sta iz Javnega sektorja saj se pogovarjajo sami z seboj za svoje plače..
Madeni
21. 11. 2018 14.01
+7
Za 7000 tujih od tega 5000 NE Evropskih študentov ki jemlje zobne proteze upokojencem, in sobe v domu za ostarele za te ŠTRAJKA ta BARABA Štrukelj..
Madeni
21. 11. 2018 14.01
+5
In njihove profesorje ki pijejo kri Slovenskim delavcem..
Bitktamp
21. 11. 2018 13.53
+11
kvota za plače bi morala ostati ista. naj se naredi razlika pri tistih, ki manj oziroma več/ bolje delajo!
ježevka123
21. 11. 2018 13.35
+20
Štrukelj je pogrebnik Slovenije. Za ene potica, za druge suh kruh.
Kristina1266
21. 11. 2018 18.07
+2
Ježevka123 dokler mislite, da je za vaše življenje odgovoren g. Štrukelj, boste jedli suh kruh. Ko pa boste ugotovili, da ste odgovorni sami, boste hitro našli pot do potice.
Raffy
21. 11. 2018 13.35
+18
Sramota. Delavci bodo mogli počakati na višje dodatke do septembra 2019,verjemite, da meni, ko sem turnusni mi več pomenijo vsak mesec višji dodatki, kot pa ta 1 plačilni razred. Mislim, da sindikat se ni dobro s pogajal in da vseeno bodo zdravstveni delavci odhajali za kruh v tujini,. Bodimo realni do septembra 2019 se lahko marsikaj spremeni.
miselna policija
21. 11. 2018 13.09
+4
očitno da bi vaše nevzgojene otroke učitelji morali zastojn poučevati!!
Uporabnik473573
21. 11. 2018 12.54
+18
Sindikati, ko bi vas enkrat slišal da govorite o izboljšanju učinkovitosti zaposlenih v javnem sektorju bi vas podprl. Ko pa samo jemljete, pa niste vredni mojih misli.
sodelujem
21. 11. 2018 12.53
+12
Očitno delavci nimajo (niso nikoli imeli) pravega sindikalista- (ov),da jim vedno vse plačamo revež pač ostane revež....Raja zbudi se. Vse jim morajo narediti starši oni bi pa kar kasirali.!
Pošteni
21. 11. 2018 12.27
+32
Štrukelj zastopa tisto kasto,ki naj bi delala na leto 9-mesecev,dejansko pa delajo 6- mesev na leto za povprečno plačo 2.000 €.Sramota.
Kristina1266
21. 11. 2018 18.01
-3
In zakaj g. Pošteni potem ne greste poučevat? Imate enake možnosti kot vsi, ki so učitelji.
Castrum
21. 11. 2018 12.20
+18
vropska komisija bo danes po neuradnih informacijah pozvala Slovenijo, naj sprejeme vse potrebne ukrepe za uskladitev proračunskih načrtov s pravili pakta stabilnosti in rasti. Danes iz Bruslja: Evropska komisija bo danes po neuradnih informacijah pozvala Slovenijo, naj sprejeme vse potrebne ukrepe za uskladitev proračunskih načrtov s pravili pakta stabilnosti in rasti. V oceni proračunov članic evra naj bi bila Slovenija v skupini šestih članic, ki imajo proračunske načrte z znatnim tveganjem odstopanja od proračunskih pravil. Slabšo oceno bo imela le Italija, ki je s svojimi proračunskimi načrti že tako obravnavana kot najbolj razvpita kršiteljica pravil.
sodelujem
21. 11. 2018 12.49
+5