Slovenija

Nov incident v Piranskem zalivu. Hrvaška državljana v našem morju poskušala širiti školjčišče

Ljubljana, 18. 10. 2017 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Piranskem zalivu se je zgodil nov incident. Po navedbah slovenske policije, ki je posredovala, sta dva hrvaška državljana poskušala širiti školjčišče v slovenskem morju. Hrvaška policija pa je sporočila, da je ščitila hrvaške ribiče ter da bo to počela tudi v prihodnje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vlada potrdila paket arbitražne zakonodaje
    00:34
    Iz 24UR: Vlada potrdila paket arbitražne zakonodaje
  • Iz 24UR: Kako se je incident razpletel?
    01:32
    Iz 24UR: Kako se je incident razpletel?

V Piranskem zalivu se je danes zgodil nov incident. Po navedbah slovenske policije, ki je posredovala, sta dva hrvaška državljana poskušala širiti školjčišče v slovenskem morju.

Od razglasitve razsodbe arbitražnega sodišča je slovenska policija po navedbah virov v Piranskem zalivu obravnavala več kot 300 spornih dogodkov.
Od razglasitve razsodbe arbitražnega sodišča je slovenska policija po navedbah virov v Piranskem zalivu obravnavala več kot 300 spornih dogodkov. FOTO: POP TV

Kot je policija zapisala v sporočilu za javnost, so slovenski policisti ob izvajanju nadzora v slovenskem morju danes okoli 11.30 opazili namero dveh oseb na čolnu s hrvaškimi registrskimi oznakami, da razširita svoje školjišče. Ob preverjanju okoliščin so ugotovili, da osebi za postavitev dodatne vrste v nasadu školjk nista imeli soglasja slovenskih pristojnih organov.

V bližini je bilo tudi plovilo hrvaške policije. Slovenska policija je na kraj napotila policijski patruljni čoln. Policisti so izrekli opozorilo osebam na čolnu in hrvaškim policistom, da se nahajajo v slovenskem morju.

Slovenska policija je tudi obvestila pristojni okoljski inšpektorat in zagotovila, da sta osebi počakali na mestu do prihoda pristojnega inšpektorja. Dogajanje se je zaključilo okoli 16. ure, je še sporočila policija.

Istrska policija se je drevi odzvala s sporočilom, da je s svojimi plovili v Piranskem zalivu kot običajno varovala in nadzorovala mejo na morju ter pri kršitvi mejne črte opozarjala slovenska plovila. Dodali so, da bodo to počeli še naprej in v tovrstnih primerih ščitili hrvaške ribiče, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Za Hrvaško je sicer meja na sredini Piranskega zaliva.

Vlada sprejela paket štirih predlogov zakonov

Vlada je na današnji seji potrdila več zakonskih predlogov, povezanih z uveljavitvijo arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško. Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je pojasnila, da je vlada sprejela paket štirih predlogov zakonov, ki jih bo sedaj poslala v državni zbor. Dodala je, da lahko Slovenija vse te ukrepe sprejme samostojno, brez sodelovanja Hrvaške.

Kot je še dejala, gre pri danes sprejetem paketu za zakon o evidentiranju državne meje med Slovenijo in Hrvaško; zakon, ki ureja posamezna vprašanja glede na razsodbo arbitražnega sodišča, ki je v javnosti bolj poznan kot interventni zakon in ureja pravice ljudi; zakon o zemljiški knjigi ter zakon o morskem ribištvu.

Na področju kmetijstva je med drugim predvideno nadomestilo za prejemnike subvencij v perspektivi do leta 2020 ter povračilo trošarine, za tiste, ki so izvajali kmetijsko in gospodarsko dejavnost, predviden je tudi zakup nadomestnih zemljišč. Predvideno je, da se šteje domneva legalnosti objektov, ki bodo v Sloveniji, vpis v zemljiško knjigo, predvsem gre tukaj za območje Drage. Predvidena je tudi finančna pomoč posameznikom, ki želijo izbrati prebivališče v Sloveniji.

Dodala je, da bo potrebno, ko bo evidentirana državna meja, sprejeti še nekaj predpisov, ki bodo urejali pooblastila slovenskih organov. Razen prvih dveh zakonov je večina tehnične narave, ker urejajo pooblastila državnih organom, je še pojasnila generalna sekretarka vlade.

Napovedala je, da bo vse danes sprejete predloge zakonov poslala v parlamentarno proceduro s ciljem, da bi Slovenija imela pripravljene vse ukrepe tako, kot določa arbitražni sporazum. K sporazumnemu reševanju in uveljavitvi arbitražne sodbe si bo sicer Slovenija po njenih besedah še naprej prizadevala spodbujati tudi Hrvaško, ker si Slovenija želi, da bi to storili skupaj.

Pojasnila je, da interventni zakon v splošnem delu določa obseg pravic - kdo je upravičen, kdo je pristojni organ za odločanje, oprostitev plačila stroškov v teh primerih. V posebnem delu ureja konkretne pravice za konkretno področje - pravice do socialnih transferjev, kjer bo ostala domneva stalnega prebivališča, kot ga jo imajo doslej. Glede pravic iz zdravstvenega zavarovanje pa se zagotavlja polno plačilo zdravstvenih storitev v okviru javne zdravstvene mreže.

Ta zakon je bil v celoti pripravljen na podlagi potreb, ki so jih izrazili prebivalci. Žal nekaterih stvari, teh je zelo malo, ne moremo uresničiti, bomo pa takoj, ko bo zakon sprejet, ponovno šli do prebivalcev in se z njimi individualni pogovorili, je še dejala v odgovoru na vprašanje.

Zakon o morskem ribištvu po njenih besedah omogoča izdajanje dovoljenj in uresničevanje zgodovinskih pravic, ki so jih imeli slovenski ribiči pred samo razsodbo.

Na novinarsko vprašanje, ali je zadnje povabilo premierja Mira Cerarja hrvaškemu kolegu Andreju Plenkovića znak popuščanja slovenskih stališč, je Kozlovičeva dejala, da ne gre za popuščanje. Slovenija ostaja na stališču, da je potrebno razsodbo arbitražnega sodišča v celoti uveljaviti, tako kot je razsojeno, si bo pa vseskozi prizadevala za dialog o skupni implementaciji s Hrvaško, je še dejala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Erjavec: Večji del sodbe bo lahko Slovenija implementirala sama

Zunanji minister Karl Erjavec je v torek povedal, da si želijo, da bi zakoni v državni zbor prišli v svežnju in da bi jih DZ čim prej obravnaval. "Cilj je, da so sprejeti do 29. decembra," je po srečanju koalicije povedal Erjavec.

Vrsta zakonov je po Erjavčevih navedbah tehnične narave, a jih je treba sprejeti, da se lahko implementira arbitražno odločbo.

Minister je pojasnil, da bo večji del arbitražne razsodbe Slovenija lahko implementirala sama. Slovenija si sicer želi, da bi sodelovala tudi Hrvaška, njeno sodelovanje pa bo po oceni Erjavca slej ko prej potrebno, zlasti v tistih delih razsodbe, kjer arbitražno sodišče napotuje k skupnim rešitvam.

Plenković znova pozval Cerarja k dialogu o vseh odprtih vprašanjih

Ne verjamem, da bi katera koli država na svetu dovolila, da se o njenih državnih mejah odloča v postopkih, v katerih ni zagotovljen niti minimum neodvisnosti in nepristranskosti. Zato tega ni možno pričakovati niti od Hrvaške. Andrej Plenković

Hrvaški premier Plenković je danes v saboru ponovil, da arbitražna sodba glede meje s Slovenijo za Hrvaško ni zavezujoča, slovenskega premierja pa znova pozval na pogovore o vseh odprtih vprašanjih.

Plenković je danes v saboru prebral poročilo o delovanju hrvaške desnosredinske vlade v prvem letu mandata. V delu o zunanji politiki hrvaške vlade je po odnosih z Bosno in Hercegovino ter Srbijo omenil tudi spor o meji s Slovenijo.

Ponovil je, da junijska arbitražna sodba za Hrvaško ni zavezujoča in je ne bodo uveljavili. Ob tem se je skliceval na odločitev hrvaškega sabora, sprejeto julija 2015, o izstopu iz arbitražnega postopka.

V pismu je slovenski premier poudaril, da bi se morali državi osredotočiti predvsem na izvedbo arbitražne sodbe na kopenskem delu meje. Mejo na morju je sodišče natančno določilo, kar omogoča neposredno implementacijo, je zapisal Cerar. Kljub temu meni, da bo potreben razgovor glede izvajanja razsodbe v delu, ki se nanaša na območje stika.

Kot je dodal, se je Hrvaška umaknila iz arbitražnega postopka v skladu z dunajsko konvencijo o pravu mednarodnih pogodb, "potem ko je bilo razkrito protipravno dejanje druge strani".

Poudaril je, da si Hrvaška v odnosih s Slovenijo želi dialog, pogovore in reševanje odprtih vprašanj, ter pozval Ljubljano k nadaljevanju pogajanj.

Glede ponedeljkovega pisma premierja Cerarja, v katerem je ta pozval hrvaško stran k obnovitvi dialoga za iskanje skupnih rešitev glede implementacije arbitražne razsodbe, je spomnil, da je 12. julija letos v Ljubljani izjavil, da je Hrvaška pripravljena na reševanje vseh odprtih vprašanj vključno s sporom o meji.

V enournem nagovoru, v katerem so prevladovale notranjepolitične teme, kot je kriza v koncernu Agrokor, je Plenković med drugim še dejal, da si bodo prizadevali za vstop Hrvaške v območje schengna do konca mandata aktualne Evropske komisije v prvi polovici leta 2019. Dejal je še, da bo vlada konec meseca predstavila strategijo za uvedbo evra na Hrvaškem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

morjeblata
19. 10. 2017 10.58
-1
Za vso ravnanje Hrvaške se gre zahvaliti , nenačelni , nesposobni zunanji politiki naših vrlih državnikov ( od osamosvojitve naprej) , Predvsem pa Pahorju in Erjavcu . Dovolj bi bilo tudi , da bi se vsi dopustniki eno samo sezono odrekli letovanju v "lepi njihovi " in Hrvaška nadutost in agresivnost hitro izpuhtela .
Frane Šajn
19. 10. 2017 13.11
+1
Ja močna fora je to kar misliš, to je v taki ali drugačni luči le skupek omel, ne zavedaš se, kdo nam diktira vse te usmeritve in cilje ki so že zdavnaj zastavljeni v ZDA izvajalci pa so verni njihovi služabniki v EU. Seveda ne gre zanemarit pri tem domače pete kolone doma in tiste , ki posluje ćez lužo, v žalastno ozadje jim gredo očitno Slovenski petokolonaši ne znajo živeti brez teh neukih podančnih glist, ki jim slepo sledijo skupaj v smrdljive Imperjalistične zadke.
toti mišek
19. 10. 2017 09.50
+2
No točno tako je kot sem ob razglasitvi arbitraže napovedal....logično admin je post veselo brisal....hrčki nas ne jeb...ker se sami in se eure jim nosite dol....oni nas sovražijo iz dna duše...samo eur jih na moment omehča dokler ne spokaš domov...
Frane Šajn
18. 10. 2017 22.16
-1
Vse pisce teh plehkih komentarjev spodaj ne vseh se opravičujem ampak večina , naprošam razglejte se in berite tujo literaturo spremljajte med vrsticami politične dogodke in imperialne politične poteze , da boste spoznali kje se kroji naša in vaša usoda. Nikar ne sanjat, da je to v Ljubljani v Ljubljani se poravnavajo le prispeli računi in potrjujejo sklepi velikih.
Frane Šajn
18. 10. 2017 22.18
+1
Ja Agropop je nekoč pel samo miljon nas je, najbolj mi je ostav v ušesih stih; "če si majhen bodi srečen da si živ!" Ampak ni potrebe, da si zato po sili slep!
Frane Šajn
18. 10. 2017 22.06
+1
Zaradi pohlepa v SMC-ju: Magna , Drugi tir, zato ker so sveto prepričani , da je gospodarska rast očitno njihova zasluga, ob tem pa niti slučajno ne opazijo, kako se Hrvati tako lahkotno kot z Agrokorjem poigravajo z arbitražnim sporazumom. Tudi tu ne gre brez slo. arbitražne pete kolone, katere člani se bodo nekoč pridušali , da so s to izdajo to delali v korist Slovenije in so bili v to prisiljeni. Hrvati in naši petokolonaši pa imajo hrbet krit tam čez lužo. Ne pozabite na Plenkovičev naskok ali naravnost posmeh na temo arbitražni sporazum v združenih narodih, ta možakar je dobil te napotke v Ameriki, v New Yorku, so to jasno povedali. S tem si Hrvati privoščijo tudi smešenje same EU. Zagreb pa ima tudi odprte vse denarne vire v Ameriških skladih s katerimi Hrvati nemoteno kupujejo po Sloveniji vse kar je še kaj vrednega. Dobro bi si bilo na naših vrhovih prebrati knjigo Slovenskega zeta , ki jo je zanj napisal Pulitzerjev naghrajenec David Cay Johnson. Tudi tu boste videli od kje Plenkoviču slog nastopaštva po Trampovem vzoru. Eh moji slepci in vi ki ste zakleti sužnji Amerijev le kdaj boste spregledali. Še bolj pa človeka boli , da tega tisti , ki jim je tako prekleto malo mar na vrhu tega ne spregledajo. A je res vse v kuvertah!?
Frane Šajn
18. 10. 2017 21.27
+8
Dokler imajo Hrvati podporo gospodarjev čez lužo in našo domačo peto kolono ne bo mira v zalivu, nekaterim to neverjetno odgovarja. Boste videli ljudje moji spomnite se na Šajna takrat ko bodo maske padle. O meji , ki jo je določila Arbitraža pa ne sanjajte več , tako bo kot bodo odločili ćez lužo, v izvedbi hrvaške zahrbtne politike. Posebno dokler bo EU suženj Ameriške imperjalistične politike.
Frane Šajn
18. 10. 2017 21.32
+6
Jovan Dučič jih je v svoji "pesmi o Hrvatih "vizionarsko opisal že davnega leta 1942/43. Drži kot pribito.
HRVATINAzgb
18. 10. 2017 20.36
-5
Aaaaa bogeci moji Slovenci ...
Frane Šajn
18. 10. 2017 22.20
+2
Nekdo tam
18. 10. 2017 20.34
+4
Pripeljali bi še potapljača in bi odstranil kole s školjkami vred....ne pa da se policaji derejo in si izmenjujejo besede iz čolna na čoln....
Frane Šajn
18. 10. 2017 21.33
+2
Stacionirane torpedne rampe in mir dometa je dovolj do odprtega morja.
Frane Šajn
18. 10. 2017 22.11
+2
fljfo
18. 10. 2017 20.00
-4
Tovariš Tito nas je učil, da moramo bratske narode ljubiti.....
JApajaDAja
18. 10. 2017 20.09
+10
Frane Šajn
18. 10. 2017 21.34
+4
Zakaj pa ne, samo ne si mislit , da jih Tito ni poznal do obisti verjemite.
Teofil
18. 10. 2017 19.44
+4
Rvatje ne rišejo oni ustvarjajo
proofreader
18. 10. 2017 19.19
+3
To se je spet Janša kaj menil?
Mamuth
18. 10. 2017 19.11
+7
Hrvati imajo skoraj 6000 km obale in ne morem razumeti zakaj tiščijo s svojimi skoljčisči v naših par km. morja.
heroj2000
18. 10. 2017 19.18
+16
korintos23
18. 10. 2017 19.44
-6
Frane Šajn
18. 10. 2017 21.36
+0
Tip je več kot nerazgledan ne mu zamerit. Ampak ta portal prenese vse, tudi take.
Kollerik
18. 10. 2017 18.29
+29
Srbi so zadeve s hrvaškimi lopovi zemlje in morja na Donavi učinkovito razrešili na licu mest... par topovskih gradan, pa so se kockasti usrali...in zdaj je mir.
Kollerik
18. 10. 2017 18.29
+6
JApajaDAja
18. 10. 2017 18.33
+11
"mir" bo do uradne razmejitve, ki je še daleč od realizacije.....bolj vroče bo v bih!
Uporabnik113089
18. 10. 2017 21.16
+1
Ja. Srbi so vse razrešili. Traktorijada je dovolj zgovoren dokaz....
marker1
18. 10. 2017 18.26
+2
Sosedje nikoli ne bodo uveljavili arbitražno sodbo. To vsi vejo, samo naši politiki še kar naivno upajo. V hrvaških glasilih nič ne piše o Cerarjevem vabilu. Plenković je samo izjavil, da njegovo staro vabilo še velja in verjetno na Cerarjevega sploh ne bo odgovoril.
mastaflash
18. 10. 2017 18.23
+18
kere podmukle majo hrcki..idemo dalje za iste pare
Uporabnik443897
18. 10. 2017 18.13
+8
Pahor bo Kitarovičko povabil na Slovensko/ Hrvaški teran in zaliv bo potem dokončno Sloenski NE, ampak Hrvaški. Na koncu bo Pahor izjavil: KAKO LEPI DAN !!!
JApajaDAja
18. 10. 2017 18.35
+10
pusti kokošlindo...ona ureja usa politiko, sedaj bo arbiter med natom, usa in eu......koklja je zaposlena!
heroj2000
18. 10. 2017 19.19
+4
Joškolinda že ve kako se streže zadevam
Uporabnik443897
18. 10. 2017 18.13
+2
Pahor bo Kitarovičko povabil na Slovensko/ Hrvaški teran in zaliv bo potem dokončno SloVenski NE, ampak Hrvaški. Na koncu bo Pahor izjavil: KAKO LEPI DAN !!!
mastaflash
18. 10. 2017 18.23
+0
JApajaDAja
18. 10. 2017 17.58
+11
imamo slo kakšnega potapljača, ki bi vsa školjčišča v slo morju , ki so v lasti rvatov " spravil v prosto plavanje?"
Verbena
18. 10. 2017 17.54
+18
Briga me , pa če jih je 100 ali 1000 na dan ...to je vse skup posledica naše politike , ki ni znala in ni hotela !!! ...
Iztok Strel
18. 10. 2017 18.06
+6
Ni znal naš zunanji minister Kalimero. Najprej je zakuhal zdej pa kuha svoj ego. Če bi znal držat svoj kljun preden je prišla razsodba bi bilo vse ok. Tako pa ta pišanc nima vse pošlihtan.........
heroj2000
18. 10. 2017 19.20
+4
godzila
18. 10. 2017 17.54
+15
Pahor bi namesto ,da se sprehaja po Sloveniji sedaj, ko bodo kmalu volitve in ostali kandidati lahko plaval gor in dol po sredinski črti, Angelca Likovič pa zadaj v čolnu gremo Borut gremo ,Korl pa bi lahko vse upokojence aktiviral pa vsi na mejo,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
eggnog
18. 10. 2017 17.50
+10
A ni škoda nafte, ki jo pokurijo naši, da se pripeljejo tja in nazaj ? Mislim, dokler naša vlada ne spremeni zakonodaje, ki bi policiji določila jurisdikcijo nadzora so ti izleti brezpredmetni :) ? A je bil sonček na obali ? Pol razmem....