Slovenija

Vlada ne popušča: vsi, ki jim delodajalci niso plačevali prispevkov, bodo imeli nižjo pokojnino

Ljubljana, 12. 05. 2016 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pokojnina je pravica iz socialnega zavarovanja, za katero morajo biti tudi plačani prispevki, je stališče vlade. Ureditev upoštevanja obdobja, v katerem so bili prispevki zgolj obračunani v pokojninsko dobo, ne pa tudi plačani, pa po mnenju vlade omogoča ustrezno varstvo delavcev.

Se še spomnite zgodb o delodajalcih, ki so več let zavajali svoje delavce in jim pri plači obračunavali prispevke niso pa jim jih plačali? Takšnih primerov je veliko in v različnih dejavnostih, prav tako je veliko oškodovanih delavcev. V njihovem imenu je pred letom dni zahtevo za presojo ustavnosti delov pokojninskega zakona vložila Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS), vlada pa je danes sprejela stališče k tej zahtevi.

Vlada zagovarja stališče, da morajo biti za pokojnino plačani prispevki.
Vlada zagovarja stališče, da morajo biti za pokojnino plačani prispevki. FOTO: Thinkstock

Kot so zapisali v vladi, je pokojnina pravica iz socialnega zavarovanja, za katero morajo biti tudi plačani prispevki. Ureditev upoštevanja obdobja, v katerem so bili prispevki zgolj obračunani v pokojninsko dobo, ne pa tudi plačani, pa po mnenju vlade omogoča ustrezno varstvo delavcev. Ali z drugimi besedami: obdobje, ko jih je delodajalec ogoljufal za plačilo prispevkov, je del pokojninske dobe, se jim pa zaradi neplačanih prispevkov odmeri nižja pokojnina. 

Vlada: Za pokojnino morajo biti plačani prispevki

V Konfederaciji slovenskih sindikatov so sicer prepričani, da zakon ne more omogočati zmanjšanja pokojnine zaradi nedelujočega pokojninskega sistema. Vendar pa vlada meni, da bi bil z drugačno razlago ureditve, kot je veljavna, ogrožen temeljni "zavarovalniški" princip pokojninskega zavarovanja, in sicer da pravice temeljijo na plačanih prispevkih, omajana pa bi bila tudi stabilnost sistema financiranja.

Dejstvo, da mora biti pokojninski in invalidski sistem oblikovan v okviru socialnega zavarovanja, izhaja že iz ustave, ki v načelu določa, da je pokojnina pravica iz socialnega zavarovanja, za katero morajo biti tudi plačani prispevki, je navedeno v sporočilu po seji vlade.

Ureditev upoštevanja obdobja, v katerem so bili prispevki za delavce zgolj obračunani, ne pa tudi plačani, v pokojninsko dobo, po mnenju vlade omogoča ustrezno varstvo delavcev in se upošteva tako pri ugotavljanju pogojev za pridobitev pokojnine kot tudi pri odmeri pokojnine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (411)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dušan Vre?ek
22. 11. 2017 19.17
+4
Seveda bi morali biti plačani, ampak krivdo za to naj prevzamejo vse vlade, ki niso poskrbele zato, da bi se pravočasno spremenila zakonadaja, ki je omogočala, tako izigravanje zakona, saj so bili to prvi stroški, ki so se jih naši vrli advokati in drugi pravni strokovnjaki, znebili, saj je po jugo zakonodaji, za prispevke in posledično penzije v jugi poskrbela država. Če bi zakonodaja to onemogočala, do tega ne bi prihajalo. Preprosto ko pasulj. Danes pa lahko samo pokvarjeni politiki, določajo, da so krivi delavci, ker niso preverjali svojih prispevkov. Na ESČP je vsaka taka tožba zoper državo dobljena. Sedm prepričan. Lahko pa vprašate tudi g. BMZ. Sem prepričan, da bi to potrdil.
Dušan Vre?ek
22. 11. 2017 19.19
+3
To, da so pa prispevki plač politikov, plačani na račun pufov, ki so si jih vse te vlade do danes nabrale, in jih odplačuje narod, to vas pa popolnoma nič ne moti.
Anonym0use
15. 11. 2017 22.29
+5
Saj ste volili pahorja al ga niste ....blefer že 30 let obira sadove našega dela ,takih izkoriščanj pa nemore porihtat
Anonym0use
15. 11. 2017 22.27
+2
Saj ste volili pahorja al niste ,smrduha ki 30 let obira sadove našega dela al ni tolk vreden da bi take stvari porihtal
srecnii
14. 05. 2016 12.43
+6
Nima smisla, mi že vemo, da nas 110% nate*ujejo, vsi so povezani, samo namerno to počenjo proti ljudem, Kradejo ko srake.
slovenc59
13. 05. 2016 11.45
+25
Ljudje so vedeli, ali pa sumili, da se ne plačuje prispevkov. Včasih celo nisi mogel izvedeti, kot da je to vojaška tajna ! Pa se nobnenemu delodajalcu, pa nobenemu v tej pokvarjeni državi ni zgodilo nič. Verjemite , če bi eden fasal en metek v čelo, se ne bi upali tako postopati z nami, od države do ta zadnjega "delodajalca". Delodajalca ja, ko je treba dati delo, ko je pa treba dati zaslužek pa prispevke, pa nikjer nobenega,vsi v nekih poravnavah pa kao nimajo....Gnilo vse do amaena in povem vam , ki predstavljate državo, OBTOŽUJEM vAS ZA GENOCID PROTI LASTNEMU NARODU. Prišli boste na vrsto za kazen, slej ko prej, lopovi pokvarjeni brezobrazni !!!!!!!!
23345
14. 05. 2016 12.12
+10
Če s.p. ne plača prispevkov, mu rubijo denar na računu, potem vse imetje, premičnine, nepremičnine, vse. Pri D.O.O, pa delajo kar hočejo, njih nihče ne rubi.
ONniON
13. 05. 2016 10.05
+7
pod pragom revščine je po zadnjih podatkih 290.000 prebivalcev, kaj šele bo ??!
laznivec
13. 05. 2016 09.45
+16
Vlada, ki ščiti pravnomočno obsojene na delovnih in kazenskih sodiščih, torej kriminalce je VLADA KRIMINALCEV!!!! Zato je pa pravnik na čelu, da jih zagovarja.... Po taki izjavi bi takoj morala odstopiti ministrica za delo in predsednik Stranke upokojencev....
wolfterier
13. 05. 2016 10.07
+6
Pod to vlado bomo vsi ostali brez pokojnin.Morda bomo dobili vsaj toliko,kot socijalni podpiranci...210 E,nje...
silberblack
13. 05. 2016 09.21
+8
Volilci so smeti, vladajoči-zdajšnji in prejšnji so pa v resnici partnerji. Vsak eur, ki ga ukradejo , je nekje, od njega živijo. Zato ne govorite, kaj delavec lahko stori. To je tako, kot bi se šel pritožit k gospodu Lisjaku, da vam je gospa Lisica pojedla mladiče. Neumnost. Samo revolucija lahko uredi to zadevo za 20 let. Za več pa ne, ker so tudi revolucionarji pokvarjeni ali pa se pokvarijo. Sploh danes, ko komunisti in fari hočejo kljub svoji opredeljenosti živeti kot kapitalisti in nasprotnega tabora. Trenutno bi pomagalo, če bi končno uvedli zakon, po katerem se vsakemu direktorju, upravi, odvetnikom v firmi, pobrali vse premoženje, premoženje otrok in z njim poplačali prispevke, njih pa na Goli otok (nepovratno). Zaenkrat ta zakon velja le za delavce, ne pa za menažerje, politike
prašek
13. 05. 2016 08.53
-4
Vedeli ste kaj se dogaja, zakaj zdaj jok ????? Prej bi se pozanimali !
prašek
13. 05. 2016 08.53
-4
Kako je bilo težko v tistem "strašnem" komunizmu, ko je bilo vse plačano !
Verbena
13. 05. 2016 09.06
+14
..prašek, kaj trosiš nekaj, ko sploh ne veš !!!....da te razjasnim...znanec je sumil, da mu delodajalec ne plačuje prispevkov, šel je to preverit na DURS in zaboga svetega ni imel pravice zvedet !!!....a si to lohka predstavljaš...kasneje so menda dovolili, da zaposleni lohk preveri...pa ko si tolk pameten, kaj pa naj bi naredil??....dal prostovoljno odpoved ?..na borzo se tako ne bi mogel prijavit, novega delovnega mesta ni našel..čakal je do stečaja, ker vsi ti, ki so delali to, so tako šli v stečaj, , razen države, ta še ni šla pa je prva začela uporabljat ta način, neplačevati prispevke !!!!
prašek
13. 05. 2016 09.11
-9
Verbena ... Moja najdražejša je posumila, da se ji ne plačuje, pa se je pozanimala in izvedela, da je vse plačano ! Ne ti meni, da se ne da. Pa to ni bilo včeraj, v penziji je že pet let !
Verbena
13. 05. 2016 09.12
+8
..aja, pa še to..skoz trdiš, da ta vlada popravlja napake prejšnjih....a je tak način kot so se ga lotili, popravljanje napak??...men diši bolj po tem, da malega delavca še bolj kaznujejo !!!..zato pa, klinc pa taka vlada !!!
Verbena
13. 05. 2016 09.15
+8
...jaz pa vem, da celjski DURS en čas ni hotel dajat teh podatkov !!...jasno???...ko se je zvedelo za prvega neplačnika in to je bila država, ki delavcem v Rogaški steklarni ni plačala prispevkov, takrat je to marsikateri zaposlen kje drugje posumil, da je mogoče tudi pri njem tako in kot sem ti že rekla, tudi pri poročilih je bilo povedno, ljudje en čas niso imeli pravice zvedet kako je z njihovimi prispevki, so poravnani, ali niso !!!...
prašek
13. 05. 2016 09.16
-11
No pa še to preden grem delat : A je ta vlada naredila dolg, ki ga plačujemo ???? NE, NI. Vsako izboljšanje pa gre na rovaš te vlade. Zato pa, vesel sem te vlade in ji želim še najmanj eno obdobje ...
silberblack
13. 05. 2016 09.21
+0
Volilci so smeti, vladajoči-zdajšnji in prejšnji so pa v resnici partnerji. Vsak eur, ki ga ukradejo , je nekje, od njega živijo. Zato ne govorite, kaj delavec lahko stori. To je tako, kot bi se šel pritožit k gospodu Lisjaku, da vam je gospa Lisica pojedla mladiče. Neumnost. Samo revolucija lahko uredi to zadevo za 20 let. Za več pa ne, ker so tudi revolucionarji pokvarjeni ali pa se pokvarijo. Sploh danes, ko komunisti in fari hočejo kljub svoji opredeljenosti živeti kot kapitalisti in nasprotnega tabora. Trenutno bi pomagalo, če bi končno uvedli zakon, po katerem se vsakemu direktorju, upravi, odvetnikom v firmi, pobrali vse premoženje, premoženje otrok in z njim poplačali prispevke, njih pa na Goli otok (nepovratno). Zaenkrat ta zakon velja le za delavce, ne pa za menažerje, politike.
Verbena
13. 05. 2016 09.26
+3
..ma dej no...si težek....leta 2009 so v javnost pricurljali podatki, da država 5 let ni plačevala prispevkov zaposlenim v Rogaški....sej, na koncu smo to pokrili davkoplačevalci....a neplačevanje se ni ustavlo, čeprav je Pahor napovedal spremembe zakona o plačilu za SPIZ, predvsem zelo stroge sankcije proti neplačnikom....a neplačila so se dogajala naprej in kaj naj bi naredil zaposleni delavec, če se ve, da ga zakon prav nikjer ne ščiti, čeprav je na papirju napisana cela gora zakonov, ki so kot na njegovi strani !!!!....ti kar obožuj to vlado, jaz jo ne !!....dokler bodo počeli take neumnosti, zame niso vredni hvale....
METKA102
13. 05. 2016 08.30
+2
Ljudje, pozanimajte se, preden je prepozno. Dokler še vaš delodajalec ni zaprl firme ali vas prestavil v drugo, saj ponavadi jih imajo kar nekaj, da lažje goljufajo, da jim ni treba dati odpravnine. Tudi plačilna lista, če jo že dobite, ni merodajna.
trdovrat
13. 05. 2016 08.48
+2
S skupnimi močmi naj okrasijo z novoletnimi okraski kakšno dovolj trdno tepko!
prašek
13. 05. 2016 08.54
+1
Verbena
13. 05. 2016 08.11
+7
Za Slovenijo je značilno, da se vrti v začaranem krogu poglabljanja težav, ne pa njihovega reševanja !!!...pravna država?, kje pa, že tako dolgo smo v krizi, ker se tista prava pravna država nikomur ne izplača...imamo toliko preveč državnih nedelujočih institucij, a potem je vsega kriv en zaposleni, ki nikjer ne najde pravice, mu nihče ne prisluhne...imamo najbolj obremenjene plače, največjo dajatev, prispevek državi...zaposleni dela več za državo, kot pa za sebe...čudovita država, ki nam pusti le 56% dohodka...tisto, kar dobimo nazaj za razliko pa je čedalje slabše!!!...vem, da se stanje v državi ne bo spremenilo na bolje do tistega časa, ko se bo oblikoval družbeni sloj, ki bo dovolj množičen, ki mu bo pravna država zares v interesu, ko bo tako daleč, da bo veljal RED za vse ljudi te države, država res smo, saj imamo lastno vlado, zakone, ustavo, policijo, vojsko..., a država ne pomeni, da je hkrati tudi DOMOVINA... država s takim ravnanjem vlade do ljudi, ki niso česa sami krivi, pokaže le, da se pojem domovine izgublja...vsekakor pa ostaja država Slovenija raj za lopovščine, barabije vseh vrst!!!....
Verbena
13. 05. 2016 08.14
+5
....res, hvala vladi, ki je pokazala novo neobremenjeno politiko , prepojeno z visokimi standardi etike, morale !!!....svetujem, da naj bi Cerar prej, preden je uporabil te izraze, raje bolje pogledal, kaj pomenijo ti izrazi !!!!.....
Verbena
13. 05. 2016 08.17
+6
...zaposleni ni kriv za nespametne odločitve svojega delodajalca , je bila to država ali zasebni sektor in prikimavanja uradnih institucij...zaposleni res ne more bit tisti, ki naj plačuje vse neumnosti vlad, sistema !!!
...U.D.B.A...
13. 05. 2016 08.03
+2
ah nič kaj novega ,kapitalisti in vlada so bogi ldi...
aa8
13. 05. 2016 08.02
+4
..vlada na popušča navadni raji, ampak kapitalu...
wolfterier
13. 05. 2016 16.00
+2
Goljufive delodajalce slečt do gat in plačat prispevke,upokojencem pa dostojno penzijo.
wolfterier
13. 05. 2016 16.01
+1
Pa tiste,ki so vedeli,da se ne plačuje,pa niso ukrepali,naj odgovarjajo !
Oto Hafner 1
12. 05. 2016 22.55
+6
ne razumem vseh teh pritožb. saj ste volili rdeče kaj bi zdaj radi? to isto kot za jankoviča. folk ga voli, ko pa jim zoki podre vrtiček pa jok in stok.
selector
12. 05. 2016 22.47
+88
poimensko in osebno najti krivce in jih kaznovati. če sodišče pravi Nullum crimen sine lege, jst pravim, da je v naravnem pravu dovoljeno, da vsi ki so bili prizadeti, vzamejo v svoje roke pravico in za njo tudi odgovarjajo. Naj narod sodi oboje.
trdovrat
13. 05. 2016 08.46
+1
fljfo
12. 05. 2016 22.44
+79
Ovce bomo, dokler ne bomo teh kaviarovcev, ki se okoriščajo in tlačjo malega človeka fizično izvlekli iz parlamenta in vladne palače...to je edina prava Vstaja, ki je iz strani razjarjenega ljudstva...ne pa ona pred leti, ko je bil naivni narod naplahtan in zlorabljen z namenom prevzema oblasti...
wolfterier
13. 05. 2016 10.11
+2
Ne iz parlamenta,iz vil,vikendov in jaht !
WilliamCooper
12. 05. 2016 22.40
+71
Kaj ni država (njena podjetja) največji neplačnik prispevkov?
LLLEPI
12. 05. 2016 22.44
+0
No delavci pa pojdite ponovno na volitve da vas lahko oblast zakonito okrade
LLLEPI
12. 05. 2016 22.46
+25
Oblastniki in delodajalci delujejo vzajemno in si delijo dobicke od ukradenega denarja delavcem
LLLEPI
12. 05. 2016 22.47
+24
Dokler se delavec ne bo postavil za svoje pravice in za to uporabil tudi sile ne bo nobene spremembe; Bo samo novi zakon ki bo se na bolj prefinjen nacin ropal delavca
NoExit
12. 05. 2016 22.37
+60
Lopovi ...Ko pride čas ,vam kazen ne uide .. Nebo lepo ..
LLLEPI
12. 05. 2016 22.49
+8
Bojim se da ta cas ne bo prisel nikoli,ker Slo n
LLLEPI
12. 05. 2016 22.50
+3
wolfterier
13. 05. 2016 10.14
+2
Slovenci so korajžni samo na fusbal stadionu,če je treba v policiste kamne metat.Pravih se ne bomo nikoli dotaknili !
srecnii
14. 05. 2016 12.46
mački ste, ko je ucvrete v grm, in nikol se ne boste postavli na realna tla.
a1g1
12. 05. 2016 22.35
+79
Jaz se vse bol sprašujem, zakaj sploh imamo vlado? Nimajo toliko poguma, da bi stopili na prste delodajalcem oziroma lopovom, ki kradejo delavcem in posledično državi, raje bodo še dodatno stisnili že tako prikrajšane delavce. Kajti, če ne plačujejo prispevkov, sem prepričan, da tudi plače ne v takem znesku, kot bi morali. Spoštovani SLOVENCI, potrebno bo nekaj spremeniti v naših glavah in poslati koga nekam, kjer mu ni vrnitve..., jih je kar lepo število, ampak res bo treba...
simply.b
12. 05. 2016 22.34
+36
Vlada s svojo elito : BANDA POKVARJENA , vi ste dovolili take SVINJARIJE, ODGOVARJAJTE ZANJE !!!!!!!! In spet bo kratko potegnil navaden državjan !! SRAM NAJ VAS BO !!! Vi ste si nabrali (nakradli) dovolj !!Če bi bili vaši otroci odgovorni državljani , bi se vas odpovedali !!!