Slovenija

Vlada obnavlja svoj vozni park

Ljubljana, 01. 03. 2007 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./STA
Komentarji
6

Vlada namerava letos kupiti več vozil. Največji porabnik bo policija, ki naj bi dobila nov helikopter za nadzor meje.

Kakšna vozila bodo kupljena, bo znano po razpisu. Lani je bilo sicer kupljenih največ Renaultovih vozil.
Kakšna vozila bodo kupljena, bo znano po razpisu. Lani je bilo sicer kupljenih največ Renaultovih vozil. FOTO: Reuters

Javni razpis za policijska vozila bo objavljen predvidoma aprilu 2007, in sicer ločeno za specialna vozila in civilna vozila.

Vlada načrtuje nakup 504 vozil v vrednosti 18,8 milijona evrov, je poročal časnik Finance. Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Roman Rep pa je kasneje dejal, da število prevoznih sredstev, ki jih nameravajo v letošnjem letu kupiti, še ni znano.

Na ministrstvu v teh dneh pripravljajo tehnično specifikacijo za izvedbo razpisa, v kateri bodo opredelili razrede avtomobilov, ki jo bodo nato poslali vsem resorjem, ti pa bodo nato sporočili svoje potrebe po prevoznih sredstvih. Kot je povedal Rep, bodo na podlagi ugotovljenih potreb na ministrstvu definirali javno naročilo, predvidoma do avgusta. V to naročilo pa so vključena le "civilna" vozila, ne pa tudi specialna vozila policije in ministrstva za obrambo, je še dejal Rep.

Policija kupuje predvsem zaradi vstopa v schengen

Finance so v torek, 27. februarja, poročale, da namerava vlada največ vozil, natančneje 276, nameniti za potrebe policije. Skupna vrednost policijskih avtomobilov bo 14,8 milijona evrov, je poročal časnik.

Policija bo kupila helikopter zaradi zagotavljanja schengenskih standardov.
Policija bo kupila helikopter zaradi zagotavljanja schengenskih standardov. FOTO: POP TV
V letu 2006 je policija odpisala in prodala kar 236 iztrošenih vozil, medtem ko jih je nabavila 346 (od tega 174 civilnih osebnih vozil, 110 belomodrih osebnih vozil, 25 kombijev, 21 intervencijskih in 11 terenskih vozil, tri motorna kolesa, traktor in prikolico; porabljena sredstva zanje so znašala skupaj 1.940.809.219 slovenskih tolarjev oziroma 8.098.853 evrov). Povprečna starost prevoznih sredstev slovenske policije je 5,9 leta.

Iz Generalne policijske uprave so kasneje sporočili, da "nikakor ne drži, da policija kupuje superluksuzne avtomobile" oziroma da bo slabih 15 milijonov evrov porabila za luksuzne avtomobile, od katerih naj bi vsak po izračunih Financ v povprečju stal več kot 77.000 evrov. "Iz vladnega gradiva oziroma načrta nabav in gradenj za leto 2007 namreč izhaja, da bo policija v letu 2007 kupila 276 prevoznih sredstev. Pri tem termin "prevozno sredstvo" nikakor ne vključuje samo avtomobilov. Med prevozna sredstva policije sodijo namreč tudi specialna vozila (belomodri osebni avtomobili ali intervencijska vozila), civilna vozila (civilni osebni avtomobili ter dostavna vozila za prevoz blaga oziroma oseb), zračna plovila (helikopterji), vodna plovila (čolni), motorna kolesa in kolesa," so pojasnili na Generalni policijski upravi.

V omenjeni načrtovani kvoti 276 prevoznih sredstev je tako tudi policijski helikopter za nadzor državne meje v vrednosti okoli 8,3 milijona evrov, ki predstavlja največji strošek. Iz preostanka bo policija kupila terenska vozila s policijsko opremo, kombije za ogled kaznivih dejanj, belomodra patruljna vozila, osebna civilna vozila in motorna kolesa. "Številka 276 se zdi morda visoka, vendar pa je treba vedeti, da policija brez prevoznih sredstev ne more zagotavljati svoje operativnosti, kar bi se brez obnavljanja voznega parka lahko hitro zgodilo," so opozorili na Generalni policijski upravi.

Lani je vlada kupila 245 vozil. Odslužena vladna vozila se prodajajo na javni dražbi, če so v lasti države.
Lani je vlada kupila 245 vozil. Odslužena vladna vozila se prodajajo na javni dražbi, če so v lasti države. FOTO: POP TV
Za nakup vozil, ki jih policija potrebuje zaradi predvidenega vstopa v schengen, ima policija na voljo 12,6 milijonov evrov. Generalna policijska uprava

Leta 2006 je imela policija 236 iztrošenih vozil, kupila pa jih je 346. V letu 2007 pa je od skupnega števila 276 prevoznih sredstev predvidena nabava 164 prevoznih sredstev, katerih uporaba bo namenjena izključno varovanju schengenske meje. Med temi je tudi helikopter.

Poleg tega namerava policija letos kupiti še 105 prevoznih sredstev za izvajanje rednih nalog in sedem vozil za varovanje oseb in zaščito objektov. Število vozil se zaradi potreb med predsedovanjem Slovenije Evropski uniji ni povečalo, so še sporočili z Generalne policijske uprave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kgb@akcija.net
01. 03. 2007 19.38
kdaj bojo pa intervencijska vozila kupova? Gasilska vozila v glavnem bolj spadajo v muzej kot pa na cesto
politik70
01. 03. 2007 12.23
Res rabjo nove "kible" sam če pogledate v Časopis Dnevnik va bo kmak jasen da tokrat ne kupujejo intervencijskih vozil ampak osebna vozila.Počakmo do takrat ko jih bojo dobil izdobavljene pol bo pazanimiv pogledat ker prjatu od JJ je zmagal kot najboljši ne najcenejši ponudnik.Škoda da samo časopis Dnevnik objavlja take informacije.Ostali časopisi se zganejo za njimi.A v Delu Večeru novinarji nočjo ali pa ne smejo tega objavt.Pa to se vid že na deleč.Dnevnik je tolku po vseh vladah do sedaj .Delo se je pod slivnikovo komando tko spremenu da sploh ni več za brat.Včasih najbolj brana sobotna priloga tud za v vc ni več dobra.
whereareweheadedto
01. 03. 2007 11.42
Jaz bi počakal s takimi komentarji do dokončne izvedbe nabave. Bo potem mogoče bolj zabavno. Policija sicer res potrebuje vozila za svoje naloge in vozni park ni ne vem kaj-vsaj kible so zastarane, kar se protokola tiče, mi je pa vseeno, s čim se vozijo, tudi če grejo z vlakom. Če kaj sovražim, je to konvoj protokola ob treh popoldne na Celovški in posledično zaustavljen zgodnjepopoldanski utrip migracije ljudi na obrobje Ljubljane. Saj vem, da so to pomembni ljudje, brez katerih bi država "propadla", ampak na ta način se le še bolj distancirajo od javnosti. Ko pa reševalci peljejo koga v življenski nevarnosti, morajo pa malodane po pločnikih plezat...
Biofrutekk
01. 03. 2007 11.30
Ja važn da sta oba pametna...takrat ko bo pa intervencija se bojo pa v karjoli prpelal anede...jooj
limonca4
01. 03. 2007 10.59
Ah, spet brezglavo trošenje davkoplačevalskega denarja!
theykilledKenny
01. 03. 2007 10.36
Zrela poteza, res zrela! Vlaganje v "pleh". Bravo Johan Janša.