Slovenija

Györkös Žnidarjeva policijskima sindikatoma predala gradivo z odgovori na stavkovne zahteve

Ljubljana, 27. 11. 2015 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je pogajalski skupini podelila mandat za nadaljevanje pogajanj s policijskima sindikatoma. Poleg tega je odobrila tudi dodatnih 50 zaposlitev v policiji. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je dejal, da položaj policistov v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci ni tako "katastrofalen, kot ga policijski sindikati prikazujejo".

Predsednika obeh policijskih sindikatov, Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič, sta se popoldne sestala z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar. Ta ju je seznanila z dejstvom, da je vlada pogajalski skupini podelila mandat, ter jima predala gradivo z odgovori na stavkovne zahteve, je pojasnil Uroševič.

Gradivo bodo preučili do ponedeljka, ko se bosta sestali pogajalski skupini vlade in policijskih sindikatov. O tem, ali so z vladnim odgovorom kaj bliže dogovoru, in o vsebini vladnih izhodišč Uroševič še ni želel govoriti. Pojasnil je le, da zaenkrat vse stavkovne aktivnosti ostajajo v istem obsegu, o morebitni drugačni odločitvi pa bosta skupaj odločala oba sindikata.

Ponedeljkovo nadaljevanje pogajanj bo prvo po začetku policijske stavke sredi preteklega tedna. Doslej so se po imenovanju vladne pogajalske skupine namreč sestali le dvakrat v tednu pred stavko, nato pa so čakali, da vlada svojim pogajalcem, ki jih vodi Györkös Žnidarjeva, podeli mandat.

Vse predloge bodo na vladi sproti usklajevali s finančnim ministrstvom

Glede na to, da sredstva za izpolnitev zahtev policistov niso zagotovljena v proračunu ministrstva za notranje zadeve, so se na vladi dogovorili, da se bodo vsi predlogi sproti uskladili z ministrstvom za finance.

Izhodišča za nadaljevanje pogajanj je vlada sprejela danes, ko je odobrila tudi dodatnih 50 zaposlitev v policiji

Stavka policistov - 2
Stavka policistov - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

Vlada je po besedah ministrice danes odobrila tudi dodatnih 50 zaposlitev v policiji, kar je "velik doprinos k reševanju kadrovske problematike v policiji". Tako so, kot je dodala Györkös Žnidarjeva, zdaj že dosegli čez 300 dodatnih zaposlitev v policiji, kar pomeni, da se vlada zelo zaveda pomena in vloge policije ter da je kadrovski problem eden od vidikov, ki ga je treba postopno reševati.

'Izpolnitev zahtev v celoti je absolutno nerealno in nemogoče'

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v izjavi novinarjem po seji vlade poudaril, da je izpolnitev oz. izplačilo zahtev v celoti absolutno nerealno in nemogoče.

Kot je pojasnil, so na podlagi zahtev policijskih sindikatov preverili njihovo utemeljenost in položaj policistov v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci. Ugotovili so, da ni tako "katastrofalen, kot ga policijski sindikati prikazujejo". Primerjava z drugimi javnimi uslužbenci in tudi z drugimi državami na osnovi bruto domačega proizvoda po Koprivnikarjevih besedah sicer kaže določena odstopanja, a ne tako radikalna, kot so njihove zahteve.

Dogovor pa ni odvisen le od sredstev, pač pa tudi od pogojev dela, zakonske ureditve in položaja policistov, je pojasnil minister in dodal, da zato ta trenutek ne morejo špekulirati o številkah. Do kje lahko gredo v izpolnitvi zahtev, je torej stvar pogajanj.

Vnovič pa je poudaril, da je vlada velik del zahtev policistov že uresničila ali so v toku izvedbe. V letih 2016 in 2017 je predvidenih po dodatnih 30 milijonov evrov za tehnično opremljenost policistov, že letos so bila v ta namen izdatna sredstva. Sto policistov se plačano izobražuje, bilo je 300 novih zaposlitev, je že izvedene ukrepe navedel Koprivnikar.

Z dokazi o že izvedenih korakih, ki gredo zelo v prid policije, Koprivnikar pričakuje, da se bo stavka policistov umirila, da pogledajo, kaj je možno storiti in kaj so v okviru možnega že storili. Časovnica pogajanj ni predvidena, želijo pa si, tako minister, da dogovor dosežejo letos.

Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, bo vladna pogajalska skupina pri pogajanju o odpravi ključnih anomalij pri plačah policistov upoštevala učinke dogovora o ukrepih na področju plač za leto 2016 in se glede tega pogajala v okviru dodatnih finančnih sredstev državnega proračuna, kar bo sproti usklajevala z ministrstvom za finance.

"Ravno tako mora pogajalska skupina preveriti učinke predlogov rešitev na socialni in materialni položaj policistov s stališča rešitev, zapisanih v predlogu novele zakona o organizaciji in delu v policiji in jih upoštevati pri pogajanjih ter pripravi posameznih konkretnih rešitev," še navaja sporočilo.

Predvidene spremembe azilne zakonodaje

Györkös Žnidarjeva je kolege na vladi obvestila tudi glede predvidenih sprememb azilne zakonodaje. Glede na to, da so še določena odprta vprašanja tudi v odnosu do ministrstva za pravosodje, je gradivo po njenih besedah v rednem vladnem postopku in bo treba te točke še razčistiti. Je pa povedala, da so spremembe tako s postopkovnega vidika kot z vidika pravic usmerjene v preprečevanje zlorab azilnega sistema.

Po razpravi na vladnih odborih bo azilna zakonodaja na seji vlade. Ko bo za to zrela, pa se bo postopek nadaljeval, je še povedala ministrica.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko03
28. 11. 2015 17.46
+3
Če bodo policisti pri pogovorih nasedli mojstru prodaje Cesarjevih novih oblačil-Koprivnikarju , potem res ni vicov o policistih , ampak je vse res
kapljač1
28. 11. 2015 08.16
+0
Nepravilen odnos policistov se kaže recimo na Grško makedonski meji, kjer skupina migrantov gladovno stavka, celo z zašitimi ali zalepljenimi usti. V gladovalce policija nima kaj posegat. Malteška konvencija govori ravno o tem, kaj policisti na grško makedonski meji delajo narobe. Čudno , da se ombusman ne javi. Nekoč je naš minister Voljč tudi govoril o tem “Obstajajo konvencije, za katere pa moram reči, da se pri nas ne upoštevajo v tolikšni meri, kot bi bilo to zaželeno. Namreč stanje tistega, ki se je odločil za stavko, je treba zdravniško spremljat. Dobro je, če je ta zdravnik dogovorjen že vnaprej.”– dr. Božidar Voljč, predsednik komisije za medicinsko etiko. Konvencija govori tudi o tem, da se zdravnik edini sme dotikati gladovnika, se z njim pogovarjati. Prdevsem pa bi Makedonci za gladovalce morali vzpostavit bolj človeške pogoje. Vsaj streho nad glavo in primerno ležišče, kjer bi lahko mirno izvajali svoj protest. S tem, da jih pustijo gladovati , pod milim nebom, je očitno da jih želijo z dodatnim šikaniranjem odstraniti. Torej posegati na najbolj krut način v sam protest, kar po konvenciji tudi ni dovoljeno. ( Ne podpiram stavke migrantov, ti so v Evropo prodrli nasilno, brez vsakega skrupla, na našo civilizacijo in sem mnenja , da zdrav mlad človek, mora prenašatti probleme svoje države tam, kjer je njegova domovina In če je vojna, naj vstopi v vojno. Bežati je dezertiranje.) In če pravimo, da smo mi pa drugačni od njih, se ob takšnih priložnostih, tudi obnašajmo drugače. Predvsem pa človeško. Vsak protest je legitimna oblika izraza nezadovoljstva, nestrinjanja in če ni uperjen nasilno zoper druge. In Gladovalec je najmanj nasilen zoper druge. Torej bi Makedonci morali ohranjati protestnikovo dostojanstvo, predvsem pa svoje. Ravno tako Ombusman. ( Nam pa gre v nos, če je naš policist, kdaj povzdignil glas, rekel kakšno preveč in podobne bagatelne smešnosti in se Ombusmani že razpišejo v romanih dolgih straneh)
dostojevski II
28. 11. 2015 12.18
+3
Se strinjam z zapisanim, vendar gladovno stavkajo na grškem ozemlju. Torej bi morali ukrepati Grki, ne Makedonci.
kapljač1
28. 11. 2015 14.42
+0
Če so na grškem ozemlju pa bi Grki morali ukrepat.
Jožajoža
27. 11. 2015 19.49
-6
vlada, vas smo izvolili, da pomagate nam, ne pa njim, ki že imajo polne riti. o delču policije in njihovemu odnosu do ljudi pa si preberite v drugem članku. taki pač so. nesramni do vseh.
cosmosjasnovidec
27. 11. 2015 18.48
-11
Tale vlada je pa že res popolnoma splavala po vodi.Namesto,da bi jih najmanj polovico odpustili,ker jih je preveč še jih bodo dodatno zaposlili,da bodo še bolj lahko lenuharili.Delajo naj in si večjo plačo zaslužijo tako kot morajo delati drugi državljani od zore do mraka fizična dela pa ne dobijo polovico njihove plače in še izobraženi so ne pa nekakšni mesečarji.Prišli smo že tako daleč da v policijo lahko vstopi vsak z nekončano posebno šolo kaj šele osnovno.
Die einemaister
27. 11. 2015 17.55
+1
aha in še bomo fililali parazitsko javno upravo, bravo kar tako naprej
mijavci
27. 11. 2015 17.55
+11
Prvenstvena naloga policije je da ščiti prebivalstvo svoje državljane pred kriminalom in drugimi nevšečnostmi, biti mora sodobno opremljena solidno plačana ter enakopravna do vseh državljanov. Naša policija pa je nek slabo opremljen bankomat za polnjenje državne vreče. Težko kaj rečem samo v naši državi je enostavno vse narobe, saj država najprej poskrbi za plače svojih uradnikov ki jih je 80% preveč, poten je tu še zdravstvo kjer se zgubi še tudi veliko milijonov, gospodarstvo pa diha na škrge, vse bolj se mi dozdeva da bomo kmalu pristali kot nekoč na balkanu, samo da se še meje v europi nazaj vzpostavijo, pa bomo spet po kavo in prašek v Avstrijo in Italijo hodil.
rde?kar
27. 11. 2015 18.02
+3
Namesto ,da bi doma kriminal lovili se morajo pa z begunci ukvarjati.
User1285812
27. 11. 2015 17.40
-6
Bedarija, naj raje iščejo kaj drugega kot travo pa jih bo dost.
User1285812
27. 11. 2015 17.59
-3
Kar filajte minuse polcaji. Itk se sam javn sektor tlele pase, ubožci
Jožajoža
27. 11. 2015 17.36
-8
smo edini na svetu, kjer se k plač javnih bogov i prištevajo tisoči in en dodatek, ki so ,smena,malica,prevoz,nočno delo,ločeno življenje,delo v temi, delo na mrazu,delo na prepihu.........in plače gredo do neba. nemški javnim delavcem se pa od plače odšteva. torej so na slabšem.
NX11
27. 11. 2015 17.25
+0
Smo tretji v Evropi po število policajev na prebivalca. In zdaj še na novo zaposlujejo???
Jožajoža
27. 11. 2015 17.08
-7
50 krat 4000 evrov na mesec je 200 000 evrov dodatnih stroškov. državljani vam pa stradajo.
bohinj je zakon
27. 11. 2015 16.48
+1
50 dodatnih je premalo.................mogoče 5.000 novih?
murate
27. 11. 2015 16.40
-8
Ja, pri naši policiji je vse več ali manj absolutno nerealno , nekorektno in zlagano. Veliko zadev bi lahko bilo drugače pa bi tudi mi policiste drugače obravnavali. Prav danes sem videl policijsko rdečo škodo kjer policist med vožnjo govori po telefonu... Tri dni nazaj je policist z policijskim avtom peljal skozi rdečo luč , če bo to storil navaden državljan ... Zanimiva bi bila anketa med ženami policistov koliko jih je bilo v deležno fizičnega nasilja z strani moža , pa se vozimo mimo plakatov kjer pozivajo žrtve nasilja v družini k boju proti nasilju , med drugim se sveti tudi znak policije... Zato Vas ne maramo. Bodite sami za vzor in potem preganjajte nas državljane.
kakc
27. 11. 2015 16.56
+16
urosh- nisem policaj, jih pa kar nekaj poznam ,/ tudi plačal sem že in to uhuhuuu-, da ne bo pomote/ poznam tudi nekaj njihovih žena in otrok, iz druge roke ti povem, da so srečne pri svojih partnerjih, bolj kot marsikatera žena posranca, župana, direktorja itd / ne bi o psihopatih, kar večina od teh izbrancev ljudstva je. fantje in punce delajo in za to niso dovolj cenjeni in plačani, prav tako kot ostala delovna RAJA- ne. uroš. če se bo začelo s policaji, naj se pa s policaji.
periot22
27. 11. 2015 20.38
+4
Naj se začne dvig plač pri tistih ki imajo , najmanjše!!!!!!!!!
Uporabnik113089
27. 11. 2015 16.39
+11
Stavka ne bo prinesla nič dobrega za hodeče in vozeče policiste. Profitirali bodo le sedeči in ležeči policisti.....
fofnudl
27. 11. 2015 16.26
+7
Meni so bolj všeč stavke, ki prinesejo rezultate, Zgodovina policijskih stavk pri nas je pa zelo klavrna. Učinki so pa vidni in vedno bolj klavrni.
kakc
27. 11. 2015 16.35
+1
kakc
27. 11. 2015 16.13
-4
fofnudl-- a so tebe tut pjanga za volanam dobl, ----hvala policajem, hvala zemlji in hvala nebu....ni ti pomoči
fofnudl
27. 11. 2015 16.19
+0
fofnudl
27. 11. 2015 16.21
+1
Še oni, ki hodijo ležat pred vlado in gladovno stavkajo so bolj konkretni.
fofnudl
27. 11. 2015 16.22
+1
Ta stavka je mlahava, oziroma si sploh ne zasluži naziva stavka.
felix58
27. 11. 2015 16.56
-2
devlon
27. 11. 2015 15.57
+6
Naša država je res neumna....sistem za davčne blagajne so kopirali od hrvatov...zraven dali pa svoj pečat tako, da so vse še malo zakomplicirali (z VKR, dvostransko komunikacijo, poslovnimi prostori...)
fofnudl
27. 11. 2015 16.15
+4
fofnudl
27. 11. 2015 15.55
+4
Ja ministrica pa ni ravno na strani policistov.
wolfterier
27. 11. 2015 16.00
+12
fofnudl
27. 11. 2015 16.04
+2
24UBRISAN
27. 11. 2015 15.44
+18
Politikom naj tako vzamejo stran policiste, ki jih varujejo. V trenutku bodo znali ceniti njihovo delo!
fofnudl
27. 11. 2015 16.17
+3
1xy
27. 11. 2015 15.42
+19
Koprivnikar je bil v 1. VRSTI, tudi pred kamero, ko se je rušilo vlado JJ......takrat so JJ sesuli zaradi ukrepov, danes se istih ukrepov držijo z vsemi štrimi pa še z zobmi so zagrabli........PODN, kakšno sprenevedanje na kubik!!!!
fofnudl
27. 11. 2015 16.15
+3
Ko bodo v opoziciji, bodo spet obrnili ploščo in se šli všečneže.
fofnudl
27. 11. 2015 15.40
+3
Stavka policistov je pa tako mlahava kot ud 100 letnika.
kakc
27. 11. 2015 15.55
+0
kakc
27. 11. 2015 15.57
-1
fofnudl
27. 11. 2015 15.59
+0
Stavke policistov drugod po evropi so bile videti vedno bolj konkretne. Ker se sindikat bavi s stavko in ne počitnikuje in ne omahuje.
fofnudl
27. 11. 2015 16.00
+1
Tile pa se igrajo z majčkami in kapicami, če bi bilo poletje, bi si jih zmočili in morda šli na carwash.