Slovenija

Vlada odobrila prelete letal

Ljubljana, 27. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je odobrila prošnjo ZDA glede preletov letal s humanitarno pomočjo Iraku čez slovensko ozemlje. O ameriški nagradi Sloveniji za sodelovanje v protiiraški koaliciji pa je premier Anton Rop povedal, da so iz State Departmenta sporočili, da je prišlo do napake.

Slovenska vlada je danes pozitivno odgovorila na prošnjo ZDA, naj dovoli prelete transportnih letal, ki na sever Iraka dovažajo osebje in opremo za humanitarno pomoč tamkajšnjemu prebivalstvu, je na novinarski konferenci povedal premier Anton Rop. Vlada je prošnjo odobrila, ker se ta nanaša na humanitarno pomoč, je pojasnil.

Vlada je prošnjo ZDA za prelet letal odobrila, ker se ta nanaša na humanitarno pomoč, je pojasnil premier Rop
Vlada je prošnjo ZDA za prelet letal odobrila, ker se ta nanaša na humanitarno pomoč, je pojasnil premier Rop FOTO: POP TV

Sklep vlade je danes že potrdil tudi parlamentarni odbor za zunanjo politiko. Na izredni seji, ki se je je udeležil tudi zunanji minister Dimitrij Rupel, je OZP po dolgi razpravi sklep vlade podprl s 17 glasovi za in enim proti.

Ker gre za humanitarno pomoč, vlada sicer za svojo odločitev ne potrebuje soglasja parlamenta, je še povedal premier Rop.

ZDA so Slovenijo v torek zaprosile, naj dovoli prelete transportnih letal za humanitarne namene skozi slovenski zračni prostor. Slovenska vlada je, kot je poudaril premier Rop, prošnjo natančno preučila, pri čemer je upoštevala deklaracijo, ki jo je v zvezi z vojno v Iraku sprejel DZ, priporočila sveta za nacionalno varnost - ta je na sredini seji vladi priporočil, naj prošnji ugodi -, pa tudi Ženevsko konvencijo o zaščiti beguncev in žrtev vojne. Na podlagi preučenega je vlada soglasno sklenila, da ameriški prošnji ugodi, je dejal.

Premier Rop je povedal, da naj bi dovoljenje preletov ameriških letal s humanitarno pomočjo veljalo, dokler bo za to obstajala potreba. Poudaril je še, da je ZDA v skladu z Ženevsko konvencijo zavezana k temu, da konvencijo spoštuje in prevaža le humanitarno pomoč in ne orožja ali vojakov.

Vlada je, kot je pojasnil premier, preučila tudi ravnanje drugih držav, zlasti članic Evropske unije in nevtralnih držav. Po Ropovih besedah je Slovenija ena izmed zadnjih držav v Evropi, ki tovrstne ameriške prošnje še ni odobrila. Zatrdil je, da je nevtralna Švica na prošnjo za preletel letal za humanitarne namene pozitivno odgovorila 20. marca, medtem ko avstrijska vlada o prošnji še ni razpravljala, ker je zaenkrat ni prejela, je pa tamkajšnji svet za nacionalno varnost že menil, da bi jo lahko odobrili. Premier je spomnil še na nedavno izjavo generalnega sekretarja ZN Kofija Annana, da so ZDA in njihove zaveznice odgovorne za humanitarno pomoč Iračanom v času vojne.

Napaka glede 5 milijonov nagrade

Glede ameriške nagrade Sloveniji za sodelovanje v protiiraški koaliciji je premier Rop povedal, da so jih danes, potem ko je slovenska stran včeraj zaprosila za informacije o zadevi, iz State Departmenta obvestili, da je prišlo do napake. Slovenija teh sredstev - šlo naj bi za pet milijonov dolarjev - ne bo dobila, ker ni članica protiiraške koalicije, je povedal premier. State Department po Ropovih besedah ni pojasnil, zakaj je prišlo do napake.

Premier Rop je še povedal, da je pri omenjenih petih milijonih šlo za dodatna sredstva in ne za denar, ki ga v skladu z rednim programom za posodabljanje slovenske vojske od leta 1996 prejema obrambno ministrstvo. Kot so včeraj sporočili z MORS, naj bi Slovenija letos iz tega naslova prejela od 4 do 5 milijonov dolarjev.

Predsednik državnega zbora Borut Pahor pa je v zvezi z domnevno finančno pomočjo poudaril, da morajo pristojni organi čimprej ugotoviti dejanski razlog za omenjeno pomoč. "Če bi se izkazalo, da gre za finančno pomoč, ki je utemeljena z razlago ameriške strani, da Slovenija sodeluje ali podpira vojaško akcijo v Iraku, menim, da bi morala Slovenija na primeren način ta denar zavrniti, saj zanj ni opravičila, ker v taki koaliciji ne sodeluje", je opozoril Pahor.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou