Slovenija

Vlada podpira odgovor Kopač Mrakove na interpelacijo

Ljubljana, 17. 11. 2016 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada se je seznanila z odgovorom na interpelacijo zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak in podprla odgovor ministrice. Ta vse očitke zavrača, vložena interpelacija pa po njenem mnenju predstavlja zlorabo tega instituta in ne sledi temeljnim načelom varovanja koristi otrok.

Anja Kopač Mrak je odgovorila na že drugo interpelacijo, ki jo je proti njej vložila SDS.
Anja Kopač Mrak je odgovorila na že drugo interpelacijo, ki jo je proti njej vložila SDS. FOTO: 24ur.com

Vložena interpelacija po mnenju ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak temelji na vsebini, ki ne sme biti njen predmet, pač pa je stvar upravnih in sodnih postopkov.

Poleg tega poskuša interpelacija vplivati na potek in vsebino konkretnega postopka, ki ni zaključen pred pristojnimi organi, je prepričana ministrica, ki dodaja, da je varstvo pravic posameznika zoper odločitve in dejanja upravnih organov in nosilcev javnih pooblastil v skladu z ustavo zagotovljeno v sodnem varstvu. "Minister ne sme posegati v njihovo delo v zvezi z vodenjem in odločanjem v konkretnih upravnih postopkih, kar postopek, na katerega se nanaša interpelacija, nedvomno je," je zapisano v odgovoru na interpelacijo.

Ta po mnenju ministrice tudi ne sledi temeljnim načelom varovanja koristi otroka, poleg tega pa predstavlja zlorabo instituta interpelacije. Pri tem institutu gre namreč za političen nadzor državnega zbora nad delom ministra, "nikakor pa ne za nadzor dela uprave". To pa ogroža načelo delitve oblasti, saj ustava zagotavlja samostojnost in neodvisnost uprave pri izvrševanju njenih funkcij v razmerju do drugih vej oblasti, še poudarja ministrica.

Že drugo interpelacijo zoper Kopač Mrakovo v tem mandatu so vložili poslanci SDS, ki ji očitajo opustitev dolžnega ravnanja v okviru političnih in uradnih pooblastil pri odvzemu otrok v oskrbi starih staršev s strani Centra za socialno delo Velenje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alex_foley
17. 11. 2016 20.23
+1
ZA DOMOVINO Z SDS NAPREJ
piljan
17. 11. 2016 20.48
+1
skorumpiranpolitik
17. 11. 2016 18.54
+2
Gaulajterca za socjalo bo še naslednji 2 leti vršila pritisk na reveže?