Slovenija

'Vlada potrebuje prisilnega upravitelja'

Ljubljana, 08. 06. 2011 21.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zahteva Zares in LDS je prišla prepozno, SD pa je predolgo tiščala glavo v pesek in ni ukrepala, čeprav je vedela, da je Pahor šibki člen te koalicije, meni Miheljak. Tomšič pa ugotavlja, da bi tudi nova leva vlada le težko delovala.

Rekonstrukcije vlade, kakršno zahtevata Zares in LDS, ne more biti brez menjave premierja, menita politična analitika Matevž Tomšič in Vlado Miheljak. Oba tudi ugotavljata, da med poslanci ni dovolj podpore za predčasne volitve, kar pomeni, da bi nova vlada najverjetneje dobila dovolj glasov. 

Idile iz leta 2008 ni več, vlada pa poka po šivih.
Idile iz leta 2008 ni več, vlada pa poka po šivih. FOTO: Dare Čekeliš

Tomšič: Nova vlada bi "napraskala" dovolj glasov, a bi le s težavo delovala

Politični sociolog Matevž Tomšič pravi, da je rekonstrukcija vlade sicer možna tudi brez menjave Boruta Pahorja, da pa Zares in LDS najverjetneje nista imela v mislih te možnosti. Že iz podtonov v Zares je namreč možno razbrati, da jih moti predvsem predsednik vlade in edino pod pogojem, da se ga zamenja, bodo pripravljeni vztrajati v tej koaliciji, ocenjuje Tomšič.

Drugo vprašanje pa je, kaj se bo zgodilo, če se SD Pahorju ne bo hotela odreči. Njihove izjave v zadnjih dneh so šle namreč ravno v to smer, ugotavlja Tomšič. Če bi iz vlade formalno izstopila le Zares, bi vlada lahko še nekako delovala, če izstopi tudi LDS, pa bo koalicija dokončno razpadla. Ob tem pa je zanimivo to, da ne LDS ne Zares predčasnih volitev jasno nista podprla, opozarja Tomšič.

Pravi sicer, da bo nova vlada v sestavi Zares, LDS in SD za imenovanje še "napraskala" dovolj glasov, saj lahko računajo na kak glas nepovezanih poslancev, manjšincev ali DeSUS, bo pa imela pri delovanju prav tako hude težave in verjetno ne bo funkcionirala nič boljše kot funkcionira sedanja.

Miheljak: Najbolje bi bilo najti "tehničnega" mandatarja

Socialni in politični psiholog Vlado Miheljak pa meni, da bi bilo najboljše najti "tehničnega" mandatarja, nekoga, ki bi kot nekakšen prisilni upravitelj lahko dovolj verodostojno vodil vlado še dobro leto do volitev in bi ustrezal tako stroki kot politiki.

Tudi on meni, da so predčasne volitve skoraj nemogoče, korak od razpada vlade do predčasnih volitev je še vedno prevelik. LDS in Zares sta sicer postavila racionalno zahtevo, a je ta prišla vsaj nekaj mesecev prepozno. Prav tako je krivda SD, da je že dolgo tiščala glavo v pesek in da niso ukrepali, čeprav so vedeli, da je Pahor šibka točka te koalicije.

Ni bilo potrebe, da koalicija pade tako nizko, kot je padla, ugotavlja Miheljak in dodaja, da stranki SD ni treba iskati naslednika za Pahorja na mestu vodje stranke, ampak le novega mandatarja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

22722
10. 06. 2011 07.56
O izjavah Golobiča in Kresalove lahko komentiram samo z besedami: sramotno, neodgovorno in pokvarjeno do dna. Golubič bi moral oditi že davno oz. bi ga morali nekam brcniti, saj so vsi vedeli, kaj je ves čas počel. Sedaj se želi oprati, predsednik Pahor se mu je "izneveril", ker ga ne posluša več in bi se ga rad znebil. Njegova ambicija je nastaviti svojega človeka, sam pa bi po svoji stari navadi deloval in vplival iz ozadja, kot je to počel skozi vso svojo politično kariero. Misli, da smo Slovenčki tako neumni in smo kar pozabili vse njegove grehe. Njegove zsluge za sedanje stanje so zelo velike in niti slučajno ni vsega kriv Pahor. On je res kriv, ker se na mnogo stvari ne spozna, ker si okrog sebe ni znal poiskati pravega kroga sodelavcev, ker je slepo zaupal kači, ki jo je grel na prsih, ker ni pravi čas udaril po mizi in v svojih vrstah naredil reda, ker preveč veruje vase, ni pa kriv za vse, predvsem za izdajo koalicijskih partnerjev, ki ni od včeraj, vendar jih je slepo ščitil, samo da bi ostali na oblasti. Komentiral pa bi tudi še njegovo izjavo glede ponudbe predsednika SDS o sodelovanju: rekel je, da ne ve ali bi bilo to možno, ker se stranki preveč razhajata na ideoliškem polju. To se mi zdi od njega skrajno neodgovorno in kaže na to, kako prevladujejo strankarski interesi. V dobro Slovenije in izhoda iz te težke situacije to sploh ne bi smelo biti pomembno, vsi bi morali stopiti skupaj in s skupnimi močmi rešiti kar se še rešiti da. Cilj vseh strank bi morala biti trdna vlada, gospodarsko in pravno prijazna država, ne glede na ideološko usmerjenost strank. Nacionalni interes vsake stranke bi moral biti samo eden: BLAGOSTANJE DRŽAVLJANOV, KI SE NA SVOJE POLITIKE LAHKO ZANESEJO IN JIM ZAUPAJO, KER VEDO, DA BODO RAVNALI V NJIHOVO DOBRO IN NE V SVOJO KORIST! Zelo zanimiva pa je bila izjava Karla Erjavca, ki jo je prvič izrekel v Pogledih Slovenije: v svoje vrste je povabil mlade in starejše strokovnjake iz vseh področij, do sedaj neznana imena, ki bi s svežimi in zdravimi idejami delovali na vseh področjih, neopredeljeno in nestrankarsko. Močno upam, da je toi res, saj je v Sloveniji veliko pametnih in sposobnih ljudi, ki jih nihče do sedaj ni poslušal. Če je tako, ima stranka Desus najboljše ideje in cilje in upam, da jih bo tudi resničila.
Danijel Fric
09. 06. 2011 20.37
matedolenc09.06.2011, 15:482 Borut, delal so se norca iz tebe, srali po tebi, sedaj pa je v teku še tvoja diskreditacija in diskvalifikacija. Zbrcaj tako LDS, kot Zares-en problem. Niso zastonj, že občutimo njegovo požrtvovalnost.
matedolenc
09. 06. 2011 15.48
Borut, delal so se norca iz tebe, srali po tebi, sedaj pa je v teku še tvoja diskreditacija in diskvalifikacija. Zbrcaj tako LDS, kot Zares-en problem.
volek
09. 06. 2011 10.54
Pahor, bolje da ti odstaviš njih kot oni tebe.
skoljka11
09. 06. 2011 10.37
Dobrota je sirota, to sedaj občuti tudi predsednik vlade. Za ministrico je stal ob vseh interpelacijah in zagovarjal njeno nedolžnost in, da popolnoma verjame vanjo in ji zaupa. Ministrica je na vseh slikah ob zadnjem in prejšnjem referendumu vedno videna, slikana v bližini predsednika, kot zvesta zaupnica. Morda pa je bila ob njegovi strani le kot "senca", ki ja čakala, da prekrije vso državo. Gospod predsednik, čas je, da se postavite za Slovenijo kot "mož", ki čvrsto brani svojo družino. Končno se rešite vseh, ki se vtikajo v vaš "dom in družino" z raznoraznimi dobronamernimi nasveti, v resnici pa delajo le zdrahe in razdor. In morda "naglas" vprašajte člane te svoje "velike družine", da predlagajo tiste ljudi, ki so dobrodošli. Ne dovolite si, da vas neiskreno in hinavsko obnašanje do nedavnega vaših partnerjev v vladi privede do nekih neodgovornih, emocionalno vezanih odločitev. Mar vas ni do sedaj izdalo že kar nekaj ljudi, ki ste jim brezmejno verjeli.
orehek
09. 06. 2011 10.36
Ko bosta odstopila golobi in kresalka , pa tudi turek , pa da bo v tej državi dal mir za vselej kučan , bo vlada s pahorjem na čelu lažje dihala . Če bo zamenjal še kakšnega ministra povrh npr Križaniča , pa ima ta vlada šanse , da bi delala bolje , to je pozitivno , ker ne bo imela negativcev , ki si bašejo žepe . V tej situaciji podpiram , pa navijam za tiste , ki so proti ZARES-nim lažnivcem in pokvrjenim LDS-ovcem .
R57
09. 06. 2011 10.33
Plemenitega za stečajnega! Upam, da zdaj admin ne bo brisal!!!!
Slo.pogreb
09. 06. 2011 10.28
'Vlada potrebuje prisilnega upravitelja' Malo prej sm v enem Slo casopisu , videl karikaturo , ki je prikazovala : Tri velike svinje z glavami nabitimi v korito , na riti pa so imele oznake SD , Lds , Zares polek njih pa kmet ki tarna mesarju polek njega da se te svinje nikakor ne odmaknejo od korita , mesar pa z nozem v roki predlaga , predcasni zakol :)))
Izbrisani8
09. 06. 2011 10.25
Vlada ne potrebuje prisilnega upravitelja, potrebuje rablja!
skoljka11
09. 06. 2011 10.24
Počasi postaja človek brez komentarja. Toliko arogantnosti, samopašnosti in popolne odsotnosti samokritičnosti v pravem pomenu besede, je težko najti. Pravzaprav so tako pozitivno o sebi in svojih sposobnostih govorili pred leti le "tajkuni", takratni uspešni gospodarstveniki manegarskih prevzemov in potem rablji uspešnih podjetij. Morda bi bilo dobro, ko bi oba predsednika strank končno dojelada je v glavnem 3x NE šel vladi zaradi njiju in njunih strank. Če še vedno ne verjameta morata pač počakati na volitve in takrat bo narod pokazal svoje dokončno mnenje. Prav vseh ljudi se res ne da zlobirati in potem kriviti za neuspeh na volitvah.
Slo.pogreb
09. 06. 2011 10.22
kak so smesni , med sabo se kregaji kdo jee problematicn in kdo od vec , pa kaj Lds pa Zares so res tak krtkovidni al se sam nore delajo pa nocejo videt da so vsi komplet osovrazeni *
cirus
09. 06. 2011 10.01
Potrebno je razpisati referendum za predčasne volitve in izzid referenduma potem upoštevati
volek
09. 06. 2011 09.30
Ker Zoki trdi, da Janša ne bo mandatar po volitvah 2012, predvidevam, da bo zmagal prav Orangutović, saj mu na anketi 24 kur odlično kaže. Kmalu bo ustanovil zmagovito stranko Marija k sebi, ki bo osvojila 50 .
devetdeset
09. 06. 2011 09.08
Pahor: "sem najboljši vladar za krizne čase"
batom@pinkponk.com
09. 06. 2011 09.00
golobić, odstopil si, kaj se še mešaš tu zraven? bajbaj!
volek
09. 06. 2011 08.52
Tudi Slovenija.
usi-glih
09. 06. 2011 08.30
vlada potrebuje stečajnega upravitelja
wsharky
09. 06. 2011 08.02
... vlada potrebuje 'stecaj' ...
R57
09. 06. 2011 07.49
Važno je da Golobičijo in Kresničijo čim dlje ter si tako kupujejo čas. Zavedajo se, da bi bile takojšnje predčasne volitve za njih izgubljene in bi jih odneslo v opozicijo ali celo pod parlamentarni prag.
Vo Tj
09. 06. 2011 06.43
Saj koalicija je dobra, samo vlada je slaba (Kresalka in Golobič včeraj)..........HA,HA, HA Ta dva bi ostala, samo Pahorja bi zamenjala.