Slovenija

Po sestanku z vlado policisti še vedno vztrajajo pri napovedani stavki

Ljubljana, 25. 01. 2018 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vladna pogajalska skupina se je sestala s policijskima sindikatoma, ki sta za 12. februar napovedala začetek stavke zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je dejal, da se zaenkrat niso nič dogovorili in tako napoved stavke ostaja. Ponovno se bodo sestali prihodnji teden.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob robu današnje seje vlade poudaril, da se vlada na zahteve sindikatov odziva praktično dnevno in vsak dan sedijo z drugo sindikalno pogajalsko skupino. Vlada v dialogu s sindikati javnega sektorja vztraja ves mandat, spoštuje dogovore, varčevalni ukrepi se sproščajo, plače postopno rastejo, je našteval minister Koprivnikar. Zato so zanj nesprejemljivi argumenti, ki jih je bilo slišati pri sredini stavki dela sindikatov javnega sektorja. Kot je ponovil, za stavke ni nobenih osnov.

S policisti še niso dosegli dogovora

Danes so vladni predstavniki sedli za mizo s policisti, v petek pa se bodo pogajali še s predstavniki sindikata delavcev v zdravstveni negi ter sindikata zdravstva in socialnega varstva.

"Zaenkrat nismo ničesar dogovorili. Smo pa pojasnili določena vprašanja, ki jih je imela vladna stran o posameznih stavkovnih zahtevah. Dogovorili smo se, da se bomo pogajali za sklenitev stavkovnega sporazuma v skladu s poslovnikom, ki velja za takšna pogajanja. Na podlagi današnjih pojasnil bo vladna stran pripravila celovit odgovor na vse stavkovne zahteve in se bomo predvidoma v prihodnjem tednu spet srečali," je po koncu pogajanj povedal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič.

Kot je dejal, je na podlagi današnjega sestanka težko kar koli sklepati. "Vsekakor pa smo dobili občutek, da je tudi vladna stran, ne samo sindikalna, zainteresirana, da pridemo do nekakšnega dogovora in izpolnitve določenih stavkovni zahtev," je dejal.

Stavka policistov še visi v zraku.
Stavka policistov še visi v zraku. FOTO: POP TV

V Policijskem sindikatu Slovenije in Sindikatu policistov Slovenije vladi očitajo kršitev stavkovnega sporazuma, ki ga je z njima podpisala leta 2016 in s katerim se je končala večmesečna stavka policistov.

Po mnenju policijskih sindikatov je vlada sporazum kršila z aneksom h kolektivni pogodbi za državno upravo, ki ga je s predstavniki sindikatov podpisala lani poleti po pogajanjih o odpravi plačnih anomalij. Kot so opozorili, je namreč enostransko posegla v pravice in vzpostavljena razmerja, dogovorjena s sporazumom.

Policisti prav tako zahtevajo izplačilo posebne nagrade policistom za vsako leto opravljenega dela, nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah, odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju policistov ter ureditev pravic kariernega policista v tarifnem delu kolektivne pogodbe za policiste.

Med zahtevami so še presistemizacija strokovno-tehničnih delovnih mest v policiji in odprava vseh ostalih anomalij. Zahtevajo tudi drugačno ureditev premakljivega delovnega časa in obvezne prisotnosti javnih uslužbencev v vladnih službah, ministrstvih in organih v sestavi ter določitev pravice do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.

Koprivnikar: Ne bomo ogrozili normalnega delovanja države

"Delamo vse, kar je v naši moči in kar je v okviru realnih možnosti, tudi finančnih, da se približamo interesom sindikatov," je zagotovil, a hkrati ponovil, da čez mejo, ki bi ogrozila normalno delovanje države, ne bodo šli.

Koprivnika se strinja s trditvijo, da se verjetno išče predvolilni čas kot priložnost, da se od vlade izsili neke obljube z zavedanjem, da jih bo preložila na prihodnjo vlado. "A kot sem že večkrat poudaril, ne gre za obljube ene ali druge vlade, gre za davkoplačevalski denar, gre za uravnoteženost naše države. Ne glede na to, katera in kakšna vlada jo bo vodila, bodo problemi enaki in makroekonomska slika bo enaka," je dodal.

Boris Koprivnikar
Boris Koprivnikar FOTO: Miro Majcen

Ponovil je tudi, da je šlo v sredo za interesno stavko, v kateri sindikati zahtevajo nekaj več od zagotovljenih pravic, ki se v celoti izvajajo. Zato ni podlage, da bi takšno stavko državni organi in vlada plačali. Kar pa zadeva morebitne posledice sredine stavke, težko daje neke konkretne ocene.

Na področju živilske industrije je bila zaradi vnaprejšnje najave stavka pričakovana in so se obrati večinoma temu prilagodili, pa tudi na strani stavkajočih je bilo po ministrovih besedah precejšnje razumevanje do potreb državljank in državljanov in so svoje stavkovne aktivnosti prilagodili tako, da ni bilo povzročene večje škode ljudem, niti v gospodarskem smislu ne.

Sicer pa je minister prepričan, da tudi ne vzdrži argument o rušenju enotnega plačnega sistema. Ko so se nekateri sindikati odločili za samostojne stavke, so se z njimi pogajali, saj se vlada mora pogajati, če ji nekdo napove stavko, tako kot se tudi danes pogaja z vsemi skupinami. V primeru zdravnikov sam ni bil naklonjen sklenjenemu sporazumu, a je ta dejstvo, in so nato takoj "prevzeli zavezo, da bodo spremembe pri zdravnikih uravnotežili tudi z ostalimi poklicnimi skupinami".

Kot je zagotovil, od tega dejstva ne bežijo, ravno zato, ker imamo enotni plačni sistem, in se o tem pogajajo. A dogovoriti se morajo za pogajalsko mizo, vlada pa težko sprejme, "da je premik ene plačne skupine povod za generalno spremembo vrednotenja vsega v javnem sektorju". To pa je argument, na katerem stavkajoči postavljajo svoje zahteve, je pojasnil.

Židan ne pričakuje, da se bodo pogajanja končala v nekaj tednih ali mesecih

Predsednik SD Dejal Židan pa je dejal, da imajo ljudje pravico do stavke. Kot sam razume, so stavkali predvsem zato, ker imajo občutek, da obstajata dve kategoriji javnih uslužbencev - tisti, ki se jim je življenje bolj izboljšalo, in ostali, ki so v večini. A po njegovem prepričanju se vsi zavedajo, da ima država omejitve, in da morajo imeti od gospodarske rasti koristi vsi, tudi na primer upokojenci in tisti, ki čakajo v čakalnih vrstah v zdravstvu.

Židan ne pričakuje, da bi bilo možno pogajanja zaključiti v nekaj tednih ali mesecih. Če bi sam določal cilj, pa bi ta bil, da ponovno vzpostavijo neke vrste čvrsti enotni plačni sistem, nato pa se vsako leto pogajajo, za koliko se izboljšajo plače vseh, ki te dobivajo iz državnega in lokalnih proračunov, seveda ob upoštevanju gospodarskega stanja v državi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skripko6@gmail.com
27. 01. 2018 19.13
Star sem 47 let in v tem casu sem nabral goro policijskih kazni ceprav nisem neki nebodigatreba prosim ce policist mojih let.predlozi spisek prejetih in placanih glob s strani svojih kolegov.Te neprejete in neplacane globe so njihova trinajsta in stirinajsta placa in po moje jim ne gre niti evro vec kot dobijo zasluzijo tako in tako ne.
prepih
26. 01. 2018 17.49
Ne razumem ali BDP in izvoz rastejo zaradi fizikalcev ali javne uprave? Očitno zaradi javne uprave saj le oni zahtevajo večje plače. Gremo vsi delat v javno upravo se bo BDP povečal za 500% bomo vsi bogati.
Slava_Rusiji
26. 01. 2018 14.57
Stavkajo samo tisti, kateri zelo malo delajo pa bi radi imeli večje plače.
mallonge
26. 01. 2018 09.40
Vlada in policija si bosta z denarjem poplačali velike zasluge za prikrivanje kriminala.
zek
25. 01. 2018 20.12
-1
Poglejte če najbolj socialna vlada SMC,SD DESUS brez problema dvigne plače direktorjem vodilnim kadrom v javni upravi,ravnateljem zdravnikom potem je težko pričakovati da bodo policisti strokovno tehnični kader medicinske plače.... tiho!
Crazy Joe
25. 01. 2018 20.11
+0
ANKETA!! Je bil kdo osebno na tem forumu ali pa mogoče da pozna koga, ki je bil kdaj okraden ( avto, denar, mobitel ipd..) pa da je zadevo prijavil Policiji in so ti našli storilca? Vsi ki so imeli, primer, da so jim policisti zadevo rešili oz. našli ukradeno zadevo naj komentirajo s + , ostali pa z -. Prosim iskrene odgovore.
Crazy Joe
25. 01. 2018 19.57
+3
Zakaj mora imeti policist 1200 - 1300 EUR Neto, npr. strojni, elektro, tehnik ipd., ponekod pa tudi inženir v realnem sektorju pa 800-900 EUR Neto plače??
Fifi 24
25. 01. 2018 20.26
Simpl !! Policija je zato da ŠČITI svoje financerje torej vsakokratno vlado in povezane osebe (še pomnite maribor in radarje) to je BISTVO policije ..ostalo so samo priveski recimo jrm.... Če želiš krast ali pa biti vsaj hudo nesposoben potrebuješ zaščito ker morda nekoč slovenske ovce le spregledajo.
tellerkit
25. 01. 2018 19.51
+2
Nekaj zagotovo drži. Ta država ima predrag državni aparat. Bo treba oklestit razne agencije, ki so same sebi namen, pa razne urade, pa še bi se našlo in potem pošlihtat osnovne službe, ki so nujno potrebne za delovanje države. sam ta vlada nima jajc, da bi nepotrebne službe ukinila...
mallonge
25. 01. 2018 19.46
-1
Vlada in policija si bosta z denarjem poplačali velike zasluge za prikrivanje kriminala.
JAMAN
25. 01. 2018 19.34
+4
...... da jih ne rabimo, preprosti ni res. Res pa je, da naj kot celoten JS bodo bolj učinkoviti, saj trenutno niso. Dobre policiste nagraditi, slabih se znebii........ja pa še nekaj, policist ni bil nikoli menedžer, ki bi kot pri nas v gospodarstvu lahko "podjetje", dvignil na višjo raven ..... tako da policijski veljaki-veliki vodje ....... rezultat, kako dela policija je vaš.Sam sem imel z njimi tako pozitivne kot negativne izkušnje, no je za tistih prehitro vožnjo sem kriv sam.
Ciymbalta
25. 01. 2018 19.20
-3
Policisti bojo stavkali, Kaj bi oni še sploh radi.
tellerkit
25. 01. 2018 19.47
+1
Pojma nimaš o stanju zato ne klati kar nekaj tja v tri dni....
Sputnik
25. 01. 2018 19.18
to je to kar imamo od davkov če se navežem na tisto burlesko od članka iz prejšnjega tedna. javni sektor bi imel vedno več in tudi vedno več dobiva na plečih gospodarstva. vrnite denar od posojil v državo ne pa da ga na cipru Lihtenštajnu panami in drugod skrivate. denar je ampak se ga vozi v tujino. ne moreš rečt da si vzel kredit in nimaš za cukr. *koga drugega
VODBOR
25. 01. 2018 19.04
+8
čas bi ze bil da se v gospodarstvu dvignemu za svoje plače in proti javnemu sektorju ki od nas živi
Uporabnik113089
25. 01. 2018 18.49
+22
Stavkajo in zahtevajo višje plače, vsi tisti ki svojega dela ne opravljajo vestno, pošteno in transparentno. Še več, opravljajo ga zelo površno. Če gremo po vrsti. Policisti so stavkali pol leta. Kaj smo izgubili državljani? Število prometnih nesreč se je zmanjšalo za več kot 30%. Ni bilo nepotrebnega buzeriranja poštenih državljanov. Tajkuni ki so olajšali državno blagajno za par deset milijard se sprehajajo prosto kot Dunajski dečki. Kriminal cveti, dobro plačani preiskovalci, tožilci in policisti pa lovijo tatove paštet po trgovinah.Če bi šolniki stavkali pol leta bi država na račun dodatkov za pripravljenost prišparala vsaj 50 milijonov eur. Če je nekdanji finančni minister v Cerarjevi vladi, dr Mramor, ki je odstopil iz... khm, "zdravstvenih" razlogov, prostovoljno vrnil kar 47.000 eur, nekdanja ministrica za visoko šolstvo v isti vladi, gospa Setnikar Cankarjeva pa si je na račun uspešnosti podelila skoraj 900.000 eur.... Da o malverzacijah Tekavčičeve Metke, ki je med šihtom, trikrat na teden skočila na privat predavanja v Skopje in kljub temu vlekla dodatke za pripravljenost in ministrice Brenčičeve, ki nam je po trikrat zaračunavala stroške za prevoz na delo, sploh ne govorimo. Na vrsto pride še zdravstvo, ki vsako leto pridela enih 200 milijončkov izgube. Enih 170 milijončkov pridelajo bolnišnice, še dodatnih 30 milijončkov pa "prispeva" UKC. Ne more medicinska sestra, ki dela v treh izmenah dobiti 680 eur. netto na mesec, gimnazijski maturant, ki sta ga očka ali mamica porinila za referenta v zdravstvenem domu, pa 1.500 eur... Pa kdo je tu nor!? Vlada na ključne položaje imenuje čevljarje, trgovske pomočnike, prodajalce hrane za ptiče, ki so totalno nesposobni in nestrokovni in ne morejo preprečiti da bi se na veliko kradlo. Zdaj pa vsi pričakujejo še dodatno nagrado za to!? Kuštrin in Štrukelj nam grozijo z begom možganov v tujino. če se jim plača ne dvigne za štiri plačilne razrede. Pa pojdite v tujino gospodje in gospe in poskušajte stavkati še tam. Naj se že enkrat nekdo usede in izračuna, koliko denarja v državno blagajno prispeva gospodarstvo in koliko pospravijo preveč požrešni proračunski porabniki. Če dodamo še 645.000 upokojencev, ki vsak mesec morajo dobiti svoje zaslužene pokojnine pridemo do zaključka da ta država ne more preživeti, če se na evropskih in svetovnih denarnih trgih ne zadolžimo za poldrugo milijardo eur. na mesec... Zanamci nam bodo hvaležni. No, nekaterim, prav gotovo...
genius2013
25. 01. 2018 19.09
+4
txoxnxy
25. 01. 2018 18.44
+1
Ko bodo imeli navadni delavci in penzijonisti zajamčeno najnižjo plačo in pokojnino vsaj 1000 € pol se bo našel tud kak cent še zanje !
Jožef Koprivnikar
25. 01. 2018 18.48
+5
Takrat bo kilogram kruha 30 Evrov pa bomo na istem.
mallonge
25. 01. 2018 18.42
+0
pri vsakem malo resnejšem kriminalu je zraven vsaj en policaj.
mallonge
25. 01. 2018 18.41
+2
Vlada in policija si bosta z denarjem poplačali velike zasluge za prikrivanje kriminala.
Janez Nasrase
25. 01. 2018 18.30
+6
Takšnega izsiljevanja plač v JS ni nikjer na svetu, vsaj ne da bi jaz vedel, in se mora končati. Saj še ni niti leto, kar so si policisti izštrajkali dvig plač in spet hočejo več. Takšne stavke ne smejo biti plačane, pustimo jim štrajkati, popuščanja pa nobenega. Razen tega pa prečesati vse mogoče in nemogoče agencije in urade in jih polovico ukiniti in pometati na cesto.
tellerkit
25. 01. 2018 19.56
Ta vlada je policiji pri prejšnji stavki marsikaj obljubila sam bolj malo obljub izpolnila in se tega tudi še kako dobro zaveda ...
dani00
25. 01. 2018 18.21
+1
bi neki reko pa admin
dani00
25. 01. 2018 18.28
-1
ivcekivcek
25. 01. 2018 18.21
+8
Prav naj se borijo za večje plače saj je gospodarska rast . Žalosti me pa najbolj to da delavci v tovarnah garajo za to in so tiho . Če bi kdo tu moral udarit po mizi , bi morali biti ta prvi in nato vsi ostali .