Slovenija

DZ: Banka Slovenije naj analizira potencialno tvegane kredite

Ljubljana, 20. 01. 2010 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci DZ so ob koncu izredne seje sprejeli priporočilo vladi, naj pozorno preuči tretji paket protikriznih ukrepov SDS, še posebej z vidika javnofinančne vzdržnosti in stabilnosti.

Štetje denarja
Štetje denarja FOTO: Reuters

SDS je nabor 73 ukrepov predlagala zato, ker vladi očita pasivnost in zgrešeno gospodarsko in javnofinančno politiko v času krize, poslanci pa so ob koncu izredne seje tako potrdili sklep, ki ga je v ponedeljek sprejel odbor DZ za gospodarstvo.

Ta je namreč sklepe, ki jih je pri zahtevi za sklic izredne seje predlagala skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS), precej predrugačil in pri tem upošteval tudi mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, češ da so sklepi nerealni in presegajo pristojnosti DZ v razmerju do vlade.

Predlagatelji so med drugim npr. želeli, da bi DZ v skladu z vsebino ukrepov v tretjem paketu priporočil vladi, naj v roku enega meseca pripravi spremembe oz. dopolnitve 17 sistemsko pomembnih zakonov ter jih posreduje v obravnavo in sprejem DZ oz. na podlagi predlogov SDS sprejme ustrezne zakonske predloge oz. podzakonske akte.

Janša: Bistvo vladne politike je pasivno čakanje

Janša
Janša FOTO: Dare Čekeliš

SDS je na izredni seji vladi večinoma očitala, da v krizi deluje po neprimernem konceptu. Predsednik SDS Janez Janša je tako ponovil, da v SDS že ves čas zavračajo vladno protikrizno gospodarsko politiko, katere bistvo je pasivno čakanje, da se bodo naročila iz tujine vrnila, osredotočenost ukrepov na slaba podjetja in zanemarjanje novih, prelaganje bremena krize na prihodnje generacije z enormnim zadolževanje, nepovezanost ukrepov s podnebnimi spremembami in prezrt trajnostni razvoj, gre pa tudi za marksistično modrovanje o tem, da je kriza dokaz za zgrešenost tržnega gospodarstva.

V SDS so vladi očitali predvsem, da z ekspanzivno javnofinančno politiko le nevarno povečuje zadolženost, denarja pa ne namenja za pomoč gospodarstvu in krepitev gospodarske konkurenčnosti države ter za postavljanje temeljev nadaljnjega razvoja države.

Pahor: Vlada predloge jemlje resno

Premier Borut Pahor je medtem zagotovil, da je vlada tik pred zaključkom priprave izhodne strategije, zato je zavrnil argumente o pasivnosti in zamujanju. Napovedal je, da bo vlada konec meseca predstavila tako nabor ukrepov ekonomske politike kot strukturnih prilagoditev s ciljem dviga konkurenčnosti in ustvarjanje novih delovnih mest ter istočasno ohranjanja najvišje možne mere socialne kohezivnosti. Pahor je zagotovil, da predloge SDS pri pripravi strategije vlada jemlje zelo resno in da bo tiste, ki se ji zdijo primerni, skrbno preučila.

Pahor je pojasnil, da imajo podobne javnofinančne primanjkljaje tudi druge članice evrskega območja, ki so bila na krizo bolje pripravljene. Vsak primanjkljaj je po njegovem prepričanju dolgoročno nesprejemljiv, a vlada je morala sprejeti ukrepe za ohranjanje socialne povezanosti v državi, zato da ljudje sedaj lahko vladi prisluhnejo, ko gre v resne in korenite ukrepe.

Dvom v dobronamernost predlogov in očitki o populizmu

Številni poslanci koalicije so sicer izražali dvom v dobronamernost predlogov SDS, saj naj bi bili ti v veliki meri populistični in glede na trenutne javnofinančne razmere nevzdržni. SDS so očitali izrabljanje trenutnih razmer za nabiranje političnih točk.

Vseeno pa se je večina zavzela za to, da vlada javnofinančno primerne predloge preuči. Za široko sodelovanje pri pripravi izhodne strategije in drugih ukrepov za zagotavljanje nadaljnjega razvoja Slovenije pa so se zavzeli v SLS in SNS.

Poslanska skupina SDS je zahtevala tudi razpravo, na kateri naj bi ugotavljali koruptivno financiranje gospodarskih družb, ki so v lasti javnih funkcionarjev. Po predlogu SDS bi morali centralno banko pozvati k poročanju o sumih koruptivnih financiranj podjetij v solastništvu javnih funkcionarjev, vendar je DZ na koncu sklenil Banki Slovenije zgolj predlagati, naj zbere in analizira podatke o potencialno tveganih kreditih podjetjem.

So želeli politično obračunavati?

SDS še posebej zanimajo vsi podatki v zvezi s posojili Nove Ljubljanske banke (NLB) zagorski skupini podjetij Ultra, o čemer je tudi večinoma tekla beseda v okviru te točke dnevnega reda. Medtem ko so poslanci SDS menili, da je Ultra v času kreditnega krča, ki je podjetjem zaprl pot do kreditiranja, lahko prišla do posojila le na podlagi političnega kriterija, pa je minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič to zanikal.

V vseh poslanskih skupinah so se strinjali, da je treba razčistiti sume nezakonitega odobravanja kreditov podjetjem, ob čemer pa so poslanci koalicije SDS očitali, da je sklic današnje izredne seje zahtevala z namenom političnega obračunavanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Goky
21. 01. 2010 13.24
Po navadi je kriv tisti, ki kredit odobri ne pa ta, ki ga dobi.
tron3
21. 01. 2010 11.26
Ne razumem zakaj bi morala banka Slovenije analizirati sporne kredite, SAJ BI LAHKO PREPREČILA DAJANJE SPORNIH KREDITOV, TO JE ZANIMIVO VPRAŠANJE, ZAKAJ NI? In kdo je najbolj odgovoren za to, guverner Banke SLOVENIJE - MARKO KRANJEC.
Goky
21. 01. 2010 10.34
petdan 21.01.2010, 10:18 1 Goky21.01.2010, 03:043 Si eden redkih slovencev iz "jugo časov", ki si upa povedati, da je delavcu šlo takrat boljše in da je imel več pravic. Sam se sprašujem zakaj ljudje molčijo in ne upajo na glas povedati, kar si ti povedal. Saj živimo vendar v demokraciji ... Po navadi je tako, da tisti, ki trpi nima za svnčnik. Tisti, ki ima pa tega ne bo pisal. Da povem - zelo sem bil vesel, da smo se osamosvojili - Vendar takrat je bilo obljubljeno čisto nekaj drugega kot smo dobili.
Goky
21. 01. 2010 10.20
bron 21.01.2010, 10:05 -1 KAJ SE PAHOR PRESERAVA ČE JE HOTEL VLADATI NAJ VLADA ,ČE NE PA NAJ ZAPUSTI SPOSOBNIM NE PA DA LEŽE KO MUHA V VSAK DREK. Rad bi v idel tebe, da te na delu vsaki dan nekdo v glavo na suho kako bi delal. Seveda Pahor ni tvoj. Predhodnik pa ni bil prav nič bojlši.
petdan
21. 01. 2010 10.18
Goky21.01.2010, 03:043 Si eden redkih slovencev iz "jugo časov", ki si upa povedati, da je delavcu šlo takrat boljše in da je imel več pravic. Sam se sprašujem zakaj ljudje molčijo in ne upajo na glas povedati, kar si ti povedal. Saj živimo vendar v demokraciji ...
Goky
21. 01. 2010 10.15
ZAKAJ ???? Ni več gasilskih veselic, lovskih, vsako soboto in nedeljo raznih plesov in zabav. Naj kdo odgovori. Ne spada sem zraven je pa vseskupaj povezano.
bron
21. 01. 2010 10.05
KAJ SE PAHOR PRESERAVA ČE JE HOTEL VLADATI NAJ VLADA ,ČE NE PA NAJ ZAPUSTI SPOSOBNIM NE PA DA LEŽE KO MUHA V VSAK DREK.
resslovenka
21. 01. 2010 08.28
cepec22 In imaš popolnoma prav. Ampak taki smo. Ko slišim delavko, ki zasluži 400 EUR reči, da ima vsaj to in službo, me popade groza. Kaj nismo zdrsnili že čisto na dno, ali nam niso totalno sprali možganov s to novodobno demokracijo, uničili lastno dostojanstvo, da z delom ne moremo pokriti niti minimalnih življenjskih stroškov? Kakša prihodnost čaka ta ljubi slovenski narod? Tako hlapčevsko ponižan je delavski narod. Spremembe morda nekoč bodo, sama pa jih še dolgo ne vidim.
Peter Kralj 1
21. 01. 2010 08.04
PAHOR:"Mi želimo delati, pane moremo ker nas opozicija pri naših namerah ovira." TO JE TO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Goky
21. 01. 2010 03.04
Kot KV delavec sem v usranem komunizmu šel vsaj enkrat na teden z familijo na večerjo. Vsako leto na dopust in še je ostalo za druge zadevice. Sedaj pa v tako, opevani demokraciji smo morali pozabit na vse te zadevice. Seveda tisti, ki ste sedaj stari 20 - 25 let trobite svojo. Dokler očka daje! Leva ali desna stran obe sta za navadnega smrtni žalostni. Se lahko kregamo med seboj kolikor hočemo lonček pa bo kmalu prazen.
cepec22
21. 01. 2010 00.43
Jansa nima kaj reci, saj je imel priliko in ni naredil nic drugega, kot povsod postavil svoje ljudi. Ce cakamo, v Sloveniji, da bo vlada resila dezelo, od tega nic. Sami se moramo postaviti na svoje noge, ne najemati kreditov, ki jih nismo zmozni placati in vse tako naprej. Zaceti je treba z novimi proizvodi z inovacijami in patenti. Nasi ljudje so zmozni marsikaj in ce to pride na dan, bo nas jutri drugacen. Cakati na Janeza Janso pomeni obesiti se in racunati na pomoc. Od tega nic. Pustimo spletke, ki so vsakodnevno delo politikov, ti pa so breme dezele. Govorijo eno, delajo drugo in dezela pridno drsi navzdol po klancu, ki pelje v mocvirje. Ali so to levi ali desni, ista pesem z drugim besedilom, a korito je kar naprej polno. Nasi komentarji so zabava nekomu a resnicnega haska ni. Dajmo ze storimo nekaj, kar nam bo vsaj malce osvetlilo pot iz teme, po kateri nas peljejo nasi voditelji.
Marija Krebs
21. 01. 2010 00.35
Sedaj pa še moje priporočilo: Nikoli, pri nobenem poročanju, nikoli ne pozabite pripisati, kolikšen je prispevek prejšnje vlade v sedanjem zadolževanju.
Buena Vita
20. 01. 2010 19.19
golobiča je glas zapustil,,celo hripat je začel revček,sam si je v javni obravnavi gate pral in solze točil
Buena Vita
20. 01. 2010 19.17
PAHORJEVA DIREKTIVA TEMELJI NA UNIČENJU SLOVENIJE
itevs
20. 01. 2010 18.41
O seji na kateri so obravnavali Golobiča pa ne smete pisati. Hlapci sluzasti.
tron3
20. 01. 2010 18.35
Problem je v tem, da sta oba Pahor in Janša katastrofa za slovenski narod, to je to.
kozarc1
20. 01. 2010 18.22
Oh ALFe@ In kaj bo na drugih volitvah, narod je tok butast, da bo kontra izvolil in potem čez 4 leta spet kontra.... Te pa vsi delajo samo zase.
bron
20. 01. 2010 18.20
ŠE NIKOLI V ŽIVLJENJU SISEM VIDEL TOLIKO DOLG SPISEK BREZPOSELNIH.PAHOR SE PA ŠE VEDNO HINAVSKO POSMEHUJE NAJ SE PRESELI H KOSARJEVI TAM BO ŽIVEL VSE DNI SVOJEGA SPRENEVEDANJA.
miha040
20. 01. 2010 18.20
ajva 20.01.2010, 17:29... ta vlada dela zelo premišljene poteze...hahahaha pa kakšnega predsednika vlade imamo..sramota igra se nekega junaka...čistilec kopačk nogometašem, duet s alfijem nipičem, sramotne besede(so what, krucefiks, potem podpis pogodbe na švedskem ko je izjavil da je sramežljiv pa tako naprej)...potem pa zgodovinsko najslabši ministri slovenije..bajuk mi ni bil najbolj všeč ampak za križaniča je doktor financ oz. profesor,,pa miklavčič ki je že po tv videti bolan, lahovnika sploh ni več videti, ultra- golubič je itak razred zase...pa še in še
Alojz Železnik 1
20. 01. 2010 18.16
Kar smo izvolili, to imamo. In si zaslužimo. Na drugih volitvah pa naj malo pazimo.