Slovenija

Vlada razrešila tožilca Stojka

Ljubljana, 11. 11. 2010 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.K./STA/D.L./U.F.
Komentarji
7

Vlada je s položaja razrešila okrožnega državnega tožilca Roberta Stojka, ki ga sumijo sprejemanja podkupnin. To je storila na njegovo pobudo, je povedal minister Zalar. Stojkov primer pa je že v rokah drugega tožilca.

Robert Stojko
Robert Stojko FOTO: POP TV

Po današnji seji vlade je minister za pravosodje Aleš Zalar sporočil, da je vlada na seji sprejela sklep, da s položaja razreši okrožnega državnega tožilca Roberta Stojka. Kot je povedal Zalar, so to storili na njegovo pobudo. Stojku je funkcija državnega tožilca prenehala z 9. novembrom.

Minister je poudaril, da je celoten postopek od prijave na Komisijo za preprečevanje korupcije do odločitve vlade o prenehanju funkcije trajal manj kot mesec dni. V tem času so po Zalarjevih besedah zelo dobro sodelovali protikorupcijska komisija, Nacionalni preiskovalni urad in pristojno državno tožilstvo. "Zdaj je seveda na tožilstvu in sodišču, da te postopke izpeljejo, ampak pomembno je, da je sistem hitro odreagiral na nepravilnosti, ki jih je tudi sam zaznal," je ocenil minister.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so sicer že v torek potrdili, da so prejeli izjavo o odpovedi službe državnega tožilca, ki so jo posredovali naprej pravosodnemu ministru. Zaradi primera je murskosoboško tožilstvo obiskala tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar, ki je po obisku povedala, da ne bo sprožila izrednega nadzora, saj da vodstvo uživa vse njeno zaupanje.

Kot je znano, je Stojko osumljen jemanja podkupnine. Policisti naj bi ga priprli, potem ko so ga prejšnji četrtek ujeli pri prejemanju 25.000 evrov, kar naj bi bila podkupnina. Stojko je trenutno v priporu. Sprva je sodišče pripor odredilo zaradi ponovitvene nevarnosti in nevarnosti vplivanja na priče, a se je Stojkov odvetnik pritožil, "ker se je Stojko odpovedal tožilski funkciji in ni bilo več ponovitvene nevarnosti". Sodišče je zatem odločilo, da bo priprt zaradi možnosti vplivanja na priče.

Stojkov primer že v rokah drugega

Stojka so pretekli četrtek prijeli pri prejemanju 25.000 evrov domnevne podkupnine. Sodelavci Nacionalnega preiskovalnega urada so v predkazenskem postopku uporabljali prikrite preiskovalne ukrepe, denar, ki ga je osumljeni prejel kot domnevno podkupnino, pa je bil označen. Preiskovalni sodnik je za Stojka predlagal pripor, ki ga je odredilo Višje sodišče v Mariboru. Tako so se odločili zaradi ponovitvene nevarnosti in nevarnosti vplivanja na priče.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti se je medtem nadaljevalo sojenje trojici, obtoženi preprodaje kopaliških vstopnic v Termah 3000 v Moravskih Toplicah, s čimer naj bi družbo oškodovali za več kot 200.000 evrov. Namesto Stojka je tožilstvo zastopal tožilec Branko Murmayer.

Prav sojenje v tej zadevi mnogi povezujejo s prijetjem zdaj že nekdanjega državnega tožilca Stojka, ki je Boštjanu Sercu, Ervinu Železnu in Branku Ošlaju v obtožnici očital ponarejanje listin in zlorabo položaja.

Prvih dveh na obravnavi ni bilo. Opravičila sta se, češ da imata za to zdravstvene razloge, predsednik senata Branko Palatin pa je napovedal, da ju bodo na prihodnjo glavno obravnavo, ki bo 9. decembra, privedli.

Vprašanja novinarjev, kako komentirajo govorice o povezanosti procesa z domnevnim podkupovanjem tožilca Stojka, Ošlaj in njegov zagovornik Oskar Šooš, prav tako pa zagovornik Serca Dejan Rituper, niso hoteli komentirati. Železnov zagovornik Boris Štefanes pa je zatrdil, da njegov varovanec, vsaj kolikor sam ve, v zadevo ni vpleten.

Sojenje trojici za dejanja iz let 2003 in 2004 se je začelo oktobra 2008, vendar je Stojko do danes prebral le obtožnico, v kateri je Boštjana Serca in Ervina Železna obtožil, da sta na svojo roko prodala 26.000 vstopnic za kopanje, Branka Ošlaja pa, da kot njun šef ni opravil svojega dela, saj ni ugotovil, kaj sta počela podrejena. Serec in Železen sta se doslej branila z molkom, tretjeobtoženi Ošlaj pa se je zagovarjal šele danes.

Med drugim je povedal, da sploh ni bil njun nadrejeni, pri vseh postopkih preverjanja naročanja in prejemanja vstopnic je ravnal po predpisih, potem ko so v toplicah ugotovili nepravilnosti, pa ni bil v nobenem postopku.

V nadaljevanju so številne priče pojasnjevale, kako so kupovale ponarejene vstopnice, kakšni so bili postopki pri naročanju in prodaji v toplicah in kako so vstopnice dobivali iz tiskarne, pri čemer se je pokazalo, da so bili ti postopki slabo nadzorovani, zato bodo več o odgovornosti poskušali izvedeti v nadaljevanju glavne obravnave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
12. 11. 2010 10.19
SLOVENIJA, kam so odšle lepote tvoje?
pbx
11. 11. 2010 17.49
Prijeli so le majhno ribico v velikanskem slovenskem morju korupcije. Velike ribe plavajo brez skrbi :)
Dante123
11. 11. 2010 16.23
še je več takšnih stojkov na sodiščih v sloveniji počasi se že odpira
dusar
11. 11. 2010 15.37
Ja je to dopustno dejanje ,da se nekdo zeli sam razresiti svoje funkcije ,kot v tem primeru Stojko ki se ni bil SPOZNAN za krivega?? Pa da se je sam ponudil ,vsaka mu cast!!!!!!! A veste ce bi bilo v sloveniji vec taksnih STOJKO-nov bi mi bili ze mala Svica.
hotchilipoper
11. 11. 2010 14.57
Bo zihr dobil boljšo službo
agram
11. 11. 2010 13.34
"Barbara Brezigar, ki pa je po obisku povedala, da ne bo sprožila izrednega nadzora, saj da vodstvo uživa vso njeno zaupanje." - to ti prodajaj tistim ki nismo delali tam in ki ne vemo kako deluje "MS tožilstvo" ok? hvala...
grdavs
11. 11. 2010 13.27
Zalar, ti si car! Stojko ti mora dati predlog, da ga razrešiš???