Slovenija

Vlada se je uskladila o predlogih za davčno prestrukturiranje, v koaliciji znova spravljivi toni

Ljubljana, 12. 07. 2016 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H./STA/M.M.
Komentarji
190

Ministrstvo za finance bo v javno obravnavo posredovalo koalicijsko usklajen predlog davčnega prestrukturiranja. Pri dohodnini bodo razbremenili nižji in srednji razred ter nagrade za uspešnost, ohranja se 50-odstotni razred. Koalicija je tako znova pokazala malce enotnosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Davčna reforma
    02:57
    Iz 24UR: Davčna reforma
  • Iz 24UR: Dragonja razmišlja o odstopu
    02:48
    Iz 24UR: Dragonja razmišlja o odstopu
Kaj prinašajo davčne spremembe?

Kot je po dokončni uskladitvi povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman, rešitev zadeva tako razbremenitev najnižjih dohodkovnih skupin v skupnem znesku približno pet milijonov evrov, razbremenitev na dohodninski lestvici v skupnem obsegu okrog 55 oz. 56 milijonov evrov in razbremenitev nagrad za uspešnost oz. božničnic v obsegu približno 45 milijonov evrov.

Danes so se partnerji usklajevali še o višini obremenitve najvišjega dohodninskega razreda in se po njenih besedah strinjali, da ohranijo 50-odstotni dohodninski razred. "Vendar smo razbremenitev, ki je bila predvidena zanj v znesku dobre štiri milijone evrov, namenili za razbremenitev dohodninskih razredov nad 1,6-kratnikom povprečne plače, torej za povišanje dohodkovnega razreda med 34- in 39-odstotno dohodninsko stopnjo," je pojasnila.

Na strani pridobivanja proračunskih prihodkov predlagajo za dve odstotni točki višjo stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb, in sicer s 17 na 19 odstotkov, pri čemer pa olajšave, predvsem investicijska ter olajšava za raziskave in razvoj ostajata nespremenjeni. "Ti sta bili prepoznani kot zelo konkurenčni," je izpostavila državna sekretarka. Po njenih besedah so ti predlogi "prvi korak k spremembam strukture davčnih obremenitev v slovenskem prostoru, ki jim bodo v prihodnjem letu sledili nadaljnji koraki".

Po napetih dneh so se med koalicijske partnerje vrnili spravljivejši toni in volja za konstruktivno delo v prihodnje.

Da usklajevanje in iskanje kompromisa glede davčnega prestrukturiranja poteka že predolgo, je v ponedeljek opozoril premier Miro Cerar. Očitno je zaleglo, koalicijske partnerice so s kompromisom zadovoljne.

Največ usklajevanj je terjala dohodninska lestvica, a so partnerji dosegli kompromis, ki na eni strani spodbuja gospodarsko konkurenčnost, na drugi pa ohranja socialni čut, je po srečanju pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

V SD so bili še v ponedeljek do predloga zadržani zaradi osnutka, ki je bil tedaj na mizi. A so zadovoljni, ker so partnerji našli skupni jezik. "Kompromis dokazuje, da imamo skupne cilje, kar je dovolj pred poletnimi počitnicami," je dejal vodja poslancev SD Matjaž Han.

Koalicija se je danes po besedah vodje poslancev DeSUS Franca Jurše pogovarjala tudi o trdnosti koalicije in nadaljnjem delu. Zadnje dni je bilo namreč tudi med partnerji vroče zaradi dogajanja v Luki Koper in ravnanja stranke SD v tem primeru.

Kustec Lipicerjeva je pozdravila odločitve koalicijskih partnerjev iz SD, ki so jih sprejeli v zadnjem času "na način, da so stabilen in trden del koalicije". V SMC namreč po njenih besedah verjamejo, da le s stabilno, trdno in odgovorno koalicijo lahko sprejemajo odločitve za prihodnost. "Danes smo govorili o prihodnosti, ki bo dajala elan, spodbude in prostor za dobro počutje in kakovostno življenje ljudi v prihodnje," je še pojasnila Kustec Lipicerjeva.

Partnerji so po njenih besedah razpravljali tudi o demografski politiki. "Govorili smo trije koalicijski partnerji s skupnimi izzivi, ki jih moramo skupaj nasloviti," je dejala.

Erjavec in Židan se še naprej zbadata

Po seji vlade sta se odzvala tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan, ki sta izrazila zadovoljstvo z uskladitvijo mini davčne reforme, zbadljive tone pa ohranjata. Židan upa, da bodo odslej s SMC delovali tako, da bodo, če bo kdo imel kaj povedati, to storili za zaprtimi vrati.

Odzval se je tudi na ponedeljkovo Erjavčevo izjavo, da ima SD veliko srečo, da ni on predsednik vlade, saj tega ne bi gledal. "Občasno je občutek, da si predsednik DeSUS želi biti predsednik vlade. Istočasno pa občutek, da čuti veliko bolečino, ker to ni," je oster predsednik SD.

Erjavec to odločno zanika. "To je najtežja služba in največja odgovornost. Vsak, ki je bil predsednik vlade, je na koncu propadel, tega pa si jaz ne želim," je poudaril in spomnil na dosedanje predsednike vlade.

Koalicija bo po njegovem mnenju zdržala do konca mandata, kar da sam že ves čas trdi. A le, če bo usklajevanje pokojnin in izplačilo regresa upokojencem, je posvaril pred zahtevami DeSUS. Za izpolnitev teh zahtev se mora po njegovih besedah neprestano boriti in "pritiskati", saj minister za finance Dušan Mramor to zagotavlja, "a si vmes malo premisli".

Židan, Cerar in Erjavec
Židan, Cerar in Erjavec FOTO: Facebook stranka SMC

Erjavec je v odgovoru na vprašanje, ali se tudi letos obeta vroča politična jesen, izrazil upanje, da na letošnjem dopustu ne bo doživel kakšnega presenečenja. V času lanskih dopustov so se namreč močno zapletli postopki pred arbitražnim sodiščem.

Za jesen sicer koalicijski partnerji puščajo odločitev glede podpore ministru Petru Gašperšiču pri glasovanju o interpelaciji zaradi dogodkov v Luki Koper. Danes je razmišljanje o odhodu s položaja sicer potrdil državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja. Po mnenju koalicijskih partnerjev je odločitev o tem njegova. Po Erjavčevih ocenah sicer njegov odstop ne bi nič pomenil za razmere ali rešitve v Luki Koper.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FoglofffTunekkk
12. 07. 2016 21.36
+3
Najbolj fprašljiva je podpora največje opozicijske stranke, klero-desničarske SDS, saj se je njen Veliki Vodja Janez Janša ob omembi zapisa pravice do vode v ustavo na Twitterju nesramno napiso... "pravico do zdrave pameti in do obrambe pred gnajvažo s stupidnimi predlogi."... To je verjetno mislo na samega sebe in njegove ofce!!!
sinhron
12. 07. 2016 21.41
-1
Grims se mi smili , ne pije Slovenske čiste vode in ne piva izdelanega iz te vode , ker je v lasti Heinikena , ki ima v zaščitnem znaku RDEČO ZVEZDO in zato tusi drugi SDS-ovci tega ne pijejo !
sinhron
12. 07. 2016 21.41
+0
Grims se mi smili , ne pije Slovenske čiste vode in ne piva izdelanega iz te vode , ker je v lasti Heinikena , ki ima v zaščitnem znaku RDEČO ZVEZDO in zato tusi drugi SDS-ovci tega ne pijejo !
FoglofffTunekkk
12. 07. 2016 21.17
+6
Čujte voluharji... Slovenska ustava niti v enem členu ne fsebuje besede "voda"... omenja le "naravna bogastva."... in pri tem je precej liberalna... V 70. členu tako piše, da "zakon določa pogoje, pod katerimi se smejo izkoriščati naravna bogastva," in pa da lahko "zakon določi, da smejo naravna bogastva izkoriščati tudi tuje osebe"... Marš tujci!!!... Upam, da Cerar to ve !!!
FoglofffTunekkk
12. 07. 2016 21.19
+4
Številne najkakovostnejše vrtine pitne vode, ki se uporabljajo v industriji pijač, gnes na podlagi večdesetletnih koncesij izkoriščajo podjetja v tuji lasti....Nakupi slovenskih prehrambnih podjetij in podjetij za proizvodnjo pijač se dogajajo tudi za to, da se pride do dobrih in kvalitetnih vodnih virof... Kapish???
zek
12. 07. 2016 20.51
+2
No pa smo dočakali!!!!!! -- Po dveh letih prva stvar za katero lahko dam majhno pohvalo tej nesposobni vladi. Če prav je vse skupaj ena navadna farsa pa lahko pohvalim to vlado da je po dveh letih le naredila nekaj za tiste na minimalni plači saj,če bo sprejeta ta mikro davčna reforma bo zaposleni na minimalni plači mesečno PRIDOBIL 2 EVRA IN 70 CENTOV heee nekaj pa le je heeee pa pustimo ob strani da bomo dobili tisti z 4000 eur in več 120 eur mesečno heeee !! ---------
srebrnibreg
12. 07. 2016 20.55
+2
Nekaj še napiši kako je tvoja sekta proti prosti uporabi vode.
piljan
12. 07. 2016 21.05
+3
Zeki,se spomniš,ko je dohtar ivan dvignil penzije za 0,1%?Za koliko so bili takrat bogatejši.
srebrnibreg
12. 07. 2016 21.06
+1
piljan- seveda je s to potezo za zeka bil najboljši voditelj
zek
12. 07. 2016 21.08
+0
Srebrni,če namiguješ na SDS mi prosim povej kdo je glasoval proti???? ---- Sicer vas je nekaj tu gori,ki ste res morda celo plačani,da širete laži ali pa ste enostavno malo omejen... in v kolikor je to drugo in imaš težave z iskanjem kdo je glasoval proti ti z veseljem prilepim izpisek glasovanja!
piljan
12. 07. 2016 21.13
+4
Zeki,Grimsi je jasno povedal,da sdeesek meni,da ni potreben vpis v ustavo.Pa ti misliš,da se niso oni vzdržali in s tem praktično pokazali,da so proti?Če dohtar reče ne ,je ne.To bi pa že lahko vedel o tvojem sdeeskom.
srebrnibreg
12. 07. 2016 21.13
+1
zek kdo so bili tisti 20 poslancev kateri niso glasovali za vpis? Se tebi in njim opravičujem, če niso bili člani sekte in še kakšne stranke.
zek
12. 07. 2016 21.15
-2
pijan --- Praviš,da jih je dvignil Janša?? No jaz pa sem vse do današnjega tvojega razsvetlenja mislil,da za dvigovanje penzij skrbi Erjavec.
zek
12. 07. 2016 21.17
-3
Da nebo pomote vsekakor NE nasprotujem,da se tudi to vpiše v ustavo,VENDAR me zanima ali bodo po vpisu v ustavo vzeli koncesije Hjnikenu,Kosteli in td.... ????? No v kolkor tega ne storijo potem je to vse skupaj le poceni nabiranje političnih točk in zguba časa! -- SMO SE RAZUMELI???
srebrnibreg
12. 07. 2016 21.19
+1
zek- Nismo, ker nisi nič napisal o tistih 20-ih poslancih kateri NISO glasovali za vpis.
zek
12. 07. 2016 21.22
-1
No,da vas potešim večina od teh 20 je poslancev SDS niso pa glasovali tudi nekateri poslanci SMC,NSI,SD,Nepovezani... ZADOVOLJEN?
FoglofffTunekkk
12. 07. 2016 21.24
+5
Čujte, Pivovarna Laško, lastnica koncesije za oskrbo občine Laško s pitno vodo, se je pod novim lastnikom, korporacijo Heineken, že sama odločila, da bo koncesijo prenesla na občino in se posvetila izključno pivovarski dejavnosti... Kapish???
FoglofffTunekkk
12. 07. 2016 21.27
+3
Čujte, pa ka se zavedate, da sprejetje predlagane spremembe ustave bi v praksi pomenilo, da bi bila ureditef v 16 slovenskih občinah, v katerih je lastnik koncesije za oskrbo prebivalcef s pitno vodo zasebno podjetje, neustavna?...A razmišljate kaj o tem?
FoglofffTunekkk
12. 07. 2016 21.29
+3
Koncesijskih pogodb, ki se praviloma sklepajo za obdobje več desetletij, ni mogoče kar tako razglasiti za nične.
piljan
12. 07. 2016 21.32
+4
Zeki,a ni tvoj izgovor za lase privlečen?Končni podpisnik je predsednik vlade in tudi odgovoren.Za vse kriviš Cerarja,ki je sedaj predsednik.Zakaj potem braniš dohtarja?Boš rekel,da mu Korli ni dovolil dvigniti za več?
piljan
12. 07. 2016 21.36
+4
Zeki,piše dvajset,torej,če niso glasovali tudi drugi kot trdiš,je pri dohtar ivanu spet upor.Nekdo spet ne dela ,kot je ukazal.
zek
12. 07. 2016 21.39
-3
pijan -- Si ti morda napačno prebral moj komentar pod ta članek?? -- Daj preberi še enkrat in videl boš,da sem prvič v dveh letih vladanja g Cerarja in te nesposobne vlade DAL POHVALO saj bo to prvi zakon po dveh letih vladanja te vlade,ki bo nekaj prinesel tudi tistim na minimalni plači pa čeprav le 2 evra in 70 centov mesečno,konec koncev je tudi to za pohvaliti.
piljan
12. 07. 2016 21.40
+4
zek
12. 07. 2016 21.41
-2
pijan --- heee nekaterih iz takšnih in drugačnih razlogov sploh ni bilo na seji in niso glasovali --------
srebrnibreg
12. 07. 2016 21.45
+4
zek- govorimo o tistih 20 tih kateri SO bili na seji in NISO glasovali za. Prosim ne sprenevedaj se in ne spreobračaj dejstev. Je pa zanimivo, da za vsa dejanja ministrov te vlade kriviš Cerarja ob istih dejanjih v vladi tvojega koruptivca so pa izključno vse krivi ministri in nič tedanji predsednik.
piljan
12. 07. 2016 21.47
+3
Kakor koli računaš,ni glasoval cel sdeesek + 4,ali 5 drugih.Oprosti,ne vem točno koliko ima sdeesek poslancev,mislim,da sedaj 20.Torej cel sdeesek.Če ti misliš drugače,se v sdeesku spet dogaja upor.
zek
12. 07. 2016 21.58
-2
pijan -- Ja 3 so glasovali ZA in kje ti vidiš problem?? -- No tudi 2 SMC poslanca nista glasovala ali tudi tu vidiš upor????
Jožajoža
12. 07. 2016 20.48
želel si bi, da bi se ustanovil klub, v katerem se bi pogovarjali, kaj bomo ustvarjali, danes se pa vse ukvarja z lenuhi, delomrzneži in socialarji, kako bodo v senci in brezdelju preživeli 30 stopinj.pa še javno jim svetujejo, naj ne zapuščajo stanovanja. res smo država narejena za lenuhe.
NoviceResnice
12. 07. 2016 20.31
-2
Razbremenite delo...delo........delo.....ne pa vas same v prvi vrsti in par programerjev....ta vlada je podn od podna ......zblojena do amena...pokvarjena manipulantska sebična škodljiva...
piljan
12. 07. 2016 20.33
+2
srebrnibreg
12. 07. 2016 20.36
+2
Šmrc...šmrc...spet so vam gvinte vrezali pa tako ste se veselili predčasnih volitev.
srebrnibreg
12. 07. 2016 20.10
+2
Nisem spremljal kaj se je godilo v parlamentu pa mi prosim povejte, če se zafrkavate, da je Grimsi s svojo sekto za uničenje naših voda ali je res?
piljan
12. 07. 2016 20.16
+5
Edino sdeesek je proti vpisu v ustavo.Grimsi meni,da bi potem tudi zrak lahko vpisali.Namerno pa pozablja,da se zraka nr da prodati,vodo pa zelo drago.Spet so ostali sami.
srebrnibreg
12. 07. 2016 20.21
+7
Verjetno je mislil na zrak v njegovi tintari.
piljan
12. 07. 2016 20.22
+3
FoglofffTunekkk
12. 07. 2016 20.00
+3
VODA = SVOBODA; BREZ OKUSA, BREZ BARVE IN BREZ LASTNIKA ... ŠMARNICA=SVOBODA; DOBER OKUS, RUMENKASTE BARVE, LASTNIKI SO HALOŽANI ... VPIS NEODTUJLJIVE PRAVICE DO VODE V USTAVO !!!
srebrnibreg
12. 07. 2016 20.08
+3
PA TUDI ŠMARNICO V USTAVO, KER JE AVTOHTONA.
proofreader
12. 07. 2016 19.52
+4
Kdor se trudi in pridno dela, naj plačuje še najvišje davke in enako čaka v vrsti kot tisti, ki ne delajo in imajo razne ugodnosti (gratis vrtec in podobno).
sinhron
12. 07. 2016 19.50
+1
Grims se mi smili , ne pije Slovenske čiste vode in ne piva izdelanega iz te vode , ker je v lasti Heinikena , ki ima v zaščitnem znaku RDEČO ZVEZDO in zato tusi drugi SDS-ovci tega ne pijejo !
piljan
12. 07. 2016 19.56
+4
Ubogi Heiniken,tudi sekstaši dohtar ivana po ukazu ne pijejo.Bo Heinken še drago plačala rdečo zvezdo.
piljan
12. 07. 2016 19.50
+6
Tudi Miro zna udariti po mizi.
srebrnibreg
12. 07. 2016 19.43
+6
Nekdo bo spet imel slab dopust.
FoglofffTunekkk
12. 07. 2016 19.35
+3
Čujte, to je tak... če bo vlada fstrajala pri javno-zasebnem partnerstvu, ne bo pa pripravljena subvencionirati privatnih vlagateljef, proga ne bo zgrajena. Luka Koper in celotno slovensko železniško omrežje bota navadna slepa ulica, prometni tokovi pa se bojo preselili v Italijo, Afstrijo in na Madžarsko...mi pa pušši pušši... Kapish???
FoglofffTunekkk
12. 07. 2016 19.40
+1
Čujte, če bo vlada fstrajala pri sedanjem načrtu in bo donos privatnim investitorjem zagotovila z državnim subvencioniranjem, bo drugi tir morda zgrajen, a bo postal novi TEŠ-6... jama brez dna za dafkoplačevalski gnar... to je tudi moj gnar...teško prigaran...
prašek
12. 07. 2016 19.31
+4
A vse to pomeni, da volitve (predčasne) zopet odpadejo ????? Cerar pa opoziciji vedno pokvari veselje !
FoglofffTunekkk
12. 07. 2016 19.42
-1
Predčasnih volitef ne bo... bi pa blo fajn če bi Cmerar malo bolj poslušal Lukeca.
srebrnibreg
12. 07. 2016 19.45
+5
Tunek- Lukec je navaden kljukec. Mora se še malo naučiti politike in se spraviti v realno življenje ne sanje. Pa tisto plezanje po in okrog ograje mu ne bi bilo početi.
korintos23
12. 07. 2016 19.22
+6
Zakaj pa eden Grimsa ne polije z kanto varne slovenske vode? Mrzle mislim.
srebrnibreg
12. 07. 2016 19.26
+5
Kakšno vodo neki. Jo je škoda za takega patrona. Katran in perje je za njega.
prašek
12. 07. 2016 19.31
+4
korintos23
12. 07. 2016 19.21
+6
Bravo Grims, dajmo vso vodo tujcem in da nas talajo dnevno koliko je lahko spijemo!
srebrnibreg
12. 07. 2016 19.25
+4
Spet imajo neko lopovščino na vidiku, da bi na račun plačljive vode kasirali.
korintos23
12. 07. 2016 19.20
+5
Grims ravnoka o vodi govori na TV3!
FoglofffTunekkk
12. 07. 2016 19.21
+5
prašek
12. 07. 2016 19.33
+2
No, no Tunek . malo spoštovanja do Goebelsa bi prosil ☺
korintos23
12. 07. 2016 19.03
+9
Zakaj ene moti da se v ustavo vpiše da ima vsak človek pravico do varne pitne vode?!?
srebrnibreg
12. 07. 2016 19.07
+5
FoglofffTunekkk
12. 07. 2016 19.14
+4
Ka pa pravica do pitje šmarnice?... Jas jo mam.
iGURT
12. 07. 2016 19.15
+5
...ti "domoljubi" bi itak podarili vso državo tujcem. Evo, ravno Grims na TV, sds ne bo podprla tega da se to vpiše v ustavo.
FoglofffTunekkk
12. 07. 2016 19.15
+5
Zaj ko je huda vročina pijem pol pol... pol vode, pol šmarnice...
korintos23
12. 07. 2016 19.20
+3
Tunek, danes si čisto ker še ni prav vroče?
FoglofffTunekkk
12. 07. 2016 19.24
+3
srebrnibreg
12. 07. 2016 19.24
+4
Tunek- napaka. Pol šmarnice in pol laškega je prava kombinacija za tebe.
puspan
12. 07. 2016 20.51
+2
iGURT, v času vladanja perzijskega šaha Reze Pahlevija, je najbolj cenjeni in uspešni nemški proizvajalec avtomobilov Mercedes prodal Iranu 49% svojih delnic. Nihče se po tej novici ni razburjal, nihče za to ni preplavil ulice, vse je ostalo, kot je bilo in proizvodnja je tekla brezhibno naprej. Tudi ni bilo nobenih reakcij, da je neki nepomembni revež vložil veliko denarja v vrečo ene najbolj bogate in gospodarsko najbolj razvite evropske države. Upam, da nadaljevati s pisanjem ni več potrebno in upam, da si me razumel, se pa bojim, da me razumeti ne boš hotel in prav slednje vem zakaj.
puspan
12. 07. 2016 20.56
+2
Če želiš odgovor, ki bi ga moral podati ti, a ga ne boš, vsaj pravega ne, ti odgovor zelo rad podam jaz, čeprav že vnaprej vem, da ti ne bo všeč.
korintos23
12. 07. 2016 19.02
+4
Sedaj pa to! SDS ima vse vštimano za izredne volitve v septembru totas koalicija pa spet laufa lak satan! Najboljše da jim račun izstavijo, denar pa naj nakažejo na Matozev račun.
srebrnibreg
12. 07. 2016 19.10
+4
Za to psihično mučenje s strani opozicije bi res morali dobiti neko odškodnino. Že so v nizkem startu pripravljeni na izredne volitve potem pa spet nič.
srebrnibreg
12. 07. 2016 18.42
+6
Že pred dnevi sem napisal, da se bodo spet lepo vse dogovorili in, da samo sektašem dajejo lažno upanje za predčasne volitve in prav je tako.
ivan.z Doba
12. 07. 2016 18.31
+4
Ko je ivanova vlada razbremenila najbogatejše in zmanjšala davek od dobička podjetij, so bili sektaši navdušeni. Obenem se ne zavedajo, da država potrebuje denar za šolstvo, zdravstvo, socialo, pokojnine... Kot da oni ne bi bili prikrajšani in imajo polne žepe.denarja. sektaši pač!
heello
12. 07. 2016 18.36
-1
Niso razumeli, so mislili, da bojo oni dobili !
nevica
12. 07. 2016 18.45
+3
Mislili so da bo tuj kapital kar drl k nam. Pa ne dere, ker smo dežela razprtij in nestabilne politike in komplikatorji in seveda v celoti zlobirani in mnogo preveč koruptivni.