Slovenija

Vlada soglaša z razrešitvijo Kopača in ustanavlja inštitut za otroške srčne bolezni

Ljubljana, 21. 12. 2017 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je dala soglasje h krivdni razrešitvi Andraža Kopača z mesta generalnega direktorja UKC Ljubljana in soglasje k ustanovitvi nacionalnega instituta za otroške srčne bolezni. Zagotovila je potrebna zagonska sredstva v višini 165.631 evrov, ki bodo zagotovljena iz državnega proračuna.

Vlada je zagotovila potrebna zagonska sredstva za vzpostavitev delovanja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni v višini 165.631 evrov. Sredstva bodo zagotovljena iz državnega proračuna.

Kot je navedel vladni urad za komuniciranje v sporočilu po vladi, je bila otroška srčna kirurgija UKC Ljubljana vzpostavljena v šestdesetih letih prejšnjega stoletja in je postala glavni pediatrični napotitveni center za bolnike s prirojenimi srčnimi napakami na območju tedanje Jugoslavije.

A so se razmere po osamosvojitvi Slovenije v otroški srčni kirurgiji popolnoma spremenile in poslabšale. Nastali so problemi, ki so vplivali na izide zdravljenja, katastrofalne odnose med posameznimi strokami in posameznimi zdravniki, kar je tudi ugotovila mednarodna komisija v poročilu za obdobje 2007-2013.

Vlada je dala soglasje razrešitvi Andraža Kopača z mesta direktorja UKC Ljubljana.
Vlada je dala soglasje razrešitvi Andraža Kopača z mesta direktorja UKC Ljubljana. FOTO: POP TV

Zato je vlada najprej konec oktobra dala soglasje k nadaljevanju aktivnosti za vzpostavitev Centra za obravnavo otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami, nato pa 9. novembra sprejela sklep, da se do ureditve razmer v UKC ta center ustanovi kot samostojni javni zdravstveni zavod.

Nacionalni inštitut bo tako organizacijsko zunaj UKC, deloval pa bo v sedanjih prostorih kliničnega centra. Vlada je tako v sklepu o ustanovitvi javnega zavoda določila dejavnost, ki jo bo zavod opravljal, organe zavoda ter sredstva za delo zavoda, ki se za izvajanje dejavnosti zagotavljajo iz proračuna.

Ko bo inštitut začel delovati in obravnavati bolnike, pa bo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije sklenil pogodbo za financiranje in bo torej financiran iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. V inštitutu bodo stalno zaposlene vse strokovne skupine v različnih deležih, ki so potrebne za kakovostno in varno izvajanje diagnostike in zdravljenja otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami, kakor tudi otrok s srčnimi boleznimi.

Zagotovljena bo stalna dostopnost sprva tujega kardiologa in kardiokirurga, kar pomeni poleg nujnega zagotavljanja varnosti izvajanja storitev, tudi večjo razpoložljivost prostih kapacitet ključnih človeških virov. Pomembna naloga tujih strokovnjakov pa bo tudi stalno učenje domačih zdravnikov in ostalih strokovnih skupin.

Medtem ko danes v Sloveniji ni kirurgov, specializiranih za otroško kardiologijo, zaradi česar je nujno uvoziti tuje specialiste, pa je na pediatrični kliniki več otroških kardiologov. A je bila po neuradnih informacijah prav njihova vloga v preteklosti problematična v programu otroške srčne kirurgije.

Potrdili Kopačevo razrešitev

Vlada pa danes ni dokončno odločila o predlogu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, da se za v. d. direktorice novega inštituta imenuje Ano Žličar, nekdanjo generalno direktorico Onkološkega inštituta Ljubljana. Kot so pojasnili na ministrstvu, je vlada obravnavala predlog, a o njem na današnji seji še ni odločila.

Nezadostno urejanje razmer v otroški srčni kirurgiji je bil tudi eden izmed vzrokov za krivdno razrešitev Andraža Kopača z mesta generalnega direktorja UKC. Vlada je danes njegovo razrešitev potrdila. Kopač tako zapušča UKC Ljubljana s koncem letošnjega leta, na tem mestu ga bo nadomestil Aleš Šabeder, ki ga je svet UKC za v. d. generalnega direktorja imenoval 13. decembra, funkcijo pa bo prevzel 1. januarja. Za imenovanje na mesto vršilca dolžnosti direktorja ne potrebuje soglasja vlade.

Glede na majevsko odločitev vlade bi moralo ministrstvo najpozneje do konca letošnjega leta pripraviti sklep o pripojitvi bolnišnice Topolšice k Splošni bolnišnici Celje. Danes pa je vlada sklenila, da se zaradi uvedbe sanacije v obeh bolnišnicah smotrnost pripojitve presodi po zaključku sanacije.

Nedavno je Kolar Celarčeva povedala, da ne bo na silo vztrajala pri povezovanju oz. združevanju bolnišnic. Tako bo očitno preložila to odločitev na svojega naslednika.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
22. 12. 2017 15.28
Največji napredek bi pa bil, ko bi ta vlada najavila in izvršila svojo razrešitev.
o22
21. 12. 2017 15.03
+0
No pa bo imel Kopač spet delovno mesto,namreč na novo ustanovljenem inštitutu bo mesto gener. direktorja prosto .pa še lepše plačano.