Gospodarstvo

'Vlada, to ni prava pot!'

Ljubljana, 07. 01. 2010 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če bodo politiki sprejeli takšno izhodno strategijo, se sprašujemo, čemu sploh socialni sporazum in socialni dialog, pravijo sindikati, ki opozarjajo, da želi vlada zmanjšati stroške odpuščanja.

Če bodo politiki sprejeli takšno strategijo, se sprašujemo, čemu sploh socialni sporazum in socialni dialog. Dušan Semolič
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije ni zadovoljna s strategijo, ki jo pripravlja Koordinacijska skupina vlade za pripravo in usklajevanje ukrepov, povezanih z mednarodno finančno krizo.

Kot je dejal predsednik zveze Dušan Semolič, vlada dela napako z lastninjenjem pravice do vseh odgovorov na vprašanje izhoda iz krize. "Predsednik vlade pravi, da je za socialni dialog, a hkrati ne bo odstopanja od njihovih zamisli," je poudaril. Po njegovih besedah bi morala biti izhodna strategija dogovor med politiki, socialnimi partnerji in civilne družbe.

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Miro Majcen

ZSSS: Vlada ima napačno ambicijo!

Izhodna strategija je po njegovih besedah zelo nevarna prav zaradi velike ambicije vlade po zmanjšanju proračunskega primanjkljaja. Kot pravi, tukaj ni v ospredju ambicija evropskih politikov, ki želijo dvigniti blaginjo ljudi, ampak kako zmanjšati primanjkljaj. Zato zavlada upravičen strah, da bodo ta cilj želeli doseči na račun zniževanja pravic, pravi Semolič.

Delodajalci zaradi težkega odpuščanja ne zaposlujejo, čeprav bi lahko. Zato vlada ne gre v spremembe zakonodaje zaradi lažjega odpuščanja, ampak zaradi lažjega zaposlovanja. Borut Pahor

"Zahteve po zniževanju nekaterih pravic obstajajo, saj v delovni strategiji piše, da naj bi bila delovna razmerja pretoga. Iz tega izvira namen politikov, da bi lajšali odpuščanje in s tem zmanjševali stroške. To ne more biti res. Pri toliko brezposelnih ne morejo reči, da so ovire pri odpuščanju," meni.

Ti poskusi lastnikov kapitala in delodajalci, da bi znižali stroške odpuščanja, so po njegovih besedah obsojanja vredni zato bodo sindikati proti poskusom zniževanja standardov ostro nastopili.

Varna prožnost brez varnosti?

Sindikalisti so ob tem še dejali, da tisto, kar vlada ponuja v imenu varne prožnosti, očitno ne vsebuje segmenta varnosti. Politiki bi morali skrbeti za odpiranje novih kakovostnih delovnih mest in ne odpuščanje.

Vlada bo strategijo za izhod iz poslabšanega javnofinančnega položaja vključila v program stabilnosti, ki ga bo poslala Evropski komisiji, je na novinarski konferenci po srečanju povedal minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari in dodal, da bodo v petek potrjevali osnovna izhodišča za program stabilnosti skupaj z ministrom za finance.

Ali uspemo na celi fronti predlogov ali pa mora to delo namesto nas opraviti nekdo drug, je včeraj dejal premier.
Ali uspemo na celi fronti predlogov ali pa mora to delo namesto nas opraviti nekdo drug, je včeraj dejal premier. FOTO: Blaž Garbajs

Gradivo, ki bo del programa stabilnosti, ki ga bo Slovenija poslala Evropski komisiji, je Semolič sicer pohvalil pri delu o denarnih nadomestilu tistih, ki so zaposleni za določen čas.

Koordinacijska skupina zopet v sredo

Koordinacijska skupina vlade za pripravo in usklajevanje ukrepov, povezanih z mednarodno finančno krizo, bo srečanja, kjer bodo potekali razgovori glede ukrepov, ki bodo tvorili slovensko izhodno strategijo, nadaljevala v petek in prihodnjo sredo.

Naslednjo sredo naj bi v tem okviru dokončno določili nabor tistih ukrepov, tako kratkoročne kot srednjeročne narave, ki bodo po Gasparijevih besedah "vsebinska razlaga" za takšno fiskalno konsolidacijo, kot jo predvidevalo omenjeno gradivo. Po besedah Pahorja bodo program stabilnosti v Bruselj poslali do konca tega meseca.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rotwajler
10. 01. 2010 10.10
Sindikati druga ne znajo kot od ubogih delavcev vlečejo članarino, da si vodstvo lahko izplača plače, bunijo pa se za nekaj kar piše samo na papirju v praksi pa je to zelo drugače
killjoy
08. 01. 2010 23.49
mislim, da je v prvi vrsti dovolj inteligenten, da ne bi zaposloval delavcev, če jih ne bi mogel plačati. Dejstvo je, da firma, ki ne zasluži dovolj za plače, na trgu nima kaj iskat.
Cofar
08. 01. 2010 23.35
Strošek odpuščanja je v SLOVENIJI, ogromen! Delodajalec, ima z odpustitvijo delovca na borzo, preveč stroškov! In to je golo dejstvo. Podjetje ni social ustanova, social ustanove imajo naslove pa naj se ubogi delavci obrnejo tja! Semoliču pa predlagam, naj odpre svoj d.o.o. in zaposli vse te boge delavce in naj jim da min. neto plačo 600€! Me zanima koliko časa bi Semoliču laufala šiviljska firma kjer bi šivilje prejemale 600 min. neto plače!
killjoy
08. 01. 2010 23.30
pecak2 Semolič, kakršen je pač je....je pa edini, ki se poteguje za pravice delavstva. In sindikati, čeprav povečini skorumpirani, so edina organizacija, ki se borijo proti novodobnemu suženjstvu. Vsekakor so naredili več za delavstvo kot ti in tebi podobni salonski revolucionarji.
adrijanak86
08. 01. 2010 20.24
joj tito se v grobu obrača,ko tote politike gleda,kak vse zapravlajo!:)
Protizujfom
08. 01. 2010 20.02
Semolič,20 let gledaš kako propadajo firme,kaj si naredil? Dobil boš svoje kot bumerang.
dolzvlado115
08. 01. 2010 17.46
živela ne druga ampak nova republika.brez teh ksihtov ki jih gledamo že 18 let.kdaj vam bo končno potegnalo dragi slovenci.PRIDI ŽE POMLAD.
Buena Vita
08. 01. 2010 16.19
Buena Vita
08. 01. 2010 16.19
živela 2, republika in čimprejšnja lustracija
Buena Vita
08. 01. 2010 16.19
DEJMO LJUDJE ,,,ZBRIGITE SE ,,,dovolj imamo teh lažnivcev
ACEG
08. 01. 2010 14.49
Ne vem rešitve! Že nekaj časa pa mi je jasno, da tržno gospodarstvo in socialna država nimata nič skupnega.
tron3
08. 01. 2010 14.31
Vladni predlog je samo PRIKRIVANJE NESPOSOBNOSTI DELODAJALCEV, TO JE TO. STATISTIČNI PODATKI, ki so dostopni vsem KAŽEJO DA SLOVENSKI DELODAJALCI KOMAJ DOSEGAJO SREDNJEŠOLSKO IZOBRAZBO, IN V TEM JE PROBLEM, DELAVCI STE KRIVI DA JE SLOVENSKO GOSPODARSTVO NEKONKURENČNO, TO VAM PAČ SPOROČA VLADA, NAPOL PISMENI SO PA BOGOVI, SLABA IZOBRAŽENOST JE PA TUDI PROBLEM SEDANJE VLADE O TEM NI DVOMA VEČ!
RealDeal
08. 01. 2010 12.41
Če bodo politiki sprejeli takšno izhodno strategijo, se sprašujemo, čemu sploh socialni sporazum in socialni dialog, pravijo sindikati,........JA KA SE CAKATE EN TEDN NA ULICE PA BO VSE ZRIHTANO, aja semolic ne upa paksu od sindikalista lopov
vetlan
08. 01. 2010 11.34
fresher_ mogoče sem neveden, vendar, prosim, pojasni mi (v zvezi s podaljšanje delovne dobe), se upaš peljati s taksistom, strojevodjo oz. voznikom avtobusa, ki je star 67 let, kar je tudi en od predlogov vlade? Verjamem pa, da bi oni (vlada in poslaniki) radi delali do smrti, saj itak spijo v parlamentu in za to vlečejo težke pare.
fresher
08. 01. 2010 00.33
hint - to je res prava poteza, čakam, da se oglasijo ekonomisti, da nevednemu narodu, ki tukaj blebeta povejo, da imajo skandinavske države že nekaj časa tako politiko in lahko sami vidimo, kje so. Lažje odpuščanje res omogoči tut lažje zaposlovanje, samo po mojem se morajo še socialni transferji izboljšat.
VolilecSI
08. 01. 2010 00.08
Tega bleferja semoliča videt ne morem - s parazitsko vlado bomo opravili sami, spomladi - ŽIVELA II. REPUBLIKA!
hint
07. 01. 2010 22.46
Po spremembi zakonodaje bodo podjetja in država lažje odpuščala nepotrebne kadre, kar pomeni, da bodo podjetja lažje poslovala, država pa se bo zaradi krčenja pocenila. Če vprašate mene je to prva pametna poteza Pahorja odkar je nastopil mandat.
betadoctor
07. 01. 2010 19.53
Dorde Balasevic - Triput sam video Tita
zagi12
07. 01. 2010 19.42
ja ja pahor pokopal bos slo
arhimed_33
07. 01. 2010 19.31
Duško Semolič kaj ga pa zopet lomiš....