Slovenija

Vlada ubrala drugačno pot: pred sprejemom bodo fiskalno pravilo predstavili opoziciji

Ljubljana, 27. 11. 2014 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finančni minister Dušan Mramor bo osnutek zakona o izvajanju fiskalnega pravila pred sprejemom predstavil opoziciji. Premier Miro Cerar pravi, da se namreč zaveda, da je treba najti rešitev, ki bo čim širše sprejemljiva.

Dušan Mramor - 1
Dušan Mramor - 1 FOTO: Miro Majcen

Vlada se je danes odločila, da bo osnutek zakona o izvajanju fiskalnega pravila pred sprejemom predstavila opoziciji, je po vladni seji povedal premier Miro Cerar. Finančni minister Dušan Mramor bo opozicijske stranke z besedilom seznanil v prihodnjih dneh, vlada pa naj bi ga nato predvidoma sprejela na prihodnji seji.

Vlada je tako danes po Cerarjevih besedah obravnavala koncept zakona o fiskalnem pravilu, o katerem se je koalicija sicer ta teden poenotila.

Ker je za sprejem izvedbenega zakona, ki bo v življenje spravil ustavno določbo o srednjeročni uravnoteženosti javnih financ, v DZ potrebna dvotretjinska večina, bo minister Mramor po Cerarjevih besedah v prihodnjih dneh, verjetno že v petek ali v ponedeljek, s konceptom seznanil še predstavnike opozicijskih strank.

Cerar se namreč zaveda, da je treba najti rešitev, ki bo čim širše sprejemljiva.

Vlada ubrala drugačno pot

Vodje koalicijskih strank in poslanskih skupin so se v sredo sicer sprva dogovorili, da bo vlada predlog zakona o izvajanju fiskalnega pravila že danes poslala v obravnavo v DZ. To je sprožilo burne odzive v opozicijskih strankah, ki so opozarjali, da gre za zelo slabo prakso. Zdaj je vlada ubrala drugačno pot.

V skladu s fiskalnim pravilom morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku. Od tega načela se lahko začasno odstopi samo v izjemnih okoliščinah za državo, katere so te izjemne okoliščine, pa bo določeno v izvedbenem zakonu.

Po osnutku, ki ga je Mramor koalicijskim poslancem predstavil v torek, bi se strukturni primanjkljaj - to je primanjkljaj ob neupoštevanju učinkov gospodarskega ciklusa - zmanjševal postopoma, in sicer za po pol odstotka letno.

Zakon naj bi veljal pri načrtovanju proračuna za leto 2016, Slovenija pa bi tako za odpravo strukturnega primanjkljaja po nekaterih ocenah potrebovala štiri do pet let.

Miro Cerar - 2
Miro Cerar - 2 FOTO: Reuters

V obravnavi v DZ je sicer že podoben predlog zakona

Ta predlog je sredi novembra vložila poslanska skupina SDS. Po tem predlogu bi moralo upoštevanje fiskalnega pravila veljati že za proračun za leto 2015.

Poslanec stranke Marko Pogačnik je na novinarski konferenci že dopoldne dejal, da so v SDS razočarani nad dejanji premierja Cerarja in koalicije. "Ponovno se je pokazalo, da vlada in koalicija nekaj govorijo, drugo pa delajo," je poudaril.

Opozoril je, da opozicija ni bila povabljena k sodelovanju pri pripravi predloga zakona, sedaj pa pričakujejo, da bodo opozicijske stranke predlog zakona podprle. Preden se seznanijo z vsebino predloga, pa Pogačnik ni želel špekulirati o morebitni podpori.

"Od ustavnega pravnika, predsednika vlade, pričakujemo, da bo spoštoval ustavni zakon, ki veleva, da se izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu uporabi pri pripravi proračuna za leto 2015," je izpostavil. Ustavo je, kot je dejal, treba spoštovati, pomembna pa je tudi vsebina zakona.

Tudi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je povedal, da osnutka zakona še ne poznajo, zato se ne morejo opredeliti.

V Združeni levici (ZL) pa pravijo, da so vladi že večkrat jasno povedali, da lahko računa na njihovo podporo izbrisu fiskalnega pravila iz ustave, a neuspešno. "Vlada bo kljub vsem svarilom pred njegovo škodljivostjo uvedla fiskalni zakon," so zapisali.

V takih okoliščinah je za ZL ključno vprašanje, kakšne bodo pristojnosti fiskalnega sveta pri določanju izjem od pravila in kako radikalno bo zastavljeno zmanjševanje primanjkljaja. Ko bodo seznanjeni s tem, bodo sicer, kot so dodali, skušali rešiti, kar se še da.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
28. 11. 2014 03.57
+1
Ki pa ne bo imela nobene možnosti da prepreči sprejem takšnega kot je. Butale
jakarib
27. 11. 2014 18.26
+3
In za uvedbo fiskalnega pravila smo potrebovali 23 let? Ja a vsi so govorili kako ga bodo uvedli od JJa do Pahorja.
A?omireSisay
27. 11. 2014 17.52
+3
Kdaj so se pa levaki še držal zakonov in ustave ... takoj v oči pade, da fiskalno pravilo ne valja v izjemnih okoliščinah, ki jih je potrebno še določiti ... hahahahaa ... škoda vsake sekunde za to levo nesposobno vlado, pa to ...
lesto18aM
27. 11. 2014 20.35
-5
Fiskalno pravilo bodo najprej sprejeli na Dobu, da ne bo politik-zapornik več časa izven kot znotraj mreže, pa to!
gangsterist
27. 11. 2014 17.47
+5
ko ciper maša bo pa razložila, kaj je to fiskalno pravilo in kako spraviš velik krog v malega. to moraš videt in slišat, pa pazi,da se ne po v gate od smeha - you tube
ginger 1
27. 11. 2014 20.06
+5
AHAHAHA Masa ne bi mogla dobit dela nikjer drugje,kot samo v Sloveniji...!!!
CIGU MIGU
27. 11. 2014 17.37
+4
a to fiskalno pravilo ne velja že par let-ustavno gledano