2. januar in 2. maj bosta delovna dneva

Vlada varčuje tudi pri državnih proslavah in zmanjšanju števila prostih dni. 2. januar in 2. maj naj bi tako postala delovna dneva. Državna proslava pa bo organizirana le ob dnevu državnosti ter ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Proslava ob dnevu upora proti okupatorju-9

Letos ne bo državne proslave ob dnevu upora proti okupatorju. (Foto: Aljoša Kravanja)

V duhu zapovedi po varčevanju in spodbuditvi gospodarske rasti naj bi po neuradnih podatkih vlada državljanom odvzela tudi dva prosta dneva. Odslej bo tako potrebno bolj paziti pri veseljačenju ob praznovanju novega leta in 1. maja, saj bosta 2. januar in 2. maj delovna dneva. Ob tem je potrebno spomniti, da v večini evropskih držav ta dneva nista dela prosta.

Vlada je sklenila tudi, da je potrebno varčevati tudi pri obeleževanju državnih praznikov. Letos bo tako organizirana državna proslava le ob ključnih mejnikih slovenske države: ob dnevu državnosti ter ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Sredstva, namenjena za organizacijo državnih proslav, se bodo v skladu s sklepom vlade znižala za 50 odstotkov. V aktualnem proračunu je sicer za organizacijo državnih proslav predvidenih 500.000 evrov.

Lani je bilo državnih proslav pet, poleg proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter dnevu državnosti še proslava ob slovenskem kulturnem prazniku (ta je sicer letos že bila), dnevu upora proti okupatorju in dnevu reformacije. Dneva upora proti okupatorju in dneva reformacije tako po novem letos naj ne bi obeležili.

Vlada je sicer že leta 2009 potrdila zmanjšanje števila državnih proslav. Določila je, da se vsako leto obeležijo slovenski kulturni praznik, dan upora proti okupatorju, dan državnosti, dan reformacije ter dan samostojnosti in enotnosti.

'Odletel' direktor stanovanjskega sklada

Vlada je ministrstvu za notranje zadeve naložila, naj odpove najemno pogodbo, sklenjeno z družbo Ram Invest Igorja Pogačarja, za poslovne prostore na Dimičevi 16 v Ljubljani.

Vlada pa je na današnji seji izvedla nekaj kadrovskih zamenjav. S položaja generalnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor (MZIP) je 'odletel' Stanislav Pavlič, za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja na MZIP pa je bil imenovan Sergij Daolio. S funkcije direktorja Stanovanjskega sklada Republike Slovenije so razrešili tudi Primoža Pirca. Do imenovanja novega direktorja bo ta položaj zasedel član nadzornega sveta Žiga Andoljšek. S sveta Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije pa se bodo poslovili Iztok Podbregar, Žan Pižorn in Vladimir Gasparič.

Za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za gospodarsko diplomacijo na ministrstvu za zunanje zadeve je bil za obdobje šestih mesecev imenovan tudi Stanislav Raščan. Stolček državne sekretarke na ministrstvu za kmetijstvo in okolje pa bo zasedla Marjeta Peterlin.

Vlada je imenovala tudi vladno pogajalsko skupino, ki jo je pooblastila za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Pogajalska skupina bo s sindikati usklajevala predpise s področja plač v javnem sektorju in kolektivno pogodbo, vodila pa jo bo Lidija Apohal Vučkovič.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 2058
 
POVOJ 27.03.2012 17:26:20
Kot delodajalec in delavec, menim, da je prav da se nekaj praznikov zreducira, 2. 1., 27.4., 2.5., 31.10.,26.12. se ukinejo, dodajo pa se novi naprimer 6.1. (Sveti trije Kralji), 28.5. (Binkošti), 31.12. Staro leto
Več komentarjev