Slovenija

Vlada v nov krog pogajanj s Svizom, stavkovni odbori pričakujejo opredelitev do stavkovnih zahtev

Ljubljana, 30. 01. 2018 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vladni pogajalci so se sestali s predstavniki sindikata Sviz, ki je stavko napovedal za 14. februar. V Svizu opozarjajo, da gre za stavkovne zahteve več kot 47.000 zaposlenih, ki zahtevajo ustreznejše vrednotenje izobraževalnega dela.

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja, ki so napovedali stavke, v tem tednu nadaljujejo pogajanja. Danes popoldne so se vladni pogajalci sestali s predstavniki sindikata Sviz, ki je stavko napovedal za 14. februar. Do zdaj so se sestali dvakrat, Sviz pa je minuli teden prošnjo za čim prejšnje srečanje naslovil tudi na premiera.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) opozarjajo, da gre za stavkovne zahteve več kot 47.000 zaposlenih strokovnih delavcev z vseh ravni izobraževanja, od vrtcev do univerze.

Danes se začenja nov krog pogajanja s šolskim sindikatom Sviz.
Danes se začenja nov krog pogajanja s šolskim sindikatom Sviz. FOTO: Kanal A

Primerljivejše plače, ustrezno vrednotenje razredniškega dela, regres v višini 1200 evrov za zaposlene z minimalno plačo

Zahtevajo ustreznejše vrednotenje izobraževalnega dela. Kot opozarjajo, plače v vzgoji in izobraževanju zaostajajo za plačami na primerljivih delovnih mestih v javnem sektorju z enako izobrazbo. Razmerja med zdravniki oziroma zdravniki specialisti in (visokošolskimi) učitelji pa natančno določa že aneks h kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje iz leta 2002. Prav tako zahtevajo ustrezno ovrednotenje razredniškega dela ter regres v višini 1200 evrov za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo.

Vladni pogajalci s Počivavškovimi znova v sredo, stavkovni odbori pričakujejo opredelitev vlade do stavkovnih zahtev

Po uvodnih sestankih s predstavitvijo stavkovnih zahtev v prejšnjem tednu pa vlado čaka tudi nadaljevanje pogovorov s predstavniki sindikatov policistov ter ločeno s sindikatoma zaposlenih v zdravstveni negi in socialnem varstvu. Prvi so stavko napovedali za 12. februar, drugi za 13. februar.

Za dogovor, ki bi preprečil stavko, imajo še približno dva tedna. A bodo v tem času vladne pogajalce zaposlovala tudi pogajanja z drugimi sindikati. S skupino sindikatov iz pogajalske skupine pod vodstvom Jakoba Počivavška, ki so prejšnji teden že organizirali stavko in protestni shod, se bodo prvič po stavki sestali v sredo.

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja pričakuje, da se bo vlada na pogajanjih v sredo jasno opredelila do vseh stavkovnih zahtev in pri vsaki od njih podala svoj predlog rešitve. Upajo tudi, da bo vladna stran končno imela mandat za pogajanja o njihovem razreševanju, so sporočili iz koordinacije stavkovnih odborov.

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja ocenjuje, da je bila enodnevna opozorilna splošna stavka javnega sektorja, pospremljena s protestnim shodom pred vlado, izjemno uspešna.

Udeležba krepko nad 30.000 javnih uslužbencev v stavki v vseh dejavnostih javnega sektorja in množični protestni shod sta po njihovem odločno opozorilo in jasen znak, da imajo stavkovne zahteve izjemno podporo tako med delavci javnega sektorja kot tudi širše.

"Upamo, da je množična udeležba delavcev v stavkovnih in protestnih aktivnostih vendarle predramila vlado in da se je ta zavedla resnih razmer ter da je svoja izhodišča ponovno pretehtala," so zapisali.

Poleg tega zahtevajo, da vlada predstavi potek pogajanj, ki jih posamično vodi z nekaterimi sindikati, in svoje predloge, ki jih tam zastopa. Preseneča jih namreč vsesplošno javno poudarjanje konstruktivnosti ločenih pogajanj.

Ob tem so opozorili, da sindikati v koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja ne bodo dopustili nikakršnih ločenih stavkovnih ali drugih kompromisov v škodo članov, ki jih zastopajo. Prav tako ne bodo dopustili rešitev, ki bi bile sklenjene mimo enotnega plačnega sistema ter brez vednosti in večinskega soglasja sindikatov, ki sodelujejo v pogajanjih in usklajevanjih kolektivnih pogodb.

Pozivajo vse strani, naj ne ponovijo "nezakonitega in neustavnega sklepanja kolektivne pogodbe za javni sektor iz leta 2010". Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je koordinaciji sindikatov javnega sektorja jasno zavezal, da se to ne bo zgodilo, so spomnili in poudarili, da ga bodo držali za dano besedo, sicer bodo stavkovne aktivnosti zaostrili. Ne izključujejo niti večdnevne splošne stavke oziroma stavke do izpolnitve stavkovnih zahtev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hansola
31. 01. 2018 08.02
+0
Regres? Dokler vsi v gospodarstvu ne prejmejo 1.200€ regresa na minimalni plači so lahko kar tiho za regres.
fiftgear
30. 01. 2018 20.43
+0
nič ne bo iz te moke štrukelj, kr stavkajte kolikor želite, samo da se mi slučajno ne oglasi razrednik od hčerke ali sina in reče, da bodo morali eno soboto notri spravljati zaradi stavke - moji otroci ne bodo zaradi vas v šolo hodili in naj tile šolniki spravljajo ure noter v praznih učilnicah
pepikrlinca
30. 01. 2018 20.26
-5
0,0 € povišice, ker imajo dovolj in še preveč
obožeobože
30. 01. 2018 19.15
-3
Brez dela ni jela. Ali se v JU kaj dela? Dela samo klima v pisarni in stric Google aja pa 24 Kur.
slovenskidelavec
30. 01. 2018 18.51
+6
Lopovi dajte že enkrat , tudi gospodarstvu enake plače , kot JU.
emilzapata
30. 01. 2018 18.14
+9
če se bo do volitev pojavil nekdo, ki bo imel dovolj moči reči NE vsem štrukluvim podanikom in Koštrunovi čredi, pa še direktorjem, kaj bi našteval dalje, se bom udeležil parlementarnih volitev, drugače pa je škoda časa in bencina za takšno brezvezno pot, povedano po kmečko: naj gre še štrik, kamor je šel bik.
Uporabnik113089
30. 01. 2018 17.34
+4
Teater "Paradižnik" se nadaljuje. Le zelo nerazgledanim subjektom še ni jasno da sta se Kučanov mladinec Cerar in Kučanov zet Štrukelj že konec novembra zmenila za "akcijski potek" "stavke" in višine prejemkov profesorjev iz vodstva stranke SMC, kot tudi za prejemke ostalih Überšolnikov, po ta novi "sistemizaciji" delovnih mest. Nekako, kot bi se Janković in prva dama friziranja bilanc na slovenskem - Jadranka Dakić zelo trdo "pogajala" okoli višine njene plače....Komu se še da poslušati Štruklja, ki ves ta čas meče ven podatke o tem, koliko so slovenski šolniki "prišparali" državi v zadnjih devetih letih. Če tujec obišče Slovenijo se ne more otresti občutka da je 4% letna gospodarska rast delo izključno šolnikov in ostalih zapečkarjev...
glava2
30. 01. 2018 13.34
+4
vsem odpoved in zaposliti vse brezposelne učitelje!!! pa da vidimo! ŠTRUDELJ
alpino
30. 01. 2018 10.32
+14
Štrukljevi požro vsa sredstva in so za zdravstvom največji porabnik proračuna države, poleg tega so postali ,,kasta,, ali država v državi.