Slovenija

'Slovenci pri reformi ne potrebujejo nobene Urške Čepin'

Ljubljana, 25. 05. 2011 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

"Starejši ne bodo odžirali dela mlajšim", "če bi zaposlili vse brezposelne, ne bi rešili pokojninske blagajne", trdijo predlagatelji, Pahor pa pri tem dodaja, da Slovenci pri tem potrebujejo le zdravorazumski premislek.

Tine Stanovnik
Tine Stanovnik FOTO: Vlada RS
Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v najnovejši gospodarski napovedi ugotavlja, da je pokojninska reforma kritični korak k zagotavljanju dolgoročne vzdržnosti slovenskih javnih financ. Poziva tudi k reformam trga dela.

Urad vlade za komuniciranje je v okviru kampanje za uveljavitev pokojninskega zakona objavil prenovljeno spletno stran pokojninska.si, namenjeno novostim pokojninskega zakona, predstavitvi argumentov za uveljavitev zakona in možnih posledic v primeru neuveljavitve zakona. Vsak si lahko izračuna datum upokojitve po novem in starem pokojninskem sistemu.

Pripravili bodo tudi več interaktivnih spletnih pogovorov z videoprenosom. Prvi je bil danes, ko sta Peter Pogačar, generalni direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, in ekonomist Tine Stanovnik v neposrednem videoprenosu odgovarjala na vprašanja, povezana s pokojninsko reformo.

Pokojninska reforma ne rešuje trga dela. Tudi če bi zaposlili vse brezposelne, ne bi rešili pokojninske blagajne. Peter Pogačar

Zakon bo stopil v veljavo, če bo potrjen na referendumu, ko bo objavljen v Uradnem listu. Kdaj natančno, Pogačar še ne more napovedati. Ponovil pa je, da se v primeru nesprejetja verjetno obeta nižanje pokojnin. Stanovnik je pojasnil, da prispevne stopnje ne morejo dvigniti, saj je delovna sila v Sloveniji že zdaj draga, njeno draženje bi slabo vplivalo na konkurenčnost. Pogačar je pojasnil, da tudi z 10-odstotnim zvišanjem prispevne stopnje ne bi zapolnili pokojninske luknje. Meni, da bi bil dvig prispevkov ekonomsko zelo slaba odločitev.

Novi zakon prinaša spodbude za delodajalce, kot so na primer manjše prispevne stopnje ob zaposlitvi starejšega delavca in nekoga, ki že izpolnjuje pogoje za upokojitev. Stanovnik je zanikal očitke nekaterih, da bodo starejši odžirali delo mlajšim. Poudaril je, da pokojninska reforma ne rešuje problematike na slovenskem trgu dela. Pokojninski zakon rešuje eno stvar, druge probleme je treba reševati z drugimi zakoni, je dejal. Trenutno sicer 1,6 zaposlenega v Sloveniji plačuje pokojnino za enega.

Peter Pogačar: Ni nujno, da na delovno mesto upokojenca pride drug zaposleni. Številni delodajalci namreč mehko odpuščajo, kar pomeni, da prekinejo delovno razmerje zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev.
Peter Pogačar: Ni nujno, da na delovno mesto upokojenca pride drug zaposleni. Številni delodajalci namreč mehko odpuščajo, kar pomeni, da prekinejo delovno razmerje zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev. FOTO: Vlada RS

Pogačar je razložil, da bo dokupljena leta po novem zakonu mogoče kupiti splošno in ne več specifično za študijska leta, služenje vojaškega roka in podobno. Po njegovem mnenju je to zelo ugodno za zavarovance. Na vprašanje, koliko stane odkup enega leta, je pojasnil, da mora zaposleni pri odkupu sam plačati prispevke, tako da je strošek odvisen od plače posameznika. Oba sogovornika sta priznala, da bo delovna doba daljša, a hkrati poudarila, da bo pokojnina precej višja.

Zaposleni, ki že zdaj izpolnjujejo pogoje za pokojnino, se bodo lahko tudi po morebitnem sprejemu novega zakona upokojili po starem. Lahko pa se bodo odločili za novo možnost, po kateri bi imeli višjo pokojnino. "Jaz sem prepričan, da bodo izbrali nove pogoje in višjo pokojnino," je dejal Pogačar. Kako nujna je pokojninska reforma, je Stanovnik opisal z besedami: "Ni čudežne rešitve. Ni denarja, ki bi ga lahko ponekod pobrali."

Sindikat Alternativa: Pokojninski zakon ne ureja poklicnih pokojnin

V Alternativi napovedujejo, da bo pokojninska reforma na referendumu 5. junija padla. Pričakujejo, da se bo sistem, ki ga bo treba zatem na novo definirati, vrnil v okvir prvega pokojninskega stebra in k okvirni višini prispevne stopnje, ki bo omogočala poklicno pokojnino.

V Sindikatu Alternativa medtem poudarjajo, da so zavajajoče navedbe vlade, da pokojninska reforma na novo ureja poklicne pokojnine. "Gre za nadgrajevanje starega sistema," pravi predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber. Poleg tega bo treba pravice zaposlenih na težjih delovnih mestih reševati z interventnim zakonom, je poudaril. Po njegovih pojasnilih se prispevki delodajalcev, ki se plačujejo zaposlenim na težjih delovnih mestih, zbirajo v Kapitalski družbi (Kad), ki je po njegovem prepričanju za potrebe svojega delovanja v desetih letih potrošila več kot 10 odstotkov vseh zbranih sredstev, in sicer 30 milijonov evrov. Novi pokojninski zakon pa še vedno omogoča, da se bo Kad polastil deleža sredstev, pravi.

Vlada prepričuje, da je pokojninska reforma nujna in dobra.
Vlada prepričuje, da je pokojninska reforma nujna in dobra. FOTO: Reuters

Predlaga, da se sistem ureja znotraj pokojninske blagajne in da se prispevna stopnja dvigne na takšno višino, da bo vsem zavarovancem omogočala pravice do zgodnejšega upokojevanja. Poleg tega pa je treba sredstva iz Kada vrniti v pokojninsko blagajno, dodaja. Po njegovih besedah tudi ne drži, da novi zakon zagotavlja ugodnejše upokojevanje. Kot poudarja, je odvisno, ali je na individualnem računu zavarovancev na Kadu dovolj sredstev. Ne gre za sistem poklicnega upokojevanja, ampak za sistem poklicnega varčevanja, ki ne omogoča ugodnejše upokojitve, pravi. V Alternativi zato temu nasprotujejo.

Ob trditvah, da poklicna pokojnina po novem ne sme biti nižja od 80 odstotkov najnižje pokojninske osnove, Lorber pojasnjuje, da je to nižji standard kot po veljavnem zakonu. Ob predpogoju, da je dovolj sredstev, pa ima zavarovanec zdaj pravico do poklicne pokojnine, ki je najmanj enaka višini starostno odmerjene pokojnine. Po Lorberjevih besedah minister za delo Ivan Svetlik ni storil še ničesar, da bi rešil vprašanje, kako omogočiti pokojnine tistim, ki se želijo poklicno upokojiti. Edino, kar so dobili od vlade, je obljuba, da bodo do konca tega leta oblikovali interventni zakon, ki bo zagotovil sredstva, pravi. Prepričan je, da vlada ne želi rešiti te problematike, saj so se z njo srečali le enkrat. Ta politika je zato, kot poudarja Lorber, slaba popotnica, da bodo tudi drugi poklici lahko pričakovali ugodnejše upokojevanje.

Zbor za republiko: Zaradi podaljšanja delovne dobe bo manj delovnih mest za mlade

Sindikati upravičeno opozarjajo, da zakon zanemarja kategorijo delavcev, ki so se zaposlili zelo mladi in opravljajo na primer naporna fizična dela. Ti delavci se bodo zaradi iztrošenosti prisiljeni predčasno upokojiti in bodo imeli zato nižje pokojnine. Zbor za republiko

Tudi v Zboru za republiko nasprotujejo novemu zakonu, predvsem, ker je globoko neusklajen s socialnimi partnerji. "Problematika je daleč preveč pomembna, da bi lahko kar tako povozili mnenje in argumente sindikatov. Pri tem ne trdimo, da bi morala vlada v celoti slediti vsem predlogom in pripombam, saj je to nemogoče. Vendar je obseg neusklajenosti nesprejemljiv." Opozorili so, da je bistvo predlaganega zakona zaostrovanje pogojev za upokojitev in nov način usklajevanja pokojnin, ki bo le deloma sledil rasti plač. Zaostrovanje pogojev za upokojitev se nanaša tako na delovno dobo kot na starostno mejo za upokojitev.

Poudarjajo, da ima zakon vrsto slabosti. "S prisilnim podaljševanjem delovne dobe in upokojevanjem ob višji starosti preprečuje odpiranje delovnih mest za mlade. Prav neverjetno kratkovidno je trditi, da daljša delovna doba posameznika avtomatično omogoča večje prilive v pokojninsko blagajno, ko pa se na drugi strani zapira zaposlitvena možnost za mladega človeka. V situaciji, ko brezposelnost ne bi bila problem, pa pokojninska blagajna tako ali tako ne bi imela lukenj. Namesto da maši luknje, ki nastajajo v javnih financah zaradi padanja konkurenčnosti gospodarstva in posledične brezposelnosti, bi morala vlada ustvarjati pogoje za boljšo konkurenčnost in zaposlovanje," so sporočili. V zakonu so sicer našli tudi dobre rešitve, kot je na primer dvig odmernega odstotka, "vendar napake in neusklajene rešitev žal pretehtajo. Zato je treba zakon na referendumu zavrniti."

ŠOS: Pokojninska reforma bo najbolj vplivala na mlade

Trenutno je na Zavodu za zaposlovanje kar 26.943 brezposelnih mladih v starosti od 15 do 30 let.
Trenutno je na Zavodu za zaposlovanje kar 26.943 brezposelnih mladih v starosti od 15 do 30 let. FOTO: Damjan Žibert
Med glavnimi cilji pokojninske blagajne je njeno finančno reševanje, ki pa se je vlada loteva na napačen način. Podaljševanje delovne dobe mladim ne prinaša rešitve, saj ob tem podaljšuje dobo polodraslosti in odvisnosti od staršev, gospodarstvu pa ne zagotavlja spodbud za vlaganje v inovacije in dodano vrednost. V slovenski enačbi konkurenčnosti pa še vedno primanjkuje celovita in učinkovita bolonjska reforma visokega šolstva, učinkovita karierna orientacija za mlade in še toliko bolj varčevanje porabe države. Študentska organizacija Slovenije

V Študentski organizaciji Slovenije opozarjajo, da niso bili vključeni v pogovore o pokojninski reformi, ki pa je za mlajšo generacijo "zelo pomembna, saj bo to generacija, na katero bo reforma najbolj vplivala. Zato je za mlade, predvsem pa za bodoče diplomante, najbolj pomembno, da se bodo lahko vključili na trg dela in imeli jasno sliko prihodnosti in upokojitvenih pogojev. Mladi imajo v sedanjem položaju ob zaključku formalnega izobraževanja velike težave pri vstopanju na trg dela, obenem pa se soočajo še z reševanjem stanovanjskega in družinskega problema."

Menijo, da je 40 let zadovoljiva delovna doba za starostno pokojnino, tudi za tiste, ki bodo želeli iti v pokoj pred 65. letom. Podaljševanje življenjske dobe, ki jih med nekaterimi argumenti našteva vlada, pa je veliko bolj rezultat preteklega obdobja in manj oporečnega načina življenja slovenske družbe. Vendar pa v zadnjem času vedno bolj odkrivamo v našem okolju povečano neskladje med razglašenimi načeli trajnostnega razvoja in sožitja med naravo in človekom ter dejanskim odnosom gospodarstva do naravnih virov, so sporočili.

Po njihovih ocenah še vedno ostaja odprtih veliko vprašanj glede strukture dolgoročne stabilnosti stebrov vedno bolj zahtevanega prostovoljnega varčevanja in zavarovanja, ki temeljijo na različnih pokojninskih skladih. Ugotavljajo, da je premalo pozornosti usmerjene na dodatno pokojninsko varčevanje, medtem ko je pozornost ostalih akterjev pri obravnavi pokojninske reforme usmerjena v zagotavljanje stabilnosti državnih pokojnin, pokojninske blagajne in prvega stebra. Dodatno pokojninsko varčevanje pa pomeni povečanje odgovornosti mladih do blaginje v starosti, so poudarili.

'Slovenci pri pokojninski reformi ne potrebujejo nobene Urške Čepin'

Za odločitev glede potrebnosti pokojninske reforme in udeležbe na referendumu o njej je potreben le zdravorazumski premislek, je v Novi Gorici dejal Pahor. Pri tem pa po njegovih besedah ne potrebujejo nobene Urške Čepin, da pove, da se je referenduma dobro udeležiti. Namesto nje potrebujejo le trenutek zdravorazumskega premisleka, kot so ga bili Slovenci v takih situacijah vedno sposobni, je še poudaril.

Vlada je umaknila spot, v katerem je o pokojninski reformi govorila Urška Čepin.
Vlada je umaknila spot, v katerem je o pokojninski reformi govorila Urška Čepin. FOTO: YouTube

Opozoril je, da je reforma nujna, in jo opravičil z navedbo, da so v sodobni evropski družbi otroci prvo tretjino njihovega življenja pri starših in na njihovih ramenih. V drugi polovici delajo tako za svoje otroke kot svoje stare starše, v zadnji pa so znova na plečih svoji otrok, je nadaljeval. Dodal je, da gre ob tem, da ljudje eno tretjino svojega življenja delajo zato, da potem dve tretjini preživijo na račun drugih, za velik problem, ki po njegovem terja nujno rešitev.

"Ali je pravično, da postavimo generacijo mojih otrok pred dejstvo, da bodo imeli manj varno starost in da bodo morali delati za nas, če bomo šli pri 58 letih v pokoj? Ni, saj že tako pridejo težko na trg dela," je predsednik vlade podčrtal. Dalje je ocenil, da je današnje delo zahtevno in vsak dan bolj stresno, delavci pa morajo biti izobraženi in delati v kratkem času toliko bolj, ker drugače Slovenija ne bo produktivna in konkurenčna. Drugače ne bo plač in ne pokojnin, je menil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (304)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

schlamastika
26. 05. 2011 18.04
@mac4_m Ej, polivanje gnojnice kot jo izvajajo določeni in zelo znani osebki na tem forumu palijo že od leta 1938... Preiskušena metoda, pa kaj pol če ni res, važno da se o tem govori...
mac4_m
26. 05. 2011 13.26
srebrnibreg26.05.2011, 12:131 mac4_m 26.05.2011, 10:11 važno je kdo krade in kdo mu omogoči.... Meni je najbolj važno kdo je omogočil ta dejanja. Dva največja tajkuna , pivovar in benzinar ne spadata med levico, ker sta oba pod patronatom liderja desnice. Kordež niti malo ni tako navezan na levico kot ostala dva na desnico. Kordeža bi JJ lahko zaustavil in ga ni. Dejstvo pa je, da je vsem trem ta vlada preprečila nadaljne tajkunstvo z enostavno potezo. Kramar je vzel tisto kar je bilo nekje zapisano. Ostali so pa bolj kvazi tajkuni v glavah desničarjev. Lp no, kakšne laži :). Ali so popoln analfabet ali pa član vladajočih strank. - bavčar lds, bil je celo minister, - štot sd, iz stranke je izstopil, ko so njegove 'zadeve' prišle na plano Kako potem nista iz 'levih' strank? . Ista stvar s kordežem. In naj ponovim. Vse vzvode na bankah in v sodstvu držijo sd,lds in zares. Ta resnica je že zdavnaj na planem, večina slovncev, ki tega ni vedela in na račun katerih naivnosti in nevednosti ste vladali ni več neumna in stvar je že večini jasna. Takole laganje in zavajanje ne pomaga več....
freexgirl.
26. 05. 2011 13.05
srebrnibreg verjamem, enim pač zadostuje, če nismo najslabši, ampak smo celo na devetem mestu odzadaj ;) realno pa se ne moremo niti približno primerjat v dobri luči z drugimi... še Slovaška nas prehiteva...
crnkamn
26. 05. 2011 12.54
"Starejši ne bodo odžirali dela mlajšim", "če bi zaposlili vse brezposelne, ne bi rešili pokojninske blagajne", trdijo predlagatelji Kere lazi, zracunejte sami, koliko ti drzava procentualno vzame denarja za penzione vsak mesc x 115,000 po placi kot so jo zadnjic tile strokovnjaki objavili okoli 1000 evrov neto povprecje. Pa boste videl da bo dost denarja. Drugo glede resitve, se pa raje vprasajte kdo je denar zapravil iz te blagajne za druge namene, da jo je sedaj treba resevat! On naj placa ta minus! In nehejte nakladat da se zivljenska doba daljsa, ce vecina nikoli ne bo prejemala penzijo 40 let. Poleg tega ce se niste slisal za dobo industrializacije in modernizacije, veliko vec naredimo kot 50 let nazaj ko so se s konji pa vprego fural, dons mate pa ze robote, pa trak po vecini firm! Tko da oladite malo smeskoti, in sami zavihejte rokave po vasem 40 letnem filozofiranju iz zdicov in vzemite v roko lopato in kramp in delejte ce zelite za dobro vseh nas do 80 leta, ker boste tako in tako cez 15 let spet mogl podaljsat dobo, in je vseen ce takoj zacnete in prispevate svoj delez druzbi!
srebrnibreg
26. 05. 2011 12.37
freexgirl 26.05.2011, 12:26 Dokler se ne reši problem gospodartva, zaposlovanja mladih in v končni fazi tudi rodnost... Meni se zdi, da pri nas nimamo skoraj nič drugačno stopnjo nezaposlenosti kot v državah, kjer je upokojevanje pri 65 letih.
freexgirl.
26. 05. 2011 12.26
Tlachenka To kar govoriš ni res... tudi v kampanji sedaj uporabljajo to tvojo misel-torej ne maščujte se vladi, ampak naredite nekaj zase. Če bi naši dragi politiki res mislili, da je tako... bi verjetno odstopili (če jim je toliko do ljudstva, kot pravijo) in bi bil problem rešen. Se ti ne zdi? Pa ni tako... reforma o podalšanju delovne dobe, je nujna in jo bo morala izvesti tudi naslednja vlada. Ampak nikoli ne bo sprejeta v tej obliki... ko samo jemlje, ob tem pa še povečuje delovna doba. To ne gre. Ljudje delajo težka dela in če ti misliš, da res ne vejo za kaj gre, se motiš. Tak vtis daje vlada, ker je to edino, na kar še lahko igra. Dokler se ne reši problem gospodartva, zaposlovanja mladih in v končni fazi tudi rodnost... so zahteve po reformi predrzno dejanje...
srebrnibreg
26. 05. 2011 12.13
mac4_m 26.05.2011, 10:11 važno je kdo krade in kdo mu omogoči.... Meni je najbolj važno kdo je omogočil ta dejanja. Dva največja tajkuna , pivovar in benzinar ne spadata med levico, ker sta oba pod patronatom liderja desnice. Kordež niti malo ni tako navezan na levico kot ostala dva na desnico. Kordeža bi JJ lahko zaustavil in ga ni. Dejstvo pa je, da je vsem trem ta vlada preprečila nadaljne tajkunstvo z enostavno potezo. Kramar je vzel tisto kar je bilo nekje zapisano. Ostali so pa bolj kvazi tajkuni v glavah desničarjev. Lp
Neža Vižintin
26. 05. 2011 12.09
Večina ljudi ne zna razmišljati za 5 minut naprej. Radi bi kaznovali vlado s tem, da bodo proti zakonu ampak bomo nasrkali samo mi. Ko bi vsaj enkrat ljudje premislili o vprašanju, ne pa trmarili nekaj za brez veze.
rob3rt
26. 05. 2011 11.47
Zakona mogoče res ne razumem v celoti, kot tudi ne tisti, ki so ga pisali, ampak razumem pa zadeve, ki bi vplivale na moje interese in pravice, predvsem glede vsiljene samozaposlitve, glede podaljšanja delovne dobe in višanja prispevkov za sedanje dobitnike naše pokojninske piramide. Dejstvo je, da je ZPIZ povsem enakovreden sistemu Catch the Cash, Zdenex ..., z reformo pa se bodo samo povečali prispevki in podaljšala doba plačevanja, da bodo vsaj sedanji upokojenci (tisti ki so na vrhu piramide) lahko dobili pokojnino. Za nas v nobenem primeru ne bo ostalo nič...
CKKPJ_Milko
26. 05. 2011 11.07
Slovenci ne potrebujemo zmagovitega trojčka. pika
santamaura
26. 05. 2011 11.01
Slovenski politiki in ekonomisti so od osamosvojitve do danes svojo neumnost in nesposobnost že krepko dokazali. Propadla so skoraj vsa dobra podjetja, mladi in stari nimajo dela, podeželje in gozdovi propadajo, kar je še vrednega kupujejo tujci.... Skratka, kdo naj še verjame tem šalabajzerjem, ki recesije na svojih žepih niso nikoli občutili. Samo še bedaki in konji
mac4_m
26. 05. 2011 10.22
srebrnibreg25.05.2011, 18:24Svoj glas ste že oddali7 Ne vem kaj učijo v teh šolah ekonomije ampak jaz razmišljam po kmečki logiki. Stanovnik meni, da je delavec predrag to pomeni po njegovem, da mora dobiti še manj plače. Če dobi še manj plače mu ostane manj za nakup življenskih potrebščin, posledično ljudje manj pokupimo kar se spet pozna na manjši proizvodnji in prodaji. Po moji logiki večja plača prinaša večjo potrošnjo in proizvodnjo kar spet prinaša večji dobiček. jap, tu leži bistvu, zaradi katerega bi bilo potrebno večino ekonomistov poslati nazaj v srednjo šolo. Denar je namenjen kroženju - menjavi ne pa nalaganju v neobstoječe 'sklade'...
R57
26. 05. 2011 10.17
3 X PROTI !!! NE MISLIM PODPIRAT SLOVENSKE KVAZI ELITE.!!!
mac4_m
26. 05. 2011 10.11
mac4_m
26. 05. 2011 10.11
srebrnibreg25.05.2011, 20:001 Sploh ni važno iz katerih strank prihajajo tajkuni, važne je kdo jim je to omogočil in to je bila prva vlada. Uničenje se je začelo z tisto divjo privatizacijo na vsak način samo, da ne bo tako kot so imeli komunisti. Kolikor se spomnim Janševa vlada ni onemogočila nobenega tajkuna ampak je to storila ravno Pahorjeva. srebrnibre, važno je kdo krade in kdo mu omogoči. Če je možno peterletovi vladi očitat slabe zakone kar se strinjam, pa ne moreš mirno mimo dejstva, da tisti, ki so kradli so iz sd, lds, zares. Bančniki, ki so dajali kredite iz istih strank. Govoriti neumnosti kot, da je pahor onemogočil tajkune so smešnice. Janša je mel zidarja v marici. Kje pa pahor? v libiji. Zdrav predstavnik politike se ne kaže s takimi ljudmi. Pa z šrotom na pivu in cvetju v laškem. Ne verjamem, da si toliko naiven. Neinteligenten pa mi tudi ne deluješ...Preveri si še kam pašejo (strankarsko) bavčar, šrot, kordež, petan, vovk, kramar, dimic, jankovič, kdo je pokradel viator, sistemsko tehniko... Da ti bo lažje so se ljudje združili kar v forum. Preveri si še častnega člana in vse ti bo jasno...
mac4_m
26. 05. 2011 09.59
pupa_od_anbot25.05.2011, 20:062 mac upam, da se ne srečava v krožišču ljudje v krožiščih grejo vsak svojo pot, tako, da ne vem, kaj si želela povedat. Je jih pa veliko, žal predvsem žensk, ki jih dvopasovno krožišče že zmede. Preveri si prosim po katerem pasu je potrebno voziti in ne bova imela težav...
mac4_m
26. 05. 2011 09.52
Alan_BStard.25.05.2011, 20:24-6 robba 25.05.2011, 19:29 to če imaš ti 3,34 na uro je pa res čisto tvoj problem ........ zakaj pa nisi v šolo hodil......... neto plača mojega delavca je v povprečju malo manj kot 8/uro (ja...res je ......vsi razen dveh imajo neto med 1440 in 1490.... seveda z VII. stopnjo izobrazbe)....... in to s prispevki stane mene cca 17,50€ ........ Torej pol ure stane cca 8,75 ........ 4,17 nadomestila za malico=cca13€!!!........ in to za pol ure ko se hrani in nič ne dela ......... In glede na to da jih pri meni dela 11 je to cca 3000€/mesece Hranjenje je dejansko najbolje plačana postavka slovenskih delavcev ..... In pazi na izrazoslovje!!!!!! najdražje postavke so plače in dobički managerjev in lastnikov. Ljudje zato, da ne delajo nič (kar je še zelo dobro, večinoma delajo škodo) dobivajo visoke plače po pogodbi in še nagrade za slabo opravljeno delo. In ne boste verjeli. Dovolijo si ne samo 30 minutne odmore za malico, temveč si privoščijo cela kosila. Kamor grejo ponavadi s službenimi vozili, ki res ne razumem, čemu jih potrebujejo, saj bi morali biti na delovnih mestih, mar ne? In sedaj bojo o stroških dela govorili tisti, ki jih večinoma sploh ni na delovnih mestih, stroške, ki jih nakopljejo pri tem 'nedelu' pa plačuje podjetje....
Jimi1
26. 05. 2011 09.47
He,he....Z brezposelno mladino, tudi Borut ne bo rešil pokojninske blagajne....
mac4_m
26. 05. 2011 09.45
Alan_BStard.25.05.2011, 22:220 fricoly1 25.05.2011, 21:44 o prebiram zakone o pok. reformi sem dobil tahitro, tako da bom proti. Nismo se osamosvojili za tlačanstvo, ampak za tako opevano demokracijo a danes imamo štalo. ***************** In zdaj boš trdil da si prebral 197 strani ZPIZ-2....... heheh toliko jih po mojem nisi v celem življenju....... :)) vidim, da veliko veš o tej reformi. Prosim razloži mi, koliko % bojo penzioni manjši, ker se bo za osnovo jemalo 34 let in ne najboljših 18 kot doslej?
mac4_m
26. 05. 2011 09.43
waco25.05.2011, 23:191 kokr kol se obrne bomo popušil ,ker smo sužnji slovenci ! in nekoč smo glasoval zato ! in prav nam je ! mi je pa žal da sem bil 91 na referendumu ker verjetno res neb mel mc donaldsov ampak slabše nam pa tut neb blo kot je zdaj pa še nekaj tovarn bi mel po moje , sedaj mamo pa drugo republiko ker je prvo vzel vrag pa prazen hladilnik,račun in denarnico zato pa je prvi predsednik dobro vedel kaj govori, ko je ob slovenski odcepitvi izrekel: danes so dovoljene sanje, jutri..... (vas bomo po.....)