Slovenija

Za odpravo plačnih nesorazmerij okoli 200 milijonov evrov bruto

Ljubljana, 15. 11. 2013 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vladna in sindikalna stran sta podpisali izjavo o usklajenosti besedila zakona, ki določa način izplačila razlike v plači zaradi odprave tretje četrtine nesorazmerij za čas od 1. oktobra 2010 do 31. maja 2012, skupaj z zamudnimi obrestmi.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Blaž Garbajs

Finančne posledice poračuna odprave plačnih nesorazmerij javnim uslužbencem so ocenjene na približno 120 milijonov evrov neto (200 bruto), pravi notranji minister Gregor Virant. Ocene zavoda za zdravstveno zavarovanje, da bo izplačilo iz tega naslova zanje v letu 2014 pomenilo dodatnih 34 milijonov evrov odhodkov, pa so po njegovem mnenju previsoke.

Vladna in sindikalna stran sta danes podpisali izjavo o usklajenosti besedila zakona, ki določa način izplačila razlike v plači zaradi odprave tretje četrtine nesorazmerij za čas od 1. oktobra 2010 do 31. maja 2012, skupaj z zamudnimi obrestmi. Predvideno je izplačilo v dveh delih, prvi v začetku prihodnjega leta, drugi v začetku leta 2015.

Virant je ob podpisu opozoril, da ne gre za trajno povišanje plač, ki bi strukturno obremenjevalo javne finance. Za vsak obrok izplačila bo treba zagotoviti po približno 60 milijonov evrov neto, od tega po 30 milijonov evrov iz državnega proračuna. Kot je dejal, naj bi sredstva po zagotovilu finančnega ministra zagotovili s prerazporeditvami in iskanjem notranjih rezerv.

Na pomisleke, da bi bilo bolje, če bi si država denar izposodila na finančnih trgih, minister odgovarja, da stvari niso tako enostavne, da morajo to obveznost poračunati v okviru proračuna, finančnih načrtov in da ne smejo prebiti triodstotnega primanjkljaja. Sicer pa ima "boljši občutek, če si država za nekaj časa sposodi od svojih uslužbencev, kot pa če si sposojamo od nekih finančnih posrednikov ali tujih bank".

Od vseh možnosti pa bi bila po njegovih besedah najdražja, če bi pustili, da bi tekle tožbe in izvršbe, ker bi morali poravnati tudi zelo visoke stroške postopkov.

Bodo pa morali reševati ta problem v dogovoru z ministrstvom za finance in sredstva iskati z notranjimi rezervami, racionalizacijo, varčevanjem, v skrajnem primeru lahko po dogovoru s finančnim ministrstvom tudi s kakšnim transferjem iz državnega proračuna. "Niti slučajno pa nisem kakšnega takega transferja obljubil, za kaj takega niti nisem pristojen," je zagotovil Virant.

Sicer pa bi si na splošno želel, da bi vsaj del obveznosti poplačali že letos, ker tečejo zamudne obresti, pri čemer je ključno vprašanje, ali bo na plačnih postavkah v proračunu ostalo kaj denarja. A tudi če bo, je možno, da se bo morda ob koncu leta "na kakšnem drugem področju pojavila luknja, ki jo bo treba s temi ostanki zamašiti".

Obvezo, da v prihodnjem letu zaradi izplačila ne bo dodatnega poseganja v pravice javnih uslužbencev, ki bi presegale majski dogovor, je vlada potrdila s podpisom posebne izjave. Je pa minister za prihodnje leto že napovedal začetek pogajanj o dodatnih ukrepih v javnem sektorju za leto 2015.

O vladnih izhodiščih še ni govoril, saj jih še nima. Določeni ukrepi bodo potrebni, pogovarjali se bodo o marsičem, pravi. Sam pa možnosti vidi tudi pri zmanjševanju števila zaposlenih, in sicer po mehki metodi, z nenadomeščanjem odhajajočih, pa tudi z odpovedmi tistim, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov, kar je po zakonodaji možno.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

11343
15. 11. 2013 18.14
+6
Ojoj nasi sindikati!! Zakaj vas sploh imamo in vam placujemo mesecno clanarino??? Sem ze kar nekaj casa v sindikatu, ampak do zdaj niste naredili cisto cisto nic! Sedite, pisete, kaj boste vse uredili, hodite na pogajanja, dajate razne intervjuje, na koncu pa vedno naredite, kot rece vlada (z vsem se strinjate). Isti ste in najbolje bi bilo, da imate sedez v drzavnem zboru (ampak ne da se vas placuje). Ce se vi ne znate pogajat in urediti tisto, kar nam pripada, pa dajte prostor drugim in sami odstopite. Pa se nekatere iz vlade zraven vzamite! Lp
intel1
15. 11. 2013 18.00
+7
tem učitlom bi blo treba porezat krila in jih naterat delat. ne se pa skrivat za kvaliteto izobraževanja in ostalim nakladanjem
I G N O R A N T
15. 11. 2013 17.36
+7
Mar ne zivimo v trznem gospodarstvu?
klldmoll
15. 11. 2013 12.32
+11
FIDES - kriminalni sindikat kriminalnih zdravnikov v Republiki Sloveniji.
Darko32
15. 11. 2013 11.54
+3
No lepo so povedali z tem dejanjem, da je potrebno revežem vzeti in dati tem postopačem. Sedaj je več kot jasno, da nepremičninski davek je izključno zato, da si bodo uslužbenci v državnih uradih razdelili denar. No potem pa je slika jasna. Pogrom na celi črti.
kimovka
15. 11. 2013 12.20
+15
Niso usi javni usluzbenci postopaci.moja mama dela v zdr.domu in ni postopac ne meci useh v en koš.
klldmoll
15. 11. 2013 12.31
+7
tudi 3/4 vseh postopačev iz zdr.domov bi bilo treba po hitrem postopku zbrcat v riti !! .........