Slovenija

Vladi še eno opozorilo pred socialnimi nemiri

Ljubljana, 27. 03. 2012 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./STA/U.Z.
Komentarji
730

Sindikat zaposlenih na ministrstvu za obrambo se je pridružil obema policijskima sindikatoma, ki sta se ostro odzvala na predloge vlade za varčevanje, in je prav tako opozoril pred socialnimi nemiri. Minister Vizjak pa pravi, da ukrepi na njegovem ministrstvu ne bodo prizadeli najšibkejših.

Slovenski vojaki
Slovenski vojaki FOTO: Damjan Žibert

Na predloge vlade za varčevalne ukrepe so se že včeraj odzvali predstavniki obeh policijskih sindikatov. Oboji so zapisali, da so predlogi nesprejemljivi, eden izmed obeh sindikatov pa je premierja Janeza Janšo pozval, naj začne varčevati pri "tajkunih" in bogatih državnih funkcionarjih. Tako so predlagali, naj vse plače v javnem sektorju in podjetjih, ki so v državni lasti, znižajo do te mere, da ne bodo presegale plače predsednika vlade.

O varčevalnih ukrepih je danes razpravljala tudi večina poslanskih skupin. Koalicijske stranke so si enotne, da so ukrepi nujni in jih je treba izpeljati ne glede na strankarske siceršnje prioritete, ob čemer poudarjajo, da se bodo najšibkejšega sloja dotaknili malo ali nič. O ukrepih bo prihodnji teden s sindikati razpravljala tudi opozicijska SD.

Danes so se odzvali še v sindikatu obrambnega ministrstva. Glede predloga o 15-odstotnem znižanju osebnih dohodkov zaposlenih v javni upravi so opozorili, da od uvedbe plačilnih razredov še vedno okoli 80 odstotkov zaposlenih na obrambnem ministrstvu nima odpravljenega nesorazmerja plač, že ob sami uvedbi plačilnih razmerij pa so zaposleni v obrambnem resorju izgubili okoli 18 odstotkov realne vrednosti. Zato zahtevajo takojšnjo odpravo vseh anomalij in krivic, skupaj z zamudnimi obrestmi, takojšnjo sprostitev napredovanj in takojšnje izplačilo obeh četrtin, šele nato pa so se pripravljeni pogovarjati o znižanju plač. Glede neizplačila regresa za letošnje leto pravijo, da se s tem ne strinjajo.

Tudi sindikat zaposlenih v obrambnem resorju tako kot sindikat policistov vlado svari, da lahko njeni predlogi, če bo pri njih vztrajala, povzročijo socialne nemire in nerede v državi, kar bi pomenilo še dodatno poglabljanje ekonomske in socialne krize, skupaj s padcem bonitetne ocene. Vlada sicer zagotavlja, da bi sprejetje varčevalnih ukrepov zopet zvišalo bonitetno oceno Slovenije, kar bi hkrati pocenilo zadolževanje. Na koncu pa so v sindikatu obrambnega resorja izrazili popolno podporo Sindikatu policistov Slovenije in napovedali, da "bodo organizirano in enotno v imenu vseh zaposlenih nastopili proti posegom vlade, ki nimajo nobene legitimnosti".

Sindikat upravnih enot Slovenije je sporočil, da odločno nasprotujejo ukrepu 15-odstotnega linearnega znižanja plač in neizplačilu regresa za letni dopust. Opozarjajo, da so plače zaposlenih v upravnih enotah med najnižjimi v državni upravi, še bolj pa primerjalno glede na celotni javni sektor. Ukrepom nasprotujejo tudi zato, ker še nista bili izplačani tretja in četrta četrtina odprave nesorazmerij plač, kar je dogovorjeno v KPJS. Prav tako so proti drugačnemu načinu povrnitve stroškov prevoza na delo in stroškov prehrane ter drugih prejemkov. Kot pravijo, se prihranki lahko dosežejo na raznih drugih področjih v državni upravi in javnem sektorju.

SVOZ: Treba bi bilo določiti višino plače, pri kateri bi se začelo zniževanje

Kot pravijo v Sindikatu vojske, obrambe in zaščite, bo vladin predlog udaril le delavce oz. najnižji sloj. "Tudi ta vlada se ne zaveda, da bolj kot zmanjšujejo kupno moč državljanom, bolj se manjša potrošnja, posledično pa tako v državno blagajno priteka bistveno manj davka. Zato prične vlada zviševati trošarine in davke, da polni proračun, zaradi česar državljani oziroma predvsem delavci prevzemajo celotno breme varčevanja," so zapisali.

Po njihovem mnenju je linearno znižanje plač nedopustno. "Treba bi bilo določiti višino plače, pri kateri bi se pričelo zniževanje. Pri takšnem predlogu bo kar nekaj zaposlenih na minimalni plači in pod njo. Nedopustno je, da je vlada najprej nekaterim povečala osnovne plače, nato pa želi plače zmanjšati."

Sprašujejo se, zakaj ni nikjer govora o učinkovitosti države ter o kaznovanju in odvzemu premoženja tistim, ki so si ga pridobili na nezakonit način, vrnitvi premoženja, odnešenega v tujino, obdavčitvi bogatih državljanov, obdavčitvi visokih nagrad "managerjev", ukinitvi izplačevanja pretirano visokih odpravnin in drugih privilegijev "kastam", zajezitvi dela na črno, sivi ekonomiji na splošno (pobiranju davkov), študentskem delu ... "Vlada bi se morala lotiti reševati finance strokovno in predvsem z dolgoročnimi ukrepi ter najprej vzpostaviti delovanje pravne države. Če je to njihovo mnenje in znanje, potem naj gredo že včeraj, ker danes je že prepozno," so zaključili.

Vizjak: Letos bi na ministrstvu prihranili 120 milijonov evrov

Glede predlaganih varčevalnih ukrepov se je danes odzval minister za delo Andrej Vizjak. Učinek predlaganih ukrepov in rebalansa letošnjega proračuna 2012, ki zadevajo njegov resor, bo letos dosegel 120, v prihodnjih letih pa 200 milijonov evrov.

Minister Andrej Vizjak
Minister Andrej Vizjak FOTO: Aljoša Kravanja
Vlada in sindikati javnega sektorja se na današnji seji, na kateri naj bi začeli pogajanja o varčevalnih ukrepih, še niso pogovarjali o vsebini, temveč le o poslovniku. Pogovore bodo nadaljevali v četrtek popoldne, ko naj bi poslovnik uskladili.

Pojasnil je, da na področju trga dela predlagajo štiri vrste ukrepov. Pod prvim ukrepom je navedel skrajšanje dobe prejemanja denarnega nadomestila za brezposelne na največ 18 mesecev. Kot je povedal, ta ukrep v prvem letu ne bo imel pravih finančnih učinkov, v letu 2013 bo učinek znašal 1,1 milijona evrov, v letu 2014 pa 14,5 milijona evrov.

Drugi ukrep po besedah ministra predvideva znižanje višine nadomestila za brezposelne z 80 na 70 odstotkov v prvih dveh mesecih, nato pa do izteka pravice nadomestila na 60 odstotkov. Ta pravica je sicer odvisna od posameznikove delovne dobe oz. dobe, ko je posameznik plačeval prispevek za zavarovanje za primer brezposelnosti. Predvideno je tudi 15-odstotno znižanje zgornje meje nadomestila (s 1050 evrov na okoli 850 evrov).

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije so že začeli zbirati podpise članov in drugih zaposlenih v zdravstveni dejavnosti in dejavnosti socialnega varstva za podporo splošni stavki v obeh dejavnostih. V sindikatu nasprotujejo nameravanemu zniževanju nominalnih prejemkov, kot so povračilo za prevoz in regres, saj bi to nesorazmerno prizadelo bolj tiste, ki imajo nizke prejemke, srednje medicinske sestre pa postavilo na minimalno plačo.

Na ta način bo država letos prihranila slabih 12 milijonov evrov, v prihodnjih letih pa 18 milijonov evrov, je dejal Vizjak. Pri tem je opozoril, da je šlo v lanskem letu za nadomestila za brezposelnost okoli 300 milijonov evrov, kar je več, kot ima na voljo marsikateri resor. Gre za skoraj odstotek bruto domačega proizvoda, je opozoril. Dodal je, da je višina nadomestila v Sloveniji "demotivator", tako da mnogi, ki bi lahko poprijeli za delo, tega ne storijo.

Tretji ukrep je po ministrovih besedah zakon o koncesijski dajatvi za delo študentov. "Predlagamo povečanje koncesijske dajatve s 14 na 25 odstotkov in znižanje deleža sredstev, ki ga prejemajo študentske organizacije in posredovalci dela, to so študentski servisi," je povedal. Od tega ukrepa si vlada letos obeta 24 milijonov evrov, v prihodnjih letih pa 36 milijonov evrov. Zadnji predlagani ukrep na področju trga dela je ukinitev subvencioniranja študentske prehrane v juliju in avgustu. Kot je v tej luči spomnil Vizjak, imajo tedaj študenti počitnice. Dodal je, da bi država na ta način prihranila 1,7 milijona evrov.

Vlada bi za študentsko delo precej zvišala koncesijski prispevek in ukinila subvencionirano prehrano v juliju in avgustu.
Vlada bi za študentsko delo precej zvišala koncesijski prispevek in ukinila subvencionirano prehrano v juliju in avgustu. FOTO: Aljoša Kravanja

Najšibkejši ne bodo prizadeti

Varčevalni ukrepi na področju družinske politike pa po besedah ministra ne bodo prizadeli socialno najšibkejših. Porodniški dopust, ki traja tri mesece, bo še vedno plačan tako kot do zdaj. "Nadomestilo za nego otroka v nadaljnjih šestih mesecih pa bi se po predlogu znižal z zdajšnjih 100 odstotkov na 90 odstotkov in v zadnjih treh mesecih z zdajšnjih 100 na 80 odstotkov," pravi Vizjak.

Na pokojninskem področju predlagajo, da dodatek za rekreacijo upokojencem dobijo tisti, katerih pokojnina znaša do 414 evrov, in sicer v enakem znesku kot do zdaj. Tistim, katerih pokojnina znaša od 414 do 622 evrov, naj se dodatek zniža na 111 evrov, tisti, katerih pokojnina je nadpovprečna, pa dodatka ne bi dobili, je dejal minister.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (730)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janezk222
31. 03. 2012 09.08
+0
Dragi sonarodnjaki Glede na prejsne moje komentarje in veliko stevilo minusov, bi rad pojasnil le to... vem da od vas (proracunski uporabniki) zahtevam levo roko in da bom morda zahteval tudi vaso desno roko.....da se zrtvujete Zato bi si za prihodnost rezerviral tudi vaso levo in desno nogo...
jameson
28. 03. 2012 19.15
+3
vizjak ima lep nasmešek, komaj čaka na kosilo za 4 evre.
Janez Lešnik 1
28. 03. 2012 11.24
+3
spet izpostavljajo malega človeka koliko bo izgubil pa da bodo reveži, to sploh ni res kaj še pa imamo za izgubiti,saj nič nimamo.Bogati se pa res bojijo, zato pa je treba reveže naščuvati naj gredo na ulice in protestirajo ter se izpostavljajo za blaginjo bogatih.Mali človek naj gre na ulico ,da še bo tepen ,tistim ki se pa gre res za denar bodo pa od strani opazovali boj za njihovo bogastvo.Tudi sindikati se naj vprašajo koliko spravijo v svoj žep.Zanima pa me kaj dobrega so naredili za delovno ljudstvo .tudi sindikat bi lahko videl kaj se je dogajalo,ko so vsi tajkuni kradli premoženje delavnega ljudstva.Samo da je bila članarina velika pa lepa plača to je naš sindikat.
Uporabnik811241
28. 03. 2012 10.48
+0
Toliko kot nas košta javni sektor ne more pokrast nihče v državi ni jim treba zmanšat plače ampak je treba zmanjšat število zaposlenih kakor se je to zmanšalo v gospodarstvu ! Država ni prišla na kant v dveh mesecih ampak se to vleče že 20 let se vsako leto zadolžimo to bo treba vrnit . Levji delež je prispeval Pahor in Križanič v zadnjih treh letih z svojo ekipo !
titovka
28. 03. 2012 10.28
+3
niče se jeziti...janez janša vas bo rešil!!!!!samo janez janša!!!
bleem
28. 03. 2012 08.36
+6
Jaz nevem no kak je z ostalimi ... ampak tega Viranta se enostavno ne da poslušat, se mi zdi kot, da nekega Gargamela poslusam,.
politik70
28. 03. 2012 07.51
+0
Ne vem zakaj Ivan ne ukine vojske in Policije. Namesrto njih pusti Specialno brigado Moris ki bo poskrbela za red in disciplino v tej naši podalpski deželici... Kaj nam bojo tečni Policaji,kaj nam bo vojska ki samo požira denar iz proračuna...... Ivan nas ma rad...
est
28. 03. 2012 06.51
+5
EU formira EU policijo. Bo pač imela prvi trening pri nas, če bodo naši štrajkali.Saj smo tako že za skoraj vse projekte poskusni zajček.
Slava_Rusiji
28. 03. 2012 03.43
+14
heja, hejo! Puško, meč, kopje v dlan! Bije za svobodo se tlačan!
Buena Vita
28. 03. 2012 01.07
-5
VOJSKO TAKOJ UKINITI,
61810
28. 03. 2012 07.02
+8
M_teorija
27. 03. 2012 23.43
+5
Glede na to kako kaže Korlu pri Desusu in posledično koaliciji, ki lahko kmalu razpade mogoče ne bo potrbno nemirov. Nemir bo bolj v koalicijskih vrstah!?
I_LL_BE_BACK
28. 03. 2012 00.40
+6
M_teorija
27. 03. 2012 23.11
+13
Meneđerji, finančniki, odgovorni politiki, gospodarstveniki, sodstvo, kvazilastniki in tajkuni (od Hild do Rkc-ja)... so prismodili ta šmorn, ki ga bodo pa očitno plačevali tisti, ki so bili že sedaj na dnu in niso imeli nič od blagostanja in demokracije, delavci (tud v JS), upokojenci, brezposelni. In tisti na katerih plečih so si omenjeni prilastili bogastvo naj bi očitno po predlogih te vlade to morali početi še naprej in to še bolj močno, na poskok!?
M_teorija
27. 03. 2012 23.02
+14
~Vladi še eno opozorilo pred socialnimi nemiri~ Kako še eno!? A sta že dva rumena kartona!? A to ne pomen izključitev!?
SOVDT
27. 03. 2012 22.36
+10
baje je danes Simčič pršu po 2 tednih z bolniške nazaj v naš cirkus......don Vizjak ga je poklicu in mu povedal da bodo znižal bolniška nadomestila.....ukrepi vlade že delujejo..........
tito-idol
27. 03. 2012 22.34
-12
Janša,samo oštro in brez milosti.Jokajo samo paraziti,ki so prisesani na državni proračun.Ukinit vse privilegije.Če kateremu ni prav,naj odpre firmo in se naj izkaže.Meje so pa tudi odprte.
silce
27. 03. 2012 22.40
+14
sds in ps sta edini stranki,ki sta proti polletnemu nadomestilu poslanskih plac po koncu mandata.in potem napises samo ostro.ja,on po mladih mamicah in otrocih,druzinah,samo ne po sebi.
SOVDT
27. 03. 2012 22.18
+8
don Vizjak.....družina Gambino........
jnsfsf
27. 03. 2012 22.10
+13
pa še neki glede naše vojske v afganistanu in še kje drugje : vojaki NE gredo na mirovniško misijo, gredo v VOJNO. tolk so nam že sprali možgane z besedami, da smo začeli vojne imenovat mirovniške misije ! ZBUDMO SE !!!!
HooplaToopla
27. 03. 2012 22.01
+5
Reklama 'Pridelajmo lastno zelenjavo' nad sliko vojakov odlično paše zraven.
jnsfsf
27. 03. 2012 21.59
+12
škoda, ker nekatere vpisane besed "niso primerne" in jih avtomatsko noče vpisat pod komentar. poguglajte in vpišite "Pojasnilo k članku z naslovom Milijoni za kosila in darila" .... letnice ob stroških pa se nanašajo večinoma na čas ko je vladal SDS... promocijski materijal in darila v vrednostih od 10 - 35 tisoč €.... čestitke
silce
27. 03. 2012 22.11
+10
saj vemo(nekateri),kaj se je dogajalo.zdaj udrihajo po socialni drzavi,ko pa so nastavljali tajkune,pa ni bilo vazno,koliko ljudje dobivajo,vazno je bilo,da se jih je slepilo.v jansevi vladi od leta 2004-2008 je bilo najvecje stevilo socialnih podpor,mnogo vec,kot jih je danes,ko je kriza in ,ko ljudje res rabijo.dajali pa so jih zato,da je bil narod slep in zadovoljen.
silce
27. 03. 2012 21.48
+6
"kaj je?"gastaldo v gradu v mizo bije in zbira hlapce,zbire in vratarje. "na kozlov rob!na davkarja!sleparje! pijavke!pse!galjote!"ljudstvo vpije. (alojz gradnik) na danasnji dan leta 1713 se je zacel tolminski punt,ki se je po primorski razsiril vse do novega grada.
TheWitch
27. 03. 2012 21.58
+10
Le vkup, le vkup uboga gmajna...Zgodovina se BO ponovila vse do novega družbenega reda, z vremenom vred od decembra 2012 naprej