Slovenija

'Isti obrazi, isti ljudje, iste stranke'

Ljubljana, 22. 04. 2011 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Čeprav Pahor zatrjuje, da vlada ni v krizi, je več kot jasno, da to ne drži. Slovo Erjavca in Golobiča, poziv predsednika države k predčasnim volitvam ... Golobič pravi, da bo odstopil dan pred 5. junijem, Pahor pa je z dogovorom zadovoljen. Zalokar Oražmova je napovedala izstop iz stranke.

V anketi, ki je objavljena na naši spletni strani, bralce sprašujemo "Kaj je najboljša rešitev za izhod iz politične krize v Sloveniji". Večina bralcev meni, da predčasne volitve, katere podpira tudi predsednik Danilo Türk, tej rešitvi pa so naklonjene tudi stranke DeSUS, SDS in SLS. Sledi mnenje, da je najboljša rešitev odstop Golobiča, Kresalove in Pahorja. V nadaljevanju bralci menijo, da bi politično krizo rešila tehnična vlada, nato zamenjava premierja, sledi pa manjšinska vlada. Nekateri pa spet menijo, tako kot premier Pahor, da politične krize v naši državi ni.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je po današnjem srečanju s predsednikom vlade Borutom Pahorjem povedal, da je njegova odločitev o odstopu z mesta ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dokončna. "Dokončnost moje odločitve je vezana na dan pred referendumom o pokojninski reformi," pravi. Kot je pojasnil po srečanju s premierjem, bo sledil njegovi želji, da ga v prihodnjih tednih pred referendumom ne obremenjuje z iskanjem novega ministra. Pomembno pa je, tako pravi Golobič, da sta se s predsednikom vlade sporazumela o dokončnosti njegovega odhoda po tem obdobju.

Glede izstopa Zares iz vlade Golobič pravi, da bodo odločitve sprejemali po pravilih, ki veljajo znotraj stranke. Ta razprava se bo po njegovih besedah vzporedno z vsem ostalim odvijala tudi v prihodnjih tednih.

Golobič
Golobič FOTO: POP TV

Tri ministrice stranke Zares bodo do referenduma normalno opravljale svoje delo, s premierjem pa danes o njih nista posebej govorila. Po Golobičevih besedah se "pridružujejo želji, da njihova dejanja ne vplivajo škodljivo na to, kar se bo dogajalo v času referendumske kampanje. Same bodo delovale v tem smislu in potem ko bo to zaključeno, tudi potegnile svoje konsekvence."

Kot je poudaril, njegova podpora in tudi podpora stranke Zares uveljavitvi pokojninske reforme kljub temu ne bo nič manjša. Gre namreč za ključno vprašanje, povezano z zagotovitvijo finančne stabilnosti in vzdržnosti slovenskega gospodarstva ter javnofinančnega sistema. "Gre za vprašanje, ki ga je zelo kratkovidno povezovati z usodo te ali one vlade ali koalicije," je prepričan prvak Zaresa, ki dodaja, da bodo morda malenkost prepričljivejši, ker so dali vedeti, da svoje politične usode, kariere ne vežejo na izid tega referenduma niti na posamezno vprašanje.

'Predčasne volitve težko dosegljiv cilj'

Golobič ugotavlja, da so predčasne volitve same po sebi zaradi ureditve, kot jo imamo, težko dosegljiv cilj. Kot je dejal, se bo "resnica vseh teh retoričnih bravur o predčasnih volitvah, ki jih daje Karl Erjavec ali kdor koli drug, pokazala skozi pripravljenost urediti odločilne, resne, evropsko primerljive ustavne spremembe, da se do predčasnih volitev pride mimo tega spleta naključij in osebnih kalkulacij".

Manjšinska vlada, ki bi speljala mandat do konca, po Golobičevem mnenju "ta hip ni opcija, o kateri bi kdor koli realno razmišljal". Bolj verjetne možnosti se mu zdijo rekonstrukcija vlade, koalicije ali predčasne volitve.

Pahor zadovoljen

Erjavec, Pahor, Kresalova in Golobič
Erjavec, Pahor, Kresalova in Golobič FOTO: Aljoša Kravanja
Stranka SDS je danes znova predlagala, "da se največja vladna stranka in celotna politika čim prej pogovori o načinu in rokih izvedbe predčasnih volitev". Do njihove izvedbe pa je treba dogovoriti okvir za normalno delovanje države v tem obdobju, so še poudarili.

Pahor je po sestanku sporočil, da je "zadovoljen, ker sta se z Golobičem strinjala, da sprejme odločitev o umiku z ministrskega položaja po izteku referendumske kampanje za uveljavitev pokojninske reforme".

"Oba sta poudarila odgovornost za politično stabilnost, ki je poleg pokojninske reforme ključnega pomena za zaupanje mednarodnih finančnih trgov v reformno sposobnost Slovenije. V primeru sprejetja pokojninske reforme bo namreč o nadaljnjih korakih za uspešno vodenje te ali drugih vlad bistveno prav to," je še zapisano v sporočilu za javnost, ki so ga poslali iz Pahorjevega kabineta.

Sicer je Golobič včeraj napovedal, da bo z ministrskega mesta odstopil še pred izvedbo bližajočih se referendumov, Pahor pa ga je takoj pozval, naj dvakrat premisli pred odstopom, če pa bi do njega vseeno prišlo, naj bi se to zgodilo po referendumu o pokojninski reformi. 5. junija bodo volivci glasovali tudi o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter zakonu o arhivih.

Zalokar Oražmova zapušča Zares

Kot smo poročali, je odločitev ministra Golobiča, da odstopi s položaja ministra ter se tako vrne v poslanske klopi, slabo sprejela Zaresova poslanka Cveta Zalokar Oražem, ki je bila njegova nadomestna poslanka. Slednja je danes po verjetno njeni zadnji predstavitvi novih zakonskih predlogov najavila tudi novico, da bo zapustila stranko Zares. "Lahko povem, da so nesoglasja evidentna in opazna na več področjih. Mislim, da bo v kratkem logična poteza tudi moja odločitev o tem, ali bom še ostala v stranki ali ne. To je sicer vezano izključno na moj osebni premislek, a bo tudi logična posledica tega, kar se dogaja," je dejala.

Cveta Zalokar Oražem odhaja iz Zaresa.
Cveta Zalokar Oražem odhaja iz Zaresa. FOTO: Blaž Garbajs

"Zame je to po teh mesecih agonije tako znotraj stranke kot tudi v sami politiki pravzaprav veliko olajšanje. Jaz v naslednjih dneh odhajam," pravi in izraža osebno razočaranje nad politiko, ne le nad Zaresom. "Moram reči, da sem zaskrbljena za stanje v tem smislu, da ni na obzorju nobenih novih rešitev, ni drugačnih obrazov, in to, kar se dogaja, je vse samo znotraj teh struktur, ki so že leta in leta na parketu," še dodaja.

Parlament bo dober takrat, ko bodo ljudje v njem upali razmišljati in delati s svojo glavo. Stranke so v Sloveniji žal ta parlament požrle. Cveta Zalokar Oražem

Po njenih besedah je v teh letih med strankami zrasla prevelika množica zamer, nespoštovanja in nezmožnosti sodelovanja. "Tudi alternativa, ki se ponuja predvsem skozi čim prejšnje predčasne volitve, prav tako ni dobra. Mislim, da to državljani dobro vedo, saj so imeli način tega vladanja že možnost spoznati," je dejala in pojasnila, da je bilo prav v tem smislu tudi izraženo njeno nestrinjanje s prehitrimi predčasnimi volitvami. "S tem prehajamo pravzaprav iz dežja še enkrat na dež. Isti obrazi, isti ljudje, iste stranke," meni.

"Politične stranke so na neki način posrkale in uničile neko normalno funkcioniranje. Ne omogočajo dovolj samostojnega, pokončnega dela. Hitro želijo ljudi disciplinirati. V stranki Zares je bilo veliko svobode, a le do določene točke," še pravi in dodaja, da so stranke v Sloveniji žal izjemno prepletene z lobističnimi krogi, ki jim omogočajo finančno stabilnost.

O prihodnosti bo razmišljala v Himalaji

Na vprašanje, ali je to tudi njen dokončni odhod iz politike, odgovarja, da v tem trenutku ne more razmišljati, je pa potrdila, da je njen občutek trenutno "grenak". Kot je še dejala, si bo v prihodnjih dneh privoščila daljše popotovanje po Himalaji, kjer bo imela veliko časa za premislek. "Mislim, da se bodo tam porodile nove ideje in moji zaključki o tem, kako naprej," je zaključila.

Juri: Ne gre za razpad stranke

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri je ob tem večkrat poudaril, da ne gre za razpad stranke. Čeprav je Cveta Zalokar Oražem nekajkrat izrazila stališča, s katerimi se vsi v Zaresu ne strinjajo, se mu obstoj različnih stališč znotraj stranke zdi "legitimen".

Osebno mu ob odhodu Zalokar Oražmove ni prijetno, saj sta dobro sodelovala, vendar "včasih drugih poti pač ni". Juri je ob tem dodal, da računa na njuno nadaljnje sodelovanje v poslanski skupini stranke, kakršnega so ustvarili tudi po odhodu Alojza Posedela iz stranke.

Juri je obenem še zatrdil, da bo Zares deloval v korist sprejetja pokojninske zakonodaje. Na vprašanje novinarjev o podpori predčasnim volitvam pa je pojasnil, da so trenutno odprte vse opcije, položaj pa naj bi bil bolj jasen po referendumih 5. junija.

Preberite tudi: Kaj o trenutnih razmerah meni ljubljanski župan Zoran Janković? Pravi, da je beseda politik postala psovka.

Ostali bi tudi brez treh ministric

Ministrice Zaresa za gospodarstvo, za kulturo in za javno upravo Darja Radić, Majda Širca in Irma Pavlinič Krebs bodo po Golobičevih besedah delovale tako, da ne bo sprožena vladna kriza v času, ko se je treba osredotočiti na referendumsko kampanjo. Odstopile naj bi po 5. juniju.

Žekš dobil dodatno nalogo

Pahor in Kresalova spremljata referendumski rezultat o malem delu.
Pahor in Kresalova spremljata referendumski rezultat o malem delu. FOTO: Miro Majcen
Premier Pahor je napovedal, da naslednika Duše Trobec Bučan ne bo iskal. Vladne službe torej ne bo več vodil minister, ampak očitno le državni sekretar, za kar pa bo vlada morala spremeniti odlok, s katerim je SVLR ustanovila. Žekš bo torej vodil SVLR do imenovanja novega predstojnika. Sedanji državni sekretar Damijan Pavlin pa je zatrdil, da to ne bo on, saj da odhaja nazaj med odvetnike.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, ki je po pooblastilu premierja prevzel začasno vodenje službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR), je danes obiskal omenjeno službo, uradna primopredaja poslov z zdaj že nekdanjo ministrico za lokalno samoupravo Dušo Trobec Bučan pa bo 3. maja. Skupaj s Trobec Bučanovo pa s SVLR sicer odhaja tudi državni sekretar Damijan Pavlin.

Žekš se je danes srečal s Trobec Bučanovo in Pavlinom, nato pa še z vodilnimi delavci službe. Sodelavci službe so mu predstavili svoje delo in ga opozorili na nekatere težave. Kot pravi minister Žekš, je dobil osnovno sliko, ki pa je bolj kompleksa, kot si je predstavljal sprva. Glavni poudarki pogovorov so bili namenjeni vprašanju uspešnega črpanja evropskih sredstev in uvajanju informacijskega sistema ISAR.

Glede na to, da z dosedanjo ministrico odhaja tudi državni sekretar, Žekš načrtuje, da se bo še natančneje pogovoril z vodji treh uradov in bo poskušal sodelovati neposredno z njimi. Kot je še povedal, nikakor ne želi začeti dela s kontrarevolucijo, pač pa želi zagotoviti uspešno delo službe.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (741)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bubce01
26. 04. 2011 09.24
ja, Cveta Zalokar Orežam je že lahko izstopila iz stranke, saj si je očitno zagotovila novo službo. Občinski svet občine Domžale prejšnji teden na svoji 6. seji ni potrdil direktorice doma starejših Domžale, za kar je najbrž že poskrbela politična elita .... Cvetka ima izkušnje z direktorskim mestom še od prej, aneda?
tirolec
24. 04. 2011 20.42
Jasno, da se vrtiljak vrti - večino v eno smer, ker v nasprotno se v glavi zavrti...in isti na vrtiljaku vstopajo in izstopajo...tu in tam se kakšen sedež bolj segreje itn. Nič novega v tej zgubljeni Sloveniji, kateri cilj je le EU, SE, OECD, UN, NATO...., a vse to plačujemo mi - davkoplačevalci!
prehlad
24. 04. 2011 17.37
HA HA OGLEDUJETA SI MLADEGA PARADAJZEKA ŽE MALO NA RDEČE VLEČE.
Marko Varga
24. 04. 2011 09.36
Pahor bi tudi lahko bil všečen narodu,dal bi kakšnih 80€ za ozimnico,brezplačne vrtce in malice v šoli,vinjete bi vrnil na 55€ in malo premetaval kosti,od glavnih problemov pa tišal glavo stran..
Marcel Korošec
23. 04. 2011 21.39
Ha Zalokarjeva išče novo stranko ! Naj nardi svojo kot Goljobić. Oba bosta dobila na volitvah samo glasove od domačih sorodnikov !
mamica55***
23. 04. 2011 12.39
@peterb110 12.11 . Domžale so kot občina vedno bile med najboljšimi, vedar z prihodom Zalokarjeve . . . Ti si verjetno mlajši, pa ne veš, da se je Domžaska občina razdella nazaj na občine iz katerih so jo sestavili po 2.svetovni vonjni. Res je, da je bila najbogatejša občina v Sloveniji, ko pa premoženje začno deliti ima vsak nekaj, res pa je, da je največ ostalo Domžalčanom.
peterb110@gmail.com
23. 04. 2011 12.11
Le kam se bo pa zdaj spet prislinila ta nesposobna gospa. Zdaj ( 5min pred koncem) ko razpadajo rdeci bi se pa spet rada spreobrnila. Poslusaj zenska: NE MARAMO TE VEC NIKJER!!!! Domzale kot obcina so vedno bile med najbolsimi, vendar takoj s prihodom Zalokarjeve kot zupanje so zacele strmo iti navzdol ( kasneje pa se je to nadaljevalo z njenim kandidatom ) in so sedaj med najslabsimi in najbol zanikrnimi obcinami .
J83
23. 04. 2011 11.41
Na sliki Aljoše kravanje je kvartet Zguba.Ali pa šahovske figure,Konj,Jager,Top in .....
mamica55***
23. 04. 2011 11.00
Me zanima, če ga bojo kej kaznoval za vse prihvatizacijske lumparije? Pa kakšen halo zganja baraba s svojim odstopom, nej ga zaprejo in razlastninijo.
Socialisti?ni kulak
23. 04. 2011 10.58
kinder gsarden, in kaj rešijo volitve, nić, čisto nič. kradejo rni in drugi, ko je Mermal poc taktirko pok. dr. Drnovšča , uradno, po vsem predpisih polastninil BTC je bil lov na krajo "družbenega premože nja" legaliziran in odprt. Tudi sodne oblasi so potrdile, da je vse po zakonih. Menda ne misli nobeden v tej državi, da smo0 običajni ljudje volili to rajo, da sprejema zakone, ki bodo omogočili 10 Slovencem, da si prilastijo premoženje, ki so ga desetletja spravljali skupaj vsi Slovenci. Apatija in žalost vseh nas običajnih ljudi je velika, saj v celem DZ in celi Vladi ne poznam niti enega, ki bi imel poštene namene in , ki bi mu zaupal glaqs na rednih ali predčasnih volitvah...saj je vseeno,....
J83
23. 04. 2011 10.03
Pozabil sem dodati,da so iz države naredili FUKushimu.
J83
23. 04. 2011 10.01
Saj bi Pahor Borat tudi odstopil če se ne bi bal Sanaderjevega sindroma.En Kosmatinc je rekel,v soboto začnemo delati,no skrajšal bom,Komunisti so uničili dve državi,prejšnjo in zdajšnjo.Vse na DOB.
putanesca
23. 04. 2011 09.23
Isti pujski, samo korito mal podaljšajo, da se lahko vsi futrajo!!
tekavcminka56
23. 04. 2011 08.30
ah to je en začaran krog, nekak škoda zgublat besed...kdor bo pri koritu bo najverjetneje tud sam postou pohlepn in pokvarjen....ko bi se vsaj najdl par poštenjakov in državo nekak spet spravl na noge ampak zdi se mi, k pogledam, skor usak dan gre ena firma u stečaj, u roku 10let bomo skor usi brez služb, folku se bo zmešal, nardil bomo vsesplošni svetovni upor, kar sploh nebi blo slabo ampak elita (predvsem ameriska) k se jim gre da nas zradirajo na miljardo, jim bo to takrat nekak lahko uspel....kaj narest proti temu bi mogl USI razmišljat, kar se pa naše politike je pa tako ali tako zavožena, dokler ne pridejo novi obrazi, s katerimi bo pa pravtako vprašanje a bodo pošteni al pohlepni...sam bi šou u politiko še fotr mi je učasih to pravu ampak se mi zdi da sm res preveč dobr človk za to in čim bi naredu 5 6 stvari u dobro ljudstva bi me kr hitr doletela kšna prometna nesreča...sej štekate lp
kratko in jasno
23. 04. 2011 08.05
"S tem prehajamo pravzaprav iz dežja še enkrat na dež. Isti obrazi, isti ljudje, iste stranke," s tem stavkom Zalokar Oražmove se ne bi mogla bolj strinjati !!!!
beninorc
23. 04. 2011 07.56
ustanavljam novo stranko DVM-NMJ obljubljam da vam nič ne vzamem in nič ne dam... postapokalistični socijalizem...
askralj
23. 04. 2011 07.37
Kje je zdaj nemško francoski vlak sicer pa jaz bi poslal enega novinarja v nemški in francoski parlament da mi povejo kaj sploh to je in kake flancate nam to naša vlada prodaja. Dejstvo je da smo zamudli gospodarsko okrevanje zaradi nesposobne vlade ki je pokradla vse kar se da. Zdaj pa prosijo janšo naj prevzame oblast ker so računi polni pokradenega davkoplačevalskega denarja. Se pa odkar je ta vlada so kadarkoli pogledam prenos iz parlamenta 90% prazni sedezi poslanci pa hodijo po mestu biznise rihtat...
petmar
23. 04. 2011 07.15
Vsi pozabljate da še zmeraj živimo na Balkanu! In nikoli ne bomo kje drugje, mentaliteta in delavnost balkancev pa se le za trohico spreminja od juga proti severu.
Manu Cocker
23. 04. 2011 07.13
Volim bom Janso takoj ko operacijsko spremeni spol..
bingo 1
23. 04. 2011 07.13
Samostojno so delali 20 let do danes brez pravih rezultatov vsi skupaj,levi in desni zdaj naprej brez filozofiranja je treba novi obrazi nove ljudje in nove stranke da rešijo gospodarstvo in nezaposlenost na prvem mestu pa bo vse boljše vnaprej za vse državljane lepe dežele Slovenije --bingo x Ljubljana---