Slovenija

Bo zaradi tega še več dela na črno?

Ljubljana, 04. 06. 2012 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
318

Da družina lažje preživi, ima oče poleg redne službe še popoldansko obrt. "Zaslužek je majhen, a hkrati dovolj, da nismo v breme državi, sedaj pa smo zaradi tega še dodatno kaznovani," opozarja bralka, ki ima zaradi nove socialne zakonodaje dražji vrtec.

Država varčuje in nam pasove zateguje.
Država varčuje in nam pasove zateguje. FOTO: Thinkstock

Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki je stopil v veljavo 1. januarja letos, naj bi poskrbel za bolj pravičen sistem določanja socialnih transferjev, tako pravi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Ta zakon je sprožil veliko slabe volje med prosilci, saj so mnogi po tem zakonu ostali brez socialne pomoči. Veliko prosilcev za znižano plačilo vrtca je, če imajo to srečo, da so odločbo s strani centra za socialno delo že dobili, zgroženih ugotovilo, da so pri plačilu vrtca napredovali tudi do dva razreda (v povprečju imajo mesečno do 60 evrov dražji vrtec). Posledično imajo tudi nižje otroške dodatke.

Z varčevalnim zakonom, ki je začel veljati 1. junija, pa so mnogi od teh vlagateljev ostali celo brez določenih transferjev, kot sta otroški dodatek in dodatek za veliko družino, ki je odslej omejen s premoženjskim cenzusom. O tem smo podrobneje že poročali.

Spodbuda ali kazen za začetek podjetništva?

Tokrat pa opozarjamo na težave malih podjetnikov. Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev namreč v delu, kjer govori o dohodku iz dejavnosti, določa, da če je oseba dejavnost šele začela opravljati ali če je njen mesečni dohodek iz dejavnosti nižji od višine bruto minimalne plače, se kot njen mesečni dohodek iz dejavnosti upošteva dohodek v višini 75 odstotkov bruto minimalne plače (kar za minulo leto znaša 6732 evrov). Pa če je ta dohodek zaslužil ali ne. V vlogi za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev se tako osebi, ki ima na primer odprt s. p., v prvem letu poslovanja (v primeru, da je imel nizke prihodke) šteje, kot da je v tem letu zaslužila 6732 evrov bruto.

Obrtniki opozarjajo, da naj se za polovični delovni čas ali za dopolnilno dejavnost upošteva tudi polovična osnova za izračun ali pa znesek, ki ga je podjetnik dejansko zaslužil.
Obrtniki opozarjajo, da naj se za polovični delovni čas ali za dopolnilno dejavnost upošteva tudi polovična osnova za izračun ali pa znesek, ki ga je podjetnik dejansko zaslužil. FOTO: Thinkstock

Ta znesek je del fiktivnega dohodka, ki ga država upošteva pri dodeljevanju pravic iz omenjenega zakona. In spet se vračamo k temu, da so v ta fiktivni dohodek družine šteti tudi zneski, s katerimi družina praktično ne more razpolagati oziroma se z njimi preživljati. Mnogi podjetniki, ki zaradi krize na trgu niso imeli uspešnega leta in so njihovi dohodki bistveno nižji od minimalne plače v Sloveniji, imajo tako med dohodki prikazana sredstva, ki jih na svojih računih nikoli niso videli. Kot nas opozarja bralka, je zaradi tega dohodka presegla premoženjski cenzus, ki določa, ali je vlagatelj upravičen do otroškega dodatka, do pomoči ob rojstvu otroka in do dodatka za veliko družino. "Nikoli nisem želela biti breme državi, zato sem zaradi slabe plače odprla popoldanski s. p., a promet je bil slab. Na koncu sem imela več stroškov z računovodstvom kot zaslužka, zato sem firmo zaprla. Zdaj pa imam med dohodki navedeno poleg plače še, da sem lansko leto zaslužila 6732 evrov bruto na račun svoje popoldanske obrti. Ta fiktiven dobiček je za nas res samo fiktiven, ni pa fiktivno, da bom zaradi tega ob dodatek za otroke in še vrtec je dražji," nam pojasnjuje bralka, ki se sprašuje, ali ne bo zaradi teh določil v zakonu še več takšnih podjetnikov, ki ne bodo izstavljali računov?

Zbornica: Zakon je krivičen

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije se s to ureditvijo nikakor ne strinjajo, saj so mnenja, da je 14. člen krivičen. Zato pripravljajo pobudo za spremembo tega člena. Kot pojasnjuje Božena Macarol, svetovalka na zbornici, bodo vladi predlagali, da bi lahko vlagatelj, ki je v preteklem letu zaslužil manj kot 75 odstotkov minimalne bruto plače, kar znaša 6732 evrov, centru za socialno delo z računi dejansko dokazal, kakšen je njegov realen dohodek, ki se mu potem med dohodki tudi upošteva. "In ne neka predpostavka, da je zaslužil 6732 evrov," opozarja Macarolova.

Na Obrtno-podjetniški zbornici opozarjajo, da je 14. člen Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev nepravičen in v škodo malim podjetnikom.
Na Obrtno-podjetniški zbornici opozarjajo, da je 14. člen Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev nepravičen in v škodo malim podjetnikom. FOTO: Thinkstock

Macarolova opozarja, da pripomb s strani članov zbornice še niso imeli. Vsekakor pa se jim zdi zadeva zelo pomembna, še posebej, ker ta zakon zajame tiste podjetnike, ki so šele začeli s svojim poslom, kot tudi vse tiste, ki med svojim poslovanjem ne dosežejo 75 odstotkov bruto minimalne plače. "14. člen zakona zajame poslovne subjekte v prvem letu poslovanja, ko bilanc še ni, kot tudi vse v naslednjih letih, če ne dosega 75 odstotkov minimalne plače," na problem opozarja Macarolova. "Pravično bi bilo, da lahko vsak, ki nima 8976 evrov letnega dohodka, svoje dejanske dohodke dokaže z verodostojnimi računi. Če teh dokazov nima, potem se naj upošteva predpostavka, da je toliko zaslužil," še dodaja Macarolova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (318)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajnajs
06. 06. 2012 07.35
če je to letelo na nas, jih lahko preživimo, vrtec pa plačujemo za vsakega otroka posebej tudi za četrtega in petega, ker nista bila hkrati dva v vrtcu, čeprav so štirje v šoli. Zaposlena sva oba z možem in tudi dajeva državi, kar je njenega. Dogodki so tranparentni. Moti me samo to, da sem dobila za vrtec višjo položnico glede na to, da so nam v prihodke družine šteli dve leti 2009 in 2010, mislim da to ni prav.
Uporabnik740916
05. 06. 2012 14.36
-4
Mogoče bote nekateri končno ugotovili, da imaš toliko otrok, kot jih lahko preživiš, brez da zraven cuzaš državo. In odlično so vas nategnil, ko so najprel dal vrtec zastojn, nato pa spet začel kasirat. Ko smo pri nas videli koliko že en otrok stane, smo se tam tudi ustavili. Sprijaznite se, otrok je nažalost postal luksuz. O smiselnosti teh ukrepov glede na demografske ukrepe in želje po uvrstitvi Slovenije teh ukrepov raje nebom komentiral, ker me bodo za 30 let zaprli. Če vam še ni jasno tudi Slovenija vse bolj dela na t.i. ameriške sistemu: bogatemu se 10 jurčkov ne poznalo, revež pa bo še revež brez znanja. Če vam to stanje ne ustreza, cesta vabi.
ajnajs
05. 06. 2012 13.38
+1
Prejeli smo odločbo, vrtec za 2 razreda višje, otroški dodatki za 2 nižje se pravi plačam več, dobim manj. Moti me sledeče, v prihodkih so mi za moža upoštevali leto 2009 (ko je bil še redno zaposeln) in 2010 (ko je odprl s.p.). Zanima me, katera obdobja se sploh uporabljajo za izračun ali je to res skupaj leto 2009 in 2010 ali samo 2010, na odločbi nič ne piše. Prav tako me moti vrednost avtomobila. En avtomobil na družino bi moral biti subvencioniran. Smo 7 članska družina (5 orok) in imamo kombi zaradi številčnosti, ker rabljenih ni, smo pred leti morali kupiti novega, ta pa ima zdaj vrednost 12.000 EUR. Eden od naju ima avto, drugi pa kolesari v službo ali uporablja vlak, avtobus. V glavnem za izračun so nam potegnili dve leti prihodkov, kar se mi ne zdi prav. Šla sem dati pritožbo in jih nič ne briga da sta zajeti dve leti, tako je dal računalnik podatke in tako je. Ni nujno da bodo pritožbo obravnavali - to je bil odgovor delavke na CSD.
ironi
05. 06. 2012 11.18
-1
Dajte mlade družine, napravite že nekaj zase, in ne čakajte večno na davkoplačevalski denar in pri tem še grdo "jamrate". A veste, da v edini YU državi, tega še pomisliti nismo mogli. Že, če si imel deset (10) dinarjev preveč od določenega cenzusa, doklad ni bilo. A sedaj pa ste mnoge mlade (neporočene) družine, dobivale 480 € -kao- dodatka, in to skoraj na skrivaj. Bogi dr. Svetlik, ki je to "potuho" podpiral, upajmo, da je s tem sranjem konec!!!
ironi
05. 06. 2012 11.22
+0
In še; mlade družine, "nabijajte zoper -tatov/tajkunov-, ki so to bedo v Bankah povzročili, morda bodo sodišča premaknila svoje tazadnje iz svojega stola!
TANAJA79
05. 06. 2012 11.30
+1
Tudi mlade družine prispevajo, so prispevale in še bodo prispevale v skupno državno malho. Mene bolj jezijo razne stare mame , ki pobirajo visoke vdovske pokojnine po pokojnih možeh. Pa tudi ti niso delali in plačevali v ZPIS RECIMO 40 + LET. Imajo pa vsi preko tisočaka visoke pokojnine.
TANAJA79
05. 06. 2012 10.32
+4
Tudi meni ni jasno kako lahko upoštevajo dohodke iz leta 2009 in 2010, ker teh že zdavnaj ni več, so potrošeni! Bom pojasnila na preprostem primeru. Mati dveh otrok se razide z partnerjev. Z otroci gre na svoje, najame stanovanje. Potrebno ga je opremiti, ker partner ne pusti odpeljati s seboj nobene opreme.Se pravi da so začeli vsi trije znova ( mati in otroci). Za nameček mati, izgubi delo sredi leta 2009 iz poslovnih razlogov.Ker ima mala otroka, išče delo v dopoldanskem času oziroma delo do 16 ure popoldan, ker do takrat so vrtci odprti. Seveda misija nemogoče. Možnosti varstva otrok v popoldan in nočnem času nima, samih ju ne more pustiti,varuške si ne more privoščiti, denarja je komaj za tekoče preživetje,oče otrok ne želi čuvati. Preostane ji, da dela samo na črno, če ima to srečo, da to delo dobi. Vlogo odda na CSD v mesecu decembru 2011, odločbo dobi šele aprila 2012. Ima plačljiv vrtec, akontacijo bo morala poravnati od meseca januarja 2012, čeprav je pravočasno oddala vlogo. Za nameček ji znižajo denarno socialno pomoč za 240 evr, na zgolj 49 evr. Akontacijo od meseca januarja, mora poravnati z zneskom otroškega dodatka, tako da dobi trenutno mesečno družina za preživetje, zgolj 49 evr denarne socialne pomoči, ter otroka preživnino 350 evr. Se pravi njihov skupni dohodek znaša okoli 400 evr. Kako bodo živeli, če mati takoj ne najde delo? .Že položnice poberejo večino dohodka. Kaj pa hrana in oblačila? Dohodki, ki so jih upoštevali , pri izračunu so tudi iz leta 2009 in 2010. Upoštevali so tudi manjši privarčevan znesek starejšega otroka, darila v obliki denarja ob rojstnih dnevih , ki so ga položili skozi leta, na njegov varčevalni račun. Mati je ves čas delovno aktivna, pri raznih projektih, ki niso plačani,seveda se je v tem času, ko je doma, tudi dodatno formalno izobrazila, opravljala vsakoletno obvezno prakso ( 3 mesećno), ki prav tako ni plačana. Denarno nadomestilo so ji za čas izobraževanja zamrznili. Dela ne dobi. Že tako so bili na dnu, sedaj se jih je pokopalo. Vsi se zavedamo, da smo v težki situaciji, kako se bomo izkopali iz te bede, če pa naše gospodarstvo tone namesto, da bi se razvijajo. Ljudje v posameznih regijah, dejansko nimajo nikakršne možnosti za zaposlitev. Delovnih mest enostavno ni na razpolago.Tisti, ki jih na srečo imajo, trepetajo iz dneva v dan za svoje delo in plačo. Vsak delodajalec , danes gleda, da se znebi izplačila potnih stroškov, oziroma , da so ti minimalni, zato zaposlujejo tiste iz bližnje okolice ostali kandidati odpadejo. Plače, če sploh so, so že tako male, stroški za preživetje vedno večji. Zakaj se naša vlada ne osredotoči bolj na to možnost , da bomo zanimiva lokacija za investitorje iz tujine. Zakaj ne delajo nič na tem, da bi se našo gospodarstvo izboljšalo. Zakaj se samo črpa in to vedno bolj od tistih , ki že tako nimajo dosti. Pa kaj nam res ni več pomoči!
gospakatja
05. 06. 2012 08.18
-1
kdor odpre s.p. in ni zmožen zaslužiti 561€ na mesec, naj se vpraša, zakaj je sploh šel odpirat s.p.!! pri nas je veljala miselnost, da si boš z dohodki od s.p. kupil lep avto, povečal hišo, hodil na super potovanja, prihranil za prihodnost, kupil otrokom stanovanja, istočasno pa to države ne sme brigat, ona naj ti še naprej subvencionira vrtec, daje mulariji zastonj malico in kasneje še štipendijo, možnost študentskega dela, pa zamiži, če boš ti kasiral brez računa- časi so se spremenili in treba bo pomisliti, da država ne more dajati, če ne dobi!! hudiča, saj nismo grki, ali pač?
Goran Dovecar
05. 06. 2012 10.17
+11
V teh časih je zadeva rahlo drugačna. Vzemi npr. dopolnilno dejavnost. Tu je marsikdo že zadovoljen, da poleg redne plače zasluži ca. 300€ (recimo za kredit za hišo ker ni imel takšne sreče, da bi mu jo starši kupili ali dali). Pišem o čistem dobičku. Tu so odštete dajatve, DDV, stroški, itd. Registriraš ker hočeš bit pošten in nočeš delat na črno. In v naši državi si zaradi tega kaznovan. Meni država 10x več pobere, kot da. In mi tudi nikoli prej ni nič dala. Nisem imel štipendije, ne socialne, itd. Če dobro pomislim mi nič ne da, ampak samo jemlje. Ne glej na zadevo z vidika Slovenca, ki je sosedu nevoščljiv ker se vozi z novim avtomobilom. Pa mimogrede. Nismo vsi nepošteni. In smo tudi skromni. Pa ne tega primerjat z Grčijo!
Jurck4Life
05. 06. 2012 08.17
+3
Slovenci nimamo jajc,sploh pa ne cajta it na cesto...
prašek
05. 06. 2012 10.11
+2
Goran Dovecar
05. 06. 2012 07.57
+7
In kdaj bo dovolj, da bomo šli na ceste????? Kaj so nas tako naštudirali, da si lahko vse privoščijo????? Kaj smo res takšne OVCE?????
prašek
05. 06. 2012 10.10
+2
Res , ja !!! A v vas mladih ni nič krvi vaših dedov ????
JezekTekaTeka38
05. 06. 2012 11.36
+0
Uporabnik740916
05. 06. 2012 07.13
+5
@suzyyy: pa kdo te sili, da imaš nov avto za 30.000 €, pri čemer te potem zmolzejo uradni servisi, zavarovalnica s kasko zavarovanjem, itnp? Kdo te sili, da imaš našparanih 50.000 € na bančnem računu? Kdo te sili da živiš v hiši s 350 kvadrati vredni pol miliona €? Slovenija je postala zelo draga država za tiste, ki se ne znajo prilagodit: dobi se spodoben avto za manj kot je cenzus (7200 €), denar z bančnega računa je mogoče povsem varno shraniti, nakupe je mogoče opravljati v tujini (tudi vračilo davka obstaja) ter obstajajo tudi t.i. manša stanovanja nekaj 10.000 € vredne hiške, za katere ne boste obdavčeni. Če pa morate furat luksuz, ga pa dajte, sam pol ne jokat, da to stane.
Mejden
05. 06. 2012 07.10
+3
In smo druga Svica
zovec123
05. 06. 2012 06.24
+6
če hočeš na pošten način preživeti, moraš garati celi dan! in to za drobiž! potem pa si še kaznovan s strani države!. gdaj bodo gospodje dobili srce oziroma pamet!?
Dante.
05. 06. 2012 06.41
+3
Jaz sicer garam 450 ur mesečno, vendar imam. Pa še časa nimam da bi ga porabil
David Kebelj
05. 06. 2012 00.51
+7
Ko smo ravno v temi kjer je politika vključena bi vas rad nekaj vprašal. Vsi vemo kje je država in kdo je kril, da je vse na psu itd. Jasno je namreč, da če želimo kej privarčevat moramo ukiniti recimo občine, število poslancev, število raznih uradov bla bla bla in nakoncu tudi predsednika države. Zakaj to pravim? Ker ankete kažejo da bo šla VELIKA večina ljudi na predsedniške volitve. Kdor koli bo pač zmagal mora biti normalno, normalnemu človeku da nebo nič dobrega naredil ampak ok negre se za to. Gre se za varčevanje in zakaj hudiča bi vi volili predsednika, če ga nepotrebujemo ? Kaj pa naredi tako pomembnega ? Prosim ovce moje odprite glavo in NEHODITE NA VOLITVE. Mogoče bomo dali stem tam vzgora enim misliti. To je eno redkih upanj, kajti upanje da bomo šli na ulice in podobne zadeve tega pri nas tako in tako ni. Naredite to za vse dobre nas ljudi in ne hodite na volitve, prosim, hvala lepa
Jani.
05. 06. 2012 01.55
+6
to pri nas žal ne deluje...s tem, ko bi ignorirali in kazali prezir do politike bi samo podarili tistim ta zagrizenim privržencem zmago..volimo najmanj slabega med slabimi!
kalimeri
05. 06. 2012 07.07
+3
se pa itak najdejo osebki, ki na oblast pridejo po lastni volji.
David Kebelj
05. 06. 2012 14.30
+1
ko bo enkt šlo samo še 10% ali manj šlo na volišča bo mal drugače. Pa četudi vseh tistih 10% voli levico desnico eno ali drugo stranko, nakoncu so vsi isti. Kradejo pa lažejo VSI !
suzyyy
04. 06. 2012 23.52
+9
država naš uči....ne varčuj nič, vse porabi kar zaslužiš! ker če ugotovijo, da imaš neke nepremičnine, varčevalni račun, nov avto, karkoli, te udarijo po žepu.žalostno.
pajomir
04. 06. 2012 23.46
-2
gremo jamrat folk! lol
odprioci
04. 06. 2012 23.28
+15
"...da nismo v breme državi,..." Gospa država je vam v breme in drugim.
ughiue
04. 06. 2012 23.14
+4
jz sem takoj za nasilno revolucijo.ne s parolami stat pred parlamentom.stat je treba z.....bodo vidl s čim
ughiue
04. 06. 2012 23.10
+4
kriminal bo rastu.to bo vse.pol pa grejo nad parlament.naj že zdaj vladna trakulje dela jedrski bunkar.to bo edino kjer bodo varni pred rajo
Mr. Prdo
04. 06. 2012 23.06
+6
Lopovska država do revežev, ki niso nič krivi za nastalo situacijo. V ZRAKU JE PREVEČ POHLEPA!
dežnik15
04. 06. 2012 22.58
+3
Joj, bogi, bogi, bogi Slovenčeki. Saj se samo pritožujete, drugega ne znate. Minili so časi, ko vam je denar sam od sebe letel v denarnico. Zdaj se je za svoj zaslužek potrebno potruditi. Pa ne mi rečt, da smo Slovenci revni. Dajte no. Redko kdo ima mesečno vozovnico za avtobus, pri vsaki hiši stojita najmanj dva avtomobila, tudi dopusti so kar pogosti. A si še vedno lahko privoščite meso? Ko boste imeli na jedilniku cel teden krompir, potem boste revni. Ko ne boste imeli prenosnikov, pametnih telefonov, televizije ... potem boste revni. In bogi naši študenti. Ja, pa kaj še. Vsak torek in za vikende so pijani, vsak drugi ima avto, na faks pa tako ali tako ne hodijo. Niso politiki krivi, če vi ne znate z denarjem.
odprioci
04. 06. 2012 23.30
+11
Zadnji stavek je čisto mimo saj so politiki tisti, ki diktirajo kam gre denar in nas še bolj zadolžijo ker pomeni večji obrok za kredit in večji davki ter manj državnih "storitev"
kalimeri
05. 06. 2012 07.12
+4
vrana 665 - ne živimo vsi v Lj, da lahko gremo v službo peš ali z mestnim avtobusom. medkrajevni avtobusi pa so na določenih linijah že zdavnaj ukinjeni - in če so pri hiši štirje ki gredo v različne konce in kraje v službo, kako naj gredol? Peš? pohlep nekaterih in sistem nas je pripeljal do sem. ko bodo študenti po končanem šolanju lahko dobili službe pa se bodo tud lotili študija bolj resno, sedaj pa izkoriščajo samo sistem, ki jim to omogoča.
drifto
05. 06. 2012 07.18
+3
Ja in zakaj moramo zaradi nasih nesposobnih oblastnikov (vseh barv) docakat to, da bomo jedli samo krompir, meso samo ob tavelikih cerkvenih praznikih. Ce smo dosegli, da si danes lahko privoscimo to kar si ti napisal, zakaj nebi ostali na istem ali pa sli se na boljse. Aja, sem pozabil, da nam vladajo "sposobni" ljudje.
Buena Vita
04. 06. 2012 19.08
+41
TAKO TO GRE,ČE V SLOVENIJI DELAŠ SI ZLOČINEC ČE GOLJUFAŠ,KRADEŠ,UBIJAŠ,TO SI POTEM ELITA PRVE KLASE
pajomir
04. 06. 2012 23.44
+3