Slovenija

Vlado pozivajo, naj od besed preide k dejanjem

Ljubljana, 30. 05. 2013 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZSSS vlado poziva k takojšnji pomoči podjetjem Peko, Aha Mura in Svea Zagorje. Podjetja ne potrebujejo nepovratnih sredstev, temveč posojila s poroštvom, dovolj naj bi bilo šest milijonov evrov. Dodali so, da živijo iz dneva v dan in da časa le za besede ni več.

Pomoč
Pomoč FOTO: Thinkstock

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so vlado pozvali k takojšnji pomoči podjetjem Peko, Aha Mura in Svea Zagorje. Omenjena podjetja imajo naročila in kakovostno blagovno znamko, težave pa imajo z likvidnostnimi sredstvi, so poudarili zbrani v ZSSS. Pravijo, da ne potrebujejo nepovratnih sredstev, temveč posojila s poroštvom, dovolj naj bi bilo šest milijonov evrov.

Omenjena tri podjetja zaposlujejo 2040 ljudi, njihova povprečna starost pa se giblje med 45 in 50 let, je poudaril predsednik ZSSS Dušan Semolič. Če bodo ti ljudje ob delo, zanje zaradi njihove starosti zaposlitve ne bo več, je dodal.

Poleg tega bo Slovenija v primeru stečajev teh podjetij ob pomemben del industrije. Industrija pa je po Semoličevih besedah pomembna danes in bo za izhod iz krize pomembna tudi jutri.

Ena najpomembnejših prioritet države bi morala biti zato prav pomagati podjetjem v težavah, ki imajo delo in kakovostne blagovne znamke, meni Semolič. Ko je podjetje enkrat uničeno, je prepozno, izgubljeno je znanje generacij, je posvaril.

Izpostavil je še, da v tovrstnih primerih ne sme iti za reševanje lastnikov podjetij, temveč za reševanje delovnih mest, delavcev.

Poleg države lahko na tem področju pomembno vlogo odigrajo tudi banke, verjame. Glede na to, da se banke rešuje z davkoplačevalskim denarjem in da doslej še nobena ni šla v stečaj, morajo tudi one ravnati družbeno odgovorno in pomagati podjetjem, je prepričan.

Vlada o poroštvih podjetjem na današnji seji vlade ni razpravljala.

V tej luči je prvi mož ZSSS vlado pozval, naj od besed o pomoči podjetjem preide k dejanjem. Kot je izpostavil, so pomembni dnevi. Od ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pričakuje, da bo pripeljalo do rešitev, od ministrstva za finance pa, da reševanja ne bo zaustavljalo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Falklander
31. 05. 2013 12.31
+3
Te firme si zaslužijo propad. Pa povem zakaj. Slovence je socializem zastrupu glave do te mere, da mislijo da hodijo delat po inerciji in da je denar za plače samoumeven. Delavci navajeni socializma vam povem: plače se ustvarijo s kapitalom, kapital z dobrim poslovanjem, dobrim izdelkom, dobrim kadrom, in dobri tržni strategiji. Vi nič od tega nimate. Ne smete od mamice države samo pričakovati, pri vsaki stvari pa biti neuspešni, in ob čiku pavze govoriti čez vse. Samo vi ste krivi za vašo stanje. V drugih državah je normalno da se ljudje izobražujejo tudi po 60. letih. Nehajte zahtevati okoli sebe, pa dajte kaj narediti. Noben Tito ne bo s kovčkom prišel. Če pa mislite da si to zaslužite, potem je pa nekaj hudo narobe z vami. Ker še to vam lahko povem: ne glede na to, kateri šef, katera uprava, katero delo bo, boste vedno nezadovoljni, ker imate kulturo nezadovoljstva do sebe, posledično do ostalih. lp
godhead
31. 05. 2013 08.32
pa kakšno pomoč aha mura, zato, da ta ženska uničuje prevzeta podjetja, potem pa od države izsiljuje pomoč? poleg tega pa še predava po raznih konferencah za tajkune in se ima za rešiteljico.
srecnii
30. 05. 2013 23.05
900 milijonov za banko bo tu pa 6 m. ne bo
Obelixxx
30. 05. 2013 15.58
-5
Socializem je svinjarija.
povrsniste24kur
30. 05. 2013 15.45
+5
ma kaj bo ta vlada, še riti si ne zna sama obrisat.
24vohomurckov
30. 05. 2013 14.44
+9
...čakte,čakte!!...aha mura??....a ni v dobršnem delu v zasebnih rokah?? a kadar koli bo zasebnici denarja zmanjkalo ,ga ji bomo pa davkoplačevalci dali na lepe oči*?? zagarantira naj posel ,ne pa ,da se šlepa!! ...
laznivec
30. 05. 2013 16.30
+1
tinbin
30. 05. 2013 17.09
+3
Že ob nakupu sta lastnika dobila velike denarje. Zakaj spet pomoč? Bosta še kradla?
+1
Dule ne ga lomt....tisto kar ni produktivno.in ni zanimivo za vlagatelje...naj TAKOJ PROPADE...pa to ... V Sloveniji je dosti zaebnega kapitala...in zasebnik ve kam BI SVOJ DENAR NALOŽIL...ter katerim NALOŽBAM SE JE TREBA IZOGIBATI...pa to ... Lep primer je Euro-Basket...Obljublaja se nevem kakšnne DONOSE ZASLUŽKE....vse na umetni bazi da se raja pali ...pa to ... Zakja se Češko...Lovše...Šešok...Janković...Boscorol...Akrapović.ter ostali Kapitalci..ne odločijo za Javno zasebno partnerstvo ?? Denar vendar dela denar...pa to ... Zakaj se te strici izogibajo VELIKIH ZASLUŽKOV ?? Zato ker ...niso po žup prplaval....vsak ki vam obljublja donos večji od 4%.na letni bazi VAS NATEGUJE...PIKA !!!
en lisjak
30. 05. 2013 15.27
+1