'Vložitev ustavne presoje pomeni nagajanje vladi'

"Opozicija je začela pomagati vladi. Za začetek z ustavno presojo zakona o vladi. Konstruktivno," je ironičen vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Moti ga, ker v opoziciji dejansko eno govorijo in drugo delajo.

Parlament - 1

Jože Tanko (Foto: Aljoša Kravanja)

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je po napovedani vložitvi zahteve za ustavno presojo zakona o vladi ponovil, da je Zoran Janković še 26. januarja zagotavljal, da bodo v Pozitivni Sloveniji konstruktivna opozicija. "Takrat je dejal, da 'nikoli ne bodo nagajali, podpirali pa bodo vse reforme, ki so dobre za državo'. Tudi v SD so še 31. januarja pojasnjevali, da bi bila 'škoda za Slovenijo z ustavno presojo bistveno večja, kot če bi pozneje naredili trezen premislek, ali sta taka organizacija in nadzor nad tožilstvom v Sloveniji res smiselna'."

Po Tankovem mnenju odločitev o vložitvi zahteve za presojo ustavnosti kaže, da v opoziciji dejansko eno govorijo in drugo delajo. "Vložitev ustavne presoje pomeni namreč nagajanje vladi, saj se še nikoli v slovenski parlamentarni zgodovini ni zgodilo, da bi opozicija nasprotovala organizaciji dela izvoljene vlade. Obenem pa je absurdno, da opozicija vlaga zahtevo za oceno ustavnosti, ko je vlada opravila že tri seje, 21 dni po začetku veljave zakona in skoraj mesec dni, odkar je zakon državni zbor tudi sprejel," je dodal.

V SDS so se odzvali tudi na včerajšnje besede vodje poslanske skupine Pozitivne Slovenije Janija Möderndorferja, ki je med drugim dejal: "Ko govorimo o prenosu tožilstva na ministrstvo za notranje zadeve ali ohranitvi tega na ministrstvu za pravosodje, je to stvar koalicijske pogodbe in dogovora vseh predsednikov strank, medtem ko sta se glede prenosa gospodarske diplomacije z ministrstva za zunanje zadeve na ministrstvo za gospodarstvo dogovorila pristojna ministra, brez spremembe koalicijske pogodbe in spremembe zakona o vladi." Po njegovih besedah gre za "resen premislek, kaj vlada počne o dveh stvareh v istem zakonu na dva različna načina".

Zoran Jankovič odprl volilno pisarno - 3

Jani Möderndorfer (Foto: Aljoša Kravanja)

V SDS trdijo, da njegove navedbe nikakor ne držijo. "Predsedniki koalicijskih strank so namreč 22. februarja podpisali dopolnilo k pogodbi za Slovenijo 2012–2015, iz katere izhaja, da se koalicijska pogodba v poglavju 2. Organizacija in delovanje vlade spremeni tako, da se naloge s področja gospodarske diplomacije izvajajo v okviru ministrstva za zunanje zadeve. V skladu s spremembo se ustrezno dopolni zakon o državni upravi." Möderndorferju svetujejo, "da sam opravi 'resen premislek' o svojih izjavah".

V Listi Virant so si premislili

V Pozitivni Sloveniji in SD so namreč uskladili zahtevo za ustavno presojo novele zakona o vladi. S podpisi poslancev so jo danes poslali ustavnemu sodišču. V strankah so kritični do prenosa pristojnosti tožilstva s pravosodnega na notranje ministrstvo, zahteva za oceno ustavnosti temelji zlasti na načelu delitve oblasti.

Prenos tožilstva na ministrstvo za notranje zadeve je sicer predlagala Lista Virant, vendar je prav ta stranka v minulih dneh sprejela drugačno odločitev. Predsednik liste Gregor Virant je predlog za spremembo koalicijske pogodbe, po kateri bi se pristojnost za tožilstvo obdržala na ministrstvu za pravosodje in javno upravo, v četrtek posredoval koalicijskim partnerjem.

Premier Janez Janša pa je po četrtkovi seji vlade povedal, da bodo predlog, po katerem bi tožilstvo ostalo pod pravosodnim ministrstvom in se ne priključilo pod notranje ministrstvo, obravnavali. Če bo soglasje, bo pogodba spremenjena, če ne, ne bo spremenjena, je dodal.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 94
Jože Zaplatič 07.03.2012 19:08:29
TANKO TI SE NAJPREJ NAUČI GOVORIT PRAVO SLOVENŠČINO, TAKO DA TE BOMO RAZUMELI KAJ BI RAD POVEDAL KAJ PAMETNEGA DO ZDAJ OD TEBE NI BILO SLIŠAT SAMO BREZVEZE SKLAMO MELJEŠ VEDNO NA ENEM MLINU RAJE BODI TIHO TAKO VSAJ NE BOMO POSLUŠALI NERAZLOČNE BESEDE JAZ SEM PRAVI SLOVENC IN VEČ KOT POLOVICO TVOJEGA GOVORA NE RAZUMEM
Več komentarjev