Slovenija

FOTO in VIDEO: Huda ura v Izoli: voda zalila hotele, vrtce, šole, stanovanja, ogenj opustošil kampus

Izola, 23. 10. 2017 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Neurje, ki je v nedeljo preglavice povzročalo na Obali, je največ posledic za seboj pustilo v Izoli. Zalilo je več objektov, ogenj pa je opustošil Univerzitetni kampus Livade. Škoda je precejšnja, objekt pa ni varen za uporabo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izolo so ekstremne padavine spremenile v Benetke
    02:58
    Iz 24UR: Izolo so ekstremne padavine spremenile v Benetke
  • Poplave v Izoli
    00:26
    Poplave v Izoli
  • Poplavljena cesta v Izoli
    00:15
    Poplavljena cesta v Izoli
  • Iz SVETA: Huda ura v Izoli
    02:02
    Iz SVETA: Huda ura v Izoli

V nedeljo pozno popoldan je Izolo prizadelo hudo neurje. Veter in toča sta oklestila drevje, ki je zamašilo odtoke javne kanalizacije. Voda ni uspela odtekati in je poplavljala ceste in objekte. Najbolj je prizadela območje Livad.

Skupno je bilo poplavljenih 84 objektov, zaradi premočene zemlje so se sprožili trije plazovi, zagorelo pa je na območju Univerzitetnega kampusa v Livadah, so sporočili z Občine Izola.

Voda, ki je v nedeljo popoldne in zvečer zaradi močnega neurja in dežja poplavljala center Izole in polovico Livad ter San Simon, je pustila kar precejšnje razdejanje, je povedala predstavnica občine Martina Miklavčič Šumanski.

Po njenih besedah je bila voda zelo deroča, saj je odnašala vse pred seboj. V središču mesta je odnašala zemljo z gredic ter zalivala kleti. Kanalizacijski odtoki toliko vode niso uspeli požirati, poleg tega so se napolnili z zemljo in listjem. Naplavine in ostale posledice poplavljanja po ulicah mesta še čistijo, saj je bilo škode preveč, da bi uspeli vse sanirati v eni noči.

Stanje se je v Izoli po besedah Miklavčič Šumanskijeve v poendeljek sicer že počasi umirjalo. "O obsegu posledic še nimamo točnih podatkov, saj še vedno zbiramo informacije na terenu. Iz Ministrstva za okolje in prostor so nam potrdili, da je glede na količino padavin šlo za izredni dogodek," so sporočili iz Občine Izola.

Igrišče OŠ Dante Alighieri po poplavah.
Igrišče OŠ Dante Alighieri po poplavah. FOTO: Občina Izola

Zaradi poplave je bila enota Školjka vrtca Mavrica v ponedeljek zaprta, prav tako zjutraj niso sprejeli otrok v vrtcu L'Aquilone in osnovni šoli Dante Alighieri. "Za vse otroke, ki niso imeli varstva, je bilo poskrbljeno," so povedali na izolski občini.

Enota Školjka vrtca Mavrica sicer tudi vtorek na sprejem otrok še ne bo pripravljena, varstva in sprejem otrok ter pouk pa bodo v drugih vrtcih in šolah potekala nemoteno.

Po avtokampu Jadranka 'nosilo' celo prometno signalizacijo in cvetlična korita

Naplavine so mašile odtoke in onemogočale normalen odtok padavinskih voda tudi v starem mestnem jedru in v Simonovem zalivu. Poplavljeno je bilo Sončno nabrežje, promenada pred stavbo občinske uprave, ulice, ki povezujejo Ljubljansko ulico (Istrska, Ribiška, Ob stolpu), krožišče na Trgu republike, Drevored 1. maja, Cankarjev drevored ter cesta ob avtokampu Jadranka.

Deroča voda je močno prizadela tudi sam avtokamp Jadranka. Po besedah vodje kampa Mira Kolenšiča je bilo v času neurja "kar hudo". Voda je drla z višjih delov in cest proti morju ter odnašala vse pred seboj, med drugim je po kampu nosilo tudi prometno signalizacijo z bližnje ceste ter cvetlična korita. Meteorni kanali namreč tolikšne vode niso uspeli zadrževati.

V kampu je bilo ponekod tudi do 40 centimetrov vode, tako da je prišla tudi v posamezne avtoprikolice. Poplavilo je tudi recepcijo in restavracijo kampa. Neurje je poškodovalo tudi strešno kritino, zato je voda puščala tudi s strehe. Posledice bodo odpravljali še kar nekaj časa, je ocenil Kolenšič.

Hudo neurje s točo je v nedeljo po 18. uri zelo prizadelo Izolo.
Hudo neurje s točo je v nedeljo po 18. uri zelo prizadelo Izolo. FOTO: Igor Tavčar

V hotelu Haliaetum v San Simonu pa so povedali, da je poplavilo celotno kletno etažo, garderobe, pralnico, dvorane in bazen. Posledice še vedno odpravljajo.

V hotelu Marina je voda zajela recepcijo in pritlične prostore, namočilo je tudi nekatere sobe. Še pred prihodom gasilcev so uspeli sami odstraniti vodo iz prostorov. Je pa bilo po besedah vodje hotela Ivice Evačić "vse skupaj kar stresno".

Požar opustošil kampus

Med neurjem je zagorelo tudi v izolskem Univerzitetnem kampusu Livade. V stavbi v času požara na srečo ni bilo študentov. Materialna škoda je precejšnja, objekt pa ni varen za uporabo. Gorela je električna napeljava, vzroke požara pa še preiskujejo, so pojasnili na primorski univerzi.

V nedeljskih intervencijah je sodelovalo več kot 90 profesionalnih in prostovoljnih gasilcev, poleg Gasilske brigade Koper še prostovoljci iz Izole, Kort, Nove vasi, Sečovelj, Pirana, Hrvatinov, Dekanov, Pobegov-Čežarjev in Babičev.

"Zgradba brez električnih instalacij je neuporabna. Študentje in zaposleni ga ne morejo uporabljati do nadaljnjega, zato se bodo predavanja in vaje izvajale na drugih lokacijah. Kje točno, bo znano v kratkem," so še pojasnili.

Natančnih podatkov o škodi na univerzi še nimajo, saj trenutno v kampusu poteka forenzična preiskava. Kot so zapisali, je na terenu pooblaščeno osebje, ki skrbi za prenos opreme in materialov, ki v požaru niso bili uničeni.

Škoda v Univerzitetnem kampusu Livade je po požaru precejšnja.
Škoda v Univerzitetnem kampusu Livade je po požaru precejšnja. FOTO: Občina Izola

Sledi ocenjevanje škode

Pojavljali so se tudi številni manjši usadi in plazovi, zato je bilo zaprtih več lokalnih cest, je povedal poveljnik Gasilske zveze Izola Albert Godnič. Večina cest je že očiščenih in znova prevoznih.

"Zabeležili smo več kot 150 različnih intervencij, najzahtevnejša intervencija je bila v Univerzitetnem kampusu v Livadah, kjer je poplavilo pritlični del stavbe," je še povedal Godnič.

Na terenu so bile do jutranjih ur prisotne tudi okrepljene ekipe Komunale Izola, ki so še pozno v noč reševale številne manjše usade, čistile večje naplavine ter ostale javne površine. Iz Komunale Izola ob tem sporočajo, da zabojnike za kosovne odpadke in zeleni rez sedaj prioritetno nudijo prizadetim v neurju.

Poleg gasilcev in delavcev komunalnega podjetja so izredno pripravljenost pri odpravljanju posledic neurja izkazali zaposleni v javnih zavodih in drugih ustanovah ter številni občani, ki so priskočili na pomoč sosedom.

Obseg škode še ni znan, saj bo podrobnejša analiza narejena v naslednjih dneh, so povedali na Občini Izola in dodali, da pa se naj občani, ki so na zasebni lastnini zabeležili škodo, za prijavo te obrnejo na agente zavarovalnice pri kateri imajo premoženje zavarovano.

Tako močan naliv pred 50 leti

Občina Izola je pristojne na Ministrstvu za okolje in prostor medtem povprašala o tem, kdaj so nazadnje v Izoli zabeležili tako veliko količino padavin. Z ministrstva so jim sporočili, da je na Obali v dveh urah padlo tudi več kot 50 mm dežja. "Na samodejni ekološko-meteorološki postaji Koper Markovec smo v 145 minutah izmerili 87 milimetrov (litrov na kvadratni meter) dežja. V obdobju najhujšega naliva, ki je trajal od 16.50 do 17.45, pa 69 mm dežja," so sporočili z ministrstva in dodali, da takšen dogodek nastopi enkrat na 50 let.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
23. 10. 2017 18.42
-9
Mal pride dež pa že panika
motorka57
23. 10. 2017 20.45
+4
....a si z bloka balkona gledal,kok se ljudje mučijo in užival.... Si pa taprav brihtn umski veleposestnik.
general99
23. 10. 2017 12.48
-6
Pretiravanje in osladno
BUONcaffee
23. 10. 2017 11.53
-4
Izola je itak otok.
krtofl
23. 10. 2017 17.39
Drink Beer and Smile
23. 10. 2017 22.25
Brabus
23. 10. 2017 11.44
+3
Pa kako to snemajo???
beware1
23. 10. 2017 10.02
+24
Ja tako pač je, ko se gradi na neprimernih lokacijah, garaže podkopane brez primernih odtokov ( in to pod nivojem morja, neprimerna izolacija itd.) in črpališč. Tega bo vsak dan več!!! Lp iz Izole
Razumnež
23. 10. 2017 14.35
+3
V Ljubljani so tudi parkirišča pod Ljubljanico.... Tudi tam bo enkrat prelilo... Ampak takrat bo že imel nekdo spomenik in nihče ga ne bo krivil za bedast gradbeni projekt.
Razumnež
23. 10. 2017 09.19
-4
Koga to briga... važno da se večino medijskega prostora namenja nekim volitvam, ki nimajo na življenje navadne raje popolnoma nobene teže.
biser2011
23. 10. 2017 09.32
+21
Jih bo brigalo, to je opozorilo za spremembe, da bo treba delat bolj spoštljivo z naravo.
tantadruj1
23. 10. 2017 10.35
+13
je bilo takih neurij že milijon pa ni poplavilo.. to so ti novi građevinarski prijemi... ko se nekdo zjutraj zbudi in si reče da bo gradbinec.... a o tem nič ne ve.
Razumnež
23. 10. 2017 14.34
+1
Torej se opravičujem če sem bil napačno razumljen..... Sem bil zgolj sarkastičen.
oježeš
23. 10. 2017 20.01
+1
Opozoril s strani narave je bilo že veliko in jih še bo. Le človek jih ne jemlje resno, ko so težave malo robanti, pospravlja, se jezi na določene ljudi, po parih dnevih se vse uredi in pozabi, da je treba kaj narediti, da prihodnjič ne bo tako ampak manj hudo. Sam na statistiko ne bi dal nič, ker v naravi se stanje lahko spremeni iz danes na jutri, če pa kdo računa, da bo tako le vsakih 50 let, potem pa res nima smisla kaj narediti za boljšo prihodnost.