Slovenija

FOTO in VIDEO: Zaradi močne burje so priprli koprsko pristanišče

Ljubljana, 11. 11. 2013 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S./STA/U.Z.
Komentarji
162

Veter in močno deževje sta povzročila precej preglavic. Zalivalo je kleti, veter je ruval drevesa, sunek burje je prevrnil celo tovornjak. Poškodovana je ena oseba. Na Primorskem je brez elektrike ostalo več kot 11.000 odjemalcev. Zaradi burje so priprli tudi koprsko pristanišče.

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile – ponoči so reke ponekod prestopile bregove, številne kleti je zalila meteorna voda, veter je ruval drevesa ...

Ena oseba poškodovana

Večje drevo se je podrlo na cesto Begunje–Hlebce v Radovljici, drevesi sta padli tudi na cesti Zabreznica–Smokuč in ob stanovanjski hiši v Selu pri Žirovnici, pred bolnišnico v Begunjah na Gorenjskem ter ob letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pa sta se podrli smreki. Močan veter je podrl več dreves na cesto Preddvor–Spodnje Jezersko.

V Trsteniku je močan veter ponoči odnesel kritino s stanovanjske hiše. V Lescah je veter odnesel kar 1000 kvadratnih metrov strehe z ene od industrijskih hal v bližini železniške postaje, zato morajo biti strojevodje pazljivi pri vožnji skozi Lesce.

Med najbolj prizadetimi je območje občine Žirovnica, kjer so karavanškega fena vajeni, a tako močnih sunkov vetra ne pomnijo od leta 1985. Po prvih ocenah naj bi bilo škode za več 10.000 evrov.

Drevo je dopoldne padlo na vozilo na cesti v Soteski v Bohinju, a k sreči nihče ni poškodovan, so zapisali na Upravi za zaščito in reševanje. Ena oseba pa je bila poškodovana na območju od Železnikov proti Petrovem Brdu, ko je drevo padlo na vozilo.

Drevo je padlo na cesto na Dravskem polju v Miklavž, na regionalno cesto Trbovlje–Hrastnik pri naselju Ostenk in na cesti Trbovlje–Prebold ter Trbovlje–Dobovec. Veter je odkrival strehe in podiral drevesa tudi v Velenju, Kamniku in Lukovici. V Slovenski Bistrici je drevo padlo na stanovanjsko hišo in poškodovalo streho.

Nekaj streh je veter razkril v Ajdovščini, Novi Gorici, Kobaridu. Drevesa so gasilci odstranjevali tudi s ceste Sežana–Dutovlje pri naselju Križ in na cesti Ilirska Bistrica–Jelšane pri odcepu za Veliko Brdo v občini Ilirska Bistrica. Več dreves je padlo na cesto med Bukovim in Želinom, smreka se je podrla tudi na cesto Studeno–Postojna, v Smrečju v občini Vrhnika je poleg drevesa padel tudi drog telefonske napeljave.

Zaradi močnega vetra se je, kot poroča Uprava za zaščito in reševanje, v Grabrovcu v Metliki podrlo gospodarsko poslopje.

Popoldne je veter na stavbi Lesnine v Kopru delno odtrgal pločevino, ki je nato visela z objekta. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so jo pritrdili. Na parkirišču pred vrtcem v Pobegih v občini Koper pa se je podrla smreka in padla na tri vozila. Odstranili so jo gasilci.

Težave z elektriko

Poleg dreves je veter po Sloveniji podiral tudi električne daljnovode. Na celotnem področju Elektro Primorske je zaradi orkanskega severnega vetra brez elektrike danes ostalo 11.600 odjemalcev, trenutno jih je še 2.100. Za odpravo napak so angažirane vse razpoložljive ekipe Elektro Primorske in tudi ekipe Elesa, ki odpravljajo napako na 110 kV daljnovodu med Pivko in Ilirsko Bistrico. Na Goriškem so se pojavile nove težave na Trnovem in na področju med Ajdovščino in Razdrtim. Na Postojnskem je prišlo do prekinitve napajanja med Postojno in Prestrankom. Na Pivškem in Bistriškem so se med dnevom pojavile poškodbe na omrežju na področju Prema in na območju vzhodno od Ilirske Bistrice. Na Koprskem imajo nov izpad oskrbe med Dekani in Rižano.

Zaradi močne burje so priprli koprsko tovorno pristanišče, kar pomeni, da se odločajo o vplutju in izplutju vsake ladje posebej. Zaenkrat ne morejo napovedati, do kdaj bo veljal tovrstni režim.

Zaradi obsežnih poškodb na distribucijskem omrežju bodo čez noč ostali brez elektrike odjemalci zgornjega dela Breginjskega kota, mejnega prehoda Robič, v vaseh Selce, Vrsno in Krn na Kobariškem, prebivalci zgornjega dela Baške grape vključno s Podbrdom, dela Šentviške planote in posamezni odjemalci na nizkonapetostnih omrežjih. V nočnem času zaradi težko dostopnih terenov del ni mogoče izvajati, zato bodo odpravljanje napak nadaljevali jutri zjutraj, so še dodali na Elektru Primorska.

Na Elektru Gorenjska so pojasnili, da je bila motena oskrba z električno energijo vzdolž Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp vse do Jezerskega in Cerkelj, pa tudi na širšem območju Poljanske doline in Davče. Brez elektrike je ostalo 2000 uporabnikov, trenutno ima težave še približno 1000 odjemalcev v Preddvoru in drugih krajih pod Storžičem.

V občini Jezersko je brez elektrike od 500 do 550 odjemalcev, ki bodo morali tako preživeti tudi noč. "Za Jezersko upamo, da se bodo razmere do torka zjutraj vsaj toliko normalizirale in veter pomiril, da bodo naše ekipe lahko prišle do teh lokacij, saj je sedaj tako nevarno, da nismo uspeli niti locirati napak," je povedala Renata Križnar.

Iz Elektra Ljubljana pa so sporočili, da so se zaradi močnega vetra okrog enih ponoči začele pojavljati okvare na srednjenapetostnem omrežju na področju Domžal, Kamnika, Litije, Žirov, Metlike, Izlak, Radeč in Trbovelj. Ekipe so se nemudoma odzvale in okvare začele odpravljati že ponoči. Vse okvare bodo predvidoma odpravljene še danes, so še dodali.

Prevrnjen tovornjak na Kobariškem.
Prevrnjen tovornjak na Kobariškem. FOTO: PGD Kobarid

Plazovi zaprli nekaj cest in ogrožali hiše

Polovico regionalne ceste Trbovlje–Zagorje pri kraju Bevško je zaprl plaz, ki so ga delavci že odstranili, so še zapisali v poročilu Uprave za zaščito in reševanje.

V kraju Bodkovci v občini Juršinci se je dopoldne sprožil zemeljski plaz in zaprl dovozno pot do stanovanjske hiše, a je ne ogroža.

Hišo pa ogroža plaz, ki se je sprožil v Topolovem v občini Kozje.

Zalivalo je kleti

Gasilci so morali meteorno vodo iz kleti sinoči črpati v Parecagu v občini Piran in v Šmarju v občini Koper. V Raduhi v občini Luče je včeraj popoldne reka Savinja uničila okoli 15 metrov podpornega zidu in ogrožala delavnico in gospodarsko poslopje. Meteorna voda je kletne prostore stanovanjske hiše zalila tudi v naselju Donačka Gora v občini Rogatec, poroča Uprava za zaščito in reševanje.

Ponoči je voda zalila prostore cvetličarne na Trgu svobode v Trbovljah, narasla voda potoka pa je ogrožala tri stanovanjske hiše v Podlipovici v občini Zagorje ob Savi. Gasilci so morali ponoči zavarovati tudi brežino potoka Medija v kraju Loke, saj bi tam lahko na cesto Kisovec–Trojane padel električni drog.

Voda je preglavice povzročala tudi na Dolenjskem. Ogrožala je stanovanjsko hišo v kraju Čadraže v oblini Šentjernej, pa hišo na Belokranjski cesti v Novem mestu. Kletne prostore je zalilo tudi v Šmarjeti v občini Šmarješke Toplice. Gasilci so premoženje z vrečami in zaščitno folijo reševali tudi v kraju Veliki Kamen v občini Krško in v krajih Veliko Mraševo, Stržišče v občini Sevnica in Poklek. Voda je poplavljala tudi na Industrijski cesti v Grosupljem, zalila je prostore stanovanjske hiše v Višnji Gori v občini Ivančna Gorica in v Cerkovniku v Šmartnem pri Litiji.

Kako kaže?

Severni veter bo ponoči večinoma ponehal. Burja na Primorskem bo sprva še močna, a bo ponoči slabela. Jutri zjutraj in dopoldne bo ponekod v sunkih še dosegala hitrost okoli 100 kilometrov na uro.

Reke se umirjajo

Zaradi močne burje bo morje ponoči in jutri zjutraj močneje vzvalovano.

Reka Krka je v spodnjem toku poplavljala v širšem obsegu, njen pretok v Podbočju se bo v prihodnjih urah ustalil pri okoli 350 kubičnih metrih na sekundo. V torek se bodo poplavne površine ob Krki pričele počasi zmanjševati.

Na Ljubljanskem Barju poplavlja Ljubljanica. Poplavna območja obsegajo območja pogostih poplav, v torek se bo Ljubljanica postopno vrnila v svojo strugo.

hidroalarm
hidroalarm FOTO: ARSO

Reke v jugovzhodni in vzhodni Sloveniji ter Kolpa upadajo. Na izpostavljenih mestih v manjši meri še poplavljajo, ponoči pa se bodo predvidoma vrnile v svoje struge.

Poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo zadržale še v prihodnjih dneh.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BobbyP
12. 11. 2013 14.08
+2
Priprli so nam Luko Koper? Priprli? Res vas lepo prosim 24ur, ne pomeni, da si novinar, če si kdaj burek prodajal. V imenu slovenskega jezika vas prosim. Pojdite nazaj burek prodajat.
Jaka Planinc
12. 11. 2013 09.20
-2
ZEMLJA JE NA POTI,V SMERI,KI JE NI MOGOČE SPREMENITI, DRVI V APOKALIPTIČNO KATASTROFO,SAMOUNIČENJE,SEVEDA ČLOVEK S SVOJO ISKORIŠČEVALSKO "PAMETJO" DESTRUKTIVNO POSPEŠUJE TO DRVENJE IN SAMOUNIČENJE ZEMLJE IN ŽIVLJA NE NJEJ. TO UNIČENJE NE BO PREPREČIL NOBN ZAKON,NOBEN DOGOVOR,NOBENO ZMANJAŠANJE TOPLOGREDNIH PLINOV. MOGOČE BO TO PODALJŠALO AGONIJO ZEMLJE ZA NEKAJ KRATKIH LET,TODA PREPREČITI KATASTROFO NE BO MOGOČE,KATASTROFI,SAMOUNIČENJU VEČ NE UIDEMO ,NIKLOLI VEČ. ŽAL JE VSE PREPOZNO.
dr.dare
12. 11. 2013 07.03
+2
Kaj je že kdo pogruntal zakaj imamo v Sloveniji vojsko?
kokojambo
12. 11. 2013 07.31
+1
Vojska ni usposobljena za to+ nima opreme za tako posredovanje+Vprašanje kolko odobritev in ostalega papirovja bi bilo potrebno da bi jih sploh lahko napotili tja...Če smo odkriti, če pade drevo... potrebuješ nekoga z motorno žago, če se poruši stavba.. rabiš bagera in kamiona in tako naprej... Vojska ima samo lopato in nič več =)
batom@pinkponk.com
12. 11. 2013 08.06
+2
jezni_jezek
12. 11. 2013 09.25
kako bojo mamini sinčeki pomagali ?????telefon v roke,noge na mizo in klicat 2 uri ženo .....
batom@pinkponk.com
12. 11. 2013 06.16
+10
Priprli so pristanisce??? A malo so vrata priprli? Ali so ga malo v zapor dali? Kdo bi razumel tele pilpismene popofce...
Atmaii
12. 11. 2013 01.02
+10
Dajte no, kaj več ne premoremo malo srčnosti in sočutja? Nekateri so veliko škodo utrpeli. Poskusite se vživet v občutek, ko gledaš, kako ti odnaša/uničuje imetje, za katerega si se krepko nadelal, kaj takega je vsakemu osebna katastrofa (zavarovano ali ne). A rabite kakšen prepih kot so ga pred kratkim doživeli v tujini, da vam škodoželjnost odnese? Pa še to dvomim, da bi pomagalo. Res žalostno.
kokojambo
12. 11. 2013 07.32
+1
Žalostno se toliko bolj, da se to zgodi tik pred snegom.... =(
špicparkeljc.
12. 11. 2013 00.32
+2
če nam vlada ne pusti sekati lastnih gozdov nam jih bo pa posekala narava zastonj...
vezuv_
12. 11. 2013 00.40
+1
samo da parlamenta ni razkrila - pa mi ga mogla vsaj enkrat.
tadgas
11. 11. 2013 23.11
+30
Lepo pozdravljeni. Kdor še ni seznanjen vas opozorim, da si ogledate kaj pripravlja naša ljuba vlada v naslednjem letu. Vlada želi v prihodnjem letu in v bodoče ukiniti subvencioniranje zaščitnih sredstev za gasilce in denar nameniti v blagajno ter naši vojski? Namreč iz slik je lepo razvidno, da prostovoljni gasilci izpostavljajo svoja življenja za reševanje ljudi in njihovega premoženja! Ali je kdo videl na sliki kakšnega vojaka z novo čelado, katerih je kupila 4000 (1 je stala 163€) letno pa se jih potrebuje 400 za misije? Le kdo bo v primeru brez zaščitne opreme, ki se potrebuje za zaščito samega sebe pri reševanju, še sploh želel izpostavljati svoje že tako tvegano početje, da rešuje kar se še rešiti da? Upam, da ogovorni ljudje, ki ste jih volili in imajo takšne pomisleke sedaj vidijo, kdo je koristen in kdo ne za naše dobro in naj se loči plevel od semena saj roko na srce kdo nas bo napadel reveže z enim pilatusom v garaži opa pardon dvema! Pustite gasilcem ta denar, saj to kar delamo, delamo iz lastnega veselja in humanosti do ljudi in njihovega premoženja po vrhu vsega še prostovoljno ZASTONJ! Naša vojska so poklicne in prostovoljne gasilske čete, ki smo v nenehni 24h pripravljenosti, da pomagamo ljudem v stiski zato nas pustite pri miru in naše subvencioniranje! N želite si, da se ta vojska strne in obrne proti vladi! Lep pozdrav in še enkrat bravo fantje za vašo požrtvovalnost, smo bili lansko leto v enakem položaju!
Nauders
11. 11. 2013 23.16
jezni_jezek
12. 11. 2013 09.26
+1
Gasilci rabijo opremo,vojska ne rabi ..........
Rad_Gledam_Porocile
11. 11. 2013 22.54
-13
Ajga mudela gasilca, se je prjev znaka ko pjanc plota, čeprov ni nobenga vetra! Vreme je tak že skos, vi pa delate tako paniko ko da je pol slovenije odpihnlo, ostale pol jo je pa pod vodo. Se sekirate in jamrate kako je hudo in da takih razmer ni blo že 500let. Ja seveda, če ste pa že 500let pred televizijo!
tadgas
11. 11. 2013 23.14
+1
Še pride tvoj čas, raje si odsekaj prste kot pa, da pišeš naumnosti!
Rad_Gledam_Porocile
11. 11. 2013 23.22
-2
@Mali_bog, najprej mi je voda pištolo odnesla, potem pa še veter metke odpihnu. Res katastrofa tale vreme, takih IZREDNIH razmer ne pomnijo že od kamnene dobe!! | @tadgas, nisem rekel nič čez gasilce, samo zgornjo sliko sem komentiral.
Tbrlok
11. 11. 2013 22.51
+8
Vidim zelo bedne komentarje tukaj. Nekaterim prav priželim, da začutijo moč narave. Sam sem navajen burje in točno veš, da ne bo dežja, če bo pihala. Je pa res, da ko ti mačka od tal dvigne da se kar malo ustrašiš.
samo_povem
11. 11. 2013 22.43
+7
Kako se pa pripre pristanišče?
BaGr67
11. 11. 2013 22.50
+2
BaGr67
11. 11. 2013 22.38
+10
Priprli, a se hecate, a je Koprsko pristanišče kriminalec, al kaj?
xyxyxx
11. 11. 2013 23.39
+2
Gaja Bobek
12. 11. 2013 01.20
Frane Šajn
11. 11. 2013 21.16
+9
Vlada je kriva ker ne uredi vremenskih razmer, pa ima vse niti v svojih rokah
rossi321
11. 11. 2013 21.22
+11
Vlada bo imela razlog, da pobira še en davek več.
BaGr67
11. 11. 2013 22.40
-1
veso1234
11. 11. 2013 20.24
+1
ma že 10-krat je zmankal elektrike (pa lih vžem komp pa vgasne )
lennchma
11. 11. 2013 21.43
+2
In potem plačujemo omrežnino za nemoteno oskrbo skoraj 50% zneska na položnici. Pa je treba poudariti, da so vremenske razmere dokaj blage napram nekaj let nazaj. Kaj šele bo v prihodnosti. Smo lahko v skrbeh?
XmassivX
11. 11. 2013 20.24
+1
Ta veter je kar zanimiv, ponavadi je burja v posočju najbolj čutna na tolminskem in precej na bovškem, tokrat je pa najhuje pihalo na kobariškem. Na tolminskih gorah tudi ni bilo veternice, ki je značilna za burjo. Nalivi so tudi bili kar hudi, da je tekla voda izpod vsake skale, tako je bila zemlja napita. Če bi bil še en dan takšnega deževja bi spet gledali kakšen rekord v poplavah. Pa rekordni pretok soče je bil lansko leto! Tudi samo obrežje soče se v zadnjih letih hitro spreminja ga hitro golta. To nenavadno vreme se vedno le bolj stopnjuje in narava je vedno le manj "naravna".
lennchma
11. 11. 2013 21.44
+0
Človeštvo pa čedalje manj pripravljeno na takšne hude ujme.
Mladen sir
11. 11. 2013 19.50
-14
Sem slišal kakšen lahek zaslužek imate v SLO zavarujete stavbo,ali objekt,avto potem se vsi malo povežete,par starih posnetkov naredite,in pobirate samo zavarovalnino.Lahko da je res lahko da ni.Koliko vem če je neurje imajo tovarnjakarji prepoved vožnje,in če se ne držijo so sami krivci če jih obrne.
lennchma
11. 11. 2013 21.45
+4
NejcPircMusar
12. 11. 2013 01.21
Zaporo so danes imeli med Selom in Nanosom, to je vse
Gone4eveer
11. 11. 2013 19.47
+4
Kaj plazovi in odnašanje streh... Hitro sode privezat, da ne bo cvička Krka vzela!
Underwerse
11. 11. 2013 19.47
-7
sj bo potres 12 stopne, pol pa jokat >8-d
Dj-Pohar
11. 11. 2013 19.44
+28
Kašni komentarji... BOLANO.. Kva če bi se mav zamislli kva blebetate, če bi pa vm cegle z bajte metal pa drevje pred bajto vn ruval tko k pr nm na Gorenjskem, poj bi e pa drugač uglašal... Banda presrana...
guk
11. 11. 2013 19.51
-7
če misliš moj komentar,pišem samo resnico
guk
11. 11. 2013 19.52
-9
pa ne se jezit,drugič mal več cementa,pa bo
F10
11. 11. 2013 19.31
-4
Ojoj to je pa najhujs, hoces zvecer tv, racunalnik, wifi na telefonu...in nic ni.
guk
11. 11. 2013 19.44
-1
Dj-Pohar
11. 11. 2013 19.47
+6
Ja sej maš prov hočeš avto prkirat na dvoriše je pa drevo tm nastavlen, to je res hudo če ni wifija... Ma samga sebe posluš kva govoriš rit presrana..
KillianJ
11. 11. 2013 19.19
+8
Samo zdaj vidim da je možno da veter lahko zravna mesta, če že zdaj dela take probleme in je samo 100km/h .