Slovenija

FOTO: Zaradi obilnega deževja se je gladina Bohinjskega jezera dvignila za dva metra

Ljubljana, 07. 11. 2016 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./STA/J.S.
Komentarji
2

Obilno deževje in močan veter sta največ težav povzročala na severnem Primorskem, v območju Posočja in na Gorenjskem na območju Bohinja. Tam so reke poplavljale. Bohinjsko jezero se je dvignilo za več kot dva metra. Zaprte in poplavljene so bile tudi nekatere lokalne ceste po državi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Obilno deževje povzročalo težave
    02:15
    Iz SVETA: Obilno deževje povzročalo težave
  • Iz 24UR: Močna neurja
    02:52
    Iz 24UR: Močna neurja

Močno neurje, ki se je v nedeljo popoldne razbesnelo zlasti v Bohinju in okolici, se je čez noč umirilo. Kljub temu sta močno deževje in vetrovno vreme zvečer in ponoči še povzročala nevšečnosti, tokrat predvsem v zahodni polovici države, poroča Uprava za zaščito in reševanje.

Po več krajih po Sloveniji je tudi ponoči zalivalo kleti, veter pa je ruval drevesa. Močan veter je podiral drevje v občinah Sevnica, Lenart in Brežice. Meteorna voda pa je zalivala kleti stanovanjskih in drugih poslopij v občinah Podlehnik, Slovenske Konjice, Radenci, Sežana in Cerklje na Gorenjskem.

Na Žagi v občini Bovec pa se je za stanovanjskim objektom sprožil tudi plaz, ki je delno zasul tudi glavno cesto. Gasilci PGD Srpenica so uredili odtekanje vode, da se plazenje ustavi, in uredili cestišče. Za nadaljnjo sanacijo bodo poskrbele pristojne službe.

Zjutraj se je situacija že povsod povsem umirila in prebivalci niso ogroženi. 

''Reke, ki so se včeraj in danes dopoldne razlivale, večinoma upadajo. Med njimi naraščajo le še reke Kolpa v spodnjem toku, ki se bo v prihodnjih urah ustalila, in Ljubljanica ter njeni kraški pritoki, ki bodo dosegli največje pretoke predvidoma v noči na torek. Narašča tudi reka Krka s kraškimi pritoki, ki se lahko danes zvečer le prehodno razlije na običajnih mestih ob strugi. Naraščanje reke Save v srednjem in spodnjem toku se je ustalilo. Drugod po državi se visokovodne razmere umirjajo,'' so sporočili z Agencije za okolje.

V Bohinju vendarle ni bilo hujšega 

Da posledice nedeljskega neurja nad Bohinjem niso bile hujše, gre zasluga tako porazdelitvi padavin kot opravljeni sanaciji po uničujočih poplavah leta 2009, je prepričan župan Franc Kramar. Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Bohinjska Bistrica Silvo Režek je pojasnil, da kljub obilnim padavinam tokrat nekih hujših posledic niso zaznali. Približno 40 gasilcev je opravilo okoli 20 intervencij.

Gladina Bohinjskega jezera se je zaradi obilnega dežja dvignila za kar dva metra.

Poškodovane je nekaj infrastrukture, škoda pa je nastala tudi na odkritih strehah, ki so jih začasno prekrili s ponjavami. Sunki vetra so poškodovali streho na devetih hišah v Bohinjski Bistrici, nekaj strešnikov je s hiš padlo še v naselju Log. Privzdignilo je tudi streho na občinski stavbi, pri čemer se odkrušilo nekaj zidakov, vendar Režek ocenjuje, da do večje škode vendarle ni prišlo.

Posredovanje v Bohinju - 5
Posredovanje v Bohinju - 5 FOTO: PGD Bohinjska Bistrica

Poškodovana je bila tudi streha na gostilni v Kampu Danica, ki ga je poleg tega delno poplavila Sava Bohinjka. Ker je struga reke polna, ta trenutek še ne morejo oceniti, kakšna je škoda. To bodo lahko storili šele, ko bo voda upadla, a računajo, da škoda ni večja, saj voda ni bila deroča. Čeprav je kamp odprt celo leto, so imeli srečo, da sedaj niso imeli gostov in tudi evakuacija ni bila potrebna.

Vremenoslovci še napovedujejo padavine, ponekod bo tudi že snežilo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Srecko Pecnik
07. 11. 2016 15.04
+1
madonca kaj vse nepisete,kaj pa ce ne bi bilo gasilcev?
macek_garfield
07. 11. 2016 14.31
+2
kako pa je kaj na lj barju? aje gazda zoki ze postimal odvodnjavanje?