Slovenija

Otroška kardiologija v celoti ostaja v Ljubljani, odstopil pa vodja službe za kardiologijo Tomaž Podnar

Ljubljana, 26. 07. 2017 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Program otroške srčne kirurgije v celoti ostaja v UKC Ljubljana. Bodo pa morali vzpostaviti sodelovanje s tujo institucijo, ki bo zagotavljala nenehno prisotnost otroškega kardiologa in kirurga v Ljubljani. Je pa po številnih očitikih odstopil vodja službe za kardiologijo na ljubljanski pediatrični kliniki, Tomaž Podnar.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: V UKC Ljubljana zdaj ustanavljajo projektni svet
    04:01
    Iz SVETA: V UKC Ljubljana zdaj ustanavljajo projektni svet
  • Iz 24UR: Vse otroke s srčnimi napakami bodo zdravili v Sloveniji
    02:42
    Iz 24UR: Vse otroke s srčnimi napakami bodo zdravili v Sloveniji
  • Iz 24UR: Dolgovi bolnišnic se povečujejo, prav tako čakalne vrste
    01:54
    Iz 24UR: Dolgovi bolnišnic se povečujejo, prav tako čakalne vrste

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je po sestanku s starši otrok, ki se zdravijo v okviru otroške kardiologije na UKC Ljubljana, povedala, da program v celoti ostaja na UKC Ljubljana. Bo pa ob tem treba vzpostaviti sodelovanje s tujo institucijo, ki bo zagotavljala v Ljubljani nenehno prisotnost otroškega kardiologa in kirurga.

Je pa v torek s funkcije vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki UKC Ljubljana odstopil Tomaž Podnar. Podnar je prevzel vodenje službe decembra lani.

O odgovornosti Kopača in Pfeiferjeve je na zadnjih dveh sejah razpravljal svet UKC Ljubljana, a končne odločitve o njuni usodi za zdaj še ni. Nadaljevanje seje sveta je predvideno za 8. avgust.
O odgovornosti Kopača in Pfeiferjeve je na zadnjih dveh sejah razpravljal svet UKC Ljubljana, a končne odločitve o njuni usodi za zdaj še ni. Nadaljevanje seje sveta je predvideno za 8. avgust. FOTO: Damjan Žibert

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana tako ostajajo program kardiologije, v okviru katere se med drugim zdravijo otroci z motnjami srčnega ritma, program otroške srčne kirurgije, v katero spada tudi zdravljenje otrok s prirojeno srčno napako, kot tudi intenzivna terapija po operacijah.

Tuja strokovnjaka bosta hkrati izobraževala slovenske zdravnike

Na ministrstvu za zdravje so organizirali sestanek, na katerem so predstavniki UKC Ljubljana in ministrstva za zdravje staršem otrok, ki se zdravijo v okviru otroške srčne kirurgije, pojasnili, kakšne rešitve predlagajo v tem programu in kako bo v prihodnje deloval.

Po besedah Medvedove, je v ustanavljanju projektni svet, katerega naloga bo podpis pogodbe in začetek delovanja s tujim centrom. Ta center bo podpiral center znotraj UKC, ki se bo ukvarjal z zdravljenjem otrok in odraslih s srčnimi napakami. Tako bosta v sodelovanju s tujim centrom v UKC Ljubljana neprestano prisotna otroški srčni kirurg in otroški kardiolog.

"Njuna naloga bo zdraviti otroke na vrhunskem nivoju v skladu z mednarodnimi standardi, prav tako bosta izobraževala naše zdravnike," je v izjavi medijem po sestanku povedala Medvedova. Na področju otroške kardiologije so namreč velike kadrovske luknje in jih je treba zapolniti z zdravniki, ki so se pripravljeni izpopolnjevati in učiti pod vodstvom teh dveh zdravnikov.

Ta nova institucija oziroma center, ki bo deloval v okviru UKC, bo sčasoma prerasel v nacionalni center, kjer bodo domači strokovnjaki lahko kompetentno zdravili, diagnosticirali in operirali bolnike s prirojenimi srčnimi napakami. V nacionalnem centru bo sodelovala tudi ambulanta za motnje srčnega ritma. "Tudi te otroke bomo vodili konziliarno s pomočjo tujega elektrofiziologa, ki bo sodeloval v konziliju lastnih strokovnjakov in bo podpiral naše zdravnike," je dejala.

Tuj center, s katerim bi UKC strateško sodeloval pri vzpostavljanju novega nacionalnega kardiološkega centra, še ni izbran, je dejala Medvedova. UKC trenutno v okviru programa otroške srčne kirurgije sodeluje s centri v italijanski Massi in češki Pragi. Projektni svet, ki bo po navedbah Medvedove začel delovati v avgustu, bo revidiral sodelovanje z obema ustanovama, saj naj bi bilo zagotavljanje nenehne prisotnosti tujih strokovnjakov v UKC težava.

Za ukinitev dela dejavnosti in selitev v tujino se niso odločili, ker gre pri otrocih s hudimi prirojenimi srčnimi napakami za urgentna stanja in takšni otroci takoj ob rojstvu potrebujejo oskrbo, nujno diagnostiko in operacijo. Če bi denimo ukinili kardiokirugijo, bi obstoječi kardiologi nekaj časa še znali postaviti ultrazvok srca, postopoma pa bi njihova spretnost upadla, saj ne bi več opravljali operacij. Tako bi kmalu privedlo do tega, da bi takšnega otroka morali po rojstvu intubirati in peljati na zdravljenje v tujino, kar pa je po besedah Medvedove nevarno za bolnike.

Sodelovanje bo drago, a 'ceneje, ko če bi otroke pošiljali v tujino'

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sicer pred mesecem in pol omenjala možnost delne ukinitve programa, a so po besedah državne sekretarke potem ugotovili, da to ne pride v poštev, ker denimo določene diagnostične preiskave zadevajo širšo množico otrok.

Izračunov, koliko bo stalo takšno sodelovanje s tujim centrom, na ministrstvu še nimajo. "Zagotovo bo drago, ampak bo ceneje, kot če bi otroke pošiljali v tujino," je dejala sekretarka.

Po njenih besedah so že izdani sklepi o imenovanju v ta projektni svet. Pojasnila je, da bodo v svetu trije predstavniki ministrstva za zdravje, generalni direktor in strokovna direktorica UKC ter predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Med predstavniki ministrstva bosta v svetu poleg Medvedove dva mednarodno znana strokovnjaka s področja zdravljenja bolezni srca, pri čemer pa še ni želela izdati njunih imen.

Neuradno naj bi že imeli kandidata za vodenje tega strateškega sveta, šlo naj bi za zdravnika, ki dela v tujini.

Na sestanku ugotovili kar nekaj pomajnkljivosti

Takšne načrte so predstavniki ministrstva in UKC Ljubljana tudi predstavili staršem otrok, ki imajo srčne napake. Ena od staršev Nina Tahirović je dejala, da so na sestanku ugotovili kar nekaj pomanjkljivosti na UKC, a verjame, da jih bodo z nadaljnjimi sestanki uredili za dobro otrok. Bi pa bila vesela, če bi vsi kardiologi pediatrične klinike ponovno začeli delati na kardiološkem oddelku. Še pred pričetkom sestanka pa je Tahirovićeva pojasnila, da so bili zaradi nedavnega dogajanja na kardiologiji pediatrične klinike primorani otroka peljati na zdravljenje v tujino, saj so tukaj ostali brez zdravnika. Sedaj pa zdravljenje deklice poteka na daljavo.

Generalni direktor UKC Andraž Kopač pa je dejal, da so staršem pojasnili razmere na programu otroške srčne kirurgije in tudi glede obravnave na področju aritmologije. "Oba programa tečeta naprej normalno, tako kot do sedaj," je zagotovil.

Tudi starši otrok s srčnimi boleznimi želijo, da se razmere na oddelku končno uredijo.
Tudi starši otrok s srčnimi boleznimi želijo, da se razmere na oddelku končno uredijo. FOTO: Damjan Žibert

V torek je s funkcije vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki UKC Ljubljana odstopil Tomaž Podnar, ki je prevzel vodenje službe decembra lani. Pred nekaj meseci so v javnost prišle informacije o tem, da naj bi eden od zdravnikov iz službe za kardiologijo, Uroš Mazič, več bolnikom na tem oddelku postavil napačne diagnoze. Po besedah Kopača, so Mazića premestili na drug oddelek in se zaenkrat ne bo vrnil na kardiologijo, saj čakajo na nadzore.

Očitki o neustreznem zdravljenju so istočasno leteli tudi na Podnarja. Te informacije so v javnosti sprožile burne odzive.

Kopač je glede Podnarjevega odstopa dejal, da bodo tudi poslej zagotavljali kakovostno obravnavo bolnikov. Ne more še povedati, kdo bo v prihodnje vodil službo. Podnar pa je po njegovih navedbah odstopil, ker je menil, da bi odločitev o ustanovitvi projektnega sveta še bolj zavlekla povezovanje z enim od tujih kardioloških centrov.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je junija pozvala k odstopu generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača in strokovno direktorico Marijo Pfeifer, češ da ne obvladujeta razmer.
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je junija pozvala k odstopu generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača in strokovno direktorico Marijo Pfeifer, češ da ne obvladujeta razmer. FOTO: Damjan Žibert

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je zaradi objektivne odgovornosti za stanje na kliniki pred dobrim mesecem sicer želelo razrešiti tudi strokovnega direktorja Rajka Kendo. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je istočasno pozvala k odstopu generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača in strokovno direktorico Marijo Pfeifer, češ da ne obvladujeta razmer. Ministričine zahteve slednja nista izpolnila. Ministrica je sicer napovedala, da bo v kratkem sprejela tudi odločitev o prihodnosti programa otroške srčne kirurgije.

O odgovornosti Kopača in Pfeiferjeve je na zadnjih dveh sejah razpravljal svet UKC Ljubljana, a končne odločitve o njuni usodi za zdaj še ni. Nadaljevanje seje sveta je predvideno za 8. avgust.

Ministrstvo in predstavniki UKC dali zaveze za odpravo nepravilnosti

Staršem naj bi predstavili rešitve za kardiologijo na pediatrični kliniki ter za program otroške srčne kirurgije.

Sestanka se je udeležila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik, ki je srečanje označila za koristno. Starši so imeli možnost v miru in jasno povedati, kaj jih pri obravnavi njihovih otrok moti. Tako ministrstvo kot predstavniki UKC pa so dali zaveze, da bodo opisane nepravilnosti odpravili.

S sestankom je zadovoljna, poudarila pa je, da je treba dati staršem popolne informacije, tako glede tega, kdo in kako bo njihovega otroka obravnaval, pa tudi kam se lahko obrnejo, ko pride do težav oziroma dvomov glede zdravstvenega stanja njihovih otrok.

Glede nadzorov, ki so bili naročeni na področju otroške kardiologije, je dejala, da se dogovarjajo s tujimi inštitucijami, da bi dobili strokovnjake, ki bi izvedli nadzore. Nekatere nadzorne komisije so bile sicer že ustanovljene, a so potem člani odstopili zaradi objektivnih razlogov, je dejala. Ker pa je najemanje tujih strokovnjakov za takšne nadzore drago, je ministrstvo zbornici zagotovilo, da bodo dobili dodatna sredstva, je dejala Čebašek-Travnikova, pri čemer pa o višini sredstev še ni mogla govoriti.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je srečanje označila za koristno.
Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je srečanje označila za koristno. FOTO: POP TV

Še pred sestankom s starši pa so se na ministrstvu sestali ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, državna sekretarka Ana Medved in predstavniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana - generalni direktor UKC Andraž Kopač, strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda in strokovni direktor interne klinike Zlatko Fras. Na sestanku s starši pa se je pridružila tudi strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer, ki je, kot je dejala, prišla na sestanek z dopusta. Sestanka se je udeležila tudi Čebašek-Travnikova.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROSINANT
27. 07. 2017 11.08
+2
Pripeljat upravljalsko ekipo iz tujine, ali pa obstoječi kader v celoti, istočasno in takoj zamenjati
ROSINANT
27. 07. 2017 11.10
Čebaškova ni kredibilna. Starši pa niso strokovni
ROSINANT
27. 07. 2017 13.21
Heinke
27. 07. 2017 09.37
-3
Mislim, da je nekaj bolj problematičnega tam zadaj. Kolikor sem videla se problem začne že pri medicinskih sestrah, potem pa gre samo še navzgor. Ene par je bilo takih, da je že en sam pogled povedal več kot 1000 besed. Res pa je, da ne vem zakaj so take oziroma so bile, ampak ne, to ni normalno. Naj raje raziščejo kronično nezadovoljstno in obnašanje sester in tam začenejo reševati probleme, sej jih je največ.
Lev07
27. 07. 2017 13.43
+3
Ja itak se pri sestrah začne! Zaradi njih je štala na otroški srčni kirurgiji! Na celi pediatriji! Če bi imele pogoje za normalno delo in urejene odnose na vseh relacijah, bi bilo vse drugače. Zdravniki so pa prijazni, sočutni, iskreni....... Sestra je kot trgovka v trgovini, ne kriva ne dolžna je strelovod za tiste ljudi, ki se ne znajo ali ne upajo spravit na odgovornega!
TOX6
27. 07. 2017 08.43
+2
Tukaj samo nabijajo kaj ostaja v Ljubljani in se izkorišča zaupanje nemočnih staršev bolnih otrok. Kdo bo odgovarjalv za pretekle šlamparije, kje ke tožilstvo, policija, NPU......??
kaslc 1
27. 07. 2017 08.25
+1
a ma una cebavskova zdej dost veliko placo?
mallonge
27. 07. 2017 08.12
+0
Lepo, da so vsi prišli z dopusta. Med njihovim dopustom in prislovično indolenco pa otroci umirajo. Večina bi jih morala ostati stalno na dopustu na daljnih neobljudenih otokih.
Lev07
27. 07. 2017 13.46
Sej ne umirajo samo med dopustom....na žalost!
Definbahija
26. 07. 2017 22.37
+6
Tako Tomaž kot Uroš, sta, mene imela čez v moji mladosti. Za oba ne morem reč žal besede, tisti čas.sta skrbela zame kot za "punčico svojega očesa". Žal , da ko je v igri denar nastradajo mali bolniki.
ROSINANT
27. 07. 2017 11.12
+3
Tudi EGO je tisti ki je ob denarju problem In EGOTE je potrebno odsloviti!
Lev07
27. 07. 2017 13.47
Dr. Mazič je zame zelo v redu, tako da dvomim o teh napravilnih zdravljenjih......tudi italijanski zdravniki pravijo, naj se držimo njega!
obožeobože
26. 07. 2017 21.37
+1
Milojka! Tudi bog ti me pomaga.
Tomvojo
26. 07. 2017 20.07
+1
Važno da je vzajemna premijo za dodatno zvišala.
Tomvojo
26. 07. 2017 20.04
+3
Ti klovni se orengi norca delajo iz sloovc.
nenavaden
26. 07. 2017 20.01
+7
Dr. Podnar je za vse v clanku omenjene profesor in mu v znanju ne sezejo do gleznjev. Govorim iz lastnih izkusenj in samo upamo lahko, da bo se naprej deloval v UKC.
Lev07
27. 07. 2017 13.48
-1
Zame je pa profesor dr. Mazič in njemu ne sežejo do kolen!
murate
26. 07. 2017 18.49
+3
preveč babic kilavo dete
TOX6
26. 07. 2017 18.45
+11
Za 70 let staro bombo so včeraj najditelju podali ovadbo za povzročitev splošne nevarnosti. V UKC same afere in šlamparije ovadbe ali vložene obtožnice pa ni na obzorju. Kako že gre pregovor Vrana Vrani ne..........??????
igy02
26. 07. 2017 18.08
+12
Ta Travnikova pa je tudi kaliber. Kako se ti levaki zavlečejo v prav vse možne luknje,
igy02
26. 07. 2017 18.03
+4
Ubogi slovenski otroci.
kaslc 1
26. 07. 2017 17.24
+7
eni so pa nedotakljivi
DonDonDan
26. 07. 2017 17.20
+8
Nekoga so morali žrtvovati. Ne ena ne druga stran nista hoteli popustiti in so našli enga Podnarja.
butalistan
26. 07. 2017 16.27
+17
Slovenska med.stroka je na nivoju cest ,solstva JU.... Globoko v butalah
Komendator
26. 07. 2017 19.25
+6
Ja no, vidimo v glavnem par problematičnih zdravnikov, velika večina, ki zdravi dobro pa ni, kljub temu, da nekateri delajo prave čudeže jih le redko opazimo in pohvalimo!
Mladen sir
26. 07. 2017 16.07
-1
Kdaj bo kateri v Mariborski bolnišnici odstopil?Kaj bi naredili če ste izvedli da so medicinski delavci učili navadne ljudi kako mučit ljudi in da so imeli potem kaj delat zdravniki? Mene so matrali sosedi da sem moral jestil tablete brezveze da so oni imeli kaj delat.To je za odstop v MB in kakšno aretacijo.Pol vasi bom dal v aretacijo.
RdečiKarton
26. 07. 2017 13.52
+12
Še en grešni kozel nesposobnega političnega vodstva in nič več.
Carrasco
26. 07. 2017 10.46
+18
Hobotnice dobijo nove milijone stanje pa bo se slabse kot je danes