Slovenija

Vodstvo CPL bodo poklicali na odgovornost

Ljubljana, 06. 03. 2013 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslovodstvo Cestnega podjetja Ljubljana bi moralo že zdavnaj samo sprožiti postopek insolventnosti, menijo v sindikalni centrali Pergam. Razmišljajo tudi o odškodninskih tožbah, so pa zgroženi nad brezvestnostjo odgovornih v CPL.

Delavci CPL – zaposlenih je 264 delavcev, od katerih pa jih bo okoli 40 delo začasno obdržalo – bodo odpovedi prejeli v četrtek. Po preteku 15-dnevnega odpovednega roka se bodo lahko prijavili na zavod za zaposlovanje, po prijavi svojih terjatev v stečaju družbe pa bodo upravičeni tudi do sredstev jamstvenega sklada.

Vložitev predloga za stečaj Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) je bila nujna, poslovodstvo pa bi moralo že zdavnaj samo sprožiti postopek insolventnosti, menijo v sindikalni centrali Pergam. Zato proučujejo pravne možnosti, da se vodstvo "pokliče na odgovornost", vključno z odškodninskimi tožbami, so danes sporočili iz Pergama.

Sodišče je 26. februarja začelo stečaj CPL na predlog štirih delavcev, članov izvršilnega odbora sindikata v CPL, ki se prek Sindikata cestnega gospodarstva Slovenje vključuje v Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam.

Pergam je "kljub skrajno pasivni drži drugega sindikata v CPL" s stavkami, zbori delavcev in drugimi sindikalnimi dejavnostmi dosegel, da je na eni strani prišlo do poplačila nekaterih zaostalih obveznosti do delavcev, na drugi strani pa je bilo omogočeno, da bi vodstvo in lastniki podjetja izpolnili svoje obveznosti in obljube do zaposlenih.

"Zgroženi smo tako nad brezvestnostjo odgovornih v CPL in za CPL, predvsem pa nad njihovim odnosom do delavk in delavcev," pravijo v Pergamu in dodajajo, da je bila vložitev predloga za stečaj nujna.

Sedež CPL
Sedež CPL FOTO: S.S.

"Ocenjujemo, da bi moralo poslovodstvo že zdavnaj samo sprožiti postopek insolventnosti. Ker tega ni storilo, bomo proučili vse pravne možnosti, da se jih pokliče na odgovornost, vključno z odškodninskimi tožbami zoper odgovorne," so sporočili.

V sindikalni centrali so prepričani, da mora država na področju insolvenčne zakonodaje sprejeti korenite spremembe, ki bodo omogočale učinkovitejše izvajanje insolvenčnih postopkov.

Hitrejši postopki bi lahko preprečili ropanje insolvenčnih podjetij, omogočili pravočasno prestrukturiranje podjetij v težavah, predvsem pa bi preprečili večmesečno zamujanje s plačili obveznosti do delavcev in s tem bedo ljudi, ki živijo od dela svojih rok, menijo.

Prepričani so tudi, da je nujno uvesti sistem, ki bi v primeru neizpolnjevanja obveznosti do delavcev zagotovil začetek postopka insolventnosti po uradni dolžnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Belabreza
07. 03. 2013 12.39
+1
Vrh naše politike je bolj naklonjen tujim gradbenim firmam in Hildici, kot pa da bi zaščitil svoje delavce. Seveda, tam letijo provizije od poslov, pri domačih pa le manjši davki od (pre)nizkih plač. Malo se zbudite državlajani. Pred nosom vam kradejo vse, na žalost tudi delovna mesta!
marsam
07. 03. 2013 08.36
+0
MA ZAPRET TO ĐUBRAD VODSTVENO, KI JE UNIČILA TOLIKO LJUDI, OČITNO V TEJ DRŽAVI NE POTRBUJEMO SODSTVS, SAJ SAMO PLAČE VLEČEJO, OD DAVKOVPLAČEVALCEV...................
prognostik
06. 03. 2013 20.19
+5
A muzkontar že špila klavir ?
covjek_
06. 03. 2013 18.36
+4
Kaj bo obstal kpl?