Slovenija

Vodstvo prikrivalo informacije

Ljubljana, 18. 12. 2007 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodstvo Sove je v preteklih letih poslancem prikrivalo informacije, je ugotovil DZ.

DZ je na zaprti seji ob obravnavi poročila komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb za leto 2006 sprejel sklep, da so dogajanja okrog Slovenske obveščevalno varnostne agencije (Sova) v letu 2007 pokazala, da komisija ni uspela učinkovito nadzirati dela Sove in kriminalistične službe, saj sta vodstvi omenjenih služb s prikrivanjem informacij omejevali učinkovit nadzor parlamentarne komisije. Sklep je predlagala poslanska skupina SDS.

Obisk poslancev na sedežu Sove
Obisk poslancev na sedežu Sove FOTO: POP TV

Po mnenju poslanca LDS Antona Anderliča gre pri sklepih, ki ju je po koncu obravnave poročila o delu parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb za minulo leto sprejelo "trdo jedro koalicije", le za preusmeritev pozornosti javnosti. Komisija, opozarja Anderlič, pa denimo ni pridobila dokumentacije o t.i. trgovini z orožjem, čeprav bi to morala storiti na podlagi enega od prejšnjih sklepov.

Ob obravnavi enega od predhodnih poročil komisije so namreč predlagali, da komisija pridobi oz. vlada omogoči dostop do dokumentacije, ki se nanaša na trgovino z orožjem v času osamosvajanja Slovenije. Kot je dejal Anderlič, gre za še vedno neuresničeni sklep glede dokumentacije o gotovinski prodaji orožja in nakazilih na račune v tujini.

V LDS pričakujejo, da bo komisija do marca prihodnjega leta pripravila poročilo za leto 2007, da bi ga lahko v miru obravnavali pred iztekom mandata. V njem pričakujejo, da bo v celoti zajeto dogajanje, povezano s Slovensko obveščevalno varnostno agencijo (Sova), tudi glede vladnega nadzora agencije ter onemogočanja nadzora komisiji.

Petek: Sklepi jasni in korektni

Poslanec SDS Miro Petek je v izjavi za javnost dejal, da so sklepi, sprejeti po obravnavi poročila, "jasni in korektni". Po njegovih besedah ne gre niti za preusmeritev pozornosti javnosti niti za napad na nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja, kar so očitali v vrstah parlamentarne opozicije.

Poslanec SDS Miro Petek je v izjavi za javnost dejal, da so sklepi, sprejeti po obravnavi poročila, "jasni in korektni" in da ne gre za napad na nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja
Poslanec SDS Miro Petek je v izjavi za javnost dejal, da so sklepi, sprejeti po obravnavi poročila, "jasni in korektni" in da ne gre za napad na nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja FOTO: POP TV

S t. i. trgovino z orožjem se je v državnem zboru že ukvarjala preiskovalna komisija. Če takrat niso dobili odgovorov, naj predlagajo ustanovitev nove preiskovalne komisije, je Petek odgovoril na očitke Anderliča o še vedno neuresničenih sklepih državnega zbora glede vpogleda komisije za nadzor nad tajnimi službami v dokumentacijo v zvezi s "trgovino orožjem". Sicer pa Petek meni, da bi lahko komisija do marca pripravila poročilo za leto 2007.

Poslanec SD Dušan Kumer je dejal, da je sprejetemu sklepu nasprotoval, saj "postavlja pod vprašanje verodostojnost Sove in kriminalistične službe brez jasnih argumentov in dokazov". Po njegovem mnenju so sklepi prejudic in politična kvalifikacija. Prepričan je tudi, da je bila razprava spolitizirana. Kot je dejal, naj bi za sklep glasovali poslanci SDS, SNS in NSi.

Poslanec Zares in predsednik komisije Pavel Gantar je pojasnil, da je bila "razprava plodna in vsebinska". To je mogoče posledica tega, ker so se poslanci zaradi odsotnosti kamer bolj posvetili vsebini, domneva. Predsednik komisije je tudi poudaril, da je bil sklep o prikrivanju informacij sprejet "z borimi 34 glasovi, saj celo celotna koalicija ni glasovala za". Dodal je še, da je sam glasoval proti sklepu, saj je po njegovem mnenju oblika politične kvalifikacije dela nekdanjega direktorja Sove Podbregarja.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je pojasnil, da je prav njihova poslanska skupina predlagala, naj v sklepu poleg Sove omenijo tudi kriminalistično službo. Kar je poslanska skupina SDS tudi vključila v svoj sklep. "Nas ni zavajala samo Sova," je dejal predsednik SNS in dodal, da je zavajala tudi kriminalistična služba. Ob tem je med drugim omenil primer Ane Jud, kjer naj bi šlo za protizakonito prisluškovanje.

DZ je tudi sprejel sklep, naj komisija dodatno preveri pridobivanje podatkov s pomočjo mednarodnih sistemov zvez in njihov skladnost z zakonom in ustavo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

politik70
21. 12. 2007 10.28
exim Postavljam ti resno vprašanje? Kam je vlada dala denar ki ga je prejšna vlada namenjala darsu za izgranjo avtocest? Zakaj je vlada zbrisal register nezaposlenih in stem zmanjšala število nezaposlenih? (pa da se razumeva ne podpiram lenuhov ki samo čakajo da jim kaj z neba pade) In od kje ti podatki da se evropa ne zgraža? Koliko opozoril ja Janša dobil od Merklove? Zakaj Janše ne podpira več niti Vatikan? Se strinjaš da preveč povdarka daje jj na predsedovanje evropi in po drugi strani zelo zanemarja delo doma? Zakaj ni JJ sabo v Francijo odpeljal svoje spremljevalke v Emirate pa jo je vzel sabo? Zakaj so delnice NKBM prodali tujim namesto domačim skladom naprimer pokojninskemu?(za ceno raje nebi smo že dosti povedali) Evo naštel sem ti par vprašanj nisem te žalil pa odgovori ! Pozdrav Politik70
Cukercek Sladki
20. 12. 2007 22.59
Dragi exim dober večer Če misliš , da imaš možgane samo ti ,se zelo motiš. Sicer pa če mački na rep stopiš zacvili Tako da prvo klop pusti kar na miru saj je znano, da so bili v prvi klopi vedno najbolj pametni in RAZGLEDANI ljudje , kar pa ljudje ,ki prodajajo jagode to zagotovo niso. Pa lep pozdrav
exim@t-2.net
20. 12. 2007 18.40
politik70: Evropa se ne zgraža, čeprav bi ti to rad lansiral. Evropa je nad našimi uspehi in vse večjo blaginja zelo prijetno presenečena. Naj ti bo nekaj jasno: kadar ti komentiraš, se jaz jezim, saj ne morem verjeti, da si tak nagec! Ko boš enkrat samkrat, res SAMKRAT, argumentirano komentiral ali zastavil vprašanje, ki bo terjalo odgovor, sem prvi, ki ti bo odgovoril-tudi vire ti bom citiral.
Tonček Balonček
20. 12. 2007 13.03
Tisto stanovanje v kozorcu, pa tudi tisto na Mali ulici z upokojenkami Sove, je bilo več kot očitno nastavljeno s strani UDBE, LDS-a, SD-ja in še koga, Merklova je bila zavedena, Šinkovec ni vedel, kaj počnejo..... Udbomafija sodeluje že z Nemci, katastrofa!!!
politik70
20. 12. 2007 12.56
Exim Čakam na tvoj odgovor! Samo da ne boš tak kot Manja postal ,ki ima pri odgovorih že večjo inflacijo kot gospodarsko rast! Te skrbi kaj bojo še vse našli na Sovi? Veš tudi mene! Ne bo prijetno ne za tebe ne za mene! Obveščevalna podjetja ne delajo čokoladnih tortic. Ali da ti bolj obrazložim Bolj kot mešaš gnojnico bolj smrdi! Evropa se pa zgraža! Pozdrav Politik70
politik70
20. 12. 2007 12.48
Spoštovani Vladimir_Gajsek Pozdravljen! Kaj počnejo LDS ovci? Dobro si se vprašal. Da jih bojo prignali praviš eksekutorje? Ja zaradi takih kot si ti bi jih se pa splačalo spet poiskati! Kje ti vidiš problem? Mar je Lds zakrivila afero sova? Je ona razkrinkala tajno lokacijo in Nemško obveščevalno? VOdgovor na ta vprašanja in krivce kar v SDS poišči. Tolko mržnje in pogrevanja nekih stvari ki so zgodovinske in jih v drugih evropskih državah malo drugače razumejo. Ve se kdo je bil okupator. Ve se kdo je sodeloval z okupatorjem! Ve se tudi kdo je požigal slovenske hiše in izdajal slovence! Vse to se ve. Vatikan ne saamo da je zadovoljen z vračili Šokiran je da so dobili toliko gozdov nazaj in imajo probleme kako to vzdrževati. In praviš da si svobodno zadihal .... Kaj si pa prej počel? Haluciniral? Izkoriščel dobrine socializma v katerem roko na srce nobenemu ni bili težko? Sedaj pa dihaš praviš kar dihaj saj drugače boš umrl! Samo streznitev pride! In to za vse . tudi za mene. In tole 3 letno dihanje kot mu ti praviš nas bo zelo drago stalo. Pa mi bomo že kaj pa naši otroci? Bojo živeli od kostne juhe iz pohorja? Plačevali darsove kredite cest pa že zdavnaj ne bo več? Pa konjušnico in vojsko omenjaš? Kdo je pa patrie naročil? Rop? Da je zadnja podjetja ki si jih niti prejšna vlada ni dovolila prodati(z njimi s o lepo polnili proračun) Prodala tujcem natančneje Nemcem ? To je zate dihanje in to slovensko! Ne more ti drugače napisat kot .... Dihaj dihaj da ne boš umrl! Pozdrav Politik70
exim@t-2.net
20. 12. 2007 12.34
sladkimmm: sploh me ne mika, da bi se spuščal na tvoj nivo, ampak se žal moram; saj poznaš tisto- če ni replike, potem laž obvelja. Nikoli se nisem spuščal v povezave Zares/As, saj je ta povezava že sama po sebi dovolj butasta in ne rabi komentarja; enako velja za LDS/SMS. kar se pa jagod tiče: če nekaj enkrat prečitaš, še ni rečeno, da znaš. Torej: sedi, nagec v prvo klop male šole in ponovno prečitaj, kakšna je moja povezava z jagodami! Mi pa vseeno odgovori: ko pišeš ti, kdo takrat uporablja vaše družinske možgane?
vladimir_gajsek@yahoo.com
20. 12. 2007 11.03
Kaj počnejo eldeesovci spet tam? Bodo spet prignali svoje eksekutorje in začeli pleniti premoženje slovenskih kulturnih družin, jih izganjati s pomočjo paragrafarstva in oboroženih nasilnežev v brezdomje, jih deložirati deportacijsko...?! Zveze eldeesovsko so še vedno "posdlanske": ampak kaj, ko so vse skupaj spravili v nič in uničenje, namreč slovensko nacijo, da smo lahko zadihali šele po odstopu tiste ropovske vladne vojaške konjušnice in žrebčarne primitivizma! Zdaj so se spravili še na državno obveščevalno policijo, kakor da imajo še zmerom udbomafijsko moč!!
Cukercek Sladki
19. 12. 2007 23.45
exim exim exim Samo ena informacija . Očitno tvoje povezovanje z Južnimi strankami za dobavo sadja in zelenjave ni bila dobra. Sem kupil pri tebi Ala sveže jagode iz uvoza pa si mi prodal gnilo robo !!!! Pa ti pljuvaš po povezovanju Najprej ZARESin AS potem Pa še LDS /SMS očitno glede tvojih jagod tudi te povezave ne bodo uspešne ???
politik70
19. 12. 2007 21.02
Exim poglej dejstva! Komu ne pomaga nobena beseda? Ko ne noreš argumentirano odgovorit uporabiš besedo Nagec! In tisti rek od tvoje mame drži. Samo si ga malo priredil! Takole je v originalu: Bog oprosti jim saj ne vedo kaj delajo! in drugi rek gre takole: Blagor ubogim na duši! Ti si pa malo pobrkal in dva pregovora združil v enega! Vidiš tako dela veliki JJ! Nekaj sliši nekaj mu prišepnejo Pa pride ven reklama za frutek! Malo blitve in korenčka kos prelepega mesa...... Pozdrav Politik70
exim@t-2.net
19. 12. 2007 18.18
Istra1: dejstva ostajajo dejstva: praznoglavci so vsi, ki nasedajo propagandi medijev. Vsi, ki ne znajo poiskati drugih medijev, razen slovenskih. Za njih se pa ve, kako tulijo in v kateri rog pihajo: tajkunski!
Goky
19. 12. 2007 18.12
OK hvala. Mislil sem, da je to čisto nekaj drugega. Potem bi pa emel kakšen komentar. Tako pa ne, ker tistih z prazno glavo ne maram. lp.
istra1
19. 12. 2007 18.08
Spoštovani exim kdo pa razmišlja s svojo glavo v SDS? Kdo si upa? Veliki Lower Boy(jj) je celo zajarmil vso koalicijo in če ni po njegovem se jim slabo piše. Kljub temu mu nekateri počasi obračajo hrbet. Omenil si definicijo nagca: "To so tisti, ki ne znajo ali pa ne smejo razmišljati s svojo glavo". Kdo je potem nagec?
exim@t-2.net
19. 12. 2007 15.12
Tebi politik 70 pač nobena pametna beseda, pisana ali izrečena, ne pomaga. Moja pokojna mama je takim ljudem rekla: blagor jim saj ne vedo, kaj delajo! generster: nagci so za mene ljudje, ki imajo prazno, torej "nago" glavo. To so tisti, ki ne znajo ali pa ne smejo razmišljati s svojo glavo. Vidiš, nič spolnosti ali perverznosti-samo NAGOST v glavi!
politik70
19. 12. 2007 13.12
Dragi DR. Exim in spoštovana Manja! Najprej Eximu odgovoril bi. Veš dragi Kirurg ,veseli december je , gostilne so jambrale da jim je proti kadilski zakon biznis vzel pa hodimo po gostilnah veselo vnovčujemo naročilnice samo jagodne kupe so slabe! Samo jagode iz konzerve nikjer tvojih svežih jagod obranih z moldavijskimi rokami! Škoda ! Manja ja najprej moram tisti ispit popravit ! Pa sem zasledil ,da ti gnili paradajzi ne dišijo! Od kje tebi da je situacija jasna? Praviš prikrite informacije..... Kdo pa je nadziral Sovo v prejšnem mandatu? Ti še zmerom Sovo uvrščaš v razred vrtca ali nekaj podobnega! Mi lahko poveš kje v svetu je delo obveščevalne službe znano vsem smrtnikom? Pa saj praviš da si šolana ..... in so ti to verjetno v šoli tudi povedali! Seveda ti kot zagovornica Velikega Laver Boya (jj) zagovarjaš prenos pristojnosti iz Sove(civilna obveščevalna) na vojaško obveščevalno službo. Nekaj dni nazaj si mi celo napisala da neška obveščevalna ni bila razkrinkana? Res tako misliš? Ne ti veš da je JJ hotel vojaško obveščevalno ker jo bolje pozna pa še svoje lojalne gliste ima notri! Kako pa nas gleda evropa pa za tebe in vas (po tvoji definicij) desničarje sploh ne zanima! Kaj bomo edina država v evropi ki bomo imeli samo vojaško obveščevalno službo? Samo še vojaški udar pa smo kompletni. Janša samo študira(Putin mu je zgleda vzor) kako zavraga bi se okronal za ndosmrtnega vladarja Slovenije! Informacije sama dobro veš so najpomembnejša zadeva vsakega podjetja kaj šele obveščevalne službe! Ti bi jih pa kar na 24 KUR prlimala! Daj ostani raje v soju žarometov se lepo smejčkej pošlji Tarzanu kakšen mail in to je to. LAhko pa tudi načnem temo kaj je JAnša počel v Vatikanu? to je tudi eno od vprašanj ki se mu izogibaš kot hudič križu. Pa luknja v proračunu ??? Manjka vam cel jup miljonov€? Pa kam ste evre ki jih je prejšna vlada dajala v proraču za Dars porabili? Je šlo vse za PIAR? Pa bivšega novinarja Petka malo povprašaj zakaj je vse sodne postopke izgubil? Bo dovolj! Odgovorila tako ali tako ne boš. Nimaš časa se raje z Audijem v BTC poženeš pomagat reševat innflacijo in večat vašo Gospodarsko rast! Pozdrav Politik70
doki007@email.si
19. 12. 2007 12.07
ha ha ,...spet pravnica ,..zakaj janša ne očisti gnile pardajze ,...kaj čaka ,..??? ----sej je predsednik vlade ,...!!!!
Prvo Bore
19. 12. 2007 11.08
manjakranjc ne bluzi in ne mešaj se v tajno službo, druagče bomo vse zvedel o tebi.
manjakranjc@hotmail.com
19. 12. 2007 09.56
Zadeva je popolnoma jasna! Informacije so bile prikrite in res je skrajni čas, da to agencijo očistimo gnilih paradajzov:P
Goky
19. 12. 2007 09.32
exim Prosim pojasni mi kdo so ti nagci, ki jih večkrat omenjaš. hvala!
exim@t-2.net
19. 12. 2007 07.53
Dajmo levaki, nagci, komentirajte! Prav jezi me, ker v današnjem časopisu o tem nisem zasledil nič. Ali bo Svet na kanaluA kaj poročal o tem? Sem naiven, kajne!