Slovenija

Vojak lažje poškodovan

Kabul/Ljubljana, 06. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vozilo Slovenske vojske je v okolici Kabula zapeljalo na mino. Trije vojaki so nepoškodovani, četrti pa slabše sliši.

Na srečo mina ni zahtevala žrtev
Na srečo mina ni zahtevala žrtev FOTO: POP TV

Vozilo kontingenta Slovenske vojske je v torek ob 18.30 po lokalnem času v okolici Kabula pri opravljanju rednih izvidniških nalog zapeljalo na mino, ki pa ni terjala žrtev. Slovenski vojaki so se peljali v konvoju treh vozil, prvi je potem zapeljal na mino. Kot je povedal namestnik poveljnika slovenskega kontingenta v Afganistanu Klemen Mijatov so vojaki odreagirali tako, kot so to trenirali na vajah. "Zaradi incidenta so bili vojaki rahlo pretreseni," je povedal Mijatov.

V vozilu vrste hummer so bili štirje slovenski vojaki. Trije so nepoškodovani, četrti pa zaradi eksplozije slabše sliši. Vojaki večjih poškodb niso utrpeli zaradi dobre oklepne zaščite vozila. Po incidentu so ostali v svojih vozilih, dokler ni prišla kanadska inženirska enota, ki je najprej preverila celotno območje. Šele nato je slovenske vojake evakuirala na varno., potem pa so jih pregledali še v kanadski zdravstveni ustanovi.

Vozilo je zaradi eksplozije v nevoznem stanju, kot so povedali na Generalštabu Slovenske vojske, pa naj ga ne bi popravljali. Sicer je cena takšnega vozila približno 240.000 dolarjev.

Ni šlo za napad

Kot je za 24ur.com povedal pomočnik za odnose z javnostmi na Generalštabu SV stotnik Marko Prvinšek, bi težko govorili o napadu na slovenski kontingent. V Afganistanu je namreč neodkritih še okoli 12 milijonov min, ki so tam ostale še od časa sovjetske okupacije v osemdesetih letih.

"Nesreče se dogajajo, niso pa posebno pogoste. V Afganistanu ni posebne nevarnosti, ni pa pretirane varnosti," je še dodal Klemen Mijatov.

V slovenskem kontingentu je sicer 31 pripadnikov SV. Sestavljajo ga izvidniški oddelek iz 10. motoriziranega bataljona, veterinar in veterinarski tehnik iz vojaške zdravstvene enote, sedem gasilcev in poveljnik kontingenta iz 132. gorskega bataljona, ki so nastanjeni v Kabulu ter dva pripadnika SV, ki sta nastanjena v Heratu.

Slovenski kontingent je s svojimi nalogami začel februarja letos, v Afganistanu pa bodo ostali pol leta.

Območje delovanja slovenskih vojakov znotraj mednarodnih enot ISAF je v okolici Kabula. Opravljajo izvidniške naloge v območju delovanja ISAF, zagotavljajo vojaško prisotnost, ki je potrebna za ohranjanje miru, zagotavljajo zaščito ter opravljajo štabne naloge v poveljstvu ISAF in brigade.

Pripadniki slovenskega kontingenta so nameščeni v kampu Julian, v bližni Kabula, v njem pa so nastanjeni tudi nekateri drugi pripadniki mednarodnih sil. Za prehrano pripadnikov mirovnih sil skrbi centralizirana logistična enota.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3