Slovenija

Vojaki tožijo Slovensko vojsko

Ljubljana, 07. 01. 2011 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
31

Vložili so prvo tožbo v kolektivnem sporu za vojake do sedaj v zgodovini Slovenske vojske. Zahtevajo umik oznake tajnosti z dokumentov o opisih njihovih delovnih nalog.

Po pojasnilih predsednika sindikata Gvida Novaka s tožbo zahtevajo sprejemanje sistemizacij delovnih mest za pripadnike Slovenske vojske v skladu s predpisi, ki veljajo za sprejemanje splošnih aktov delodajalca, kar sistemizacije vsekakor so.

Premier Botur Pahor in obrambna ministrica Ljubica Jelušič pri slovenskih vojakih v Libanonu
Premier Botur Pahor in obrambna ministrica Ljubica Jelušič pri slovenskih vojakih v Libanonu FOTO: MORS
Gre za seznam formacijskih dolžnosti, s pregledom, koliko je častnikov, podčastnikov, vojakov in civilnih oseb. Tajni dokument ni namenjen opredeljevanju delovnih nalog, trdi predsednik sindikata Gvido Novak.
Gre za seznam formacijskih dolžnosti, s pregledom, koliko je častnikov, podčastnikov, vojakov in civilnih oseb. Tajni dokument ni namenjen opredeljevanju delovnih nalog, trdi predsednik sindikata Gvido Novak. FOTO: Aleš Kustec
Predsednik Sindikata Slovenskih vojakov Gvido Novak se je avgusta na to temo srečal s sekretarjem na obrambnem ministrstvu Urošem Krekom, vendar sta se razšla brez dogovora.

''V Slovenski vojski se v ta namen uporabljajo vojaške formacije, ki so tajni dokumenti in se ne sprejemajo kot sistemizacije za vse druge državljane Slovenije. V Sindikatu vojakov Slovenije menimo, da je to nezakonita uporaba tajnih dokumentov vojaških formacij za določanje delovnih razmerij med delodajalcem in pripadniki Slovenske vojske. Zaradi takšne nezakonite uporabe vojaških formacij pripadniki Slovenske vojske tudi nimajo ustreznega varstva svojih pravic, ki izhajajo iz delovnega razmerja, in se z vojaškimi formacijami, ki določajo njihove pravice iz delovnega razmerja, v večini primerov prvič srečajo na delovnem in socialnem sodišču, če vložijo individualno tožbo, ko so jim te pravice kršene.'' Slovenski vojaki za razliko od drugih zaposlenih torej niso seznanjeni, kakšno je njihovo delo, trdi Novak.

V drugih službah se lahko zaposleni ob nestrinjanju s predlogom delodajalca pritoži prek sindikata. Delodajalec mora takrat pripombe upoštevati, če se z njimi ne strinja, mora svoje argumente pisno obrazložiti. Novak je obrazložil, da morajo biti vsi splošni akti delodajalca javno objavljeni, saj v nasprotnem primeru ne veljajo. V Slovenski vojski pa tovrstnega postopka ni, ker so formacije Slovenske vojske, ki se uporabljajo kot sistematizacije, tajni dokumenti. Zaradi oznake tajnosti pa jih vojaki med službo ne vidijo, temveč opise delovnih nalog prvič vidijo med morebitnim sporom na sodišču, je opozoril Novak. Tedaj tudi prvič vidi naloge, ki bi jih moral opravljati na svojem delovnem mestu.

Predsednik Sindikata Slovenskih vojakov Gvido Novak se je avgusta na to temo srečal s sekretarjem na obrambnem ministrstvu Urošem Krekom, vendar sta se razšla brez dogovora.

Formacije za vse enote Slovenske vojske, ki se uporabljajo kot sistematizacije, sicer sestavijo na generalštabu. Vsak vojak je zatem z ukazom načelnika generalštaba razporejen na delovno mesto. Po Novakovih besedah pa v praksi vojaka sploh ne vprašajo, ali bo delal na določenem delovnem mestu ali ne. Po dobljenem ukazu ga je enostavno dolžan izvršiti in delati. Novak je še opozoril, da zadnje čase pripadnike Slovenske vojske pošiljajo v tujino po tri leta. Omenil je kapitana fregate v Milanu. ''Pogodbe o premestitvi ni želel podpisati, ampak ukaz je moral izvršiti,'' je dejal. Njegov primer ni osamljen, je zatrdil.

Sledijo nove tožbe

Sodba pri kolektivnih sporih ima učinek na vse pripadnike Slovenske vojske. S tožbo zato zahtevajo umik oznake tajnosti in sprejem zakonitih formacij, ki naj se sprejemajo po enakem postopku kot sistemizacije za vse ostale zaposlene v javnem in zasebnem sektorju. Obenem hočejo še umik formacij kot dokaznega gradiva za vojake, ki so že sprožili tožbe na sodišču. ''Dejansko to pomeni, da bodo tožbe dobili,'' je prepričan Novak. Odločbo sodišča pričakuje v treh mesecih.

A to še ni konec. V naslednjih dveh mesecih nameravajo vložiti še najmanj pet skupinskih tožb, ''ker se vlada na pozive do sedaj ni odzvala''. Med prvimi naj bi bila po Novakovih besedah tožba zaradi nesubvencioniranja vrtcev.

Slovenska vojska: Naloge so opredeljene v pogodbi

Predsednik odbora za obrambo Jožef Jerovšek, premier Borut Pahor in obrambna ministrica Ljubica Jelušič za vojakom med slovesnostjo ob odhodu v Afganistan
Predsednik odbora za obrambo Jožef Jerovšek, premier Borut Pahor in obrambna ministrica Ljubica Jelušič za vojakom med slovesnostjo ob odhodu v Afganistan FOTO: Miro Majcen

V Slovenski vojski so zanikali Novakove trditve, da se ne odzivajo na vprašanja vojakov. ''Odzivamo se na vse dogodke, ki so povezani z delovanjem Slovenske vojske in našimi pripadniki.'' Po njihovih pojasnilih je za vojake, skladno s pravili službe v Slovenski vojski in Zakonom o službi v Slovenski vojski, za njihova vprašanja in morebitna nestrinjanja s statusom zagotovljena zakonsko določena službena pot. ''Za pravne akte – sklepi in odločbe – pa je predvidena zakonsko določena pravna pot, ki jih posamezniki uveljavljajo skladno s pravnim poukom.''

Pripadniki Slovenske vojske ob zaposlitvi sklenejo pogodbo o zaposlitvi, v kateri je opredeljeno, da bodo opravljali naloge tudi zunaj Slovenije na mednarodnih operacijah in misijah ter vojaških predstavništvih, ''tako da so ob zaposlitvi s pogoji, ki jih določata Zakon o obrambi in Zakon o službi v Slovenski vojski seznanjeni in pod takimi pogoji tudi podpišejo pogodbo o zaposlitvi. Zato ne moremo govoriti o opravljanju nalog doma in v tujini, ki bi jih posamezniki lahko opravljali na lastno željo. Menimo, da tudi v ostalih vojskah, predvsem članicah Nata, izvajajo pripadniki naloge tam, in v skladu z odločitvijo države, kjer in kamor so napoteni.'' Dodali so, da ''pavšalnih trditev'' Novaka ne morejo komentirati.

Tožba Sindikata vojakov Slovenije
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HLAPCI.HLAPCI
08. 01. 2011 19.21
SV = vreča brez dna.
morbidus
07. 01. 2011 23.08
Delovna mesta na Ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski se določajo torej z dvema aktoma: sistemizacijo in formacijo (tako na primer drugi odstavek 89. člena, četrti odstavek 97. člena, 98. in 98. a člen ZObr). To pomeni, da ima formacija za odločanje o pravicah iz delovnega razmerja glede zaposlenih v Slovenski vojski, enako naravo kot sistemizacija za zaposlene na upravnih in strokovnih nalogah na ministrstvu. To izhaja tudi iz odločitev Ustavnega sodišča v zadevi št. U-I-12/95, kjer je bila predmet presoje sicer podobna ureditev v Zakonu o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91 - ZOZ, ki je v tretjem odstavku 132. člena izrecno določal, da se delovna mesta določajo v državnem organu s sistemizacijo, v teritorialni obrambi pa s formacijo). Iz sklepa št. U-I-12/95 z dne 16. 5. 1996 izhaja, da je formacijo kot akt, s katerim so določena delovna mesta v Teritorialni obrambi, ministrstvo izdalo kot delodajalec. Zapisalo pa je tudi, da imajo prizadete osebe možnost uveljavljanja morebitnih kršitev v postopku pred pristojnim sodiščem. Formacija ima torej dvojno naravo, dvojno funkcijo: Na eni strani gre za povsem vojaški akt, akt o organizaciji in vodenju vojske, kjer ni predmet sodne presoje v delovnem sporu niti akt sam, niti posamični akti, izdani na njegovi podlagi. Na drugi strani pa vsebuje formacija tudi povsem delovnopravne elemente kot vsaka druga sistemizacija delovnih mest (zlasti pogoje za zasedbo delovnih mest in plačilne razrede), in v tem delu jo je obravnavati enako kot vsak drug akt delodajalca. Ko prebereš tole sodbo je videti vse lepo in prev, v resnici je pa vse drugače. Prerazporejajo na nižja in slabše plačana delovna mesta, ukinjajo dodatke na delovno dobo, prerazporejajo ljudi iz Novega mesta na Gorenjsko ali v Mursko soboto, iz Murske Sobote pa se vozijo na Gorenjsko.... Medtem pa nekateri, prejemajo dodatek za ločeno življenje, prejemajo visoke potne stroške in še druge bonitete. Res smo čedalje večja banana republika.
vigovigov
07. 01. 2011 21.13
sem bil sedem let not prejšno leto šel ven nimam kej komentirat članka niti vaših komentarjev......nimate pojma kam vse mečejo denar jao jao
jelko.b
07. 01. 2011 20.47
Zakaj potrebujemo vojsko ?Pred kom se bomo branili? Kdo nas že ogroža ? Še dobro, da so amerigosi po svetu zaplodili dovolj sovraštvain se jim imamo kje klanjat. Pa še malenkost - a nikogar ne moti, da nas jugo vojake ni nihče razrešil zakletve stari domovini ...
njani
07. 01. 2011 17.49
POP pozanimajte se še malo o podaljševanju pogodb, kako ljudem podaljšujejo pogodbe za eno leto pod pretvezo da so pretežki za dva ali tri kilograme (glede na idealno telesno maso), neglede na to da nato teste opravijo z izurjeno oceno, da pač ni potrebno izplačati nagrade ob podaljšanju za več let,P.S to je moje osebno mnenje
korintos1
07. 01. 2011 17.43
Pa čistilke vam čistijo kasarne, pa civili vam kuhajo pa,pa, pa....Ker vi ne veste. Pravi vojak mora vedeti vse.
major1
07. 01. 2011 16.35
Zadnji ćas je, da se zaključi vladavina JA in ŠRO akademikov, ki poznajo vse, najbolj učinkoviti pa so pri teptanju človekovih pravic vojakom.
Marko Varga
07. 01. 2011 15.58
slabo vojsko imamo,še dobro da nas Italjani čuvajo...
L30N4RD0
07. 01. 2011 15.48
Ukinitev vojske, namesto tega delovne brigade. Vojske ne rabmo.
antikomunist.
07. 01. 2011 15.45
zapret štacuno, čimprej!
francl12
07. 01. 2011 15.20
ČE NAS BODO NAPADLI SE BODO POSKRILI KOT MAČKE!
francl12
07. 01. 2011 15.19
Nimajo kej tožit! V vojski so samo itak samo lenuhi, ki fajn služijo. Naj jih za 1 leto naženejo za trak v fabrko delat, pa bodo vidli kaj je delo! JELUŠIČKO ODPUSTIT, VOJSKO RAZPUSTIT IN TRIGLAV POTOPIT!!
jezni_jezek
07. 01. 2011 15.17
V Cerklje ob Krki ne rabimo vojske itak nic ne delajo
RICHard32
07. 01. 2011 15.08
Tako je ko smo ratali Nato hlapčki. Vojske ne rabimo. Bojle bi bilo okrepiti vrste v policiji, gasilcih in civilni zaščiti. Ne pa ščitimo ameriške interese po svetu in nosimo glavo na prodaj za hvala lepa.
jagijagi
07. 01. 2011 15.04
To pa ni dobro!
6zabica
07. 01. 2011 15.00
Samo za info-vojska prejme manj finančnih sredstev kot nekatera ministrstva in druge službe...in kar prejme "vojska" ne gre nujno za vojake...pač pa kam drugam.
Yuka
07. 01. 2011 14.59
zka tako delajo zrd vojske,nej raj vlado dol fuknejo,ne pa da poneumlajo slovence!pa nejj se grejo mal zgodovino slovenije nazaj ucit!!usi so pozabli kak smo terpeli pa ka use smo dali pa naredli da smo slovenija! sam vlada,pa dej no..te je ze sram d si slovenc.
antikomunist.
07. 01. 2011 14.57
100x boljš bi blo natu plačat davk, naj nas čuvajo (pred kom že?!?), našo "vojsko" pa ukinit. ali pa namestit rakete na vse 4 strani sLOVEnije, zaposlit 20 operaterjev teh sistemov, in to je to. bi bli 100x bl varni kot smo danes. pa še danes je edina nevarnost, da nas kdo napade, KER SMO V NATU IN SE MEŠAMO V ZDRAHE PO SVETU, KI JIH DELA AMERIKA!
upornik18
07. 01. 2011 14.35
zakaj admin briše komentarje?
Neus
07. 01. 2011 14.32
Taki dnarji grejo za to vojsko pa nevem ka vse se potlej se nam pa slovaki smejejo pa sprasujejo kake papirnate oklepnike imamo...