Slovenija

'Vojna je moralno neopravičljiva. Vsota trpljenj, žalosti, smrti, prizadetosti in solza je neskončna'

Nova Gorica, 21. 03. 2015 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker mir ni le stvar državnikov in generalov, tudi ne more in ne sme biti samo v njihovih rokah, je stvar vseh nas, je ob odprtju Poti miru poudaril predsednik Pahor. Pahorju se zdi simbolično, da so odprli projekt prav na Trgu Evrope, kjer je Slovenija leta 2004 proslavila vstop v EU.

"Vojna je moralno neopravičljiva. Vsota trpljenj, žalosti, smrti, prizadetosti in solza je neskončna. In vendar ni nobenega trdnega dokaza, da je vojna, ko se konča, res zadnja. V tem smislu bi rad spomnil na besede nekdanjega italijanskega predsednika in prijatelja Giorgia Napolitana, ki je lani ob postavitvi najine klopce miru na Sveti gori poudaril, da mir ni samo odsotnost vojne, temveč pomeni aktivno prizadevanje za prijateljstvo, sodelovanje in solidarnost," je na današnjem odprtju Poti miru v Novi Gorici dejal predsednik republike Borut Pahor.

Pot miru popotnika nagovarja v jeziku sprave in sožitja, je odprtju Poti miru dejal predsednik republike Borut Pahor.
Pot miru popotnika nagovarja v jeziku sprave in sožitja, je odprtju Poti miru dejal predsednik republike Borut Pahor. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Ker mir ni le stvar državnikov in generalov, tudi ne more in ne sme biti samo v njihovih rokah, je stvar vseh nas, je še poudaril Pahor in nadaljeval: "Pot miru, ki jo danes slovesno odpiramo, na zelo žlahten način vabi, da to pravico in odgovornost dojamemo tudi na tej zelo osebni ravni."

Pot miru je nastajala vse od leta 2000 z namenom ohranjanja spomina na tragične dogodke v Posočju med prvo svetovno vojno. Prvotni del so iz zgornjega Posočja, začenja se v Logu pod Mangartom, v zadnjih letih podaljšali vse do Devina pri Trstu, zadnja tri leta tudi ob pomoči evropskega projekta, tako da je pot sedaj dolga kar 280 kilometrov.

Pahorju se zdi simbolično, da so odprli projekt Pot miru prav na Trgu Evrope, kjer je Slovenija leta 2004 proslavila vstop v EU: "Ta prelomnica označuje začetek nekega novega skupnega časa, prostora in prihodnosti. Ne samo za oba naroda ob nekdanji meji, temveč za pol milijarde Evropejcev. Evropska ideja, ki je utemeljena na spravi in sodelovanju, je najmočnejši branik evropskega miru in varnosti. S simbolnega vidika se bo torej ves čas popotniku, ki se bo odpravil na Pot miru in razmišljal o vojni, najbolj neposredno pred očmi kazala alternativa miru, prijateljstva, sodelovanja in solidarnosti."

Italijansko državo je ob odsotnosti italijanskega predsednika na prireditvi predstavljal predsednik italijanskega odbora za obeleževanje obletnic prve svetovne vojne Franco Marini. Ta je v nagovoru poudaril, da je treba spoznati vojno, zato da lahko cenimo mir.

"Z željo, da bi v naslednjih letih prišlo do nastanka Poti miru skozi vso Evropo, od Jadranskega morja do Rokavskega preliva, za kar Italija že izbira lokacije, se zahvaljujem v svojem imenu in imenu celotne Italije za to veliko delo, ki je nedvomno shramba tako za zgodovino kot za čustva in je na voljo ne samo našima dvema narodoma, pač pa vsemu človeštvu," je dejal Marini.

Pot povezuje ohranjene ostaline prve svetovne vojne na Soški fronti - urejene kaverne in vojaške jarke po hribih, muzeje na prostem in muzejske zbirke, kostnice, cerkve, spomenike in vojaška pokopališča. Fundacija Poti miru pa ponuja tudi vodenje.

Uvodni nagovor je pripadel slovenskemu arhitektu iz Trsta Borisu Podrecci. V kulturnem sporedu pa so predstavili tudi novo pesem Pozdravljena, soseda, ki sta jo ob spremljavi otroškega pevskega zbora in orkestra Nova filharmonija zapela Vlado Kreslin in Antonella Ruggiero.

Poleg ostalih visokih gostov sta se današnje prireditve udeležila tudi slovenska ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in obrambni minister Janko Veber, ki predseduje slovenskemu odboru za obeleževanje obletnic prve svetovne vojne.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simple_mind
23. 03. 2015 11.44
-1
Hehe, spet malo nakladanja, vojna je v vsakem pogledu neopravičljiva, ne samo moralnem, ne ? Ampak ni problema, saj zelo hitro vžge in se širi, ne ?
batom@pinkponk.com
22. 03. 2015 19.48
+2
Politiki najbolj jokajo okrog vojn, so pa prvi, ki jih zanetijo.
ni_mi_vse_eno
22. 03. 2015 15.15
+1
nafte bo primanjkovalo, kar bo pripeljalo do novih vojn. 3 nam ne uide, dokler bo veljal ta ekonomski sistem o neskončni gospodarski rasti.
flojdi
22. 03. 2015 17.26
. če bi folk namesto sobnih koles začel uporabljat taprava, bi je bilo preveč. tega pa eni določeni res ne morejo ali nočejo
simple_mind
23. 03. 2015 11.45
AtaAufbiks
22. 03. 2015 12.07
+3
Na svetu je čez 7 milijard ljudi, kar je vsekakor preveč, zato je vsaka vojna več kot dobrodošla. Marsikdo se bo zaradi tega zgražal, vendar je vseeno bolje, če človeka na hitro pobere šus, kot pa da od lahkot umira nekaj let.
flojdi
22. 03. 2015 17.24
+2
. hja ...če bi pobralo najbolj Zaslužne le, že ....
7Scythe7
22. 03. 2015 11.58
Vojna je moralno neopravičljiva. Vsota trpljenj, žalosti, smrti, prizadetosti in solza je neskončna. Če besedo ''vojna'' zamenjamo s stanjem v Sloveniji in to še malo povežemo z našimi politiki se prav lepo ujema
batom@pinkponk.com
22. 03. 2015 06.52
+2
In kako bo to preprecilo nadaljnje vojne? Vedno, ko gledamo nazaj, to ugotavljamo, kljub temu pa je ogromno vojn po svetu.
Klimova
21. 03. 2015 19.57
+8
Sramota, da se ena zadeta barbika upa komandirat Ruse,kako naj se obnašajo na proslavi ob Ruski kapelici na Vršiču zaradi sankcij. Naj se raje pobriga za dobre trgovske odnose, tako kot so to storili Srbi, ne glede na to kakšne pogoje in pritiske nad njimi izvaja nemčija in Nato ob vstopu Srbov v EU. In kaj imamo mi od sankcij proti Rusiji? NIČ. ZGUBO.
MsPikapiki
21. 03. 2015 20.12
+7
pravica5
22. 03. 2015 07.25
-5
In kaj bi se bali rusov, oni bodo se sami fehtali za trgovsko sodelovanje. Saj nimajo nic drugega kot nafto in plin pamet jih je pa ze zdavnaj zapustila.
Klimova
22. 03. 2015 09.54
+5
ti pa si brihta, pravica. Gre za naš izvoz
Klimova
22. 03. 2015 11.28
+4
samo en podatek: Srbi v Rusijo izvozijo za 98 milijonov dolarjev jabolk...
tali?ni tom
21. 03. 2015 19.55
+8
uf , američani neprestano iz dneva v dan sejejo demokracijo po svetu! pač daljinsko kjer se da z droni,bombniki in ostalo mašinerijo! sam mir kjer se pojavijo! oni resnično najbolje vejo! in hočejo vsem na svetu , sploh tistim ki imajo nafto pa jim jo nočejo zastonj dati ali imajo kake redke rudnine , tem najbolj pomagajo "vzdrževat" mir! in v zadnjem času se jim čedalje bolj pogosto pridružuje oproda evropa! poglejmo blaginjo in srečo narodov v Libiji,Afganistanu,Iraku,Siriji in še kje,neprecenljiva je ameriška pomoč tem državam za ameriški način življenja!
MsPikapiki
21. 03. 2015 20.07
+7
In prejšnji teden je bil na obisku pri naših politikov natov trgovec z orožjem, ki je ugotovil, da premalo zapravim za orožje. Zato naši razmišljajo o nakupu njihovih dronov.
Mb128
21. 03. 2015 19.26
+4
Ja, g. predsednik države a ste bili na zagovoru zaradi te izjave vsaj na veleposlaništvu Zda?! Zakaj pa pride do prepira, do pretepa, pri državah pa do vojne g. predsednik države?! Zaradi tega ker se nekdo oz. nekateri ne počutijo enakopravno naspram drugim mar ne g. predsednik, zato, ker še dandanes eni hočejo živeti (tudi) na račun drugih g. predsednik. Moralen ali nemoralen takšen je sociološki ustroj g. predsednik in žal ali ne žal, moralno ali nemoralno vojna je svojevrstna sociološka konstanta v življenju človeka. To vam bo povedal prav vsak sociolog g. predsednik zato se nehajte zavzemati za nekaj kar je praktično nemogoče in ne mejte utopističnih agend in raje udarite po mizi glede SV in Telekoma in povejte narodu zakaj se tukaj sploh gre saj ste nenazadnje vsaj pro forma vrhovni poveljnik SV in ta burja v kahli meče slabo luč tudi in predvsem na vas! Še nekaj, če bi ta svet moralen in ne vem kaj še vse sploh ne bi bilo nobene potrebe po oboroženih silah in ta svet bi že zdavnaj živel v miru, ki ga ni niti v pravljicah!
MsPikapiki
21. 03. 2015 19.33
+5
Sem videla pri dnevniku, da je zadeto govoril o nekem blaženem miru, kot da nimamo v državi določene klike, ki ne dela drugega kot razdvaja narod in neti prepire, pa tudi tiste prave vojne niso prav daleč od nas.
Klimova
21. 03. 2015 19.00
+12
Moj ded je umrl, ko sem bila stara dve leti. Ob dolgih zimskih večerih, mi je kot osnovnošolki oče pripovedoval o njegovem trpljenju in pogumu najprej v Galiciji, potem pa še na Soški fronti. Vkopan v skale na Škabrijelu, Hudičevem hribu, Sveti Katarini,..je bil kot snajperist 2x ranjen in poslan nazaj na fronto, ter bil odlikovan s križem srebrnega reda. Mnogo kasneje sem prebrala nekaj knjig Vasja Klavore: Plavi križ, Škabrijel, Koraki skozi meglo in vsakič sem se ob spominu na trepljenje in pogumu slovanskih fantov zjokala. Moj otrok se je podal na pot: Po poteh Soške fronte in sedaj s spoštovanjem in solzami v očeh zre v preteklost svojih prednikov in slovenskega naroda. Dokažimo, da se niso bojevali, trpeli in umirali zaman- NIKOLI VEČ VOJNE !!!
Klimova
21. 03. 2015 19.03
+10
NIKOLI VEČ V VOJNO ZARADI TUJIH INTERESOV ! (Ven iz nata)
MsPikapiki
21. 03. 2015 19.27
+9
Tudi moj ded je bil avstrijski vojak 4 leta. Ogromno hudega je dal skozi, vendar preživel. V 2. vojni je bil zaradi domačega izdajalca odpeljan v Dachau. Doma je pustil ženo in 5 hčera, ki so živele v kleti saj so nam Nemci požgali domačijo. Tudi iz Dahava se je vrnil. Umrl je leta 1979. Imela sem dobrega pričevalca iz 1. in 2. vojne. Vem zakaj sovražim kolaborante.
MsPikapiki
21. 03. 2015 19.30
+8
Prepričan je, da je družino rešil pred ustrelitvijo, ker je dobro govoril nemško in je nemškega poveljnika izprosil za njihovo življenje.
Klimova
21. 03. 2015 19.39
+6
Tudi jaz jih sovražim Piki. Moj oče je bil izdan zaradi izdajalskega soseda. Najprej ga je pretepal on, potem so ga mučili na Urhu, na Ljubljanskem gradu v zaporu, odpeljan na Rab in na koncu v Auschwitz. Vendar je zaradi ponosa da je Slovenec in predanosti svojemu narodu navkljub vsem trplenju takoj ko so mu pustili dihati na vsakem koraku pomagal partizanom in jih večkrat prepeljal čez kanal
Klimova
21. 03. 2015 19.43
+7
Ljubljanice. Mati je pošto za partizane nosila v svojih dolgih kitah stara komaj. 11let. nA PRAGU HIŠE SO JI talijani UBBILI bratranca z besedami zakopljite tega prrašiča na gnoj. In glejte kaj še vedno počno izdajalci naši domovini, potem ko so se kot voluharji vrnili iz tujine, odžirat žulje našega trpljenja in dela
Klimova
21. 03. 2015 19.48
+6
..moj oče je bil takrat star komaj 16 let
MsPikapiki
21. 03. 2015 19.52
+9
Tiste kosti iz Hude jame me prav nič ne ganejo. Popolnoma nič. Poželi so to kar so sejali. Smrt. Tudi moja mama in tete in stara mama so skoraj končale v plamenih, dedek mi je v solzah pripovedoval, kako je prosil za njihovo življenje. Preden so tisti dan prišli Nemci k nam so v naši vasi že požgali eno hišo v kateri so živi zgoreli vsi domači, tudi 6 mesečni dojenček. Izdajalec je bil isti.
tali?ni tom
21. 03. 2015 20.01
+8
aljaska in mspikapiki , vsa čast vama! tudi meni je stara mati marsikaj povedala o drugi vojni ,pač fotr star je prej umru kokr sem jaz zastopu je pa bil partizan! kolaboranti so stari materi požgali hišo,pokradli kar se je dalo,izdali starga fotra da je bil zaprt v gonarsu in po kapitulaciji italije je peš prišel nazaj in šel spet v partizane v Gubčevo brigado! pač tudi jaz vem da so kolaboranti počeli grozljive stvari (črna roka na svetem urhu recimo) zakaj so jih po vojni fasali! in njihove potomce še danes pač ne maram,ker ne zastopijo da je vojna joj!
Klimova
21. 03. 2015 20.20
+8
Piki- Ti, waco in jaz- vemo, da nas je še na tisoče, ki imamo glavo na pravem mestu. In če so nam že zavezali roke še ne pomeni, da našim otrokom lahko operejo možgane. Trdno verjamem, da bomo to parazitsko bandho nekega dne do zadnjega razgnali
tali?ni tom
21. 03. 2015 20.39
+7
JApajaDAja
21. 03. 2015 18.35
+2
po katerih anketah je barbek med najbolj popularnimi politiki? 25 komentarjev v cca treh urah! slo narod ga pa res obožuje.
MsPikapiki
21. 03. 2015 18.08
+7
Veliko ljudi je odpovedalo udeležbo, ker se jim gravža slavnostni govornik Borut Pahor.
korintos23
21. 03. 2015 18.58
+1
Pikica, kak gravža, saj je pa na stran poštenjakov dominikancev zavozil, a to narodu ne paše? hahaha
Saloreich
21. 03. 2015 19.01
-5
Kaj pa je narobe z njim? Za razliko od prejšnjega vsaj ne žali in se ne vede vzvišeno, snobovsko..
Redtka
21. 03. 2015 18.01
+6
V Sloveniji 500 samomorov letno skoraj dva vsak dan...pa ni vojne...je sama etika, morala skrb za nnarod, malega človeka in otroke....Verjetno zaradi sreče ker je Pahor predsednik..Cerar v parlamentu in iz vsake državne čuskije renčijo družboslovci ( LEVIČARJI ) ter kradejo kolikor jim je volja..Ja to je morala Slovenske države..( RENTNIKI, SOCIJALCI, PARAZITI ) na vsakem koraku..
korintos23
21. 03. 2015 18.59
+1
Dosti žensk jih stori ko jih možje zapustijo zaradi mlajših in bogatejših!
batom@pinkponk.com
22. 03. 2015 06.58
-2
Sokril
21. 03. 2015 17.20
+1
Zakaj bi proslavljali okupacijo s strani korporacij (EU)?
flojdi
21. 03. 2015 17.41
+1
..?.kaj ni bla ta e u želja Vseh..nas....
JApajaDAja
21. 03. 2015 18.24
+0
je, smo mislili,da pademo v marmelado pa smo padli v drek!
ja_to_sem_js
21. 03. 2015 18.41
+2
JApajaDAja
21. 03. 2015 18.43
-2
botjabotja
21. 03. 2015 19.00
+1
Levica pa nadaljevala,20 od 25-ih let,kakorkoli gledaš!
marko30
21. 03. 2015 21.13
+0
bohinj je zakon
21. 03. 2015 17.19
+5
'Vojna je moralno neopravičljiva. Vsota trpljenj, žalosti, smrti, prizadetosti in solza je neskončna'.........................upam da je to misel slišala cela evropa, predvsem pa ameri........................uprimo se ukazom generalov.
flojdi
21. 03. 2015 17.42
+3
..pa malo nižjim činom bi se blo tut po treba
Balki30
21. 03. 2015 17.10
-13
ikoli ne bomo pozabili, da je v plamenih pomladne revolucije na pot revolucionarja stopil tudi tovariš Janez Janša, ki ga vsi poznamo kot organizatorja in heroja osvobodilnega revolucionarnega boja slovenskega naroda,kot nespornega voditelja slovenske države in vsega slovenskega življa. Je eden redkih ljudi, ki so s svojim življenjem in dosežki spremenili tok zgodovine.Prostovoljno se je vpregel v voz napredka in svojo zaostalo deželo popeljal na pot slave in uspeha. Spremenil jo je v uspešno politično ekonomsko in vojaško silo. Je veliko ime med praočeti slovenstva in med graditelji prihodnosti ne samo slovenskega življa, temveč vseh evropejcev in vsega človeštva. Življenja se je učil na univerzi boja svojih narodov, habilitiral pa je z zmago nad nasiljem in hegemonijo močnih sil.Danes je NJEGOVA ideja , ne glede na število njenih privržencev, ki jih, mimogrede rečeno ni malo, sestavni del moralnega kodeksa človeštva in etičnih idealov humanizma, svobode in demokracije. Je prvi človek ki si je drznil vsemogočnemu Kučanu reči "propadel boš"!!, ki si je upal izzvati tega strašnega silak, zavitega v neskončne mreže iz katerih se cedijo klientelizem, nepotizem in korupcija in mu reči ne. ki se je prostovoljno vpregel v voz napredka in zaostalosti napovedal vojno »do zadnjega diha«, človek, ki je slavno in junaško zgodovino svojiega naroda usmeril v službo prihodnosti, državnik, ki ne priznava meja, kadar gre za mir, enakopravnost in pravico do svojega življenjskega boja, žepol stoletja koraka po tem našem planetu, osrečuje svoj narod in človeštvo jutrišnjega dne. Janez Janša Je državnik svetovnega formata ki vodi svoj narod in brani negovo svobodo že več kot dvajset let.V miru in vojni je del slovenske evropske in svetovne zgodovine, zgodovine vseh prejšnjih generacij in tudi današnje. Je človek z neusahljivo močjo, neusahljivo mladostjo, neusahljivo borbenostjo in neusahljivim pogumom.To je človek, ki ima velike vodstvene sposobnosti. Kot takšen niza zmago za zmago brez da bi žrtvoval eno samo načelo. Pazi Janez na zdravje, ker te bo Slovenija še potrebovala!
pajackilevi 1
21. 03. 2015 17.17
-4
V vaši KPJ demokraciji ? Pogumni na jezikih s suhimi jajci :))
bohinj je zakon
21. 03. 2015 17.23
+9
janša ni nič od tega kar je napisano......................kaj pooseblja janša? življenje na račun države že 50 let svojega življenja.
mita1
21. 03. 2015 17.27
+10
Pozabil je navesti,da je bil uspešen trgovec z ukradenim orožjem,da je naročal umore svojih nasprotnikov,da je Merlak umrl na njegov ukaz,da je jemal podkupnine in bil in je guljuf. in še in še.Tudi njegova psihična bolezen ne opravičuje vseh svinjarij. Prava pomlad pride ,ko njega hudič vzame
flojdi
21. 03. 2015 17.34
+1
.in.. kdaj bo na vrsti Samomor" vojaka..me zanima
ZakoniZdravja
21. 03. 2015 17.38
+6
Jansa je prvi švercer v samostjni sloveniji
flojdi
21. 03. 2015 17.39
-1
.ni zime...če bo po demo kreaci i spet na vrsti ali komunizem ali fevdalizem ali jamarstvo....bo če vedno (spet) pr vak........
JApajaDAja
21. 03. 2015 18.27
+0
batom@pinkponk.com
22. 03. 2015 07.00
+0
Balki, ivan je vojno netil, ne pa je prepreceval. On je ravno eden tistih, ki nam to sr.anje povzrocajo.
flojdi
21. 03. 2015 17.06
+2
.pa kaj zdaj, ko je za ene hudo finančno opravičljiva...
Redtka
21. 03. 2015 17.03
+4
Slovenska država je nastala,ker so se Slovenci najedli bratsva, enotnosti in bratskih narodov...( To je pa tud use )..Borci so se pa borili za svojo rit doma pa proti vsem predvsem pa proti Slovencem..
Duhec003
21. 03. 2015 16.56
-14
Janez Janša pa modro molči in vse opazuje.... vse majo v svojih rokah in nimajo obremenilnih dokazov.... ne bo ga več v politiko, svoje je naredu.... opozoril in ni blo učinka.... lopovski levaki vas bojo uničl. Sam a si predstavljate, kolk mora trpet človek, ki opazuje, mu pa ni vseen??? Povozu je svoje principe, končno sam seb priznal, da ni blo vredno.... tvegat zasebno in politično življenje.... ko so nasprotniki naučeni.... pa ne sam bit dobri igralci. Ja, ja.... naivnost Janeza Janše.... pr teh letih, s tako kariero....
Morana7
21. 03. 2015 17.01
+10
Tole pa zveni ravno toliko nerealno kot tele Pahorjeve flance zgoraj....naivni Janez, rešitelj ipd??? Mogoče v kakšni pravljici, kjer sta dejansko dva pola....v naši politiki tega namreč ni.
Duhec003
21. 03. 2015 16.51
-1
Pahorju so na listek napisal, da v Slo ni IS celice.... lohk bi ga šli obiskat.... da se prepriča, da je in se vse zmen.... uporab znanje politologije. Ta je predsednik.... pol pa še moralno etičen mlahavi Cerar pred vlade in je katastrofa popolna.