Slovenija

'Vojna na levici, odločala bo desnica'

Zagreb, 13. 11. 2012 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Politik, ki se je dvigil iz pepela, čudežni otrok slovenske levice ... S takšnimi besedami zmagovalca prvega kroga predsedniških volitev pri nas opisuje hrvaški tisk. Sprašuje se tudi, kako je lahko človek, ki ni bil dovolj dober za šefa vlade, lahko dovolj dober za šefa države.

Nekdanji slovenski premier Borut Pahor se je dvignil iz pepela in ima znova priložnost stopiti v vrh slovenske politike, o čemer pa bo odločala desnica, piše danes Večernji list. Pahor je čudežni otrok nove slovenske levice, navaja reški Novi list. Jutarnji list pa ocenjuje, da je Pahor demantiral vse, ki so ga imeli za političnega poraženca.

Večernji list: S postmoderno kampanjo pridobil volivce

Pahor ni več Ken iz zgodbe o Barbikah in ni le politik, ki se je pritoževal, da se težko preživlja s 3000 evri plače, piše Večernji list.

Večernji list je pozornost namenil Pahorjevi nenavadni kampanji.
Večernji list je pozornost namenil Pahorjevi nenavadni kampanji. FOTO: Facebook

Volivce je pridobil s postmoderno kampanjo, je za omenjeni časnik razglabljal hrvaški politični analitik Žarko Puhovski. Ta kampanja ne uporablja medijev za plačano oglaševanje, ampak je Pahor s svojim sodelovanjem pri različnih delih in v vsakdanjem življenju Slovencev velike medije prisilil, da so poročali o njem, je pojasnil.

Zagrebški časnik pričakuje, da bo v drugem krogu predsedniških volitev vojna na slovenski levici, medtem ko bodo na koncu odločilni glasovi desnice – tistih, ki so načeloma na strani premierja Janeza Janše in stranke SDS.

V drugem krogu je mogoče pričakovati veliko udarcev pod pasom, s presenečenji in razkrivanjem skrivnostnih podrobnosti iz preteklosti obeh kandidatov. Večernji list

Novi list: Za premierja ni bil dovolj dober, za predsednika pa je?

Za premierja ni bil dovolj dober, za predsednika pa je?
Za premierja ni bil dovolj dober, za predsednika pa je? FOTO: Damjan Žibert

Novi list izpostavlja nestanovitnost slovenskih volivcev in se sprašuje, kako je lahko Pahor dobra izbira za šefa države, če pa ni bil dober za vodenje vlade. Prava kampanja se šele začenja, ocenjuje reški časnik, ki podobno kot Večernji list napoveduje odprto vojno med "staro" in "novo" slovensko levico.

Kot dodaja, si je Pahor uspeh v prvem krogu zagotovil predvsem v televizijskih soočenjih, v katerih je bil neprimerno prepričljivejši od Türka. Verjetno bo tudi v drugem krogu našel načine, da poudari napake iz Türkovega prvega mandata ter njegovo sterilnost in diplomatski elitizem, zaradi katerih ni dosegel boljšega izida.

Türk in njegovi somišljeniki pa bodo po drugi strani neutrudno pojasnjevali, da je Pahor Janšev trojanski konj na levici ter da je glas za Pahorja v resnici glas za Janšo, sklene Novi list.

Z neformalno podporo Pahorju je Janševa stranka zgolj poglobila globok prepad med novo levico, ki jo simbolizira 'kooperativni' in 'združevalni' Pahor, ter staro levico oziroma vplivnim krogom okrog nekdanjega predsednika Milana Kučana, ljubljanskega župana Zorana Jankovića in predsednika borčevske zveze Janeza Stanovnika, ki podpirajo predsedniškega kandidata Danila Türka. Novi list

Jutarnji list: S Pahorjevo zmago bi največ pridobil Janša

Zato bi se lahko levica obrnila proti Pahorju, odziv volivcev desnice pa bo v drugem krogu slabši kot v prvem in vprašanje je, kako bo Pahor nadomestil te glasove, piše Jutarnji list. Poudarja, da bo s Pahorjevo zmago pridobil zgolj Janša, pa tudi to, da bo Türk težko spremenil Pahorjev sloves moralnega zmagovalca, ki si ga je priboril tudi z zmago v prvem krogu volitev.

Hrvaški mediji poudarjajo, da je predsednik Pahor boljša izbira za Hrvaško, saj bi pospešil ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU v slovenskem parlamentu, sicer pa niso pozabili, da je prav Pahor blokiral hrvaška pogajanja z EU, čeprav je bil na koncu sklenjen arbitražni sporazum o reševanju spora glede meje.

FAZ: Obetajo se trije tedni občutno ostrejše kampanje kot do zdaj

Danilo Türk je bil vidno razočaran, je opazil avtor članka, ki ga je objavil nemški FAZ.
Danilo Türk je bil vidno razočaran, je opazil avtor članka, ki ga je objavil nemški FAZ. FOTO: Damjan Žibert

Nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) tako kot hrvaški časniki izpostavlja, da bodo Slovenci odločali med dvema kandidatoma levice. "V prihodnjih treh tednih lahko pričakujemo občutno ostrejšo volilno kampanjo," meni avtor članka. Pri tem ugiba, da bi lahko Türk Pahorju speljal socialdemokratske volivce in ga prikazal kot kandidata vlade, ki ruši socialno državo.

Samo izpad konservativnega kandidata Milana Zvera ni presenečenje. FAZ

Sedanji predsednik Türk je bil po pisanju časnika vidno razočaran, saj je še v petkovih javnomnenjskih raziskavah gladko vodil, potem pa ga je nekdanji premier Pahor v nedeljo prehitel. "V drugem krogu volitev 2. decembra se bosta tako pomerila dva ugledna politika slovenske levice, karieri sta tesno prepleteni," ugotavlja časnik in dodaja, da so se njune poti letos razšle.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1332)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

istina
16. 11. 2012 16.07
-1
SDS podpira g.Pahorja? Če je tako-ODPADE. Za g.Turka sem že volu in bil razočaran. Prosim me lahko kdo malo razsvetli,hvala!!!
BURGA
15. 11. 2012 10.05
+1
Če bi bil jaz konzervativec, seveda nebi šel na volitve, ker nebi imel prav nobene izbire. Pahorja so ocenili kot popolnoma nesposobnega in ga zrušili kot predsednika vlade, Tuerek pa je po njihovi oceni predsednik partizanov. Ampak konzervativci ne premorejo prav veliko spomina in bodo podprli Pahorja. Meni je prav, čeprav bom sam volil Tuereka. Pahor je rojen levičar in demokrat, kar je državi le v korist. Pomembno je, da ne bo predsednik klerikalec, ki zagovarja veronauk v javnih šolah in ki podpira fašista Orbana in RKC. Kar naj gredo na volitve.
zaenotnost
15. 11. 2012 08.53
+1
ni primeren...zrcalna slika Jja
zaenotnost
15. 11. 2012 07.28
+1
Pahor je isto kot Janša...samo drugo pakovanje... Ni to jeza, je dejstvo!
I_LL_BE_BACK
14. 11. 2012 17.14
-2
Danilo Še malo pa ti bo odzvonilo !
andisej
14. 11. 2012 11.27
+2
G. Pahor misli , da bo izigral g, Janšo in od stranke SDS potegnil glasove , hahah Janša je prefrigan, seveda mu bo dal glasove pa tudi zahteval naj ga ne ovira pri samovladi stranke SDS . Drugi v tej vladi pa itak niso zanimivi saj plešejo po taktu premiera .
Mira Šunkar
14. 11. 2012 10.58
+2
mislim, da se nam cel svet smeje...
AntonLulek
14. 11. 2012 10.12
+7
Tunek je rekel... "Čujte, nekateri politiki so kot bumerang. Če ga vržeš v levo smer prileti nazaj po desni!" ...in ostal živ!!! Tunek iz haloz!!! - press
AntonLulek
14. 11. 2012 09.29
-2
Čujte, tej deželi res ni težko postati precednik, zaliješ par rož, pobereš par smeti, spečeš dva hlebca, pobrišeš potleh, padeš s konja in si na konju. Smešno, a ne? Tunek iz haloz!!! - press
faronika
14. 11. 2012 09.30
+0
AntonLulek
14. 11. 2012 09.49
+1
faronika, juhuhu..glih zaj sn spil dva deci šmarnice. Lepo mi je! Tunek iz haloz!!! - press
Terezinka
14. 11. 2012 10.38
In vsa ta dela delaš za poslansko plačo. A bi bili ti delavci srečni, če bi jim za fotografiranje priskrbel še plačo
163540
14. 11. 2012 09.25
+2
Vse preveč zapravljanje časa in trošenje energije za to predsedniko kampanijo oz. volitve.Predsednik pri nas le nima toliko moči,da bi bilo potrebno toliko " grmenja "okoli tega.
realno1
14. 11. 2012 09.22
+1
Evo, pa si je JJ zagotovil nesmrtni mandat na predsedstvu SDS-a. Je taktično osramotil močnega protikandidata Zvera. Ki pa sedaj res nima nikakršnih šans v politiki več, ker ga celo stranka ni podprla.
Terezinka
14. 11. 2012 09.30
+0
Kje je Zver močen res ne vem. V izkušnjah, v delu, v izobrazbi, v moralni drži, v svojem razdeljevanju naroda na osnovi neke zvezde, v svojimednardni karijeri, v svoji skromnosti? Nesporno pa je, da z Pahorjem levica ne pridobiva ampak zgublja, ker Pahor je demokrat, ki je pozabil, da narod ima pravico, do socialne države. Ne zamerim mu povezovanja v državotvornem momentu. Zamerim pa mu in ga zato nikoli več ne bom volila, ker podpira Janšo, ko krade državo in socialo.
o22
14. 11. 2012 09.07
+9
Pahor je za razmere v katerih se nahajamo bil dober vodja vlade,čeprav kot sam prizna bi lahko bil še boljši in ne skriva napak.Odpihnila ga je sedanja vlada J:J. in pa tudi nekateri LUKŠIČEVI pajdaši,.Lukšič je za mene ena velika hinavska R.I.T.Vrhunec pa so dosegle reforme in to ravno te reforme,ki jih Janševa vlada sedaj sprejema in katere se prav nič kaj dosti ne razlikujejo od Pahorjevih.razlika je le v tem,da so se raztegnile in povzročile še večjo krizo in zadolženost.Ja,kot drugorazredni državljan bom volila Pahorja,kajti g. Turk zadnje čase dela zmedo povsod kjer se pojavi.Najbolj pa mu zamerim ,da je vse stranke poklical in pozval k dialogu šele tik pred volitvami,prej mu ni bilo mar ( pa če bi se tudi poklali med seboj ,kot je nekoč dejal G.Drnovšek,katerega mimogrede zelo pogrešam.).
Terezinka
14. 11. 2012 09.33
+2
Pahorjeve reforme oziroma reforme g. Svetlika in reforme g. Vizjaka so noč in dan. Svetlik je ohranjal socialno noto, Vizjak pa ustvarja nekaj kar ni nadaljevanje naše socialno naravnane pokojninske blagajne. Če vanjo nebomo plačevali solidarno se bo sesula. Postala bo blagajna revežev in ta ne more funkcionirati.
Terezinka
14. 11. 2012 10.40
+2
Kljub minusu je res. Če dajejo samo reveži na kupček in deli ta kupček še več revežev bo za vse zmeraj manj. To je enostavna matematika. Lahko računaš s fižolčki
andisej
14. 11. 2012 08.33
+4
Kam pripeljejo obljube , bahaštvo, nastopaštvo smo že doživeli od g. pahorja . Sedaj pa v kolikor bo zmagal za predsednika države , seveda neuki slovenci mu bodo dali glas , bo pa pripeljal ,skupaj z janšo gospodarstvo slovenije v bankrot .
korintos1
14. 11. 2012 08.46
+7
Slovenija je v bankrotu, še huje bosta naredila!
Terezinka
14. 11. 2012 09.35
+2
V bankrotu bomo vsi razen tisti %, ki itak lahko gre kamor koli in ne rabi Slovenije več za drugo razen za dopust
gospakatja
14. 11. 2012 07.20
-3
za premijeja ni bil dovolj dober, ker je treba od besed preiti na dejanja, predsednik pa lahko le leporeči, storiti mu nič ni treba!!! pa lepe obleke in kravate nosi, hodi na sprejeme, in prepasnica mu lepo pristoji!!
dule100
14. 11. 2012 07.33
-4
Če je bilo to dovolj za Türka, naj bo pa še za Boruta !
dule100
14. 11. 2012 07.17
-5
Levaki, nikoli več ne bo tako kot je bilo !
godhead
14. 11. 2012 08.14
+4
andisej
14. 11. 2012 08.27
+9
To govori Janši , ko je maširal z jugoslovansko zastavo na čelu kolone
bingo 1
14. 11. 2012 07.09
+0
Moj sosed Janezek ima vsako nekaj časa šov z njegovo pesem ----Levo, desno nikjer mojega stana, oj ulice kwa si pijana-----------ps----ima rad cviček---------------bingo x Ljubljana---------------------------
kick.your-ass
14. 11. 2012 06.43
+2
desni volilci se bojo udeležilo volitev v istem šetvilu...... tisti ki so volil pahorja (taktično) so vedl da jih čaka drugi krog, da pa so volil pahorja pa kaže da niso najbol goreči volilci. iz tega sledi da bodo najbol goreči šli na volitve, ker bojo za vsako ceno rušl tureka :-) upam, da se bo po volitvah, lažje dihal v sloveniji....
Terezinka
14. 11. 2012 10.08
caps1
14. 11. 2012 06.21
-5
Kakšna vojna na levici?? Turek ni predstavnik levice! Je predstavnik kapitala nakradenega v tranziciji zbranega okoli Foruma 21. To nima veze z levico, ki zagovarja delavce in je proti plenjenju kapitala na račun malega človeka...
kick.your-ass
14. 11. 2012 06.40
+0
haha.... aja, turek ni več levi haha... ta je dobra
Terezinka
14. 11. 2012 10.12
+2
Kaj je levi Janša? Pravi levi ni nihče. Nekaj levega oziroma socialnega ima PS in SD. Ti zagovarjajo to, da se vsega ne sme uničiti kar smo že imeli. Zagovarjajo socialno državo in demokracijo. Mislim, da, če nam to ostane bomo lahko nekega dne uredili to državo. Če pa nam še to vzamejo je konec naše ljube Slovenije, ker si z njo vso vitko in lepo ne moremo prav nič pomagati. Državo imaš namreč zato, da ti zagotovi pogoje za delo in da poskrbi za svoje najšibkejše.
York
14. 11. 2012 02.58
+0
'Vojna na levici, odločala bo desnica' Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima!
cirenij
14. 11. 2012 06.58
-4
JežekTekaTeka55
13. 11. 2012 23.11
-14
Kako je že moj frend VOYc napisu ... Janez Janša dirigent napredka, pa to ...